Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în România, 3-9 ianuarie 2022: ”Gerul” Bobotezei, cu maxime de până la 15 grade. Prognoza meteo pe zile

Publicat

Gerul Bobotezei nu se va resimți ca în alți ani. Cel puțin la nivelul temperaturilor maxime. Săptămâna aceasta, mercurul urcă până la valori de 14-15 grade în termometre.

Valorile termice vor fi mai mari în luna ianuarie decât cele specifice pentru această perioadă în aproape toate regiunile ţării, potrivit estimărilor meteorologice emise pentru intervalul 3 – 31 ianuarie 2022 de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată, publicate de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Iarna e ca primăvara, temperaturile urcă la 15 grade celsius în ianuarie

Astfel, în săptămâna 3 – 9 ianuarie 2022, temperaturile vor fi mai ridicate în toate regiunile ţării, în timp ce regimul pluviometric va fi local excedentar în regiunile nordice, dar şi deficitar în cele sudice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

În săptămâna 10 – 17 ianuarie 2022, temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a ţării. Cantităţile de precipitaţii vor fi deficitare în regiunile intra-carpatice, dar local şi în cele estice şi sud-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Estimările pentru săptămâna 17 – 24 ianuarie 2022 arată temperaturi medii uşor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României şi un regim pluviometric deficitar în jumătatea nord-vestică a ţării. În restul ţării va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, potrivit ANM.

În ultima săptămână de prognoză, 24 – 31 ianuarie 2022, temperaturile se vor situa peste cele specifice acestei săptămâni, în toate regiunile. Cantităţile de precipitaţii estimate pentru această perioadă, vor avea o tendinţă deficitară în toată ţara.

Vor fi câteva ninsori, însă în zonele montane. Abia în weekend mai apar și în Transilvania și nordul Moldovei.

Vremea 3-9 ianuarie 2022

Potrivit prognozemeteo.ro, prima săptămână din noul an și prima din a doua lună de iarnă sunt sub influența unor fronturi atmosferice mai calde, de origine atlantică, apoi vin altele mai reci, cum circulație V-E.

Astfel, de la valori de peste 12 grade, temperaturile vor scădea și cu 3-4 grade față de normalul perioadei.

Prognoza meteo în România, 3-9 ianuarie 2022, temperaturi

În preajma Bobotezei, vor fi temperaturi mult peste normalul perioadei. Luni și marți sunt anunțate maxime între 8 – 10 grade. În Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei am putea ajunge chiar la temperaturi de 12 – 14 grade.

Ajunul Bobotezei, miercuri, aduce temperaturi la nivelul întregii țări între 12 – 14 grade, izolat chiar 15 grade. În zonele montane vor fi 8 – 10 grade, respectiv 6 –7 grade pe creste.

De joi vremea intră într-un proces de răcire, care duce maximele doar spre 7 –8 grade în mare parte din țară. Excepțiile vor fi Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei, unde ziua de Bobotează vine cu maxime de 12 – 14 grade. În zonele montane, maximele diurne vor fi negative.

Weekendul aduce temperaturi din ce în ce mai mici, astfel că doar prin sudul țării (Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei) mai avem parte de valori spre 4 – 5 grade.

În Banat, Crișana, Transilvania, Maramureș, nordul Moldovei vor varia de la 0 spre 1-2 grade, posibil valori mai mici mai ales în zonele depresionare și montane (aici maximele vor fi negative, –2 spre –4 grade, cu –6, –7 grade pe creste).

Prognoza meteo în România, 3-9 ianuarie 2022, precipitații

Luni vor fi ploi în Crișana, Maramureș, Transilvania. Izolat, sunt posibile ploi și prin sudul Moldovei și nordul Dobrogei. În zonale montane predomină lapovița și ninsorile. Tot în zonele montane sunt posibile și cantități de 10 – 15 l/mp.

Marți avem parte de ploi în Crișana, Maramureș, Moldova. La munte vor fi ploi, lapoviță și ninsori, precipitații care vor acumula maxim un 3 – 5 l/mp.

Miercuri – Ajunul Bobotezei vine cu ploi prin Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei, iar spre finalul zilei și prin Banat.

Joi, ploile ajung și prin Oltenia, Transilvania, nordul Moldovei.

În zonele montane, iar seara și prin Transilvania și Maramureș, vor predomina lapovița și ninsorile.

În noaptea de joi spre vineri ploile rămân de interes în estul Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea, ninsorile prin zonele montane, pentru ca, în restul zilei, precipitațiile să lipsească.

Sâmbătă va ploua prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea, izolat și prin Banat, în timp ce prin zona Meridionalilor și a Carpaților de Curbură vom avea parte de lapoviță și ninsori. Așteptăm cele mai mari cantități prin nordul Munteniei, 7 – 10 l/mp.

Duminică aduce precipitații la nivelul întregii țări, și importante cantitativ. Predomină ploile prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul și centrul Moldovei. În Transilvania, Maramureș, zonele montane și nordul Moldovei predomină ninsorile, chiar moderat / abundente. În aceste regiuni se vor acumula și 15 – 20 de l/mp.

Strat de zăpadă

Vorbim de o săptămână cu destul de puține precipitații, salvată spre finalul ei. Se vor acumula între 10 – 15 l/mp în cea mai mare parte a țării, cu excepția zonelor montane, centrului și nordului Munteniei, zone unde se pot acumula și 15 – 20, izolat 25 de l/mp.

Deși am intrat în luna ianuarie și zăpada ar trebui să fie la ordinea zilei, din păcate, nici această primă săptămână din noul an nu aduce mult așteptatele ninsori și prin sudul țării. De fulgi de nea se vor bucura tot cei din zonele montane, izolat cei din Transilvania și nordul Moldovei.

Ca atare, nici stratul de zăpadă nu aduce cine știe ce noutăți. Avem în continuare zăpadă din belșug în zonele montane (pe creste ajungem și la peste 50 – 60 cm), prin Transilvania (3 – 5, izolat 7 cm) dar și prin nordul Moldovei (5 – 7 cm).

sursă: Prognoza Meteo este oferită de Prognoze Meteo – Vremea în România

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate