Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în România, 8-14 noiembrie: Temperaturi în scădere și ploi. Primii vestitori ai iernii, la munte

Publicat

Vremea se mai răcește săptămâna viitoare.

Printre picături, ne va aduce și câte un vestitor, timid, al iernii. Este posibil să ningă la munte, la altitudini mai mari.

Temperaturile minime scad sub 0 grade la nivelul întregii țări începând de miercuri.

Potrivit prognozemeteo.ro, începutul săptămânii va găsi țara noastră sub influența unui câmp de presiune scăzută, însoțit de de fronturi atmosferice reci, de ocluziune și calde.

Pe parcursul săptămânii viitoare anticiclonul Est- European va pune stăpânire pe cea mai mare parte a Europei, determinând tiparul meteo al întregii perioade de prognoză.

Din punct de vedere al circulației maselor de aer avem parte de o alternanță dintre mase de aer cald și reci, un scurt episod de răcire urmând să fie resimțit pe parcursul zilei de marți.

Apoi, cel puțin până la finalul săptămânii, revenim pe circulație atlantică și abateri termice pozitive.

Prognoza meteo 8-14 noiembrie – temperaturi

Începem săptămâna cu maxime și spre 18-20 de grade prin Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea, respectiv 14-16 grade prin Oltenia.

Prin nordul Moldovei, Transilvania, Maramureș, Crișana și Banat vorbim de temperaturi în jurul a 9-11 grade, iar prin zonele montane se vor atinge 4-6, 7 grade.

Pe parcursul zilei de marți cele mai ridicate maxime le vom avea prin Oltenia, Banat, Crișana, Maramureș și Transilvania, cu ale lor 10-12, 13 grade, în timp ce în restul țării nu trecem de 7-9 grade. În zonele montane abia reușim să trecem peste pragul de îngheț, cu maxime de 1-2 grade.

Miercuri vorbim tot de o zi cu temperaturi sub normalul perioadei prin Moldova (4-6 grade), Dobrogea (5-6 grade), Muntenia, mare parte din Oltenia, 7-9 grade), în timp ce în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, SV Olteniei mercurul din termometre urcă spre 10-12, izolat chiar 13 grade.

Începând de joi vremea intră într-un proces de încălzire, cu maxime de la 10 spre 12 grade în cea mai mare parte a țării, iar duminică sunt posibile chiar și valori de 13-14 grade prin Oltenia, Muntenia, Moldova, Dobrogea, în timp ce în Banat, Crișana, Maramureș nu vor depăși 7-8 grade.

În zonele montane rămânem cu temperaturi modeste, de 1-2 grade, negative chiar pe crestele montane.

Nopțile de duminică spre luni și luni spre marți vor aduce valori de temperatură caracteristice mai degrabă unor maxime de noiembrie, cu 8-10, 11 grade la nivelul întregii țări.

Situația se schimbă radical începând cu noaptea de marți spre miercuri și mai apoi cea de joi, când avem parte de minime negative în aproape toată țara (-1 spre –3 grade), cu excepția Banatului și Crișanei, unde se mai pot atinge 3-4 grade.

YouTube video

 

Situația se păstrează și pentru ziua de vineri, dar nici weekendul nu va aduce minime mai mari.

Prognoza meteo 8-14 noiembrie – precipitații

Ziua de luni vine cu precipitații în aproape toată țara, cu excepția Munteniei și Dobrogei.

Se pot acumula și 10-15 l/mp, mai ales prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, zonele montane și nordul Moldovei.

Marți precipitațiile sunt prezente în Oltenia, Muntenia, sudul Transilvaniei, sudul și centrul Moldovei, Dobrogea, zonele montane și vorbim chiar și de cantități de 10 – 20 de l/mp, iar prin nordul Munteniei și zona de Curbură chiar 25-30 de l/mp.

De miercuri și până sâmbătă mai avem parte de precipitații slabe doar prin zonele montane sau nordul Moldovei.

Pe parcursul zilei de duminică precipitațiile reapar prin Moldova, zonele montane, Transilvania.

Vorbim, așadar, de o săptămână care aduce ceva mai multe precipitații, astfel că se pot strânge 10-5 l/mp prin bună parte din Muntenia, sudul Moldovei, în timp ce prin nordul Munteniei, Meridionali, Maramureș, sudul Transilvaniei, centrul Moldovei se pot acumula și 25-30 de l/mp. În restul țării nu vom avea mai mult de 5-7 l/mp.

În zonele montane aceste precipitații vor fi și sub formă de lapoviță și ninsoare și vom avea parte de un strat nou de zăpadă depus în toate masivele montane, care poate ajunge și la un 5-7 cm.

Prognoza meteo pentru luna noiembrie este oferită de Prognoze Meteo, Facebook.com/PrognozeMeteo

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate

AIUD

UPDATE: INCENDIU la o casă din satul După Deal, comuna Ponor. O persoană cu arsuri pe 40% din corp, transportată la spital

Publicat

Un incendiu a izbucnit sâmbătă după-amiaza, în jurul orei 15:00, la o locuință din satul După Deal, comuna Ponor. O persoană este transportată la spital după ce a suferit arsuri pe 40% din corp. 

UPDATE, ora 17:05 – Potrivit ISU Alba, incendiul a fost lichidat. La ajungerea forțelor de intervenție la locul solicitării incendiul se manifesta în interiorul locuinței.

Au fost afectate 2 camere ale locuinței pe o suprafață de aprox. 30 mp și bunuri materiale aflate în acestea.

Totodată, a fost preluată de către echipajul SMURD o victimă cu arsuri de gradul 2 și 3 pe aproximativ 40% din suprafața corpului.

Victima va fi transportată la UPU Alba.

Cauza probabilă a incendiului a fost stabilită ca efect termic la materiale combustibile inflamabile.

Știrea inițială

Potrivit ISU Alba, Detașamentul de pompieri Aiud intervine pentru localizarea și stingerea unui incendiu în satul După Deal, comuna Ponor.

Din informațiile preliminare ar fi vorba despre un incendiu izbucnit în interiorul unei locuințe.

Pompierii intervin cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și un echipaj de prim ajutor.

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Vouchere sociale de 250 de lei pentru alimente, acordate și în 2023. Cine va primi noile ajutoare sociale, din două în două luni

Publicat

Acordarea tichetelor sociale de 250 lei anumitor categorii de persoane vulnerabile și familii, pentru alimente și mese calde, va continua și anul viitor. Astfel, plata ajutoarelor sociale urmează să fie făcută în șase tranșe în 2023, din două în două luni, pentru acoperirea unei părți din cheltuielile cu hrana, transmite Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. 

De asemenea, tranșa IV aferentă anului 2022 va fi încărcată pentru toți cei 2,4 milioane de beneficiari care au deja card înainte de Crăciun. 

Citește și Vouchere de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie, în 2023. Cine sunt cei care vor beneficia de sprijin

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a publicat vineri, 25 noiembrie, în dezbatere publică, un proiect de OUG pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 63/2022 privind unele măsuri temporare pentru acordarea de sprijin material categoriilor de persoane aflate în situaţii de risc de deprivare materială şi/sau risc de sărăcie extremă, suportate parţial din fonduri externe nerambursabile, precum şi unele măsuri de distribuire a acestuia.

„Având în vedere amplificarea cu impactul crizei energetice asupra cetățenilor vulnerabili a elementelor contextuale care au determinat necesitatea luării unor măsuri temporare pentru acordarea de sprijin material categoriilor de persoane aflate în situaţii de risc de deprivare materială şi/sau risc de sărăcie extremă, este necesară asigurarea continuitătii acordarii sprijinului persoanelor vulnerabile după data de 31 decembrie 2022.

Prin prezentul act normativ se propune prelungirea măsurii până la data de 31 decembrie 2023, pentru acordarea a încă 6 tranșe de sprijin material în valoare nominală de 250 lei, odată la două luni, categoriilor de beneficiari”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului.

Care sunt persoanele care vor beneficia în 2023 de voucherele sociale de 250 de lei pentru alimente și mese calde

Potrivit proiectului, de sprijin vor beneficia următoarele categorii de persoane vulnerabile:

a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei,  pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;

b) persoanele – copii și adulți -, încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;

c) familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;

d) familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;

e) familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;

f) persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Liste cu persoanele care vor primi aceste ajutoare vor fi stabilite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Suplimentarea locurilor la rezidențiat pentru Medicina de familie, solicitată de Colegiul Medicilor. Urmează un val de pensionări

Publicat

Colegiul Medicilor din România (CMR) a solicitat suplimentarea numărului de locuri la rezidențiat pentru specializarea Medicină de familie. Potrivit CMR, acest lucru este necesar pentru că în următorii 5 ani aproximativ 3.000 de medici de familie vor atinge vârsta de pensionare. 

„Colegiul Medicilor din România atrage atenția că anul acesta au fost scoase la rezidențiat doar 321 de locuri pentru medicina de familie, dar că acest număr este insuficient având în vedere datele ce arată necesarul efectiv pentru medicina de familie la nivel național”, arată reprezentanții CMR.

Aceștia precizează că în următorii 5 ani aproximativ 3.000 de medici de familie vor atinge vârsta de pensionare.

„Este extrem de important să se identifice și să se pună în practică rapid soluții pentru acoperirirea deficitului de medici implicați în asistența medicală primară. Sunt previzionări că în România vor exista unele dintre cele mai mari deficite în resursa umană implicată în acordarea asistenței medicale primare la nivel european.

Această situație pe care nimeni nu și-o dorește va reduce accesul pacienților la asistența medicală de prim contact, cu impact ulterior inclusiv pe creșterea costurilor aferente sistemului de sănătate, dar și o presiune în plus pe celelalte specialități medicale”, a declarat Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.

Reprezentanții CMR mai spun că pentru a preîntâmpina o acutizare a lipsei de medici, mai ales în specialitățile deficitare, trebuie realizată o analiză riguroasă a necesarului pe fiecare specialitate și suplimentarea locurilor la rezidențiat în special pentru medicina de familie.

sursa: mediafax.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, vine luni în România. Cu cine se întâlnește

Publicat

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, va ajunge în România luni şi are programate întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis, cu premierul Nicolae Ciucă şi cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a informat NATO.

Potrivit unui comunicat transmis presei, înaltul oficial va susţine o conferinţă de presă comună cu preşedintele României (în jurul orei 17,00) şi va face declaraţii de presă alături de ministrul român al Afacerilor Externe (aproximativ ora 17,35).

În cursul zilei de marţi, conform sursei citate, Stoltenberg se va întâlni cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

Secretarul general NATO va fi prezent în România în perioada 28 – 30 noiembrie pentru a prezida reuniunea miniştrilor de Externe aliaţi, eveniment ce are loc marţi şi miercuri. De asemenea, în cursul zilei de marţi, Stoltenberg va participa la Aspen – GMF Bucharest Forum, unde va susţine un discurs.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax