Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Vremea în România în săptămâna 25 – 31 martie 2024: Ploi și instabilitate atmosferică, apoi temperaturi de vară. Prognoza meteo

Publicat

flori soare furtuna vremea prognoza meteo

Vremea în România în săptămâna 25 – 31 martie 2024: Ploi și instabilitate atmosferică, apoi temperaturi de vară. Prognoza meteo. Ultima săptămână a lunii martie va fi una care aduce schimbări bruște de vreme.

Va fi o săptămână care începe cu ploi – posibil însemnate cantitativ, potrivit prognozemeteo.ro. Primele zile ale săptămânii 25 – 31 martie 2024 vor mai aduce episoade de instabilitate atmosferică. Apoi, în weekend, vom avea un episod consistent de încălzire, care va face ca temperaturile maxime să se apropie chiar de pragul unor zile de vară.

Vremea în Alba în săptămâna 25 – 31 martie 2024. Ne așteaptă o săptămână destul de ciudată din punct de vedere meteorologic. Dacă în primele zile va fi rece și va ploua, în ultimele zile ale lunii martie se va încălzi treptat. Așa încât în weekend vom avea temperaturi de 24 – 25 de grade Celsius.

Vremea în România în săptămâna 25 – 31 martie 2024. Temperaturi minime:

Minimele zilei de LUNI pleacă de la valori de -8, -10 grade pe crestele din nordul Orientalilor, –2 spre –4 grade în restul zonelor montane, valori negative (-1 spre –3 grade) vor fi și prin nordul Moldovei, Maramureș și NV Crișanei, în timp ce prin Banat, restul Crișanei, Transilvania și centrul Moldovei ne oprim la 1 – 3, 4 grade.

În restul țării (Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea) minimele ajung la 5 – 7 grade.

MARȚI doar prin zona de Curbură și nordul Dobrogei se mai pot atinge 4 – 5 grade, în timp ce prin Oltenia, Muntenia, Moldova, Banat și Crișana vor fi temperaturi de 1 – 3 grade.

Prin Transilvania, Maramureș, zonele montane, dealurile Munteniei și ale Olteniei vor fi minime de la –1 spre –3 grade, în timp ce pe crestele montane vor fi valori de -6, -8 grade.
MIERCURI minimele trec de 9 – 11 grade prin Banat, sudul Crișanei, în timp ce prin restul Crișanei, Oltenia, Muntenia, Dobrogea vor fi temperaturi de 6 – 8, 9 rade. În restul țării vor fi minime de 1 – 3, 4 grade. La munte rămân temperaturi negative, –2 spre –4, –5 grade.

JOI dimineață, Banatul, Crișana, sudul extrem al Munteniei au parte de minime spre 11 – 13 grade, în timp ce în restul țării vor fi temperaturi minime între 6 și 8 grade. La munte vor fi valori între –1 și +1, +2 grade.

VINERI vor fi minime de la 1 – 3 grade prin interiorul acrului carpatic, iar la munte avem minime de la –1 spre –3 grade. Restul țării se duce la temperaturi minime între 6 – 8, 9 grade.

Începem WEEKENDUL cu temperaturi minime de 10 – 12, 13 grade prin Banat, Crișana, respectiv 5 – 7, 8 grade în restul țării pentru ca duminică să fie cea mai caldă dimineață din această săptămână, minimele urcând, la nivelul întregii țări, spre 11 – 13 grade, cu 14 – 16 grade prin Banat și Crișana.

Vremea în România în săptămâna 25 – 31 martie 2024. Temperaturi maxime:

LUNI ne aduce temperaturi maxime între 9 – 11, 13 grade, cu 13 – 14 grade prin Muntenia și Oltenia, respectiv. La munte vor fi temperaturi maxime de 3 – 5 grade, cu –2 spre 0 grade pe creste.

MARȚI întreaga țară are parte de temperaturi maxime cuprinse între 12 – 14, 15 grade, posibil chiar spre 17 grade prin sudul extrem al Banatului. La munte maximele se opresc la 6 – 8 grade, cu 2 – 4 grade pe creste.

MIERCURI prin Banat și Crișana ajungem chiar la temperaturi maxime spre 18 – 19 grade, valori care sunt posibile inclusiv prin sudul extrem al Olteniei și SV Munteniei. Prin depresiunile Transilvaniei, dealurile Moldovei, Olteniei, prin Muntenia și Dobrogea nu mai trece de maxime de 10 – 12, 13 grade iar în restul țării vor fi valori spre 13 – 14 grade.

De JOI în schimb, încălzirea este evidentă. 15 – 17 grade în cea mai mare parte a țării, iar prin Muntenia și sudul Moldovei sunt posibile și valori de 18 – 19 grade. La munte maximele ating 8 – 10, cu 1 – 3 grade pe creste.

VINERI mai câștigăm un grad-două și atingem valori de 19 – 21, 22 de grade în bună parte din țară, doar prin Transilvania, estul Munteniei și nordul Dobrogei se ating maxim 14 – 16 grade. La munte vor fi temperaturi de 11 – 13 grade, 6 – 8 grade pe creste.

Despre WEEKEND putem rezuma totul în câteva cuvinte: parfum de vară. Temperaturile continuă să crească, vorbim de 21 – 23, 24 de grade, doar la munte vor fi doar 15 – 17 grade, cu 6 – 8 grade pe creste.

Vremea în România în săptămâna 25 – 31 martie 2024. PRECIPITAȚII

O ”furibundă” activitate atlantică va aduce spre țara noastră și precipitații, care se pot dovedi și importante cantitativ.

Încă din timpul nopții de duminică spre LUNI avem parte de ploi, chiar moderate cantitativ, prin sudul Moldovei, Muntenia, Dobrogea, Oltenia. La munte precipitațiile vor fi sub formă de lapoviță și ninsoare.

Odată cu a doua parte a dimineții DE LUNI și până spre seară ploile se extind în cea mai mare parte a țării, iar la munte, dar și prin depresiunile Transilvaniei, vor fi lapovițe și ninsori.

După amiaza, prin Oltenia și Muntenia sunt condiții și de fenomene convective, mai ales descărcări electrice. Cele mai importante cantități se vor acumula prin Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea, 15 – 20, izolat chiar 30 de l/mp.

MARȚI precipitațiile lipsesc din peisajul meteo de la noi, pentru ca noaptea de marți spre miercuri să vină cu un nou val de precipitații, care va pătrunde prin SV Olteniei, iar până la orele prânzului avem parte de ploi prin Oltenia, Muntenia, ceva ninsori pe la munte. Vor fi precipitații slabe cantitativ.

Scenariul se repetă și joi. Un nou front de precipitații pătrunde prin vestul țării de data aceasta și va traversa țara de la V la E. Vor fi ploi în toate regiunile, iar prin Oltenia, Muntenia și izolat prin Banat sunt condiții de fenomene convective (mai ales descărcări electrice).

Prin vestul țării, prin Transilvania, zona de Curbură, sudul Dobrogei se vor strânge 15 – 20, izolat 25 de l/mp. Noaptea de joi spre vineri mai aduce ceva ploi slabe prin centrul Moldovei iar peste zi prin Dobrogea.

În weekend scăpăm de precipitații.

În ceea ce privește cantitățile totale, avem o săptămână în care se pot acumula 7 – 10 l/mp, în timp ce prin Oltenia, Muntenia, zonele montane, Dobrogea putem strânge 15 – 20, izolat 25 de l/mp.

Vremea în România în săptămâna 25 – 31 martie 2024. Context sinoptic:

Ultima săptămână din martie este dominată de o activitate atlantică furibundă, care va influența, de altfel, vremea de pe întregul continent.

Un regim de presiune scăzută la nivelul întregului continent și un ciclon atlantic extrem de puternic, cu un centrul baric la 965 mba în timp ce talvegul său va fi la 1012 mba, vor aduce precipitații pe tot continentul european, deci inclusiv la nivelul României. Precipitațiile vor putea fi și importante cantitativ.

Nu vor lipsi din peisaj nici fronturile atmosferice, un front cald, poziționat pe parcursul zilei de marți la est de noi, miercuri tot un front cald, de data aceasta la SV pentru ca de joi să fim tranzitați de un front rece dinspre V spre E.

Păstrăm în continuare și tiparul nucleelor reci în altitudine, de tip cut-off low, care și ele vor contribui la tiparul meteo al zilelor care urmează.
De menționat că începând de vineri un regim de presiune ridicată, anticiclonică,

În ceea ce privește circulația maselor de aer, vom fi constant pe o circulație atlantică.

Dacă pe parcursul zilei de luni și prima parte a zilei de marți ne vom afla sub o masă de aer polar maritim având caracteristici mai reci, cu abateri termice care vor ajunge și la valori cu –4, –6 grade sub normalul perioadei, pentru ca de miercuri încolo să avem parte constantă de advecție de aer polar maritim cald (PPmc) astfel că spre weekend vorbim de temperaturi și cu 10 – 12, 13 grade peste temperaturile care ar fi normale pentru data din calendar.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax