Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Vouchere de vacanță 2024: cum pot fi folosite voucherele aproape de expirare. Preferințele românilor pentru turismul de weekend

Publicat

Vouchere de vacanță 2024. Agenția Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) reamintește cum pot fi utilizate voucherele de vacanță, inclusiv când se apropie de data limită de valabilitate.

Potrivit ANAT, agențiile de turism au pregătite oferte speciale pentru posesorii de vouchere de vacanță.

Sunt apreciate vacanțele cu discount prin programul „Înscrieri timpurii”. Acestea oferă reduceri de până la 30% din prețul standard, pentru achiziționarea din timp a biletelor.

La categoria rezervărilor „flexibile” pot fi modificate data sejurului și destinatia aleasă sau hotelurile, numai în interiorul României.

Iar pentru că din 2022 sunt emise exclusiv pe card electronic, voucherele de vacanță pot fi utilizate și pentru rezervări online în perioada lor de valabilitate.

Vouchere de vacanță 2024. Reguli de utilizare

Valoarea unui voucher de vacanță este în 2024 de:

  • 1.600 de lei pentru angajații din sectorul public
  • 6 salarii minime brute pe economie pentru sectorul privat.

Beneficiarii cheltuiesc în medie încă 1.000 de lei pe rezervare, peste valoarea tichetelor, plus alte sume pentru masă și activități la destinație.

Cu voucherele de vacanță beneficiarii își pot rezerva și achita costurile de cazare, dar și alte facilități dacă sunt parte din pachetul turistic, precum:

  • transport
  • masa
  • agrement

Aceste tichete pot fi utilizate doar pe teritoriul României, în perioada de valabiltate.

Vouchere de vacanță 2024. Sancțiuni

ANAT reamintește tuturor beneficiarilor de vouchere de vacanță că tranzacționarea, vânzarea sau cumpărarea acestora este strict interzisă în România.

Comercializarea voucherelor de vacanță de către angajați, angajatori, unități afiliate și structuri de primire turistică este contravenţie. Se sancţionează cu 14 puncte-amendă (un punct de amendă reprezintă un salariu minim brut). Amenzile pot ajunge la 51.800 de lei.

Hotelurile și agențiile care nu respectă prevederile legii cu privire la pachetul de servicii care poate fi oferit cu vouchere de vacanță (să conțină minim o noapte de cazare) riscă amenzi de până la 51.800 de lei și retragerea certificatului de clasificare, respectiv a licenţei de turism.

Vouchere de vacanță 2024. Preferințele românilor pentru turismul de weekend

Voucherele de vacanță au avut un impact pozitiv semnificativ, mai ales în perioadele de extrasezon, când stațiunile erau mai puțin frecventate.

Un alt trend observat este acela al turismului de weekend, în jur de 30% din utilizatorii de vouchere de vacanță alegând vacanțe scurte de weekend în zone turistice usor accesibile.

ANAT susține extinderea acestui beneficiu și pentru angajații din sectorul privat, în condiții avantajoase.

Totuși, în acest an, impozitarea voucherelor s-a dublat. Angajații din sectorul public cu salarii peste 8.000 lei net au fost excluși de la dreptul de a primi vouchere de vacanță, ceea ce a redus într-o anumită măsură numărul rezervărilor în țară.

„Cei care aveau salarii mari veneau în stațiune să consume voucherul și cheltuiau destul de mult în plus, apreciază hotelieri din Sinaia. Anul acesta au plecat mai degrabă în străinătate, dacă nu au mai fost încurajați de voucher să petreacă vacanța în România.

Balanța valutară din turism este puternic debalansată spre cheltuirea valutei în afara țării, relevă un studiu al Băncii Naționale, iar voucherele de vacanță ajută la păstrarea banilor în țară”, afirmă Adrian Voican, vicepreședinte ANAT.

Vouchere de vacanță 2024. Câți angajați primesc beneficii extrasalariale

Aproximativ 70% dintre angajați primesc beneficii extrasalariale, iar tichetele de vacanță sunt menționate frecvent printre acestea.

În ultimii 10 ani, numărul unităților de cazare clasificate s-a dublat, iar statul român a reușit să scoată din zona gri un mare număr de unități turistice, potrivit ANAT.

Totodată, investitorii au căpătat încredere să construiască hoteluri noi și să modernizeze unități existente, valoarea contribuțiilor depășind 2 miliarde de euro, mai precizează sursa citată.

„Voucherele de vacanță sunt un adevărat “plan Marshall’ pentru turismul românesc, acest proiect fiind esențial pentru stimularea turismului intern, când în extrasezon gradul de ocupare este redus. În același timp, această măsură oferă beneficii extrasalariale angajaților cu venit mic, care de multe ori nu-și permit să plece în concediu. Beneficiarii pot achiziționa un pachet turistic complet care cuprinde, pe lângă cazare și masă, plata transportului sau diferite activități de agrement și excursii opționale”, precizează Voican.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate