Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VREME la EXTREME în weekend-ul 17 – 18 iulie 2021. Directorul ANM: vor fi perioade de instabilitate atmosferică accentuată

Publicat

Foto: Tiberiu Grecu

Elena Mateescu, director ANM, a vorbit despre vremea instabilă din România, care este în prezent afectată de căldură extremă în jumătatea estică și de ploi abundente în vest. 

Elena Mateescu a vorbit despre prognoza perioadei următoare, dar și despre codurile de vreme rea ce s-au abătut asupra României. 

„Vremea la extreme va fi prezentă și la acest sfârșit de săptămână, până mâine la 7 vorbim de cele 11 județe din partea de vest, nord-vest a țării, mai precis Satu Mare, Maramureș, Bistrița Năsăud, Sălaj, Cluj, Arad și Caraș Severin, precum și zona montană a județelor Alba și Hunedoara.

Vorbim de perioade de instabilitate atmosferică, în special accentuată, care se va putea manifesta în cantități de apă care pot depăși local 35 de litri pe metrul pătrat, iar în arii restrânse 60-80 de litri pe metrul pătrat”, a spus Elena Mateescu potrivit DCNews.ro

5 coduri roșii

„Până la această oră au fost emise încă 5 coduri roșii de tip nowcasting pentru cantități de apă însemnate la nivelul județelor Suceava, Neamț, Alba, Cluj și Sibiu.

Sunt cantități care au depășit 40 de litri pe metrul pătrat în condițiile în care în ultima oră se înregistraseră 40-50 de litri pe metrul pătrat, ceea ce înseamnă valori peste media climatologică a lunii iulie și în același timp vorbim și de reale care vor avea precipitații de apă până mâine dimineață la ora 10, sub incidența unui cod galben de instabilitate atmosferică temporară accentuată, caracterizată pe intervale scurte de timp, cu valori de precipitații ce pot depăși 30-40 de litri pe metrul pătrat. 

Nu în ultimul rând, pentru partea de sud, sud-est și est a țării pentru ziua de astăzi, dar și mâine va fi un val de căldură persistent, disconfort termic accentuat, indicele temperatură umezeală depășind pragul critic de 80 de unități, iar în regiunile sudice și estice, așa cum este atenționat în mesajele de atenționare meteorologică de cod galben vremea rămâne caniculară și în următoarele zile”, a mai spus Elena Mateescu.

Vreme caldă pe litoral și ploi la munte

„Este început de weekend și cu siguranță pentru cei care se află pe litoral vremea va fi una bună, valorile de temperaturi în zona litoralului se vor situa frecvent peste 26-27 de grade Celsius. 

La munte trebuie să avem o pelerină, pentru că vor fi și perioade în care vor fi ploi de scurtă durată”, a conchis meteorologul.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax