Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în România 13-19 decembrie: ninsorile câștigă teren, temperaturi în scădere. Prognoza meteo pe zile


Publicat

Ninsorile câștigă teren în această săptămână, cu posibile depuneri de de strat de zăpadă și în afara zonelor montane.

La începutul intervalului vor fi temperaturi ușor mai mari în sud și est, apoi valorile revin la normal pentru acest sezon.

Potrivit prognozemeteo.ro, săptămâna începe tot sub influența ciclonului mediteraneean Justus, cel care este responsabil de precipitațiile abundente de la finalul săptămânii trecute.

Pe parcursul celei de a doua părți a săptămânii, țara noastră intră în sfera de acțiune a anticiclonului Azoric, ceea ce va duce la o ameliorare din punct de vedere al vremii.

Odată cu ziua de joi, dar mai accentuat pe parcursul weekend-ului care urmează, în zona țării noastre se instalează o masă de aer rece și foarte rece. Abaterile termice vor fi și la valori de –8, –10 grade, sub normalul perioadei.

Vezi și VREMEA în ALBA, 13-19 decembrie: Mai frig, câteva ploi și ninsori. Prognoza meteo pe zile, în localități din județ

Meteorologii ANM explică situația din această săptămână:

”Astăzi vor fi cel mult 10-11 grade în extremitatea de sud-est a ţării, după care, de marţi, valorile maxime nu vor mai depăşi, la scara întregii ţări, 6-7 grade Celsius, inclusiv în Capitală.

Noţile şi dimineţile vor fi reci, temperaturi preponderent negative în cea mai mare parte a ţării, exceptând zona litoralului unde vom avea minime de cel mult 1-2 grade Celsius, iar în zonele depresionare este posibil să înregistrăm valori chiar de până la -7 grade Celsius”, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM, la Antena3.

Potrivit sursei citate, ”în mod obişnuit, la acest moment, ar trebui să înregistrăm valori minime sub zero grade Celsius, iar la nivelul maximelor, de asemenea, între zero şi până la 5-6 grade Celsius.

Aşadar, ne apropiem în bună parte din ţară, mai ales în partea de sud şi sud-est de ceea ce ar fi normal. Rămânem în continuare pe o masă de aer mai rece, în special în jumătatea nordică a ţării unde este posibil să înregistrăm valori sub 5 grade Celsius la nivelul maximelor.

Va mai ninge în zona montană, mai ales la altitudini mai mari de 1700 de metri, acolo unde vor fi predominante precipitaţiile sub formă de ninsoare. În restul ţării, local în partea de est, sud-est, chiar centru şi nord, vor mai fi posibile ploi”.

Prognoza meteo 13-19 decembrie – temperaturi:

Primele două zile ale săptămânii aduc temperaturi maxime, în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea, în jurul a 7-8 grade, în timp ce în restul zonelor (Banat, Crișana, Maramureș, nordul și centrul Moldovei și Transilvania avem parte de un regim termic normal pentru data din calendar, cu 1 – 3, 4 grade. Prin zonele montane predomină maximele negative, de la –1 spre –3, –4 grade (aceste ultime valori fiind posibile mai ales pe creste).

Regimul termic nu suferă modificări importante nici pe parcursul zilei de miercuri, iar joi singura noutate este că încălzire se resimte cel mai puternic în zona Moldovei, unde putem atinge și valori de 7-9 grade.

Ziua de vineri aduce o încălzire extinsă la nivelul întregii țări, cu maxime de la 5 spre 7, 8 grade (doar prin Transilvania sunt posibile valori termice în jurul a 1 – 3 grade, în timp ce prin zonele montane va fi foarte frig, cu maxime de doar –4, –5 chiar spre –6 grade prin toate masivele.

Dacă sâmbătă mai putem vorbi de maxime spre 5-7 grade prin multe zone, ultima zi a săptămânii ne readuce în normalul termic al perioadei, cu maxime de 1- 3 grade în cea mai mare parte a țării, cu excepția Transilvaniei, Maramureșului unde avem valori negative (-1 spre –2 grade), la fel ca și în zonele montane (-5 spre –7 grade).

Prognoza meteo 13-19 decembrie – precipitații:

Ziua de luni vine cu ploi în Muntenia, Dobrogea, Moldova, Transilvania, în timp ce prin Banat, Crișana, Maramureș, zonele montane, iar spre finalul zilei și prin Transilvania vor fi condiții și de lapoviță și ninsori. Cantitățile de precipitații ar putea ajunge, doar prin Dobrogea și sudul Munteniei la 10 – 15 l/mp.

Noaptea de luni spre marți ploile continuă prin Muntenia, Dobrogea, în timp ce prin Banat, Crișana, zonele montane și sudul Transilvaniei avem parte de lapoviță și ninsoare. Odată cu orele prânzului precipitațiile încetează și doar spre finalul zilei mai avem parte de ninsori slabe prin nordul Moldovei și Meridionali. Vorbim de cantități nesemnificative, maxim 3 – 5 l/mp.

Noaptea de marți spre miercuri aduce condiții de ninsori slabe inclusiv prin sudul Munteniei, prin Meridionali și Orientali, iar dimineața și prin sudul Transilvaniei. Tot dimineața, ploile își fac apariția prin Muntenia și Dobrogea (seara, în zona Dobrogei, ploile se vor transforma în lapoviță și ninsori).

Ziua de joi vine cu precipitații în cea mai mare parte a țării, iar prin Dobrogea, sudul Transilvaniei, nordul Moldovei se pot acumula și 10 – 15 l/mp. Pe parcursul nopții de miercuri spre joi, prin Dobrogea avem parte de lapoviță, apoi ninsoare moderată, pentru ca spre dimineață lapovița să fie posibilă și prin estul și sudul extrem al Munteniei, în timp ce în restul regiunii, prin nordul Moldovei și Crișana vor predomina ploile.

Odată cu orele amiezii și până la finalul zilei avem ploi moderate și chiar condiții de lapoviță prin Moldova, lapoviță și apoi ninsori moderate / abundente prin Transilvania, zonele montane, estul Banatului, ploi prin Oltenia.

Pe parcursul nopții de joi spre vineri ploile și lapovița traversează Muntenia, apoi, pe parcursul zilei, avem parte de ploi, lapoviță și ninsori prin Moldova, Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana și ninsori în zonele montane.

Situația din weekend

Noaptea și dimineața zilei de sâmbătă aduc condiții de ninsori prin Moldova, zonele montane și izolat prin Transilvania, Oltenia, Muntenia.

Încheiem săptămâna cu ninsori pe arii extinse în Moldova, Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana, zonele montane dar, izolat, ninsori sunt posibile și prin Muntenia, inclusiv în zona Capitalei.

Avem parte de o nouă săptămână bogată în precipitații, astfel că, la nivel cumulat, putem ajunge la 15 – 20 l/mp în bună parte din țară, iar prin nordul Moldovei, zonele montane, estul extrem al Dobrogei se pot acumula și 35 – 40 de l/mp.

Din toate aceste cantități de precipitații așteptate să cadă săptămâna care urmează, în zonele montane vor predomina ninsorile, dar de ninsori vom avea parte și prin nordul și centrul Moldovei, Dobrogea, Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana.

Prognoza meteo 13-19 decembrie – strat de zăpadă:

Va fi și mai multă zăpadă la munte, astfel că stratul de zăpadă din toate stațiunile montane se va reface și va crește, chiar și pre 50 – 60 cm. Se depune un strat timid de zăpadă și prin Moldova (nordul și centrul regiunii, 1-3 cm), Dobrogea (1-3 cm), Banat, Crișana (1-3 cm) în timp ce prin Transilvania putem avea parte de un strat de zăpadă, mai ales prin sudul și estul regiunii, și de 5 – 7, 9 cm.

Prognoza meteo 13-19 decembrie – vânt:

În prima parte a săptămânii vântul va prezenta intensificări mai ales prin zonele montane, Moldova, Dobrogea, dar, odată cu ziua de joi și pe tot parcursul restului de săptămână, vom avea parte de intensificări ale vântului, cu rafale și spre 45-50 de km/h, prin bună parte din țară.

ANM: urmează ninsori în România. Prognoza meteo pe regiuni

ANM anunță că urmează ninsori în România, iar prognoza meteo pe următoarele două săptămâni vine cu temperaturi scăzute. Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni în fiecare regiune. Meteorologii spun că în perioada 13-26 decembrie vremea va fi foarte rece, iar în mai multe zone va ninge. Vom avea parte de ninsori la jumătatea lunii decembrie.

Prognoza meteo pe regiuni: Unde va ninge

Prognoza meteo în Banat

Media temperaturilor maxime se situează la valori de aproximativ 2 grade și va fi în creștere ușoară până spre 4 grade în daa de 17 decembrie.

Tendința temperaturilor va fi de scădere de la o zi la alta spre valori de 0 1 grade la final de interval.

Noaptea, media valorilor termice se situează în primele zile în jurul a -2 grade, urmând să crească ușor spre 0, 1 grade. Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată în prima zi și în creștere în data de 16 decembrie.

Prognoza meteo în Crișana

Până în data de 17 decembrie media valorilor termice ziua  se va situa la valori de 2-4 grade, apoi scade treptat până spre -2 grade în a doua săptămână.

Media temperaturilor minime va avea în primele nopți oscilații și vor fi temperaturi de -3, -1 grad.

Temperaturile scad de la o noapte la alta până la -7, -6 grade. Vor fi precipitații mixte și șanse de ploaie începând cu data de 16 decembrie.

Prognoza meteo înTransilvania

Media temperaturilor maxime se situează în jurul a 3 grade la începutul primei săptămâni de prognoză.

Temperaturile încep să scadă trepta până spre -1 grad și la jumătatea intervalului până la -4 grad spre finalul perioadei.

Media valorilor termice nocturne nu are variații semnificative în primele nopți și va fi la valori de -3, -1 grad. Din 18 decembrie se răcește și vor fi nopți cu temperaturi de -10, -8 grade.

Prognoza meteo în Maramureș

Media temperaturilor pe timpul zilei se situează în jurul a 2 grade. Temperaturile scad și vom avea o medie de -2 grade spre finalul intervalului. Noaptea vor fi valori de -3, 0 grade și vor scădeaa spre -8, -7 grade.

În Maramureș, vremea se menține friguroasă și vor fi temperaturi în jurul a 2 grade. Scade ușor în următoarele zile spre -2 grade. Noaptea vor -3 grade, apoi scad pe zi ce trece spre o medie de -8, -7.

Prognoza meteo în Moldova

Până pe 17 decembrie maximele sunt cuprinse între 1 și 4 grade, iar minimele între -2 și 1 grad.

Ulterior, vremea se răcește și ziua vor fi -2 grade, iar noaptea -7, -6 grade.

Prognoza meteo în Dobrogea

Vremea se menține la media de 9 grade, apoi începe să scadă spre 2, 3 grade la jumătatea intervalului și spre final la 0, 1 grad.

Temperaturile minime scad și noaptea până la -1 grad și după 19 decembrie până la -4 grade.

Prognoza meteo în Muntenia

Vremea se răcește, mai ales după data de 17 decembrie. Media temperaturilor va fi de 5-6 grade la începutul intervalului șși 1-2 grade la finalul intervalului.

surse: ANM, antena3, Prognoza Meteo este oferită de Prognoze Meteo – Vremea în România

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Sfântul Antonie cel Mare, sărbătorit de credincioși în 17 ianuarie. Tradiții, superstiții și semnificații

Publicat

Sfântul Cuvios Antonie cel Mare este sărbătorit de Biserică la 17 ianuarie. Este considerat de tradiţia monastică drept cel mai popular ascet şi începătorul vieţii călugăreşti.

Sfântul Cuvios Antonie cel Mare s-a născut în Egiptul de Sus, în anul 251, într-o familie bogată.

Cine a fost Sfântul Antonie cel Mare

La vârsta de 20 de ani, după moartea părinţilor, a renunţat la avere şi s-a făcut pustnic pe lângă părinţii ce îşi aveau chiliile în apropierea satului său. După vârsta de 35 de ani a plecat în pustia Egiptului, unde vreme de alţi 20 de ani a trăit în singurătate, în post şi rugăciune.

Vezi și Mesaje de Sfântul Anton. Ce felicitări le poți timite celor dragi, care poartă numele de Anton, Antonia, Antoaneta sau Antonina

Datorită harului şi virtuţilor sale s-a făcut cunoscut, în jurul său formându-se o obşte de ucenici pe care îi îndruma spre desăvârşirea creştină.

Despre Sfântul Antonie se spune că era „Cu adevărat ca un doctor dat Egiptului de Dumnezeu; căci, cine se ducea mâhnit la dânsul şi nu se întorcea bucurându-se? Cine venea la dânsul plângând pe cei morţi şi nu părăsea îndată plânsul? Cine venea mâniat şi nu se schimba îndată în prietenie şi iubire? Care sărac necăjit alerga la dânsul şi, văzându-l, nu defăima îndată bogăţia? Care monah, împuţinându-se cu sufletul şi alergând la dânsul, nu se făcea cu mult mai tare şi mai sârguitor? Care tânăr venind în munte şi privind la Antonie, nu se lepăda îndată de desmierdări şi nu iubea înţelepciunea? Cine venea la dânsul ispitit de diavoli şi nu se izbăvea? Cine era supărat de gânduri şi nu se alina cu cugetul?” (Vieţile Sfinţilor).

Viaţa Sfântului Antonie cel Mare a fost scrisă de patriarhul Alexandriei, Sfântul Atanasie cel Mare, care l-a cunoscut.

Sfântul Anton – superstiții și semnificațiile sărbătorii

„Părintele monahilor”care a trăit 85 de ani în pustiu, marele pusnic Antonie, tămăduia bolnavii şi-i vindeca pe cei demonizaţi. În zilele noastre, ca şi în secolul al IV-lea, Sfântul Antonie este considerat ocrotitorul orfanilor şi al oamenilor săraci, ajutându-i de grabă pe cei care se roagă cu credinţă şi-l cheamă în ajutor. Se consideră că Sfântul Antonie cel Mare îi păzeşte pe oameni de duhurile rele, de primejdii şi vrăji.

Sfântul Antonie a învăţat de la părinţi şi de la bunici credinţa în Hristos. După moartea părinţilor, pe când el împlinise vârsta de 20 de ani, s-a ocupat de educaţia sorei sale minore. Când în biserică tânărul Antonie a auzit cuvântul Evangheliei, care spune : „De voieşti să fii desăvârşit, mergi, vinde avuţiile tale şi urmează Mie (Matei 19,21), a fost impresionat de aceste cuvinte şi a urmat îndemnul Evanghelistului.

Şi-a împărţit partea sa de avere săracilor, iar mai târziu a procedat la fel cu moştenirea sorei lui, pe care a lăsat-o în grija unei comunităţi de fecioare. Urmând sfatul unui ascet bătrân, Cuviosul a vieţuit o vreme într-o colibă la marginea satului natal Coma. În anul 285, când a împlinit vârsta de 35 de ani, Sfântul Antonie s-a stabilit într-o fortăreaţă izolată numită Pispir, la marginea deşertului din Munţii Tebaidei, unde a trăit până-n anul 306.

Sfântul Antonie şi-a dorit să fie izolat complet de lume, după modelul pustnicilor deşertului şi ducea o viaţă foarte aspră: primea pâine prin acoperişul casei de două ori pe an, deoarece uşa de la intrare era zidită.

După multă muncă de convingere, de teama ereticilor arieni, ucenicii săi l-au determinat să părăsească fortăreaţa. În timp, s-a dus vestea despre viaţa aspră pe care Cuviosul o ducea, iar contemporanii săi îl considerau pe Antonie părintele spiritual al călugărilor din mai multe colonii monahice din deşertul Egiptului, printre care cele din Nitria şi Schit. Pe credincioşii care veneau la el să-i ceară un sfat, Sfântul Antonie îi îndruma să îmbrăţişeze viaţa monahală.

În jurul anilor 310, Cuviosul a făcut o călătorie la Alexandria, pentru a-i încuraja pe creştinii prigoniţi în timpul persecuţiilor romane, din vremea împăratului roman Maximian.

Marele pustnic a trecut la viaţa veşnică în anul 356, când împlinise vârsta de 105 ani. El a lăsat în urmă un număr impresionant de ucenici asceţi în lumea întreagă, cărora le-a lăsat cuvântul de învăţătură : Să creadă în Iisus şi să fugă de ispitele şi de înşelăciunile diavoleşti.

Interesant este faptul că Sfântul Antonie cel Mare răspundea în scris mesajelor primite de la credincioşii din toate categoriile sociale. În timp, ucenicii săi au ridicat o mânăstire pe locul unde Sfântul şi-a petrecut ultimii ani de viaţă.

Sfântul Anton: testamentul

Înainte de a muri, Sfântul Antonie cel Mare a lăsat ucenicilor săi un testament prin care le cerea să fie îngropat într-un loc secret, pe care să nu-l descopere nimeni. Respectând întocmai dorinţa părintelui lor duhovnicesc, ucenicii au îngropat trupul Cuviosului încât, secole de-a rândul, nimeni nu l-a descoperit.

Abia în ultimii ani, în urma cercetărilor făcute pentru restaurarea Mănăstirii Sfântului Antonie din Egipt, constructorii au ajuns la concluzia că mormântul cu moaştele Sfântului s-ar afla sub Sfânta Masă a bisericii centrale a mănăstirii.

Respectând dorinţa Cuviosului, care le spunea ucenicilor în testament:”Voi îngropaţi trupul meu, nimeni să nu ştie locul, afară de voi singuri. Iar eu la Învierea morţilor îl voi lua nestricăcios de la Mântuitorul”, mormântul a rămas pecetluit.

Sfântul Antonie cel Mare: tradiţii

În fiecare zi de marţi, Biserica Sfântul Antonie cel Mare, situată lângă Curtea Veche din Bucureşti, este neîncăpătoare. Aici vin să se roage mii de credincioşi, majoritatea tineri. Biserica este cel mai vechi lăcaş de cult, construit în Capitală de domnitorul Mircea Ciobanul, prin anul 1559.

Mai târziu, în anul 1847, în timpul unui incendiu, o bună parte din construcţie a fost afectată. Cam în aceeaşi vreme, o bisericuţă cu hramul Sfântul Antonie, situată în apropiere, unde se închinau puşcăriaşii, a fost distrusă complet de un incendiu.

Martorii oculari din acea vreme spun că dintre ruine a fost salvată o icoană a Sfântului Antonie, într-o zi de marţi. Sfântul odor a fost dus la biserica situată lângă Curtea Veche care, pe atunci, se numea Buna Vestire.

Acum, la icoana Sfântului Antonie, făcătoare de minuni, aşezată lângă catapeteasmă, se roagă mii de credincioşi şi poartă hramul Sfântului Anton, al bisericuţei arse odinioară.

Biserica Domnească (Paraclis Patriarhal) de la Curtea Veche din Bucureşti îl cinsteşte în ziua hramului pe Sfântul Cuvios Antonie cel Mare (17 ianuarie), care a devenit ocrotitorul său după incendiul din 23 martie 1847. Atunci, Biserica Sfântul Anton – Puşcărie ( din apropierea Bisericii Domneşti) a ars în întregime.

Rugăciunile făcute în sfântul lăcaş timp de nouă săptămâni ajută la împlinirea celor mai arzătoare dorinţe. Cei care au făcut acest ritual, de novene, s-au rugat pentru sănătate, pentru vindecarea de boli grave, pentru spargerea farmecelor, ca sporul şi liniştea sufletească să revină în casa lor.

surse: agerpres.ro, realitatea.net

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Românii vor primi bani de la stat pentru lucrări care reduc factura la energie. Lista programelor anunțate de Ministrul Mediului

Publicat

Ministerul Mediului a anunțat când vor demara anul acesta mai multe programe prin care se finanțează achizițiile verzi ale românilor. Pe lângă deja cunoscutele „Rabla” și „Rabla pentru electrocasnice”, statul oferă bani pentru panouri fotovoltaice și garduri electrice împotriva unor animale.

Un alt program așteptat, aflat deocamdată în pregătire este „Casa Eficientă Energetic” și Casa Verde Fotovoltaice. Dar, ambele programe au ediții încă neterminate, după mai multe eșecuri în derularea acestora.

Vezi și Ce facem dacă primim facturi prea mari la energie electrică și gaz. În ce situații se aplică penalități pentru neplată

Prin Casa Eficientă Energetic proprietarii clădirilor de cel mult trei etaje primesc bani pentru becuri, centrale, izolare termică  care i-ar ajuta să consume mai puțin curent și gaz.

Primele ”programe verzi” încep în februarie 2022

Primele programe pentru finanțarea achizițiilor verzi încep în februarie. Luna viitoare, pe 4 pebruarie 2022 se lansează Rabla Clasic și Rabla Plus pentru mașinile electrice.

În mai vor demara programul Rabla pentru Electrocasnice și cel pentru montarea de stații de încărcare a mașinilor electrice în cartiere, dar și pentru amplasarea de garduri care să țină la distanță animalele sălbatice.

În iulie se dă startul unei noi etape a proiectului care oferă bani doritorilor să cumpere sisteme fotovoltaice.

Din septembrie vor primi fonduri autoritățile publice care vor să crească eficiența clădirilor pe care le gestionează.

Casa Eficientă Energetic – un program prin care se va reduce mult factura la energie electrică și gaze

Un alt program așteptat de români, mai ales în condițiile în care s-au scumpit gazele și curentul, este programul „Casa Eficientă Energetic”.

„Casa Eficientă Energetic” acordă o finanţare nerambursabilă de cel mult 70.000 lei pentru fiecare proiect. Atenție, suma nu poate depăşi 60% din cheltuielile eligibile. Se pot înscrie în program doar proprietarii de case cu un regim de înălțime de cel mult 3 etaje.

Programul își propune să micșoreze consumul de energie în locuințe.

Ghidul precizează care sunt cheltuielile eligibile în acest caz. Astfel, puteți înlocui tâmplăria casei. Aveți voie să instalați centrale moderne de încălzire ori senzori de mișcare.

Se pot monta panouri solare cu stocare de apă caldă ori sisteme de producere a biogazului din deșeuri sau de încălzire prin pardoseală.

Puteți repara și trotuarele de protecţie din jurul casei pentru eliminarea infiltrațiilor. Cheltuielile pentru eficientizarea casei vor fi decontate de Fondul de Mediu doar după ce veți termina lucrările.

Cei înscriși vor face un audit energetic la început și la final pe banii statului. Programul este trecut în calendar la stadiul de pregătire și nu are deocamdată o dată de lansare. De altfel, o etapă a programului Casa Eficientă Energetic este în plină derulare, în prezent aflându-se la capitolul de verificarea dosarelor înscrise.

Ghidul de finanțare la prima etapă a programului Casa Eficientă Energetic AICI: DOCUMENT – Ghid Finantare Casa Eficienta Energetic

Ministrul Mediului nemultumit că românii  nu depun proiecte de calitate

Tanczos Barna, ministrul Mediului: „Atât autorităţile publice locale, cât şi companiile şi persoanele fizice se trezesc în ultima zi, în ultimele săptămâni şi nu au timp să pregătească, pe de o parte, proiecte de calitate.”

Potrivit ProTv, eficiența clădirilor din România este prevăzută și în Planul Național de Redresare și Reziliență. Aproape 80% dintre clădiri, publice și rezidențiale, trebuie renovate până în 2050. O parte ar trebui să fie gata deja în 2026.

Povestea primei etape de la Casa Eficientă Energetic, neterminate nici acum

Chiar dacă Ministrul Mediului anunță programe noi pentru acest an, este bine să se știe că, de exemplu, prima etapă la programul Casa Eficientă Energetic începută în anul 2020, nici până în prezent nu este finalizată.

Pe toată perioada anului 2021 beneficiarii înscriși au avut de așteptat ca AFM să găsească verificatorii proiectelor depuse. După mai multe luni în care Administrația Fondului de Mediu a anunțat că nu are personal pentru demararea procesului de evaluare a dosarelor a fost găsită soluția externalizării acesteia.

Firma care a obținut contractul pentru verificarea dosarelor depuse de cei peste 16.000 de beneficiari înscriși a scos primele liste abia la un an de la demararea proiectului. Verificarea dosarelor a ajuns abia la cei înscriși în data de 06.10.2020, în timp ce ultimul înscris validat în program este din data de  15.12.2021.

După mai bine de un an de la lansarea programului nu există niciun beneficiar aprobat care să fi primit finanțarea. Deși se știa încă de la mijlocul anului trecut că prețurile la energie vor exploda în 2022, Ministerul Mediului nu a urgentat finalizarea programului, pentru ca, astfel, mii de români să plătească facturi mai mici la energie și gaze.

Casa Verde Fotovoltaice, un alt program care ar fi putut reduce facturile la curent electric a avut mai multe blocaje, în ultimii doi ani. Programul a fost reluat după un an de pauză dar aplicația s-a blocat de două ori la înscrierea dosarelor. În prezent se derulează depunerea dosarelor de către instalatorii validați în program.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

surse: Protv, Romania24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Șeful ANRE, tăcut în scandalul facturilor la energie. Bugetarul Dumitru Chiriță are 12000 de euro pe lună și nu simte scumpirile

Publicat

Șeful ANRE Dumitru Chiriță este unul dintre bugetarii de lux ai României care nu are de suferit de pe urma creșterii prețurilor la energie.

Acesta a fost instalat politic și a păstrat o liniște deplină în plin scandal al facturilor majorate, deși este unul dintre principalii responsabili. Duce acasă 12.000 de euro pe lună.

Dumitru Chiriță, fost parlamentar PSD, a fost instalat la ANRE direct de Liviu Dragnea, în urmă cu cinci ani, scriu jurnaliștii de la ziare.com.

De când a izbucnit scandalul facturilor uriașe la energie, Dumitru Chiriță n-a oferit nicio explicație publică, deși e unul dintre principalii responsabili, alături de Parlament și de Ministerul Energiei.

Potrivit declarației de avere, președintele fantomatic al ANRE încasează anual 707.000 de lei, ceea ce înseamnă aproape 12.000 de euro lunar. Comparativ, președintele Klaus Iohannis încasează doar 3.000 de euro lunar.

Dumitru Chiriță este de profesie electrician și a fost șef de tură la fosta Întreprinderea de Distribuție a Energiei Electrice (IDEB), până în 1990. În 1990 a ajuns liderul sindicatului Energia și, din 1996, vicepreședinte al confederației sindicale BNS.

În 2000, a devenit deputat PSD. Între 2004 și 2007 a ajuns vicepreședinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, deși el era electrician.

Între timp, a absolvit facultatea de drept a universității private Nicolae Titulescu, instituție de învățământ apropiată de PSD. Dumitru Chiriță nu scrie anul în care a absolvit studiile.

ANRE este în subordinea Parlamentului – a fost singurul răspuns al ministrului Energiei, Virgil Popescu, întrebat în urmă cu câteva luni dacă ar trebui demis șeful Autorității Naționale de Reglementare în Energie, cu salariu de 12.000 de euro, în contextul eșecului liberalizării pieței de energie.

„ANRE este în subordinea Parlamentului. Parlamentul începe treaba mâine (miercuri – n.r.), sesiunea ordinară. Am văzut că cei de la PSD vor o audiere.

Eu abia aștept să mă duc în Parlament să luăm radiografia sistemului energetic național, să îi întreb de ce nu au făcut nicio investiție din 2015 până acum, să îi întreb de furturile din sistemul energetic național, de jaful de la Complexul Energetic Hunedoara. Am atâtea lucruri să îi întreb. Abia aștept”, a spus Popescu, doar că nu a mai făcut-o.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Pensii 2022: Schimbări la pilonul 2. Ipoteză: Plata eșalonată pe 12 ani, fără posibilitatea de a încasa toți banii deodată

Publicat

p

Sistemul de pensii va suferi schimbări majore care privesc mai ales sustenabilitatea pilonului 2 de pensii. Potrivit Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), legea privind pensiile publice ar urma să fie modificată, iar contribuția la pilonul 2 ar urma să crească cu 1%.

Autoritățile nu au încă o variantă publică a modificărilor, dar mesajele care vin dinspre actorii din domeniu arată că una dintre variantele agreate ar putea fi cea prin care să fie eliminată posibilitatea de a încasa toți banii deodată de către beneficiar.

Un specialist din domeniu a declarat pentru Hotnews că ar fi normal ca plata acestor bani de la pilonul 2 să se facă eșalonat, la fel ca în cazul pensiei de stat.

În prezent, plata pensiilor din pilonul 2 se făcea într-o singură tranșă sau în tranșe eșalonate timp de 5 ani, conform legii privind fondul de pensii administrate privat.

Vezi și: Românii cu pensii între 1601 – 2199 lei, excluși de la ”a 13-a pensie”. Ministrul Muncii: de ce s-a ales pragul de 1.600 de lei

HotNews scrie că în viitor, banii ar urma să fie primiți în tranșe lunare timp de 12 ani, plata integrală făcându-se numai în situații bine justificate.

”Banii strânși în Pilonul 2 ar trebui să fie plătiți eșalonat”

Contactat miercuri de HotNews.ro, pe tema posibilelor modificări legislative la plata pensiilor în Pilonul II, Radu Crăciun, președintele Asociației Administratorilor Fondurilor de Pensii (APAPR) și director general al BCR Pensii, a explicat de ce consideră că banii din Pilonul II ar trebui plătiți eșalonat.

„În ce privește plata eșalonată, o pensie, indiferent că este publică sau privată, presupune prin definiție plăți regulate lunare menite să asigure un trai decent și după retragerea din activitate.

Din acest motiv, cred că banii strânși în Pilonul 2 ar trebui să fie plătiți eșalonat, prin plăți lunare, mai ales că Pilonul 2 a fost conceput de la bun început ca un sistem complementar sistemului public de pensii, care, la rândul lui face plăți lunare.

Faptul că până acum au fost permise plăți integrale a fost o excepție care a ținut cont și de faptul că vechimea mică a celor care au beneficiat de retrageri a făcut ca sumele să fie mai degrabă mici și să nu justifice plăți eșalonate pe termene lungi de timp”, a declarat miercuri pentru HotNews.ro Radu Crăciun.

Europa Liberă a realizat o analiză în care arată că din totalul de 29,2 miliarde de euro pe care Comisia Europeană le-a pus la dispoziția României pentru PNRR, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale beneficiază de 368,9 milioane de euro. O parte din bani vor merge către componenta care privește Reforma Fiscală și Reforma Sistemului de Pensii.

Citește și: Peste 300.000 de pensionari vor încasa pensii mai mici din această lună. Aceștia vor plăti contribuţia pentru sănătate

Pilonul 2 reprezintă sistemul de pensii obligatorii administrate privat. Aderarea persoanele de până în 35 de ani, care se află la primul loc de muncă, este obligatorie.

Înscrierea angajaților de până în 45 de ani, care sunt deja asigurați și contribuie la sistemul public de pensii, este opțională.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate