Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în România, 9-15 mai: se încălzește, dar vor fi ploi și furtuni. Prognoza meteo pe zile

Publicat

Vremea se încălzește săptămâna aceasta, în țară. Sunt anunțate maxime apropiate de 30 de grade, iar în unele zone și peste acest prag. Nu vor lipsi însă ploile și furtunile.

Potrivit prognozemeteo.ro, pe parcursul săptămânii, vor fi momente în care țara noastră va fi traversată de fronturi atmosferice reci (la începutul zilei de luni în NV țării, iar finalul săptămânii -posibilitatea unui front rece care să traverseze țara de la V la E).

Vezi și VREMEA în ALBA până duminică: temperaturi de vară și furtuni. Prognoza meteo de weekend, 13-15 mai

O caracteristică a acestei săptămâni, dar și a întregii veri va fi reprezentată de prezența în altitudine a unor nuclee reci, care ar putea astfel să genereze o serie de linii de convergență, mai ales în SV și sudul țării, în prima parte a săptămânii.

Din punct de vedere al circulației maselor de aer, va fi o alternanță: începem săptămâna cu o coborâre de aer rece dinspre N, NE pentru ca, în a doua parte a săptămânii, ca urmare a activării circulației atlantice (V – E) să vorbim de un aer mult mai cald, cu abateri termice pozitive și spre +4, _6 grade peste normalul perioadei.În weekend avem din nou parte de o schimbare a registrului, vorbim din nou de mase de aer rece, venite pe o circulație NV – SE.

Prognoza meteo 9-15 mai: temperaturi minime

Luni, 9 mai

  • în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea, Transilvania nu vor fi peste 6 – 8 grade, în Maramureș, Banat, Crișana și nordul Moldovei urmând să urcăm spre 9 – 11, 12 grade.
  • la munte minimele se vor situa la 1 – 3 grade, cu valori ușor sub 0 grade pe creste.

Marți, 10 mai

  • se încălzește la nivelul întregii țări, astfel că avem minime de la 11 spre 13, 14 grade, poate doar în nordul Moldovei și fie un pic mai rece, spre 8 – 9 grade.
  • la munte mercurul din termometre urcă spre 6 – 7 grade, cu –0, –1 grad pe creste.

Miercuri, 11 mai

  • temperaturile minime mai scad cu 2 – 3 grade în bună parte din țară; se opresc la 7 – 9, 10 grade. Cel mai cald va fi în Banat, Crișana și SV Olteniei, regiuni unde s-ar putea atinge și 11 – 12 grade.
  • la munte nu vor mai fi peste 2-3 grade.

Joi, 12 mai

  • temperaturi, în toată țara, de 13 – 15 grade, doar în Transilvania și nordul Munteniei minimele urmând să se oprească la 10 – 11 grade
  • la munte, valori matinale spre 8 – 9 grade, cu 1 – 2 grade pe creste.

Weekendul 13 – 15 mai

  • nopți cu temperaturi plăcute (14 – 16 grade), iar în Crișana este posibil să fie chiar valori de nopți tropicale (19 – 20 de grade).

Prognoza meteo 9-15 mai: temperaturi maxime

Regimul termic diurn va fi unul plăcut încă din prima zi a săptămânii, astfel că în perioada luni, 9 mai – miercuri, 11 mai, vor fi maxime cuprinse, în cea mai mare parte a țării, între 22 și 24, 25 de grade, cu valori ușor mai mici, de 20 – 21 de grade, în Transilvania, Maramureș

La munte vor fi valori de 17 – 18 grade (9 – 10 grade pe creste).

De joi va fi o încălzire consistentă, astfel că temperaturile cresc constant.

Vineri, în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei se ating chiar 30 – 31 de grade. Cald va fi și în restul țării, cu maxime spre 27 – 29 de grade. Cald va fi și la munte, unde maximele de vineri ajung la 21 – 23 de grade, cu 11 – 13 grade pe creste.

Weekendul aduce în continuare temperaturi de vară autentică, cu 26 – 28 de grade în Banat, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea, în timp ce în Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei vor fi doar 21 – 22, 23 de grade.

În weekend, la munte avem temperaturi maxime de 16 – 17 grade, cu 8 – 10 grade pe creste.

Prognoza meteo 9-15 mai: precipitații

Luni, vor fi ploi, însoțite și de descărcări electrice, grindină de diverse dimensiuni și vânt cu aspect de vijelie în zonele montane, Transilvania, Maramureș, nordul și centrul Moldovei, dar, izolat, și în Banat și Crișana.

Ziua de marți aduce ploi în sudul Moldovei, Muntenia, Transilvania (aceste precipitații vor fi, în aceste zone, pe parcursul nopții de luni spre marți), dar și în Banat, Crișana, zonele montane. Se pot acumula și cantități de 10 – 15, izolat 20 de l/mp.

Ploi slabe sunt posibile și pe parcursul zilei de miercuri, în bună parte din țară.

Joi, ploi slabe sunt așteptate doar în Maramureș și nordul Orientalilor.

Vineri, 13 mai, ploile sunt prezente în zonele montane, nordul Moldovei, al Transilvaniei, Maramureș (aici se pot acumula și 15 – 20 de l/mp) dar și în nordul Crișanei.

Sâmbătă, singura regiune care este scutită de precipitații va fi Dobrogea, în rest, ploile vor uda toată țara. Cantitățile vor putea ajunge și la 15 – 20 de l/mp în sudul Moldovei, nordul Munteniei, Meridionali, Transilvania, iar în restul țării ne putem aștepta la 5 – 10 l/mp.

Săptămâna se încheie cu ploi în Muntenia, Dobrogea, zonele montane.

Ploile așteptate să cadă în această săptămână vor acumula 20 – 30, izolat 40 de l/mp în zonele montane, sudul Transilvaniei, nordul Munteniei, Maramureș, în timp ce în restul țării se vor acumula până la 10 l/mp.

sursă: Prognoze Meteo – Vremea în România

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax