Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VREMEA în Transilvania în perioada 27 aprilie – 10 mai. Nu scăpăm de ploi și frig. Temperaturile vor scădea până la 6 grade Celsius


Publicat

DSC_1347Meteorologii prognozează pentru următoarele două săptămâni o vreme cu temperaturi diurne maxime de 18-22 de grade, mai mici decât normele climatologice în primele zile ale intervalului, dar și cu ploi moderate cantitativ în toate regiunile, conform estimării de pe site-ul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), valabile pentru perioada 27 aprilie – 10 mai.

În Banat, la începutul primei săptămâni valorile termice vor scădea accentuat, de la maxime în data de 27 aprilie, în medie regională, de 24…25 de grade și minime de 10…12 grade, până la 11…12 grade pe parcursul zilei de miercuri, 29 aprilie, și în jur de 4 grade joi dimineața.

Apoi temperaturile vor crește ușor și se vor apropia de mediile climatologice specifice perioadei. Astfel, valorile diurne vor oscila între 17 și 22 de grade, iar cele nocturne între 6 și 10 grade. Vor fi posibile ploi aproape zilnic, pe tot parcursul intervalului de prognoză. În jurul datei de 28 aprilie vor fi mai ales averse, pe arii extinse și moderate cantitativ.

Intervalul 29 aprilie — 3 mai va fi caracterizat, în Crișana, de o vreme mai rece decât în mod obișnuit, cu media regională a temperaturilor maxime între 10 și 18 grade (cele mai scăzute valori urmând a se înregistra pe 29 aprilie), iar cea a minimelor de 3…6 grade.

Apoi, până la mijlocul celei de-a doua săptămâni de prognoză, vremea va intra într-un proces de încălzire treptată, temperaturile diurne tinzând spre 22 de grade, iar cele nocturne oprindu-se la 10 grade. Din 7 mai și până la sfârșitul intervalului, vremea se va răci, iar valorile termice medii se vor situa ușor sub cele normale în această perioadă. Probabilitatea de apariție a ploilor va fi ridicată aproape în fiecare zi, până la sfârșitul intervalului. Vor fi și averse, însemnate cantitativ pe 28 aprilie, dar izolat și în jurul datelor de 1, 2, 5, 6 și 9 mai.

În Transilvania, în prima săptămână de prognoză, regimul termic va fi caracterizat de variații semnificative de la o zi la alta. Cele mai ridicate valori sunt de așteptat pe 27 și 28 aprilie, când vor fi, în medie, maxime de 20…22 de grade, dar și pe 1 mai, când se vor înregistra în jur de 19 grade, în timp ce pe 29 aprilie, cea mai rece zi din interval, valorile termice diurne vor fi de doar 11…12 grade. Temperaturile minime vor marca o scădere accentuată, de peste 6 grade, din 29 până în 30 aprilie, când se vor apropia de pragul de îngheț.

Ulterior, vremea va intra într-un proces de încălzire, iar valorile termice se vor situa în jurul celor normale în această perioadă. Astfel, media temperaturilor maxime va fi de 16…20 de grade, iar cea a minimelor de 4…7 grade. Probabilitatea de apariție a ploilor va fi ridicată în 28 și 29 aprilie, când vor fi posibile și cantități de apă mai însemnate, apoi după data de 1 mai, este posibil să plouă aproape zilnic.

Vremea va fi caldă, în Maramureș, în primele două zile de prognoză, însă, în 29 aprilie, valorile termice vor scădea accentuat, cu peste 10 grade, ajungând la maxime diurne de 10…11 grade și minime nocturne în jurul valorii de 2 grade. Apoi temperaturile vor crește ușor, astfel că, pe 1 mai, mediile regionale ale maximelor, de 17…18 grade, și ale minimelor, de 5…6 grade, vor caracteriza o vreme normală pentru această perioadă. Din 2 mai și până la sfârșitul intervalului, vor fi oscilații ușoare de la o zi la alta, dar valorile termice, atât cele diurne, cât și cele nocturne, se vor apropia de mediile climatologice specifice perioadei. Vor fi posibile ploi aproape zilnic, dar pe 28 aprilie pe arii extinse vor fi averse, moderate cantitativ.

În Moldova, până la sfârșitul lunii aprilie, vremea se va răci accentuat, astfel încât maximele termice vor scădea până la 15 grade în 29 și 30 aprilie. Ulterior, deși valorile termice vor marca o creștere treptată, se vor menține ușor sub cele normale în prima decadă a lunii mai.

Astfel, maximele se vor încadra între 16 și 20 de grade, cu valorile cele mai ridicate în zilele de 1, 5 și 6 mai. Temperaturile nocturne vor avea o evoluție similară, cele mai scăzute minime, în medie de 4…5 grade, urmând a se înregistra pe 30 aprilie și 1 mai. Vor fi posibile ploi în tot intervalul de prognoză, dar cu o probabilitate mai mică în 27 și 30 aprilie, respectiv 1 mai. În 28-29 aprilie sunt de așteptat averse pe arii extinse, mai însemnate cantitativ.

În toată regiunea Dobrogei, intervalul 30 aprilie — 4 mai va fi caracterizat de o vreme mai rece decât în mod obișnuit, cu media regională a temperaturilor maxime de 16…17 grade, iar cea a minimelor de 7…9 grade. În rest intervalului, valorile termice medii vor fi apropiate de cele climatologic normale, cu maxime ce se vor situa în jurul valorii de 18 grade și minime între 9…11 grade. Probabilitatea pentru apariția temporară a ploilor slabe va fi mai ridicată în intervalele 28-30  aprilie și 2-8 mai.

În Muntenia, vremea va fi deosebit de caldă în primele două zile de prognoză. Însă în 29 și 30 aprilie, valorile termice vor scădea, ajungând la maxime diurne de 17…18 grade și minime nocturne în jurul valorii de 6 grade. Din 1 mai și până la sfârșitul intervalului vor fi oscilații ușoare de la o zi la alta, dar, în medie, valorile termice, atât cele diurne, cât și cele nocturne, se vor apropia de mediile climatologice specifice perioadei. Prin urmare, maximele se vor încadra, în medie regională, între 18 și 22 de grade, iar minimele între 7 și 10 grade.

Aproape zilnic vor fi posibile ploi, care vor avea și caracter de aversă și izolat pot fi mai însemnate cantitativ, cu precădere în 28-29 aprilie.

În Oltenia, la începutul primei săptămâni, valorile termice vor scădea accentuat, de la maxime, în medie regională, de 24 de grade și minime de 10…11 grade în data de 27 aprilie, până la 15 grade, miercuri, 29 aprilie, și în jur de 5 grade în timpul dimineții de joi, 30 aprilie.

Apoi, deși valorile termice vor marca o creștere treptată, se vor menține, în general, ușor sub cele normale în această perioadă. Astfel, maximele se vor încadra între 17 grade în zilele de 30 aprilie și 2 mai și 23 de grade în data de 6 mai. Temperaturile nocturne vor avea o evoluție similară, cele mai scăzute minime, în medie de 6 grade, urmând a se înregistra pe 3 mai, iar cele mai ridicate, de 10 grade, fiind așteptate în jurul datei de 7 mai. Vor fi posibile ploi slabe în aproape tot intervalul de prognoză, însă în jurul datei de 28 aprilie vor fi mai ales averse, însemnate cantitativ, și se vor semnala pe arii mai extinse.

La munte, debutul intervalului de prognoză va fi caracterizat de o scădere accentuată a valorilor termice, de la temperaturi maxime, în medie de 13…14 grade și minime de 5…6 grade, până la 6…7 grade pe 29 și 30 aprilie și aproximativ—2 grade în dimineața zilei de joi, 30 aprilie. Până spre începutul săptămânii viitoare, regimul termic va avea variații de la o zi la alta, iar la jumătatea celei de-a doua săptămâni a intervalului de prognoză va deveni apropiat de cel înregistrat în primele zile. Se vor semnala precipitații aproape în fiecare zi, dar în 28-29 aprilie acestea vor cădea pe arii extinse, vor avea mai ales caracter de aversă și, izolat, vor fi însemnate cantitativ.

Estimarea temperaturilor este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru Prognoze pe Medie Durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, menționează ANM.

sursa: agerpresDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Avertizare Infotrafic: Restricția de circulație pe autostrada A1 Sebeș – Sibiu, rămâne și pe timpul nopții

Publicat

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, restricţia aplicată (prima bandă şi cea de urgenţă) între km 274-272, raza localităţii Sălişte, jud. Sibiu, sensul de deplasare Sebeș – Sibiu, va rămâne şi pe timpul nopţii, până la finalizare, semnalizată corespunzător.

În zonă se fac pentru lucrări de colmatare a fisurilor din asfalt

Pentru prevenirea accidentelor rutiere, Poliția sfătuiește conducătorii auto să ruleze cu prudenţă sporită, să păstreze distanţa regulamentară între vehicule şi să se asigure temeinic la schimbarea direcţiei de deplasare.

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

După pandemie, 45% dintre români vor să-și schimbe locul de muncă. IT-iştii și specialiştii, cele mai mari șanse

Publicat

angajat lucru munca

Primul lucru pe care îl vor face 45% dintre români, după pandemie, va fi să îşi schimbe locul de muncă, iar cea mai mare încredere în şansele de a găsi un post disponibil o au IT-iştii, specialiştii şi muncitorii calificaţi, reiese dintr-un sondaj întocmit de o platformă de recrutare online.

Potrivit eJobs România, 14,5% dintre respondenţi nu au în plan să facă vreo schimbare, 11% vor să urmeze un proces de reconversie profesională, iar 9% au de gând să plece din ţară.

De asemenea, 6,5% din totalul celor chestionaţi spun că vor să-şi deschidă un business odată ce economia îşi va reveni, în timp ce 5% se gândesc să solicite o mărire salarială.

Întrebaţi care cred că sunt categoriile profesionale care îşi vor găsi cel mai uşor un loc de muncă la finalul pandemiei, 23% dintre participanţii la sondaj au pus pe primul loc specialiştii, iar 21% cred că şansele cele mai mari le au IT-iştii şi 15% menţionează muncitorii calificaţi. În ierarhie urmează tinerii fără experienţă (14%), muncitorii necalificaţi (12,5%) şi candidaţii peste 45 de ani (7,4%).

În această vară, cel mai bun moment pentru schimbarea locului de muncă

Conform datelor centralizate, pe ultimele locuri apar liber profesioniştii (freelancers) – cu 4,3% dintre sufragii, şi managerii (2,8%).

În acest context, peste jumătate dintre români (52%) sunt de părere că acum este cel mai bun moment pentru a se angaja sau a-şi schimba locul de muncă, în timp ce 20% cred că, în această vară, va fi ocazia potrivită pentru o astfel de schimbare, 12% cred că din toamnă, iar 10% estimează că abia din 2022 piaţa muncii îşi va reveni.

Principalul motiv pentru care cei mai mulţi candidaţi ar schimba în acest moment angajatorul este un salariu mai mare, menţionat de 31% dintre respondenţi. 17% ar pleca pentru oportunităţi mai bune de creştere, 12% s-ar muta într-o companie mai stabilă şi 11% ar pleca dacă ar găsi un loc de muncă într-un alt domeniu de activitate.

O pondere de 6,1% dintre cei chestionaţi au declarat că ar renunţa la locul actual de muncă dacă ar avea posibilitatea să plece în altă ţară şi tot atât de mulţi şi-ar da demisia pentru un pachet de beneficii extra-salariale mai bun decât cel pe care îl au în prezent.

Sondajul eJobs a fost realizat în perioada aprilie – mai 2021, pe un eşantion de 700 de respondenţi.

În acest moment, peste 28.000 de locuri de muncă pentru Romania şi străinătate sunt disponibile pe platforma eJobs şi, pentru acestea, sunt înregistrate, în fiecare lună, între 1,1 şi 1,5 milioane de aplicări.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Elevii din județul Alba pot participa la concursul RoboTEC. În acest an, competiția se desfășoară atât online, cât și fizic

Publicat

Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica Timișoara organizează și în acest an un proiect de tradiție – RoboTEC (Robot Engineering Contest). Elevii din județul Alba sunt invitați să participe. 

Cea de-a VI-a ediție a competiției va avea loc în perioada 21-23 mai 2021, atât online, cât și fizic.

RoboTEC este un concurs internațional și se adresează atât elevilor de liceu cât și studenților pasionați de robotică.

Participanții au ocazia de a-și pune în practică cunoștințele în acest domeniu, dar și a-și măsura creativitatea.

Ediția din acest an beneficiază de sprijinul Universității Politehnica din Timișoara, prin Facultatea de Automatică și Calculatoare.

Noutatea din cadrul acestui proiect constă în susținerea unor sesiuni de workshop pentru cei dornici de a afla informații în domeniul roboticii.

Proiectul este structurat în 4 probe și două formate:

Format on-site:

Line follower
Maze

La probele on-site (în format fizic) participanții trebuie să construiască un robot, să-l trimită echipei de organizare, robotul având scopul de a naviga printr-un labirint și de a urma un traseu.

Format online:

Freestyle: are rolul de a testa imaginația participanților, fiind o probă de tip remote;

Computer Vision Simulation: are scopul de a testa capacitățile tehnice, desfășurându-se prin intermediul unui simulator.

Înscrierile în cadrul concursului sunt deschise pe site-ul Ligii AC până în data de 20 mai 2021, iar câștigătorii vor beneficia de premii în bani, ediția din acest an fiind susținută de patru companii partenere din Timișoara.

Pentru probele on-site, participanții trebuie să-și trimită roboții cu 2 săptămâni înainte de deadline.

Pentru a afla informații suplimentare, cei interesați sunt invitați să viziteze site-ul proiectului, https://robotec.ligaac.ro.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

OFICIAL: Academia de Poliție va rămâne doar cu două facultăți din cele șase. Declarațiile miniștrilor Educației și Internelor

Publicat

Academia de Poliție va avea doar două facultăți pentru studiile de licență, în locul celor șase de acum. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a dat detalii despre schimbările aprobate joi, prin hotărâre de Guvern.

Este vorba despre reorganizarea studiilor de licenţă la nivelul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” exclusiv în cadrul a două facultăţi, în vederea formării iniţiale a ofiţerilor, respectiv:

  • Facultatea de Poliţie (domeniul de licenţă „Drept”, specializarea „Drept”, şi domeniul de licenţă „Ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică”, specializarea „Ordine şi siguranţă publică”)

şi

  • Facultatea de Pompieri (domeniul de licenţă „Ingineria instalaţiilor”, specializarea „Instalaţii pentru construcţii-pompieri”).

Vezi și ADMITERE ACADEMIA de POLIȚIE 2021: Înscrieri, calendar, condiții, probe, documente, taxă. Detalii pentru candidați

Facultatea de Poliţie se înfiinţează prin reorganizarea Facultăţii de Poliţie, Facultăţii de Jandarmi, Facultăţii de Poliţie de Frontieră şi a Facultăţii de Ştiinţe Juridice şi Administrative din cadrul Academiei şi preluarea de la acestea a atribuţiilor formative, a elementelor de structură şi a personalului didactic.

AICI, proiectul de reorganizare a Academiei de Poliție.

De asemenea, Școala doctorală de Drept, înființată în anul 1997, precum și Școala doctorală de Ordine și Siguranță Publică, înființată în anul 2002, vor fi desființate. La nivel de master, pe modelul european, va exista doar masteratul profesional.

Mai mult, Academia de Poliție va fi supusă și unei evaluări făcute de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), însărcinată prin lege cu evaluarea, acreditarea și autorizarea temporară a învățământului superior din România. Evaluarea aceasta se face o dată la 5 ani, iar Academia de Poliție a ajuns chiar la finalul termenului, urmând ca în următoarele luni să aibă loc o nouă evaluare, potrivit edupedu.ro.

„Practic, la nivel de licență, din șase facultăți rămân două, Facultatea de Arhivistică va intra în lichidare în următorii doi ani, va mai școlariza în lichidare, la nivel de licență. La nivel de master, pe modelul european, va susține masteratul profesional, asta va ridica semnificativ nivelul de pregătire al ofițerilor de poliție. Este o măsură de profesionalizare a cadrelor MAI. La nivel de doctorat, așa cum a prezentat și domnul ministru, intră în lichidare cele două școli doctorale, Școala doctorală de Drept, înființată în anul 1997, precum și Școala doctorală de Ordine și Siguranță publică, înființată în anul 2002.

Ambele școli doctorale intră în lichidare. În concluzie, Academia de Poliție va pregăti ofițeri profesioniști pe diverse specialități la nivel de licență, master profesional și, la fel ca orice altă universitate din România, va acorda atenție nivelului de calificare 5, nivelul colegiilor de învățământ terțiar non-universitar, postliceal cu alte cuvinte. Deci, Academia de Poliție va avea absolvenți cu calificări de licență nivel 6 și calificări de master nivel 7. Toate aceste acțiuni au fost realizate și în vederea pregătirii evaluării instituționale de către ARACIS. Anul acesta se împlinesc 5 ani de la ultima evaluare instituțională și Academia de Poliție va intra lunile următoare în evaluarea instituțională ARACIS.”

Ministrul de Interne, Lucian Bode: se reduc funcții de conducere

„În contextul acumulării în ultimii ani a unor probleme legate de funcționarea Academiei, în deosebi din perspectiva corpului profesoral și al eficienței pregătirii corpului polițienesc, am decis reorganizarea Academiei de Poliție pornind de la câteva aspecte fundamentale. (…) Ne-am propus prin acest demers să restabilim moralitatea și etica academică și profesională în ideea că studenții care ies de pe băncile Academiei de Poliție să fie bine pregătiți profesional și cu o înaltă ținută morală. (…)

Facultatea de Poliție va fi produsul reorganizării anterioarelor facultăți de poliție, de jandarmi, poliției de frontieră și cea de științe juridice și adimistrative. În urma adoptării HG de reorganizare, se reduc, pentru început, o serie de funcții de conducere, spre exemplu patru funcții de decan.

Formarea continuă va fi asigurată prin masterate profesionale destinate doar absolvenților de studii universitare de licență în specializările necesare MAI. (…) De asemenea, reorganizarea Academiei de Poliție vizează desființarea celor două școli doctorale, care, din păcate, au adus mari prejudicii de imagine instituției. Totodată, proiectul de HG prevede desființarea facultății de arhivistică (…)

Programele de studii universitare curente vor continua până la finalizare, conform planurilor de învățământ deja aprobate în cadrul Facultății de Poliție nou înființate.

Numărul maxim de studenți care pot fi școlarizați în acest an este de 740 la Facultatea de Poliție, învățământ la zi, respectiv 150 la învățământ la distanță și cu frecvență redusă. La Facultatea de Pompieri, numărul de locuri aprobat este de 50”, a declarat, joi, ministrul de Interne.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate