Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în România, în săptămâna 31 mai – 6 iunie. Vara începe cu vreme de toamnă, ploi și frig. Prognoza meteo


Publicat

Vara începe cu vreme de toamnă în acest an. Va fi frig și va ploua destul de mult, mai ales în primele trei zile ale săptămânii.

Potrivit prognozemeteo.ro, o masă de aer polar maritim este antrenată spre regiunea țării noastre dinspre NE Rusiei și va persista pe tot parcursul acestei săptămâni, aducând temperaturi mai mici decât normalul perioadei chiar și cu 8 – 10 grade.

Acestei mase de aer foarte rece i se alături și prezența, mai ales în primele 3 zile ale săptămânii ale unor centri barici de joasă presiune prin sudul regiunii noastre dar și prin bazinul Mării Negre, care vor facilita apariția unor linii de convergență, mai ales prin sudul și sud-estul țării, astfel că vom avea parte, mai ales prin aceste zone, de ploi abundente.

Prognoza meteo / vremea / Luni, 31 mai

Începem săptămâna cu o vreme rece pentru data din calendar, iar acest lucru se va vedea chiar de la temperaturile minime, care prin zonele montane, dealurile Moldovei, Transilvania, Maramureș, dealurile Banatului nu vor trece de un 5 – 7, 8 grade (în timp ce pe crestele montane putem avea chiar valori de 0 – 2, 3 grade).

Prin Banat, Crișana, vestul Maramureșului, nordul și centrul Moldovei și Oltenia minimele ajung la 9 – 11 grade pentru ca cele mai ridicate valori nocturne să le avem în Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea, cu ale lor 13 – 15 grade (iar spre litoral chiar 16 – 17 grade).

Maximele zilei, cu adevărat modeste chiar și pentru ultima zi din mai, abia mai ajung la 20 – 21 de grade doar prin Oltenia, în timp ce prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova și nordul Dobrogei vom avea doar 15 – 17, 18 grade.

În Muntenia, sudul Moldovei și sudul Dobrogei va fi chiar mai frig, cu maxime diurne de doar 13 – 15 grade.

În zonele montane mercurul din termometre nu trece de 10 – 11 grade, cu 4 – 5 grade pe creste.

Avem parte de precipitații la nivelul întregii țări, mai importante cantitativ prin nordul și sudul Moldovei, Dobrogea, Muntenia, unde se pot acumula și 20 – 30, 35 l/mp, în timp ce în restul țării ploile acumulate nu vor trece de un 5 – 10, izolat 15 l/mp. Prin vest, centru și nord ploile pot fi însoțite, mai ales pe parcursul după amiezii, de fenomene convective (descărcări electrice, vijelie, grindină).

Prognoza meteo / vremea / Marți, 1 iunie

Prima zi de vară are mai degrabă caracteristici de toamnă, din toate punctele de vedere. Temperaturile minime cele mai ridicate le avem tot prin Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea (12 – 13, 14 grade), în timp ce prin Banat, Crișana, zonele montane avem parte de doar 7 – 9 grade (cu 1 – 3 grade pe creste). În restul țării minimele vor fi tot modeste, cu valori de 9 – 11 grade.

Cele mai mari valori maxime ale zilei le atingem în Banat, Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei, unde termometrele vor arăta un 17 – 19 grade. Pentru restul țării vorbim de temperaturi și cu 10 – 12 grade sub ce ar fi normal, adică nu trecem de un 13 – 15, izolat 16 grade.

Ploile sunt din nou prezente în cea mai mare parte a țării, iar cantitățile cele mai importante (15 – 20, 25 l/mp) se vor strânge prin sudul Transilvaniei, zonele montane, Muntenia, centrul și sudul Moldovei, nordul Dobrogei. Pe crestele Meridionalilor sunt condiții de lapoviță și ninsori.

Prognoza meteo / vremea / Miercuri, 2 iunie

Valorile minime vor fi cuprinse, în cea mai mare parte a țării, între 8 – 10 grade, cu excepția vestului și sudului Banatului, Olteniei, Munteniei, sudului Moldovei și Dobrogea, regiuni unde am putea avea temperaturi de 11 – 12 grade. În zonele montane se ating 4 – 6 grade, cu –2 spre 0, 1 grad pe creste.

Dacă maximele din Banat, Crișana, Oltenia, bună parte din Muntenia mai câștigă câteva grade și ajung la 20 – 22 de grade, în Moldova nu avem parte decât de un 12 – 13 grade iar în Transilvania, Maramureș, estul Munteniei și Dobrogea vor fi 15 – 17 grade. Prin zonele montane va fi frig, cu maxime de doar 6 – 8 grade, respectiv 3 –5 grade pe creste.

Precipitațiile sunt de actualitate prin Oltenia, Muntenia, sudul Transilvaniei, zonele montane, Moldova și Dobrogea, vorbim de cantități de până la 5 – 10 l/mp.

Prognoza meteo / vremea / Joi, 3 iunie

Noaptea de miercuri spre joi aduce minime de 10 – 12, 13 grade în aproape toată țara, cu excepția Transilvaniei, Maramureșului și zonelor montane, unde vorbim de temperaturi în jurul a 5 – 7 grade (iar pe crestele montane de la –1 spre 1, 2 grade).

Se încălzește și peste zi în cea mai mare parte a țării, astfel că vorbim de maxime de la 18 – 20 de grade, iar prin Oltenia chiar 22 – 23 de grade. Doar prin sudul extrem al Munteniei și Dobrogea ne oprim la valori de 15 – 16 grade, în timp ce în zonele montane nu urcăm mai sus de 10 – 12 grade, cu 6 – 8 grade pe creste.

Aria precipitațiilor se restrânge la zona Moldovei, zonele montane, izolat prin sudul și estul Munteniei și Dobrogea. Scad și cantitățile care ar putea cădea, nu mai mult de 3 – 5 l/mp.

Prognoza meteo / vremea / Vineri, 4 iunie

Procesul de încălzire (de fapt, de revenire a temperaturilor la normalul perioadei) continuă, și avem parte de valori de 13 – 15, 16 grade în cea mai mare parte a țării. Excepție fac Banatul, Crișana, Transilvania, unde ne oprim la minime de 10 – 12 grade, în timp ce prin zonele montane nu avem mai mult de 7 – 9 grade, cu 2 – 4 grade pe creste.

Maximele, la nivelul întregii țări, vor fi cuprinse între 19 – 21, 22 de grade, iar în zonele montane se pot atinge 13 – 15 grade, cu 6 – 8 grade pe creste.

Despre precipitații vorbim mai ales prin zonele montane, slabe și izolat și prin Transilvania, Maramureș, nordul Olteniei și al Munteniei.

Prognoza meteo / vremea / Sâmbătă, 5 iunie

Încălzirea continuă, astfel că maximele ajung, prin Banat, Oltenia, Crișana, Muntenia și Dobrogea la 23 – 25 de grade, iar prin restul țării se ating 19 – 21 de grade. În zonele montane avem maxime de 13 – 15 grade, cu 6 – 8 grade pe creste.

Ploile vor fi prezente prin Oltenia, Muntenia, zonele montane, Transilvania, izolat prin Maramureș și sudul Dobrogei, dar vorbim de cantități neimportante (sub 1 l/mp).

Prognoza meteo / vremea / Duminică, 6 iunie

Încheiem săptămâna cu același tipar de vreme cu temperaturi sub normalul perioadei, 18 – 20, 21 de grade în cea mai mare parte a țării, excepție urmând să facă Oltenia, Muntenia, Crișana, vestul Maramureșului, cu 23 – 24 de grade, în timp ce prin Banat sunt posibile și valori maxime de 25 – 26 de grade. Nicio schimbare în regimul termic de la munte, unde avem temperaturi de 13 – 15 grade, cu 7 – 9 grade pe creste.

Ploi slabe sunt posibile prin Oltenia, Muntenia, zonele montane, Transilvania, Moldova și Dobrogea (cantități care nu vor trece de 1 – 2 l/mp):

Distribuția precipitațiilor pe regiuni:

Banat, Crișana, Maramureș, nordul și centrul Transilvaniei, nord-vestul și sud-vestul Olteniei, nordul Moldovei – 10 – 15 l/mp.

Zonele montane, estul Olteniei, Muntenia, sudul și centrul Moldovei, sudul Transilvaniei și Dobrogea – 25 – 30, izolat chiar 40 l/mp (Prin Dobrogea, modelul European estimează chiar cantități de 60 – 70, izolat chiar 80 de l/mp).

Vremea în România 24-30 mai este oferită de Prognoze MeteoDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

ASTĂZI: Fanfara din Petrești începe seria concertelor de promenadă. Paradă muzicală, în Parcul Tineretului din Sebeș

Publicat

Fanfara din Petrești începe seria concertelor de promenadă, menite să însuflețească, prin accentele vechilor șlagăre cu influențe săsești, atmosfera serilor de duminică.

Potrivit reprezentanților Primăriei, concertul de promenadă se va derula sub forma unei parade muzicale, în Parcul Tineretului din Sebeș, începând cu ora 19:00.

Activitățile și concertele în aer liber ale Fanfarei din Petrești sunt susținute de Primăria municipiului Sebeș și Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Ministrul Sănătății: Avem și noi tulpină indiană. Ne dorim ca intensitatea acestui al patrulea val să nu fie una foarte mare

Publicat

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, crede că România se va confrunta cu al patrulea val al pandemiei: „Ce ne dorim este ca intensitatea acestui al patrulea val să nu fie una foarte mare”.

Invitată în emisiunea ,,InSecuritate” de la Aleph News, Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii, a vorbit, despre Programul Naţional de Secvenţiere, existent şi în România, dar şi despre o posibilă revenire, în contextul pandemic, al celui de-al patrulea val.

„Cred că dacă este să ne uităm şi cum a evoluat pandemia anul trecut, cu o creştere a cazurilor în toamnă şi, mă rog, o evoluţie ciclică în acest an şi jumătate care s-a scurs de la debutul pandemiei, ne aşteptăm ca acest ciclu să revină.

Ce ne dorim este ca intensitatea acestui al patrulea val să nu fie una foarte mare. Şi atunci, aici e importantă în primul rând vaccinarea şi ne dorim ca răspunsul sistemului sanitar să fie unul rapid şi eficient şi aici e important pregătirea spitalelor”, a afirmat Ioana Mihăilă.

În ce privește tulpina indiană, dar şi numărul medicilor care au făcut scut, în prima linie, pe toată perioada pandemiei, Mihăilă spune: „La noi progresul a fost remarcabil, în sensul că, din martie, de când am început secvenţierea şi am inclus-o în Programul Naţional de Secvenţiere, începem să detectăm aceste variante.

În acest moment, secvenţierea o facem în două centre care au expertiză, pentru că am vrut, din nou, să nu facem rabat de la calitate – sunt două centre în Bucureşti care fac secvenţirea – dar partea de colectare a datelor vine de la nivelul mai multor regiuni. Reţeaua nu este încă complet dezvoltată. (…)

A fost descoperită și în România tulpina indiană

Avem şi noi tulpina indiană. Am făcut secvenţiere mai ales pentru pacienţii care au fost diagnosticaţi în Bucureşti şi în Ilfov şi acolo am descoperit mai multe cazuri”.

Ioana Mihăilă a fost numită în funcţia de ministru al Sănătăţii pe 21 aprilie 2021, din partea USR-PLUS, după ce Vlad Voiculescu a fost demis de premierul Florin Cîţu.

Ioana Mihăilă – fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii şi medic endocrinolog – este al patrulea ministru al Sănătăţii în timpul pandemiei, după Victor Costache, Nelu Tătaru şi Vlad Voiculescu.

sursa: mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Accident teribil între Blăjel și Bazna. Un băiat de 17 ani a murit. Șoferul, un tânăr de 18 ani, era băut

Publicat

Tragedie într-un sat din județul Sibiu aflat la granița cu Alba. Un adolescent de 17 ani a decedat duminică dimineața în urma unui grav accident rutier. Mașina în care se afla, condusă de un tânăr de 18 ani, aflat sub influența băuturilor alcoolice, s-a răsturnat pe câmp. 

Potrivit reprezentanților IPJ Sibiu, accidentul rutier mortal s-a produs pe drumul județean DJ 142B, la iesire din Blăjel spre Bazna.

În timp ce conducea un autoturism pe direcția amintită, un tânăr în vârstă de 18 ani a pierdut controlul direcției de deplasare și s-a răsturnat în afara părții carosabile. Din păcate, unul dintre cei patru pasageri, un tânăr în vârstă de 17 ani, ocupantul locului dreapta spate, a decedat.

Un alt pasager, tot de 17 ani, ocupant al locului stânga spate, a primit îngrijiri medicale, fiind conștient.

Toți cei cinci ocupanți ai autoturismului sunt din satul Boian, comuna Bazna, aflat la granița cu județul Alba.

Testarea alcoolscopică a șoferului a indicat o concentrație de 0,83 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Polițiștii rutieri au întocmit actele premergătoare efectuării de cercetări penale cu privire la săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, respectiv conducere sub influența alcoolului. De asemenea, se desfășoară cercetări în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor care au dus la producerea acestui accident rutier.

foto: Facebook (Info Trafic Jud. Sibiu)

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Ajutoare sociale tăiate la Aiud. 13 beneficiari nu au primit banii pentru că au refuzat să muncească în folosul comunității

Publicat

13 beneficiari de venit minim garantat din Aiud nu au primit ajutorul social în luna mai deoarece nu au efectuat munca obligatorie în folosul comunității, au anunțat reprezentanții Primăriei. 

Persoanele apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social primesc sprijinul comunității doar în măsura în care își respectă obligațiile față de aceasta. Prestarea orelor de muncă în folosul comunității nu este opțională.

Potrivit reprezentanților Primăriei Aiud, la nivelul municipiului beneficiarii de ajutor social prestează lunar între 11 și 39 de ore de muncă în folosul comunității.

În luna mai 2021 au fost în plată 111 dosare.

  • dintre aceștia 73 de persoane au fost apte de muncă;
  • 51 de persoane au prestat orele de muncă;
  • 5 dosare au rămas suspendate din luna aprilie 2021;
  • 6 dosare s-au suspendat începând cu luna iunie 2021;
  • 2 dosare au încetat cu luna iunie 2021 deoarece nu au efectuat orele de munca 3 luni consecutiv;
  • 4 persoane au fost scutite de muncă conform adeverințelor medicale;
  • 5 dosare au încetat deoarece titularii/membrii s-au angajat cu contract de muncă sau au plecat din localitate;

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate