Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în România, 13-19 iunie: temperaturi plăcute, câteva ploi și furtuni. Prognoza meteo pe zile

Publicat

Temperaturile vor fi plăcute, săptămâna aceasta. Doar spre weekend vor fi valori aproape de caniculă. Vor fi și câteva ploi, bune pentru agricultură, mai ales în sudul țării, unde se pot acumula și 30 – 40 de l/mp.

Potrivit prognozemeteo.ro, începutul săptămânii mai păstrează din caracteristicile de instabilitate care s-au manifestat în weekendul de Rusalii. Mai avem parte și de prezenta unor fronturi reci care vor mai putea aduce furtuni.

Vezi și VREMEA în ALBA până duminică: o zi cu ploi și furtuni, alta mai caldă. Prognoza meteo de weekend, 17-19 iunie

Din punct de vedere al circulației maselor de aer, avansul, începând cu ziua de marți, a unui aer mai rece, pe deplasare NV – SE, va face ca temperaturile la nivelul țării să fie plăcute, poate chiar ușor sub normalul perioadei. În weekend, odată cu avansul spre Europa vestică și mai apoi spre tot continentul a unui aer foarte cald, tropical, dinspre nordul Africii, va duce la o intensificare a valului de căldură și în zona noastră, abaterile termice pozitive (de la 850 hPa) urmând să ajungă și la +8, +10 grade peste normalul perioadei.

Prognoza meteo 13-19 iunie: Temperaturi minime

Dacă pe parcursul zilei de marți vor fi de temperaturi minime uniformizate la nivelul întregii țări (17 – 18 grade, cu 12 – 14 grade la munte), dimineața zilei de miercuri vine cu o răcire prin Transilvania, Maramureș, zonele montane (10 – 12 grade, pe crestele montane 5 – 6 grade). În Banat, Crișana, nordul și centrul Moldovei mercurul din termometre va arăta dimineața 13 – 15 grade. În Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea ne vom opri la 17 – 19 grade.

Minimele zilelor de joi și vineri vor fi cuprinse între 14 – 16, 17 grade, cu excepția Transilvaniei, Maramureșului, zonelor montane, unde vor fi valori de 11 – 13 grade.

Pe crestele montane nu vor fi mai mult de 7 – 9 grade. Situația nu se va schimba foarte mult nici în weekend, distribuția și valorile termice rămânând aceleași ca în zilele precedente.

Prognoza meteo 13-19 iunie: Temperaturi maxime

Dacă luni vorbim de valori de 27 – 29 de grade la nivelul întregii țări (20 – 21 de grade la munte, cu 14 – 15 grade pe creste), începând cu ziua de marți, prin Transilvania, Maramureș, nordul și centrul Moldovei, Banat și Crișana abia mai atingem 23 – 25 de grade.

Mercuri, inclusiv în Oltenia, Muntenia și Dobrogea vor fi temperaturi de doar 25 – 27 de grade. Și joi vor fi aceleași valori plăcute.

De vineri deja începe să se încălzească: 28 – 29 de grade în bună parte din țară. Finalul săptămânii va aduce temperaturi de peste 30 de grade, mai ales prin Banat, Crișana și sudul Moldovei.

Prognoza meteo 13-19 iunie: precipitații

Începând cu a doua parte a dimineții de luni și pe parcursul după-amiezii vor fi ploi și furtuni în Oltenia, Muntenia, Transilvania, Maramureș, zonele montane (aici putem avea și cantități de precipitații care să ajungă la 10 – 15, 20 de l/mp).

Scenariul se repetă și pe parcursul zilei de marți, doar că ploile un pic mai importante cantitativ (10 – 15 l/mp) vor prefera de data aceasta Muntenia, Dobrogea, Orientalii.

Noaptea și dimineața zilei de miercuri aduc ploi în Muntenia, Oltenia. După-amiaza vor fi furtuni la munte. Pe arii restrânse din Oltenia și Muntenia, se pot acumula chiar 15 – 20 de l/mp.

Ploi slabe am putea avea și joi, tot la munte și, izolat, prin Muntenia, Dobrogea, nordul Moldovei (neînsemnate cantitativ).

Scenariu se schimbă pe parcursul zilei de vineri: ploi la nivelul întregii țări, mai importante cantitativ prin zonele montane, estul Olteniei, sudul extrem al Munteniei (10 – 15, izolat 20 de l/mp).

Cu ploi începem și weekendul, ziua de sâmbătă urmând să aducă precipitații, slabe cantitativ, prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, zonele montane și Transilvania.

Duminică, ploile iau o pauză.

Din punct de vedere al cantităților așteptate să cadă, veștile sunt foarte bune pentru agricultorii din sudul țării, Bărăganul urmând să primească chiar și 30 – 40 de l/mp în această săptămână. Aceleași cantități sunt posibile și la munte, pentru ca în restul țării să vorbim de doar 3 – 5, 7 l/mp, cu Banatul și Crișana ”câștigătoare” detașate, 0 l/mp.

sursă: Prognoze Meteo – Vremea în România

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax