Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Voucherele de vacanță, amânate. ANAT acuză că este sabotat programul „Înscrieri timpurii” pentru litoralul românesc

Publicat

Amânarea acordării voucherelor de vacanţă sabotează programul „Înscrieri timpurii” pentru litoralul românesc, iar asta arată faptul că birocraţia de stat sufocă din nou turismul românesc, atrag atenţia reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

„Voucherele de vacanţă au avut impact deosebit de favorabil la implementare şi dezastruos la renunţare, în 2021. Am fost entuziaşti la reluarea programului, cu garanţia derulării pe mai mulţi ani. Iar acum avem cadrul legal, avem bugete alocate, dar ne împiedicăm în birocraţie. Şi cei care suferă sunt tot angajaţii, care nu pot profita acum de ofertele variate şi de reducerile de early booking, la care nu vor mai avea acces peste două-trei luni. Cei mai mulţi români îşi planifică vacanţele acum, nu peste două-trei luni”, a atras atenţia Dumitru Luca, preşedintele ANAT, într-un comunicat, citat de Agerpres.

Conform patronatelor din turism, sumele aferente voucherelor de vacanţă ar fi trebuit încărcate pe cardurile angajaţilor până la ora actuală, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Programul ”Înscrieri timpurii” sabotat de întârzierea acordării voucherelor de vacanță

„Cu toţii ştim că acordarea voucherelor de vacanţă pentru 2022 a fost aprobată la finele anului precedent, printr-un efort al întregii industrii turistice, iar Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a avut un rol important în aceste demersuri, ca membru al Alianţei pentru Turism (APT).

Din păcate, deşi nu există nicio problemă din punct de vedere al Ministerului Finanţelor şi al Ministerului Muncii, procedura nu este încă implementată! Sumele aferente voucherelor de vacanţă ar fi trebuit încărcate pe cardurile angajaţilor până la ora actuală, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Exact în această perioadă se derulează campania de ‘Înscrieri timpurii’ pentru litoralul românesc, prelungită până la 31 martie. Orice zi care trece reprezintă un dezavantaj atât pentru angajaţi, care nu mai pot beneficia de ofertele speciale din această perioadă şi ar fi dorit să achiziţioneze pachete turistice cu vouchere de vacanţă, cât şi pentru agenţii de turism şi hotelieri”, menţionează ANAT.

Reprezentanţii ANAT punctează faptul că ţări cu tradiţie turistică, precum Elveţia şi Franţa, acordă vouchere de vacanţă de zeci de ani, în timp ce altele, cum ar fi Cehia, au anunţat că doresc să implementeze un astfel de program pentru revigorarea turismului intern şi refacerea forţei de muncă.

Voucherele de vacanță- supraviețuirea turismului intern

„Voucherele de vacanţă asigură în mare parte supravieţuirea şi dezvoltarea turismului intern, precum şi pregătirea turismului pentru incoming. 25-30% dintre vânzările agenţiilor de turism specializate pe turism intern sunt asigurate de voucherele de vacanţă”, susţine sursa citată.

În viziunea ANAT, se observă o nesincronizare între Ministerul Finanţelor şi Ministerul Muncii, în condiţiile în care niciuna dintre aceste instituţii nu îşi asumă întârzierea implementării voucherelor de vacanţă. În acest context, organizaţia solicită acordarea de urgenţă a acestor mari beneficii pentru angajaţi şi pentru turismul românesc.

Guvernul României a adoptat, pe data de 17 decembrie 2021, Ordonanţa de Urgenţă nr. 131 privind modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, care prevede acordarea voucherelor de vacanţă pentru angajaţii din sectorul bugetar, în cuantum de 1.450 lei, până la data de 31 decembrie 2026.

Voucherele de vacanţă primite de către salariaţi pot fi folosite pentru achiziţionarea serviciilor de cazare, iar în pachetele turistice care includ obligatoriu cazare pot fi adăugate şi alte servicii precum masă, transport sau tratament balnear.

Emiterea acestor tichete poate fi făcută doar de către entităţile autorizate de Ministerul Finanţelor Publice. În perioada 2022-2026, acestea vor fi acordate exclusiv pe suport electronic. Mai mult, în vederea digitalizării, sunt disponibile aplicaţii mobile gratuite pentru utilizatori, cât şi platforme online de comandă pentru angajatori, prin care se asigură accesul rapid la informaţii sau se pot plasa comenzi rapide şi se pot vizualiza statistici, rapoarte, istoric de operaţiuni şi tranzacţii.

Acceptarea voucherelor de vacanţă, acordate de instituţiile publice, se adresează doar unităţilor afiliate care nu înregistrează obligaţii fiscale restante la bugetul general consolidat, de natura celor administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, mai vechi de 90 de zile.

Totodată, de la 1 aprilie 2022, unităţile afiliate sunt obligate să transmită facturile emise titularilor în sistemul naţional RO e-Factura.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax