Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Vremea în săptămâna 4 – 10 martie 2024: Cald, apoi se răcește. La munte revine gerul și ninsorile. Prognoza meteo

Publicat

ploaie soare vremea prognoza

Vremea în săptămâna 4 – 10 martie 2024: Cald, apoi se răcește. La munte revine gerul și ninsorile. Prognoza meteo. În primele zile ale lunii martie vremea nu se deosebește de alți ani, cu zile capricioase și discrepanțe mari de temperaturi, de la o zi la alta.

Potrivit prognozemeteo, va fi o săptămână în care temperaturile, deși mult peste normal în primele două zile, vor ajunge ca miercuri și joi să nu se mai apropie decât timid de 10 grade Celsius. Mai mult, la munte se anunță ninsori.

Totuși, în weekend revine căldura și temperaturile cresc din nou la valori de 15 – 16 grade Celsius.

Citește și Vremea în Alba în săptămâna 4-10 martie: Zile capricioase, cu temperaturi în scădere și ploi. Prognoza meteo pe localități

Din punct de vedere al precipitațiilor, un nucleu depresionar mediteraneean aduce precipitații și în spre regiunea noastră, dar, din păcate pentru noi, grosul acestui ciclon pare a se cantona pe sudul Balcanilor.

Vremea în săptămâna 4 – 10 martie 2024. Temperaturi minime:

Minimele zilei de LUNI vor fi cuprinse între 0 – 2, 4 grade în cea mai parte a țării, cu valorile cele mai ridicate prin Banat, Crișana, NV Maramureșului (5 – 7, 8 grade). La munte vor fi minime negative (-0 spre -2 chiar -3 grade, iar pe creste vor coborî spre -5, -7 grade).

MARȚI, minimele rămân la valori de 0 – 2, 3 grade prin Moldova, Transilvania, Maramureș, nordul Dobrogei pentru ca în restul țării să urcăm spre 5 – 7 grade.

Pe crestele montane rămânem cu valori negative, -3 spre -5, -6 grade.

Dimineața zilei de MIERCURI vine cu minime cuprinse între 4 – 6, 7 grade, cu valori chiar spre 8 grade prin Muntenia, Oltenia și sudul Banatului.

Prin zonele montane vor fi valori de 0 – 2 grade, cu –3, – 5 grade pe creste.

JOI, nordul și centrul Moldovei, Maramureșul, zonele montane au parte de minime negative (-0 spre –2.-3 grade, cu valori de –4, –6 grade pe creste.

În restul țării vorbim de minime între 4 – 6, 7 grade.

Minimele de VINERI coboară sub 0 grade prin Moldova, Dobrogea, Transilvania, Maramureș, nordul Crișanei, estul Munteniei (-0 spre –2, –3 grade), respectiv 2 – 4 grade în restul țării. La munte se răcește și mai mult, –6, –8 grade, iar pe creste vorbim de ger, –10, – 12 grade.

WEEKENDUL nu va aduce nici el o creștere a temperaturilor minime, doar prin Banat și Crișana să ne apropiem de un 4 – 5 grade, în timp ce restul țării se vor atinge valori între – 1 și +2 grade.

Vremea în săptămâna 4 – 10 martie 2024. Temperaturi maxime:

LUNI, maxime caracteristice mai degrabă unui final de aprilie: 15 – 18 grade în cea mai mare parte a țării, cu 10 – 12, 13 grade prin Dobrogea și Moldova. 8 – 10 grade și la munte, cu  2 – 4 grade pe creste.

MARȚI rămânem cu 17 – 18 grade prin Banat, Crișana, 13 – 15, 16 grade prin Muntenia, Oltenia, Maramureș, Transilvania, respectiv 10 – 12 grade prin dealurile Munteniei, Dobrogea, sudul Moldovei. Nordul Moldovei și zonele montane vor avea cele mai scăzute maxime, 8 – 9 grade, cu 2 – 4 grade pe creste.

De MIERCURI, temperaturile încep să scadă, astfel că maximele din Moldova nu mai trec de 7 – 8 grade, valori ce le vom regăsi și prin nordul Munteniei, iar prin Dobrogea 8 – 9 grade.

Restul Munteniei, Transilvania și sudul Moldovei se opresc la 10 – 12 grade, pentru ca în Oltenia, Banat, Crișana, vestul Maramureșului vorbim de temperaturi diurne între 13 și 15, 16 grade.

JOI, aerul rece cuprinde tot estul și sudul țării, astfel că aici nu mai depășim valori de 4 – 6, 7 grade, în timp ce și prin Banat, Crișana, Maramureș și Transilvania, deși și aici scad temperaturile, atingem, totuși, valori de 9 – 11, 12 grade.

Cam aceeași va fi distribuția temperaturilor și pe parcursul zilei de VINERI, cu o singură diferență față de joi. Și vestul mai pierde un grad, două, ajungând la 7 – 9 grade.

WEEKENDUL în schimb readuce aerul cald și temperaturile plăcute. SÂMBĂTĂ vor fi maxime de  11 – 13, 14 grade prin mare parte din țară (doar Moldova ș Dobrogea cu 7 – 9 grade), iar  DUMINICĂ se vor atinge valori de temperatură cuprinse, la nivelul întregii țări, între 13 – 15, 16 grade.

Vremea în săptămâna 4 – 10 martie 2024. Precipitații:

Mai ales în a doua parte a zilei de LUNI ploi slabe își fac apariția mai ales prin zonele montane, Maramureș, nordul Transilvaniei, dar și prin Crișana și Banat.

Același scenariu se va repeta și pe parcursul zilei de MARȚI, cu specificația că ploile vor fi prezente și prin Muntenia acum iar seara și prin Oltenia. Prin Banat nu sunt excluse ploi însoțite de descărcări electrice. Pe crestele montane sunt condiții de lapoviță.

Pe parcursul zilei de MIERCURI, aria ploilor va fi mai extinsă, prin Banat, Transilvania, Oltenia nordul Moldovei iar seara și prin nordul Dobrogei și al Munteniei.

Prin zonele montane vor fi condiții de lapoviță și ninsori iar seara, în Orientali și pe crestele Meridionalilor va ninge, chiar moderat cantitativ. Prin vestul Transilvaniei, Munții Banatului, Apuseni, se pot acumula și 7 – 10 l/mp.

Pe parcursul nopții de miercuri spre JOI va continua să plouă prin Oltenia, Muntenia, sudul Banatului, iar la munte va continua să ningă. Până la orele serii vorbim în continuare de ploi prin sudul extrem al Munteniei, Olteniei dar și prin Banat.

VINERI precipitațiile sunt prezente prin Banat, Crișana (ploi), Meridionali, Apuseni (lapoviță și ninsori).

Odată cu orele după amiezii și seara zilei de SÂMBĂTĂ un val mai consistent de precipitații pătrunde prin sud-vestul țării, aducând, la început, ploi prin Banat, Crișana, Oltenia, respectiv lapoviță și ninsori prin Munții Banatului. Pe

parcursul zilei de DUMINICĂ avem parte de ploi prin Transilvania, Crișana, izolat prin Muntenia, în timp ce prin zonele montane vor predomina ninsorilor. Ploi vor fi și prin sudul Moldovei ploi, După amiaza și seara vin ploi din nou prin Crișana, Maramureș, Transilvania. Mai ales prin Crișana și Maramureș se pot acumula 10 – 15 l/mp.

Prima săptămână din martie nu aduce neapărat vești bune în ceea ce privește cantitățile de precipitații, mai ales în regiuni deja văduvite de ele: Moldova, Muntenia, Dobrogea, chiar dacă vor vedea și ele ceva picuri, vor fi total nesemnificativi, sub 1 – 2 l/mp.

În restul țării putem ajunge la 3 – 5, izolat 7 l/mp pentru ca prin vestul Meridionalilor, Apuseni, să avem cele mai însemnate cantități, spre 15 – 20 de l/mp.

Vremea în săptămâna 4 – 10 martie 2024. Context sinoptic:

Săptămâna care urmează debutează cu avansul spre țara noastră a unui nucleu depresionar mediteraneean (cu numele Carlotta), nucleu asociat unei presiuni atmosferice scăzute. Acest nucleu va domina vremea din țara noastră până spre a doua parte a săptămânii, când în regiunea noastră va deveni de interes un regim anticiclonic, cu presiune ridicată.

Vom avea parte, în intervalul luni – miercuri, și de avansul spre regiunea noastră a unor fronturi atmosferice, un front de ocluziune, în sudul și sud-estul țării, respectiv un front rece la granița de nord-vest a țării.

În ceea ce privește circulația maselor de aer, dacă primele două zile ale săptămânii ne vor păstra într-un regim termic cu abateri termice pozitive și cu 4 – 6 grade peste normalul perioadei, odată cu ziua de miercuri un avans de aer rece  (polar continental, PPk) va intra prin Moldova, Dobrogea.

Astfel, zilele de joi și vineri vor fi cu valori de temperatură mai scăzute decât ar fi normal (valori și cu –4, –6, izolat chiar –8 grade sub

normal). Weekendul ne readuce pe o circulație atlantică (aer polar marin cald, PPmc), care va readuce temperaturile la abateri pozitive, de +4, +5 grade.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax