Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în România, 7-13 martie: se întoarce iarna pentru câteva zile, cu frig, ninsori și viscol. Prognoza meteo în țară

Publicat

iarna zapada munte meteo vremea

Urmează o săptămână de iarnă, chiar dacă în calendar e primăvară. Sunt așteptate ninsori, temperaturi foarte scăzute pentru această perioadă, dar și vânt puternic.

Valorile vor fi mai scăzute și cu 10, 12 grade sub normalul perioadei. De la mijlocul săptămânii vântul va bate puternic , mai ales în sud și în nord-est.

Potrivit prognozemeteo.ro, se manifestă un anticiclon est european;  vor ajunge în țara noastră și fronturi reci, spre jumătatea săptămânii.

Săptămâna începe cu o masă de aer polar prezentă pe aproape tot continentul European; de marți, o nouă coborâre polară vine dinspre NE.

Prognoza meteo 7-13 martie: temperaturi

Maximele zilei de luni pleacă de la –3, –5 grade în zonele montane (-6, –7 grade pe creste), 1 – 3 grade în Moldova, Dobrogea, sudul extrem al Munteniei, Transilvania și Maramureș. În restul Munteniei, Oltenia, Banat și Crișana s-ar putea atinge și 5 – 7 grade.

Noaptea de luni spre marți devine și mai rece minime de la –3 spre –5 grade, doar în Muntenia fiind posibile valori mai ”plăcute”, spre –1, –2 grade. La munte vor fi –6, –7 grade, cu –10, –12 grade pe creste.

Temperaturile de peste zi mai urcă doar spre valori de 4 – 6 grade. În nordul Moldovei, Muntenia, nordul Olteniei și zonele montane nu vor fi mai mult de –1, –2 grade spre, izolat 0 grade.

Începând cu dimineața zilei de miercuri, dar și pe parcursul dimineților de joi și vineri vremea devine foarte rece pentru data din calendar.

Minimele coboară, la nivelul întregii țări, spre valori de –6, –8 grade Celsius. La munte vorbim de ger în toată regula, cu minime de –13, –15 grade. Situația se va păstra și pe parcursul weekend-ului.

Scăderea temperaturilor se resimte puternic și în ceea ce privește maximele. Pe parcursul zilei de miercuri avem valori de la –1 grad spre 1,2 grade prin estul Olteniei, Muntenia, Moldova, Dobrogea, Transilvania.

În restul Olteniei, Banat, Crișana, Maramureș, mercurul din termometre urcă spre 3 – 5 grade. Aceleași valori și aceeași distribuție a lor o vom avea și pentru zilele de joi și vineri.

Weekendul aduce o îmbunătățire din punct de vedere termic, astfel că sâmbătă maximele la nivelul întregii țări se situează între 3 și 5 grade iar duminică între 5 –7, 8 grade, cu 0 – 2 grade la munte (-2 spre –4 pe creste).

Prognoza meteo 7-13 martie: precipitații

Săptămâna începe cu precipitații în aproape toată țara, excepția urmând să fie nordul Crișanei și al Maramureșului.

Cantitățile așteptate să cadă vor pleca de la 2 – 4 l/mp și vor ajunge la 7 – 10 l/mp în zonele montane.

Vor fi ninsori, moderate ca intensitate în unele momente. Doar în Banat vor fi mai mult condiții de lapoviță (pe timpul nopții de duminică spre luni). Pe parcursul după amiezii de luni vor fi ploi și lapoviță și în Dobrogea.

Ninsorile rămân de interes și pe parcursul zilei de marți, pentru scurte intervale de timp. În Oltenia, sudul extrem al Munteniei, Banat sunt posibile și ploi și lapovițe. Cele mai importante cantități, spre 10 l/mp, le așteptăm în zona Munteniei, inclusiv în zona București.

Despre ninsori vorbim și pe parcursul zilei de miercuri, tot prin Oltenia, Muntenia, Moldova, Dobrogea și zonele montane. Aceste ninsori nu vor acumula mai mult de 1 – 3 l/mp.

Joi sunt așteptate ninsori, mai ales în Oltenia, Moldova, zonele montane și Dobrogea. Vineri va ninge în Moldova, zonele montane, Dobrogea, Muntenia și Oltenia – ninsori slabe cantitativ.

Ninsorile vor fi prezente în Muntenia și sudul Dobrogei inclusiv în prima parte a zilei de sâmbătă.

Strat de zăpadă

O săptămână de ninsori oferă șansa de a vedea strat de zăpadă prin toată Oltenia (1 – 3 cm), Muntenia (5 – 7, izolat 10 cm), Dobrogea (3 – 5 cm), Moldova (1- 3 cm), sudul și centrul Transilvaniei (1- 3 cm).

Zonele montane vor beneficia cel mai mult de ninsori: stratul de zăpadă rămâne consistent, de la 30 – 40 cm până la 80 – 100 cm pe creste.

sursă: Prognoze Meteo – Vremea în România

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax