Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Vremea în luna MAI: vești proaste pentru agricultori. O lună săracă în precipitații și mai caldă decât normalul perioadei

Publicat

Luna mai a anului 2021 vine cu vești proaste, mai ales pentru agricultură. Vorbim de posibilitatea instalării unui fenomen de secetă cel puțin moderată în bună parte din teritoriul agricol al țării noastre, în condițiile unei luni mai mult mai caldă decât normalul și mult mai săracă în precipitații.

Vremea în luna MAI: Context sinoptic

Vezi și Vremea în județul Alba, săptămâna 10 – 16 mai 2021

Din orice manual de climatologie aflăm că luna mai este, conform datelor statistice, luna cea mai caldă dar și cea mai capricioasă a primăverii.

Zilele călduroase (uneori chiar spre sau depășind pragul de caniculă) sunt foarte rapid înlocuite de furtuni și ploi torențiale, uneori chiar violente potrivit prognozemeteo.ro.

Lucrul acesta se întâmplă pentru că, din punct de vedere sinoptic, avem o oscilație rapidă de la prezența unor cicloni mediteraneeni la avansul dorsalei Anticiclonului Azori sau a Anticiclonului Est – European.

Rar, spre foarte rar, spre țara noastră își face simțită prezența și anticiclonul nord african.

Mai 2021 ne scoate, cel puțin așa arată acum modelele, din discuție o activitate a Mediteranei care să aducă precipitații multe.

Zona va fi dominată de anticicloni de origine tropicală, care vor duce la o perioadă de acalmie, chiar spre secetă din punct de vedere al precipitațiilor.

Și la nivelul temperaturilor se va vedea aceeași influență a unor centri barici ridicați, de presiune ridicată, cu temperaturi crescute și vreme calmă.

Vremea în luna Mai: Temperaturi

– În aceste condiții, cei de la ECMWF estimează, în cea mai nouă rulare a lor, o lună mai mai caldă decât normalul perioadei, cu abateri termice la nivelul întregii țări spre 1 – 1.5 grade peste normal, iar prin Oltenia chiar spre 2 grade.

Structurat pe săptămâni am avea: săptămâna 3 – 9 mai o vreme mai rece decât normalul perioadei, urmată de o săptămână foarte caldă,  10 – 16 mai (cu temperaturi și cu 3 – 5 grade peste normalul perioadei) pentru ca ultimele două săptămâni ale lunii să aducă valori de temperatură normale pentru luna mai.

Vremea în luna Mai : Precipitații

– Veștile neplăcute vin din punct de vedere al precipitațiilor. Din popor știm că, dacă plouă în mai, avem mălai. Estimarea celor de la ECMWF este una pesimistă, cu secetă moderată și intensă pe întreg teritoriul țării noastre, doar prin nordul Transilvaniei și Maramureș ar putea fi posibile ceva cantități excedentare de precipitații.

Și defalcat pe săptămâni vedem același scenariu sumbru, doar în săptămâna 17 – 23 mai urmând să avem un regim pluviometric apropiat de normal în țara noastră, iar în ultima săptămână doar prin Moldova, în rest, ploi puține, deficitare. Deci, secetă.

Ce înseamnă aceste cantități deficitare? Vorbim de un maxim de 30 – 40, izolat 50 de l/mp în cea mai mare parte a țării, doar zonele montane, sudul și nordul Transilvaniei, Maramureșul, urmând să acumuleze un 60 – 80 de l/mp, iar în nordul extrem al Orientalilor se pot acumula un 90 – 100 de l/mp.

Iar asta în condițiile în care mediile multianuale de precipitații ne spun că ar trebui să avem peste 70 – 80 de l/mp în cea mai mare parte a țării.

Sursa: Prognoze Meteo- Vremea în România

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax