Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Vouchere de 250 de lei, la două luni – ajutor de la stat pentru românii cu venituri reduse. Măsura ar putea fi aplicată din mai

Publicat

foto: pixabay.com

Guvernul României a stabilit noi măsuri pentru protejarea persoanelor în vârstă și a celor vulnerabile, care au nevoie de ajutor în această perioadă dificilă.

Sub formă de vouchere sau tichete de masă, guvernul au decis ca până la finalul anului să acorde ajutoare pentru românii cu venituri mici. Măsura propusă de PSD a fost acceptată de premierul Nicolae Ciucă și ar putea intra în vigoare din luna mai.

Vouchere pentru alimentele de bază de 50 de euro la fiecare două luni. Cine va beneficia

Familiile cu venituri reduse sau pensionarii care câștigă sub 1500 de lei ar putea primi încă 250 de lei de la stat, la două luni. Aceste măsuri vor costa statul, adică pe ceilalți contribuabili, 700 de milioane de euro.

PSD propune acordarea de vouchere pentru alimentele de bază de 50 de euro la fiecare două luni familiilor cu copii, persoanelor cu dizabilități și pensionarilor cu venituri mici.

Vezi și Surse Guvern: Vouchere de 50 de euro pentru cetățenii cu venituri mici și de 30 de euro pentru elevii din familii sărace

Tot cu bonuri valorice, de 30 de euro, ar urma să fie ajutați și elevii din familii sărace pentru a își cumpăra rechizite, haine și alimente.

PNL este de acord cu ajutorul pentru alimentele de bază și chiar a propus dublarea unora dintre vouchere.

Cea mai mare parte dintre acestor ajutoare ar urma să fie acordată cu fonduri europene din sumele necheltuite până acum, a explicat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

Ciolacu: voucherele vor fi acordate cu certitudine

Până luni, când este programată o întâlnire cu conducerea PNL, Marcel Ciolacu a discutat cu premierul Nicolae Ciucă. După întâlnire, liderul PSD a dat asigurări că voucherele pentru persoanele din categorii defavorizate sau cele pentru elevii proveniți din familii cu venituri mici vor fi acordate cu certitudine.

Marcel Ciolacu, președinte PSD: „Ne-am încadra, cu aceste vouchere de 50 de euro, la două luni, pentru persoane cu pensii sub 1.500 de lei şi voucherele pentru copii, pentru îmbrăcăminte şi rechizite, în funcţie de veniturile părinţilor, sau dacă sunt familii monoparentale.”

Transportatorii vor primi înapoi 50 de bani/ litrul de combustibil. Alte măsuri propuse

Măsura s-ar aplica până la finalul anului. Și nu e singura propunere. Social-democrații au cerut si dublarea normei de hrană în spitale, si propun ca transportatorii să fie ajutați și să primească înapoi 50 de bani la fiecare litru de combustibil, iar angajații cu salariul minim să primească lunar încă două sute de lei de la stat.

Miniștrii cabinetului Ciucă ar trebui să prezinte până vineri și alte posibile măsuri de contracarare a scumpirilor. Premierul le-ar fi cerut să lămurească și ce șantiere mai pot fi continuate în condițiile în care constructorii ar fi avertizat că nu mai pot lucra din cauza prețurilor uriașe ale materialelor.

Aceste măsuri ar ajunge la 700 de milioane de euro, iar PSD susține că pot fi plătite din bani europeni. Liberalii mai fac calcule.

Dan Vîlceanu: până vineri trebuie prezentată o evaluare a sumelor pentru pachetul de măsuri economice

Dan Vîlceanu, secretar general PNL: „Va trebui să știm foarte exact în momentul în care finalizăm această analiză care sunt acele măsuri pentru a vedea câte sunt eligibile în momentul în care vom avea sumele stabilite clar, vom putea spune și câți bani.”

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a declarat că, până vineri, trebuie prezentată o evaluare cu privire la sumele care pot fi alocate pentru pachetul de măsuri economice destinate sprijinirii populaţiei în contextul creşterii preţurilor.

„Aştept să vedem pachetul de măsuri. El este în elaborare în acest moment. Fiecare minister, conform sarcinilor pe care premierul le-a dat în ultimele două săptămâni, trebuie să vină cu un pachet de măsuri şi în momentul în care vom vedea care sunt exact, punctual măsurile vom putea să vă spunem exact cu câţi bani putem finanţa.

Pentru că trebuie prima dată analizat dacă sunt eligibile în cadrul programelor operaţionale aceste cheltuieli şi, nu în ultimul rând, până vineri avem sarcină de la premier să venim cu o evaluare mai clară a sumelor pe care le putem aloca pentru asemenea măsuri.

Sunt bani pe care îi putem muta beneficiind de acest nou regulament care ne oferă o flexibilitate mai mare, dar nu aş vrea să avansez o sumă înainte să discutăm foarte clar cu colegii din fiecare autoritate de management pentru a putea şti exact despre ce bani vorbim. (…)

Vineri avem sarcină să venim cu această evaluare”, a explicat Vîlceanu, miercuri, după şedinţa de Guvern.

De unde vin banii pentru pachetul de măsuri economice

El fost întrebat dacă ajutoarele ar putea fi acordate prin intermediul fondurilor europene.

„Sunt două chestiuni pe care trebuie să le amenajăm. Pe de-o parte, Ucraina, refugiaţii din Ucraina pentru care trebuie să găsim bani şi în programele operaţionale şi, pe de altă parte, să vedem cum putem finanţa o parte din aceste măsuri. (…)

Flexibilizarea regulamentului deja va intra în vigoare, conform procedurilor desfăşurate de către UE, undeva în 15 aprilie, undeva la mijlocul lunii aprilie.

Această flexibilizare a legislaţiei nu o facem noi, o face Comisia, Parlamentul European şi aşa mai departe, instituţiile europene, dar noi în urma acestei flexibilizări putem aloca sume fie pentru refugiaţi prin acel program Kiev pentru care vom avea o axă distinctă, fie spre alte activităţi cum sunt şi acestea privind anumite măsuri economice.

Însă, va trebui să ştim foarte exact în momentul în care vom finaliza această analiză care sunt acele măsuri pentru a putea să vedem câte dintre ele sunt eligibile şi suma pe care noi o putem disponibiliza din alte programe operaţionale”, a explicat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Vîlceanu a menţionat că speră ca aceste măsuri să se aplice din luna mai. „Sper că da”, a răspuns el, întrebat dacă măsurile s-ar putea aplica din mai.

„În momentul în care vom avea măsurile stabilite foarte clar vom putea să vă şi comunicăm care este suma pe care o putem aloca din programele operaţionale”, a completat ministrul.

surse: Agerpres, ProTV

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Turcitu luminita

    marți, 21.06.2022 at 08:53

    La copii care nu are alocație de susținere iau vouchere de 250 de lei

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax