Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în MARTIE: O lună caldă, cu temperaturi peste normal, dar săracă în precipitații. Prognoza meteo

Publicat

pasare primavara

Luna martie este o luna care de multe ori s-a dovedit a fi una extrem de imprevizibilă din punct de vedere a vremii. Mai exact, de la zile de primăvară autentică și chiar cu temperaturi spre vară, la ninsori și viscol, uneori nu treceau decât câteva zeci de ore, potrivit romania24.ro

Potrivit estimărilor meteo, luna martie, a anului 2021, se estimează a fi caldă, cu abateri termice care ar putea ajunge la +1,+1.5 grade față de valorile multianuale normale pentru această lună. Și asta la nivelul întregii țări.

Defalcat pe săptămâni, ar urma ca săptămâna 08 – 14 martie și 29 martie – 04 aprilie să vină cu valori de temperatură normale pentru perioadă în care ne aflăm, în timp ce în săptămâna 15 – 21 martie să avem abateri termice pozitive prin sud, sud-est, iar în perioada 22 – 28 martie să fie mai cald prin Banat, Crișana, Oltenia, dar și prin Moldova, se arată pe grupul prognozemeteo.

Precipitații:

De asemenea, nici din punct de vedere al precipitațiilor veștile nu sunt neapărat tocmai bune, urmând să vorbim de secetă și precipitații sub normele climatologice prin Banat, Oltenia, Muntenia, mare parte din Moldova, Dobrogea și doar prin nordul Orientalilor, Maramureș și nordul Transilvaniei să avem excedent pluviometric. În Transilvania, Crișana și nordul Moldovei avem precipitații apropiate de normal, susțin cei de la progonzemeteo.ro.

săptămâna 08 – 14 martie aduce precipitații mai bogate prin Banat, Crișana, Maramureș, nordul țării, pentru ca în săptămâna 15 – 21 martie să vorbim de precipitații în limite normale în bună parte din țară, chiar peste norme în Muntenia, Oltenia, Moldova și Dobrogea. Ultimele două săptămâni din lună vin cu precipitații în limitele normale în toată țara, cu excepția Banatului, care, în săptămâna 22 – 28 martie ar putea avea un deficit de precipitații.

Ca și cantități totale așteptate pe parcursul lunii, cei de la ECMWF estimează un 30 – 40 l/mp în cea mai mare parte a țării, cu un 60 – 70 de l/mp prin zonele montane, iar prin nordul Orientalilor chiar un 90 – 100 de l/mp.

Vorbim și de ninsori pe parcursul lunii martie, mai ales în zonele montane, unde, din totalul precipitațiilor așteptate să cadă, un 20 – 30 de l/mp vor fi sub formă solidă, dar ele nu sunt excluse nici în restul țării, aici vorbim doar de un 3 – 5 l/mp.

Context:

– Caracteristicile unei vremi schimbătoare sunt date, de obicei, de faptul că pe parcursul lunii martie aveam de-a face cu o retragere a dorsalei anticiclonului est-european spre NE extrem, fapt ce favorizează avansul aerului mai cald de origine mediteraneeană sau atlantică.

Nu la fel par a sta lucrurile și în această lună martie, una în care dominant va fi un blocaj anticiclonic britanic iar unele modele meteo estimează chiar un nou avans al anticiclonului est-european și spre regiunea țării noastre.

surse: https://www.facebook.com/prognozemeteo 

prognozameteo.ro

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax