Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în România, 4-10 iulie: se răcește și vin ploi abundente. Prognoza meteo pe zile, în regiuni din țară

Publicat

În această săptămână, temperaturile mai scad și vor fi ploi, pe arii extinse. Luni și marți însă vor fi în continuare zile caniculare.

Potrivit prognozemeteo.ro, țara noastră va fi traversată, pe rând, de un front rece. De la mijlocul săptămânii, dar mult mai intens odată cu venirea weekendului, circulația devine preponderent NV – SE și transportă o masă de aer mult mai rece, cu abateri termice, ce pot ajunge și la –8, –10 grade sub normalul perioadei.

Prognoza meteo 4-10 iulie: temperaturi minime

Primele 3 zile ale săptămânii (luni – miercuri) vin cu temperaturi minime, la nivelul întregii țări, între 20 – 22, 23 de grade.

Valori un pic mai scăzute vor fi în Transilvania (17 – 19 grade), zonele montane (16 – 18 grade, cu 10 – 12 grade pe creste).

Citește și Județul Alba, lovit de un val de căldură dinspre partea de vest a țării. Temperaturi mari și disconfort terminc accentuat

Dimineața de joi aduce o binevenită răcorire în Transilvania, Maramureș, nordul și centrul Moldovei, nordul Crișanei, zonele montane și deluroase, regiuni unde minimele nu mai trec de 14 – 16 grade, iar pe crestele montane 7 – 9 grade.

În Banat, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea vor fi minime de nopți tropicale (19 – 21, 22 de grade).

În weekend (vineri – duminică) situația nu se schimbă foarte mult; minimele mai pierd un grad-două și în Oltenia, mare parte din Muntenia; valori de 20 – 22 de grade vor fi doar în sudul Moldovei, estul Munteniei, Dobrogea, iar în restul țării se vor atinge 15 – 17, 18 grade.

Prognoza meteo 4-10 iulie: temperaturi maxime

Săptămâna începe cu temperaturi caniculare în Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei (33 – 35, 36 de grade). În Moldova, Transilvania, Maramureș, Dobrogea vor fi 28 – 30, 31 de grade. La munte, maximele zilei de luni vor fi de 24 – 26 de grade, cu 17 – 19 grade pe creste.

Marți, temperaturile devin caniculare la nivelul întregii țări, din nou excepția urmând să fie dată de Dobrogea (27 – 29 de grade), zonele montane (25 – 27 de grade).

Miercuri, mult așteptata răcire își face simțită prezența. La început în Transilvania, Maramureș, Transilvania, Banat și Crișana (24 – 26, 27 de grade). Aceleași valori vor fi și în nordul extrem al Moldovei, zonele montane (pe creste 14 – 16 grade). În Muntenia, mare parte a Moldovei și Dobrogea vor fi maxime de la 32 spre 34, 35 de grade.

Joi, în țară vor fi 24 – 26, 27 de grade. Doar în Banat, Crișana și Dobrogea temperaturile vor fi spre 29 – 30 de grade.

Vineri vor fi diferențe semnificative între fiecare regiune a țării. În Transilvania, Maramureș, zonele montane, nordul Olteniei nu trecem de 19 – 21 de grade. În Banat, Crișana, restul Olteniei, nordul și centrul Moldovei urcăm spre 27 – 29 de grade. Cel mai cald va fi în estul Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea, cu 30 – 32 de grade. Prin centrul Munteniei ne vom opri la valori de 24 – 25 de grade.

Sâmbătă, maximele sunt cuprinse între 26 – 28, 29 de grade în cea mai mare parte a țării, cu posibile valori de 30, 31 de grade prin estul Munteniei, sudul Moldovei, Dobrogea și vestul Banatului. Prin Transilvania și Maramureș termometrele se opresc la 23 – 25 de grade, cu 18 – 20 de grade la munte (11 – 13 grade pe creste).

Încheiem săptămâna cu o răcire semnificativă la nivelul întregii țări, astfel că maximele se opresc la 9 – 21 de grade, doar prin Banat să ajungă la un 24 – 25 de grade, iar prin estul Munteniei, sudul Moldovei și nordul Dobrogei la 28 – 29 de grade. La munte și în zonele intracarpatice va fi și mai frig, cu doar 13 – 14 grade iar pe crestele montane 7 – 9 grade.

Prognoza meteo 4-10 iulie: precipitații

Noaptea de duminică spre luni aduce ploi în nordul și centrul Moldovei. În a doua parte a dimineții ploile se extind în zonele montane, Oltenia, sudul Transilvaniei și izolat, în Muntenia. Mai ales prin zonele montane se pot acumula și 10 – 15 l/mp.

Scenariul se repetă și marți: odată cu a doua parte a dimineții ploile apar prin zonele montane, iar după amiaza aduce condiții de precipitații și prin Oltenia, Muntenia, Banat, Crișana, Transilvania, Maramureș, nordul Moldovei. Din nou, cantitățile cele mai importante vor fi în zonele montane (15 – 20, izolat chiar spre 30 de l/mp).

Miercuri vine cu ploi în cea mai mare parte a țării, cu excepția estuluii Munteniei, sudului Moldovei și Dobrogei, regiuni de unde ploile vor lipsi. Vorbim de cantități importante, 20 – 25, izolat 30 de l/mp, iar pe la munte chiar spre 40 – 50 de l/mp.

Joi, ploile sunt prezente prin Muntenia, Moldova, sudul Transilvaniei, Meridionali, litoral iar cantitățile așteptate ar putea ajunge la 15 – 20, 25 l/mp.

Vineri, ploile se concentrează pe Oltenia, vestul Munteniei, Transilvania, zonele montane, Maramureș, izolat și prin sudul Dobrogei. Din nou avem parte de cantități importante, 15 – 20 de l/mp.

Sâmbătă, ploile rămân prezente prin Muntenia, sudul Dobrogei și sudul Transilvaniei. Se pot acumula, inclusiv în zona Capitalei, 25 – 30, izolat 40 de l/mp.

Încheiem săptămâna cu ploi în toată țara, cu excepția unei bune părți din Moldova și Crișana. Prin Muntenia, Dobrogea, zonele montane, Transilvania, se vor acumula și 15 – 20, 25 de l/mp.

O săptămână care aduce cantități importante de precipitații, cel puțin prin Oltenia, Muntenia, mare parte din Transilvania (30 – 40, izolat 50 de l/mp). În zonele montane se vor acumula peste 60 – 80 de l/mp. Nu de același noroc au parte, cel puțin momentan, Banatul, Crișana, Maramureșul, Moldova, nordul Dobrogei, regiuni unde vorbim din nou de cantități slabe, sub 10 l/mp.

sursă: Prognoze Meteo – Vremea în România

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax