Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

„Vrem să creștem vaci sau să facem dezvoltare economică?” Investiție de 20 de milioane de euro la Galda de Jos, blocată de legea pășunilor

Publicat

pasune

O investiție anunțată încă de anul trecut în Galda de Jos, o fabrică de uleiuri comestibile și necomestibile, nu a făcut încă niciun pas concret spre construcție din cauza unor blocaje de ordin administrativ. Mai precis, proiectul de hotărâre pentru aprobarea construcției noii fabrici a fost atacat în contencios administrativ de către Instituția Prefectului Județului Alba, întrucât legea nu permite valorificarea terenurilor din pășuni, decât prin hotărâre de Guvern.

Fabrica de uleiuri de la Galda de Jos ar urma să creeze 200 de locuri de muncă iar valoarea investiției se ridică la 20 de milioane de euro.

„Proiectul de hotărâre de Consiliu Local al Primăriei Galda de Jos a fost atacat în contencios administrativ de Instituția Prefectului Județului Alba întrucât actuala legislație nu permite valorificarea terenurilor din pășuni decât prin scoaterea din registru și prin hotărâre de Guvern. Prin urmare, există la Camera Deputaților un proiect de modificare a acestei legi, care își așteaptă votul final. Trebuie să ne hotărâm foarte clar ce vrem: sa creștem vaci sau să facem dezvoltare economică. De problema de la Galda ne vom lovi în tot județul. La Galda, când s-a dat această reglementare, erau undeva la 600 de vaci, acum au mai rămas aproximativ 200, dar legea obligă comuna să păstreze aceeași suprafață de pășunat”, a declarat Florin Roman, vicepreședintele Consiliului Județean Alba, prezent în conferința de presă a PNL vineri.

Investitorul care dorește să construiască fabrica de uleiuri la Galda de Jos este român, are fabrici în mai multe locuri din România și așteaptă hotărârea de Guvern pentru a putea începe lucrările. Acesta a trecut cu toate avizele de Comisia de Administrație Publică Locală însă legislația nu i-a dat voie să amplaseze noua construcție pe teren pe care acum se află pășune.

Valoarea investiției se ridică la 10 milioane de euro în prima fază și va ajunge spre 20 de milioane la finalizare. Fabrica de uleiuri din Galda de Jos ar produce uleiuri comestibile și necomestibile și ar crea 120 de locuri de muncă în prima fază, spre 200 în etapa de finalizare, a mai precizat Florin Roman.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. merdelean

    duminică, 30.03.2014 at 16:12

    bine ca investitiile stau blocate ca nu avem legi. normal ca nu avem legi daca in parlament e o adunatura de membri de partid si nu de specialisti care sa gandeasca pentru tara… mi-e groaza..

  2. emigrant

    joi, 24.04.2014 at 04:17

    la o scara mai mica, aceiasi lege cu impact local – un grup de 5 familii tinere ,am cumparat teren intr-un sat cu probleme demografice majore (depopulare). acum descoperim ca toate acele terenuri cumparate de noi au fost intabulate ca pasuni, deci adio regenerare demografica. probabil va trebui sa incercam acest concept in franta,spania sau alte tari unde guvernul sprijina 5 familii de intelectuali sa viseze o viata la tara.deci raman in uk unde locuiesc de 10 ani, ma bag la rata pentru casa,imi iau cetatenie aici si ma asigur ca nu mai visez la o tara care ma dispretuieste

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax