Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în prima minivacanță de iarnă și în luna decembrie. Prognoza ANM pentru următoarea perioadă

Publicat

Vremea va fi mai caldă decât de obicei în următoarea perioadă. În jumătatea de nord a țării va acționa însă o masă de aer rece.

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a dat detalii despre condițiile meteo pentru luna decembrie.

„Va mai fi cald decât în mod obișnuit în următoarea perioadă. Contăm pe valori de temperaturi care, mai ales în partea de sud-est a țării, să fie de peste 15 grade Celsius, comparativ cu jumătatea de nord, acolo unde masa de aer rece rămâne de interes, mai ales în nordul Moldovei, unde va fi mai frig”, a declarat directorul ANM, la Antena3.

Temperaturi mai ridicate în decembrie

Pentru decembrie, prima lună de iarnă, prognoza indică temperaturi maxime mai mari față de normalul perioadei.

„Cu siguranță, debutul lunii decembrie așa cum arată informațiile la acest moment, mai ales săptămâna 28 noiembrie – 5 decembrie care cuprinde și perioada minivacanței de 1 decembrie, temperaturile par a fi mai ridicate decât în mod obișnuit și cu diminuare în ceea ce privește caracterul precipitațiilor de sărbători”, a spus Mateescu, potrivit adevarul.ro.

Mai frig în jumătatea de nord a țării

În următoarele zile, va acționa masa de aer mai rece în jumătatea de nord a țării. În sud și sud-est, este mai cald și vor fi cantități semnificative de precipitații.

Cel mai frig va fi în jumătatea de nord a Moldovei, acolo unde maximele vor fi de cel mult 3-4 grade Celsius.

La munte, în vest, centru și nord, nu sunt excluse temperaturi sub pragul de ger.

Vremea de sărbători

În ceea ce privește perioada de sărbători, deocamdată prognoza este valabilă până în 19 decembrie.

Directorul ANM spune că după 12 decembrie temperaturile și precipitapțiile ar urma să intre în regimul normal pentru perioada de început de iarnă.

VREMEA pe patru săptămâni, până în 19 decembrie

Vremea / prognoza meteo: săptămâna 21-27 noiembrie

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile sudice, dar și ușor mai coborâte în extremitatea de nord-est a țării, iar în rest se vor situa în jurul celor
normale.

Regimul pluviometric va fi excedentar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile sud-vestice, centrale și nord-estice.

Vremea / prognoza meteo: săptămâna 28 noiembrie – 4 decembrie

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele normale pentru acest interval în regiunile estice, sud-estice, nord-vestice și la munte, iar în rest temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele specifice.

Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în vest, nord-vest, centru și la munte.

Vremea / prognoza meteo: săptămâna 5-11 decembrie

Temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă, în majoritatea regiunilor.

Vremea / prognoza meteo: săptămâna 12-19 decembrie

Valorile termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi în general apropiate de cele normale, în toate regiunile.

VREMEA pe regiuni până în 4 decembrie (două săptămâni)

Vremea/prognoza meteo 21 noiembrie – 4 decembrie: TRANSILVANIA

În prima parte a săptămânii tendința va fi de creștere treptată a valorilor termice diurne, de la o medie de 6 grade în prima zi, până la 11-12 grade în ziua de 23 noiembrie.

După această zi caldă, se va răci. La finalul lunii noiembrie sunt estimate maxime în medie de 6-7 grade, iar la începutul lunii decembrie de 3-4 grade.

Temperaturile minime vor avea variații în primele zile din interval, cu medii ce vor crește de la -1 grad în prima noapte, până spre 3-4 grade în perioada 23-25 noiembrie. După 26 noiembrie sunt estimate minime care la nivelul regiunii vor avea o medie de -2-0 grade.

Până în 28 noiembrie probabilitatea de a avea intervale cu precipitații se va menține ridicată. Precipitații vor fi posibile și la începutul lunii decembrie, probabilitatea de apariție a acestora fiind în creștere.

Vremea/prognoza meteo 21 noiembrie – 4 decembrie: LA MUNTE

De la valori termice diurne în medie de 0 grade în prima zi, se va încălzi ușor până la 5-6 grade în 23 noiembrie. Ulterior se va reveni la o medie pentru întreaga zonă în jur de 0 grade.

Valorile termice nocturne vor avea variații semnificative în primele zile. În prima noapte se va înregistra o medie de -4 grade, iar în 23 și 24 noiembrie va fi de 0 grade. Apoi sunt estimate minime de -5–4 grade.

Probabilitatea de apariție a intervalelor cu precipitații se va menține ridicată în cea mai mare parte a intervalului de prognoză.

Vremea/prognoza meteo 21 noiembrie – 4 decembrie: BANAT

De la valori termice în jurul normelor climatologice în prima zi, se va ajunge la o vreme caldă pentru această dată pe 23 noiembrie, când la nivelul regiunii sunt estimate maxime de 13-14 grade.

În perioada 24 – 30 noiembrie media temperaturilor maxime va fi de 8-10 grade. La începutul lunii decembrie, tendința valorilor termice diurne va fi de scădere ușoară până la o medie de 6 grade.

Valorile termice nocturne vor avea variații semnificative în primele zile. În 22 noiembrie se va înregistra o medie a acestora de 0-1 grad, în 23 noiembrie va fi de 6-7 grade, iar în restul intervalului va fi de 1-2 grade.

Probabilitatea de precipitații va fi ridicată în perioada 23 – 28 noiembrie și cu tendința de creștere după 1 decembrie.

Vremea/prognoza meteo 21 noiembrie – 4 decembrie: CRIŞANA

De la valori termice diurne apropiate de mediile multianuale, în jurul a 8 grade în prima zi, se va ajunge la o vreme caldă pentru această dată pe 23 noiembrie, când la nivelul regiunii sunt estimate maxime de 13-14 grade.

În 24 noiembrie se va reveni la o medie a temperaturilor maxime în medie de 8-9 grade. Cu mici variații, acest regim termic diurn se va menține până spre finalul lunii noiembrie.

La începutul lunii decembrie, este estimată o scădere ușoară și treptată până la o medie de 4-5 grade.

Valorile termice nocturne vor avea variații semnificative în primele zile. În prima noapte, temperatura minimă va fi în jurul valorii de 0 grade, în 23 noiembrie va fi de 5-6 grade, apoi tendința va fi de scădere treptată și se va reveni la valori în jur de 0 grade după 28 noiembrie.

Probabilitatea de ploaie va fi ridicată în perioada 23 – 28 noiembrie și cu tendința de creștere după 1 decembrie.

Vremea/prognoza meteo 21 noiembrie – 4 decembrie: MARAMUREŞ

În prima parte a săptămânii tendința va fi de creștere treptată a valorilor termice diurne, de la o medie de 6 grade în prima zi, până la 11-12 grade în 23 noiembrie.

Pentru perioada 24 –30 noiembrie sunt estimate temperaturi maxime de 7-8 grade. La începutul lunii decembrie, tendința valorilor termice diurne va fi de scădere ușoară până la o medie de 4 grade.

Temperaturile minime vor fi în medie de 0-1 grad în prima noapte și de 3-4 grade în perioada 23-25 noiembrie.

După 26 noiembrie sunt estimate minime care la nivelul regiunii vor avea o medie de -2-0 grade. Valorile cele mai scăzute se vor înregistra la începutul lunii decembrie.

Până în 28 noiembrie, probabilitatea de a avea intervale cu precipitații se va menține ridicată. Precipitații vor fi posibile și la începutul lunii decembrie, probabilitatea de apariție a acestora fiind în creștere.

Vremea/prognoza meteo 21 noiembrie – 4 decembrie: MOLDOVA

De la o vreme mai rece decât în mod normal în prima zi a intervalului, când media temperaturilor maxime va fi de numai 2-3 grade se va ajunge la valori termice peste mediile multianuale în jurul a 10 grade în zilele de 23 și 24 noiembrie.

Ulterior, tendința va fi de răcire treptată. La finalul lunii noiembrie, valorile termice diurne vor fi în medie de 4-5 grade, iar la început de decembrie în jurul a 2 grade.

Valorile nocturne vor oscila între -2 și 4 grade în prima săptămână, iar în a doua săptămână sunt estimate temperaturi în general negative, la o medie de -2 grade.

La nivelul acestei regiuni vor mai fi intervale în care se vor semnala precipitații, cu o probabilitate mai ridicată în 24 și 25 noiembrie și în jurul datei de 28 noiembrie.

Vremea/prognoza meteo 21 noiembrie – 4 decembrie: DOBROGEA

Până în 25 noiembrie, chiar dacă vor fi variații în regimul termic diurn și nocturn, în ansamblu vremea se va menține caldă pentru această perioadă din an. Media temperaturilor maxime se va situa între 12 și 17 grade și minime între 6 și 10 grade.

Pentru sfârșitul lunii noiembrie sunt estimate temperaturi maxime de 8-10 grade, iar la începutul lunii decembrie în jurul a 6 grade.

De asemenea, și temperaturile minime vor prezenta aceeași tendință de scădere ușoară. Iarna calendaristică va debuta cu minime care la nivelul regiunii vor avea o medie de 2 grade.

Pe tot parcursul celor două săptămâni de prognoză, probabilitatea de apariție a intervalelor cu precipitații se va menține ridicată.

Vremea/prognoza meteo 21 noiembrie – 4 decembrie: MUNTENIA

Până în 25 noiembrie valorile termice se vor menține peste mediile multianuale specific perioadei, cu maxime la nivelul regiunii în general între 10 și 15 grade și minime ce vor oscila între 3 și 6 grade.

Ulterior, tendința temperaturii va fi de scădere. În ultimele zile al lunii noiembrie, media maximelor va fi de 7-8 grade, iar la început de decembrie de 4-5 grade.

Temperaturile minime estimate pentru această perioadă se vor menține ușor pozitive, la o medie regională de 0-2 grade.

Până în 28 noiembrie probabilitatea de a avea intervale cu precipitații se va menține ridicată. Precipitații vor fi posibile și la începutul lunii decembrie. Probabilitatea de apariție a acestora va fi în ușoară creștere.

Vremea/prognoza meteo 21 noiembrie – 4 decembrie: OLTENIA

Până în 25 noiembrie, valorile termice diurne se vor menține peste mediile multianuale specifice perioadei, cu o medie a acestora cuprinsă între 10 și 14 grade. Și în timpul nopții, vor fi minime de 4-5 grade, cu excepția dimineții de 22 noiembrie când se pot înregistra temperaturi mai scăzute.

La finalul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie sunt estimate temperaturi maxime în medie de 6-8 grade și minime de 0-2 grade.

Probabilitatea de a avea precipitații va fi mai ridicată în 23 și 24 noiembrie, în jurul datei de 28 noiembrie, dar și la începutul lunii decembrie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax