Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în România, 4-10 aprilie: capricii de iarnă, urmate de temperaturi de vară. Prognoza meteo pe zile

Publicat

Vremea continuă să fie rece și luni. Apoi temperaturile cresc, până la valori autentice de vară, spre weekend. Vor mai fi câteva ploi.

În vestul, centrul, nordul şi nord-estul ţării, până în 5 aprilie, ora 10.00, mai sunt condiții e brumă și pe alocuri de îngheț la sol, arată Administraţia Naţională de Meteorologie.

În noaptea de luni spre marţi (4/5 aprilie) temperaturile minime vor fi preponderent negative, local sub minus 4 grade, în special în nordul, centrul şi nord-estul ţării. Se va produce brumă şi pe alocuri îngheţ la sol.

Potrivit prognozemeteo.ro, în primele zile se face resimțit un aer polar continental foarte rece, cu abateri termice, la 850 hPa, și de –10, –12 grade sub normalul perioadei. Apoi se trece pe o circulație atlantică (V – E), ceea ce va aduce spre țara noastră aer mai cald, astfel că vineri și sâmbătă vorbim de abateri termice și cu 8, 10 grade peste normal.

Săptămâna se încheie cu o nouă schimbare a maselor de aer, revenirea la o circulație NV – SE readuce țara noastră în sector rece, cu abateri negative de –6, –8 grade sub normalul perioadei.

Prognoza meteo 4-10 aprilie: temperaturi minime

Ziua de luni aduce minime negative în nordul și centrul Moldovei (-1, –2 grade), Banat, Crișana, nordul Olteniei (-0 spre –2 grade), Transilvania; Maramureș (-3, –5 grade). În zonele montane (mai ales pe creste), se apropie de pragul de ger, cu –8, –10 grade. În restul Olteniei, sudul Moldovei, Muntenia și Dobrogea vor fi temperaturi minime ușor pozitive, spre 2 – 3 grade.

Marți dimineața vor fi aceleași valori de temperatură și distribuție ca în prima zi, singura schimbare notabilă fiind valorile ușor pozitive (2-3 grade) din Banat și Crișana.

De miercuri începe să se încălzească, astfel că doar în zonele montane mai sunt minime negative (-2, –3 grade). În restul țării vor fi valori de 3 – 5, 6 grade, cu 7 –8 grade prin nordul Crișanei și vestul Maramureșului, respectiv nordul Dobrogei.

Dimineața de joi vine cu temperaturi și de 12 – 13 grade în Banat, respectiv 7 –9 grade în restul țării, cu excepția Transilvaniei, Maramureșului, nordului Moldovei, unde vor fi 4 – 5 grade. La munte minimele se vor situa la valori apropiate sau ușor peste 0 grade (1 – 2 grade).

Situația nu se schimbă foarte mult nici vineri pentru ca weekendul să aducă la nivelul întregii țări minime de peste 10, 11 grade.

Prognoza meteo 4-10 aprilie: temperaturi maxime

Ziua de luni aduce temperaturi mai degrabă modeste pentru data din calendar, 8 – 10, 11 grade în cea mai mare parte a țării, cu 3 – 5 grade în zonele montane, nordul Transilvaniei, Maramureș. Pe creste vor fi valori diurne negative (-2, –3 grade).

Marți maximele urcă, la nivelul întregii țări, la 14 – 16, 17 grade, cu 7 –9 grade la munte.

Miercuri vor fi și 18 – 20, 21 de grade la nivelul întregii țări (10 – 12 grade la munte).

Ziua de joi vine cu o răcire în Banat, sudul Crișanei, Oltenia, vestul și nordul Munteniei, Dobrogea, regiuni unde maximele nu mai trec de 10 – 12 grade. Aceleași valori vor fi și în zonele montane, cu 5 – 6 grade pe creste. În sudul și estul Munteniei, Moldova, vestul extrem al Banatului, nordul Crișanei, Transilvania și Maramureș maximele zilei de joi urcă spre 15 – 17 grade, cu un posibil vârf de 19 – 20 de grade în nordul extrem al Moldovei.

Weekendul aduce temperaturi din ce în ce mai mari, vineri: între 22 – 24 de grade în cea mai mare parte a țării. Doar în Transilvania și Maramureș vor fi doar 18 – 20 de grade. La munte se vor atinge și 13 – 15 grade.

Ziua de sâmbătă împarte țara în două: zonele montane, nordul Banatului, Crișana, Maramureș, Transilvania cu maxime de 11 – 13 grade, cu 7 – 8 crestele montane; în Oltenia, Moldova vor fi 20 – 22 de grade, iar în Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea va fi o zi autentică de vară, cu maxime spre 25 – 27 de grade.

Săptămâna se încheie cu o răcire semnificativă în nordul Moldovei, Transilvania, Maramureș, estul Banatului, Crișanei, zonele montane, regiuni unde abia se mai ating 6 – 8 grade (pe crestele montane vor fi maxime negative: –1, –2 grade). În restul Banatului, Crișanei, sudul Moldovei și Oltenia, mercurul din termometre ajunge la 11 – 13 grade. Mult mai bine stau Muntenia și Dobrogea, regiuni unde maximele se vor situa la 18 – 20 de grade.

Prognoza meteo 4-10 aprilie: precipitații

Noaptea de luni spre duminică și ziua de luni aduc ninsori slabe în zonele montane și izolat, în Crișana, Transilvania. Ploi slabe sunt posibile în Banat și sudul Moldovei.

Marți seara vor fi ploi, lapoviță și ninsori în nordul extrem al Orientalilor, precipitații ce rămân de interes și în prima parte a zilei de miercuri, în aceleași zone.

Odată cu ziua de joi, avansul unui ciclon mediteraneean aduce ploi prin Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, Maramureș, Transilvania, Dobrogea și, izolat, în nordul Moldovei. În Oltenia, sudul Banatului și Meridionali (unde vorbim și de ninsori) se pot acumula și 10 – 15 l/mp.

Vineri vor fi ploi slabe în Orientali, nordul Transilvaniei și Maramureș.

Weekendul va aduce multe precipitații. Sâmbătă, ploile sunt prezente în Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei, zonele montane și Banat. Cantitățile cele mai mari vor fi în Maramureș și nordul Orientalilor (10 – 15 l/mp).

Duminică precipitațiile traversează toată țara, de la vest la est. Vor fi ploi, moderate cantitativ chiar (în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei se pot acumula și 10 – 15, 20 de l/mp). În zonele montane, dar și prin Maramureș sunt condiții și de lapoviță și ninsori.

Va fi o săptămână cu precipitații la nivelul întregii țări, dar cele mai importante cantități vor fi în Banat, Crișana, Maramureș, zonele montane, Transilvania,Oltenia, regiuni unde se pot acumula 15 – 20, 30 de l/mp. Din păcate, Muntenia, Moldova, Dobrogea, regiuni care deja suferă din cauza secetei nu vor primi un aport semnificativ de precipitații nici săptămâna următoare: doar 2 – 3, izolat 5 l/mp.

Deși suntem deja în aprilie, ninsorile nu vor lipsi din peisaj. Mai ales la munte (10 – 15, 20 mm) dar și în Transilvania, Maramureș, Crișana, nordul Moldovei. La finalul zilei de luni este posibil să avem parte de un strat efemer de zăpadă (1 – 2 cm) și prin aceste regiuni, nu doar la munte.

surse: Prognoze Meteo – Vremea în România, ANM

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax