Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Vremea în România: După câteva zile reci și ploioase, revine căldura. Prognoza meteo în țară în săptămâna 16 – 22 octombrie

Publicat

vremea toamna alba iulia

Primele zile ale săptămânii 16 – 22 octombrie aduce temperaturi scăzute, chiar mai mici decât cele normale pentru data din calendar.  Sunt așteptate și multe ploi, în toate regiunile țării.

Potrivit prognozemeteo, de vineri temperaturile cresc, iar maximele vor ajunge la 33 de grade Celsius, în unele regiuni, acestea se apropie chiar de pragul de caniculă.

Citește și: Vine frigul în Alba: maxime de 16 grade Celsius. Prognoza meteo pe localități, în săptămâna 16 – 22 octombrie

În județul Alba, vremea se va răci în primele zile ale prognozei, până la început de weekend. După câteva zile cu maxime de 16 grade Celsius, în weekend sunt prognozate temperaturi maxime de 26-27 de grade Celsius. Sunt anunțate ploi, în special joi, 19 octombrie.

Vremea în săptămâna 16 – 22 octombrie. Temperaturi minime

Noaptea de duminică spre luni vine cu minime cuprinse între 6 – 8, 9 grade în cea mai mare parte a țării (cu valori  de 1 –3 grade la munte, respectiv –2 spre 0 grade pe creste) în timp ce prin Oltenia, Muntenia și Dobrogea am putea ajunge la 11 – 13, izolat 14 grade.

Marți dimineață răcirea devine și mai evidentă, minimele din zonele montane rămân negative ( –2 spre –4 grade, cu –6, –8 grade pe creste) în timp ce prin Transilvania, Maramureș, nordul și centrul Moldovei nu trecem de un 0 – 2 grade.

Și pentru restul țării avem valori minime modeste, 3 – 5, 6 grade, doar prin sudul extrem al Olteniei, Munteniei, prin Dobrogea, am putea să urcăm spre un 6 – 7 grade.

Minimele de miercuri marchează o creștere pe Oltenia, Muntenia, Dobrogea (8 – 10, 11 grade), în timp ce în vest, centru, nord și est rămânem la temperaturi cuprinse între 1 – 3, 5 grade, cu valori negative la munte (-2, –4 grade, cu –6, –7 grade pe creste).

Singurele modificări notabile în ceea ce privește temperaturile minime de miercuri sunt date de încălzirea de pe vestul Banatului, unde se pot atinge valori de 9 – 11 grade, în restul țării urmând să avem aceeași distribuție a minimelor ca și în ziua precedentă.

Începem weekendul cu o zi de vineri în care prin Banat și Crișana avem deja temperaturi minime spre 16 – 18 grade, iar în restul țării 13 – 15 grade (cu 8 – 01 grade la munte, 5 – 6 grade pe creste).

Încălzirea se va păstra și pentru zilele de sâmbătă și duminică, cu valori minime de temperatură apropiate de pragul nopților tropicale (18 – 20 de grade) prin Banat, Crișana, sudul Moldovei, Dobrogea, respectiv 13 –1 5 grade prin restul țării.

De menționat că minimele de duminică vor marca diferențe enorme între nordul și centrul Moldovei, de exemplu ( cu 5 – 7 grade) și restul țării, unde putem avea 20 – 21 de grade.

Vremea în săptămâna 16 – 22 octombrie. Temperaturi maxime

Maximele de luni pleacă de la valori de 9 – 10 grade prin nordul extrem al Moldovei, zonele montane, nordul Maramureșului, 11 – 13 grade prin centrul Moldovei, Transilvania, nordul Crișanei, respectiv 15 – 17, 18 grade în restul țării.

Aceleași valori de temperatură maximă și distribuție a lor o vom avea și pe parcursul zilei de marți, iar miercuri vor fi maxime cuprinse între 14 – 16, 17 grade prin Moldova, Maramureș, Transilvania, Crișana, Dobrogea, nordul Munteniei și al Olteniei, în timp ce în restul Olteniei, Munteniei putem urca spre 18 – 20 de grade.

Joi, maximele din nordul Crișanei, Maramureș, zonele montane nu trec de 8 – 10, 11 grade, 14 – 16, 17 grade prin centrul Moldovei, Transilvania, zonele subcarpatice, iar prin Banat, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea ajungem iar la 20 – 22 de grade.

Maximele de vineri mai câștigă 2 – 3 grade prin toată țara și ajung la 23 – 25, 26 de grade (cu 16 – 18 grade la munte, respectiv 10 – 11 grade pe creste).

Deși sună neverosimil să spunem acest lucru la mijlocul lui octombrie, dar ziua de sâmbătă nu doar că aduce temperaturi deosebit de ridicate pentru data din calendar, dar prin sudul extrem ele ne pot apropia chiar de pragul de caniculă (32 – 33 de grade).

30 – 32 de grade vor fi posibile prin sudul Olteniei, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei.

Prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania ne oprim la 25 – 27 de grade, Centrul Moldovei nu trece de 15 – 17 grade, iar în nordul Moldovei vor fi cu 21 – 22 de grade mai puțin decât în sudul extrem, adică doar 9 – 10 grade.

Încheiem săptămâna cu o zi de duminică la fel de călduroasă, cu 24 – 26, 27 de grade prin Banat, Crișana, mare parte din Transilvania, respectiv 14 – 16, 17 grade prin Moldova, zonele montane, Maramureș, zona de Curbură.

Vremea în săptămâna 16 – 22 octombrie. Precipitații

Ploile care deja și-au făcut apariția pe parcursul zilei de duminică se extind odată cu orele serii, astfel că începem săptămâna cu ploi pe arii extinse în Moldova, Transilvania, Muntenia, iar pe crestele montane vom avea și lapoviță și ninsori.

În aceste zone ploile vor continua până spre orele prânzului, când se vor restrânge mai ales spre zona Munteniei și zonele montane.

Prin nordul și centrul Moldovei și Muntenia se pot acumula și cantități spre 10 – 15 l/mp, cantități care se pot acumula și prin zonele montane, iar în restul Moldovei, Munteniei, Dobrogei se pot acumula 5 – 7 l/mp.

Marți și miercuri ploi slabe sunt posibile prin Dobrogea, estul Munteniei și sudul Moldovei.

Începând cu dimineața zilei de joi un front de precipitații pătrunde prin Banat și se deplasează apoi spre Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei, iar până la finalul zilei ploile ajung și prin nordul Moldovei și restul Transilvaniei.

Vor fi posibile cantități de 7 – 10 l/mp.

Pe tot parcursul zilei de vineri, ploile, moderate și chiar importante cantitativ, vor pute aduce cantități și de 35 – 40, 50 de l/mp prin Maramureș, Crișana, iar prin nordul Transilvaniei se pot acumula 15 – 20 de l/mp.

În nordul și centrul Moldovei nu vor fi mai mult de 3 – 5 l/mp.

Ploile vor continua și sâmbătă (în prima parte a nopții) tot prin Maramureș și nordul Moldovei, iar duminică vom avea condiții de ploi și fenomene convective prin bună parte din țară.

O săptămână cu precipitații prin toată țara aproape, dar singurele regiuni care vor avea parte de niște cantități semnificative vor fi nordul Crișanei, Maramureș (40 – 50 de l/mp), zonele montane și nordul Moldovei (10 – 15 l/mp) iar în restul zonelor unde vor fi precipitații nu depășim 3 –5  l/mp.

Vremea în săptămâna 16 – 22 octombrie. Context sinoptic

Săptămâna care urmează stă sub semnul unui vast nucleu depresionar, care se formează în Atlantic, ajunge apoi în Mediterana și reușește, pentru prima dată în această toamnă să declanșeze formarea unui ciclon mediteraneean, care va reuși să avanseze, printr-un talveg adâncit și bine definit și care ajunge și spre regiunea țării noastre, care își va regăsi corespondența și într-un nucleu rece în troposfera medie și înaltă.

Din punct de vedere al fronturilor atmosferice, la începutul săptămânii viitoare, în zona de est a României se va poziționa un front rece, în spatele căruia se va așeza și o linie de convergență.

Odată cu a doua parte a săptămânii sunt șanse ca spre regiunea țării noastre să avanseze noi fronturi de ocluziune și reci.

În ceea ce privește circulația maselor de aer, avem parte de o dinamică care va aduce schimbări de la o zi la alta.

Astfel, primele zile ale săptămânii ne regăsesc pe o circulație polară (NV – SE), cu transport de aer arctic (PAm) care va duce abaterile termice și la valori cu 6 – 8, chiar 10 grade sub normalul perioadei.

Această răcire va ține destul de puțin, astfel că de miercuri revenim pe o circulație atlantică.cu advecție caldă extrem de puternică, care va face ca intervalul de weekend (vineri – sâmbătă) să ajungem la valori de temperatură caracteristice mai degrabă unor autentice zile de vară, cu abateri pozitive și de +10, +12 grade peste normal.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax