Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VOTUL prin CORESPONDENŢĂ aprobat de liberali. Propunerea este ca Diaspora să fie reprezentată de 8 deputați și 4 senatori

Publicat

vot corespondenta Liberalii au aprobat luni în ședința Biroului politic, în unanimitate, pentru susținerea votului prin corespondenţă. După evenimentele scandaloase petrecute la secțiile de vot organizate în străinătate pentru alegerile prezidențiale de anul trecut, PNL a fost singurul partid care a susținut elaborarea de urgență a unei legi care să permită introducerea acestui sistem de vot prin corespondență pentru cetățenii români din Diaspora.

Propunerea liberală este ca Diaspora să fie reprezentată de 8 deputați și 4 senatori, pentru care va exista o singură circumscripție electorală, care se va adăuga celor 42 de la nivel național, în contextul în care pentru alegerile parlamentare s-a convenit la nivelul tuturor partidelor politice revenirea la votul pe listă.

Proiectul nostru a fost elaborat de o comisie din care fac parte toţi parlamentarii de diasporă ai PNL şi parlamentarii din comisia de cod electoral. Este un succes al PNL, pentru că se ţine cont de acea revoluţie din noiembrie 2014, de la prezidenţiale. Nedreptățile și abuzurile Guvernului PSD ne-au determinat să acționăm și ne-am angajat în fața cetățenilor, nu doar din Diaspora, că vom duce la bun sfârșit acest proiect. Este un instrument necesar în contextul în care românii de peste hotare reprezintă 3,5 milioane de cetățeni cu drept de vot.

În condiţiile în care în ţară sunt 18 milioane de votanţi, numărul românilor din străinătate reprezintă cam 20% din electorat Este firesc să le creăm acestor români un cadrul legal modern, suplu, astfel încât șă-și exercite dreptul constituțional de a vota în mod liber și nediscriminatoriu”, a declarat liberalul Dan Simedru.

Legea inițiată de liberali, susținută prin 160 de semnături, are în prim plan Autoritatea Electorală Permanentă, instituţie independentă, aflată sub controlul Parlamentului. Soluţia legislativă propune un mecanism coerent de gestionare şi validare a voturilor exprimate prin corespondenţă, garantându-se secretul votului exprimat și implementarea unor măsuri de securizare a lui.

Propunerea liberală va reprezenta un punct de plecare în dezbaterea parlamentară pe această lege atât de așteptată de românii din afara granițelor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax