Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în Transilvania, la munte și la mare până în 29 august. Variații mari de temperatură. Prognoza pe 2 săptămâni în regiuni


Publicat

Cele două zile de caniculă de la începutul acestei săptămâni vor fi urmate de perioade în care temperaturile scad semnificativ, la medii de 24-25 de grade Celsius.

Apoi, din 20 august, se încălzește din nou.

Perioadele cu ploi vor fi 17-18 august și spre finalul lunii august.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a prezentat luni prognoza de vreme pentru perioada 16-29 august, în regiuni din țară.

TRANSILVANIA

Intervalul va debuta cu o vreme călduroasă, pe alocuri caniculară, cu o medie regională a temperaturilor maxime de 32 – 34 de grade și minime în jur de 16 grade.

Se va răci accentuat, în 18 și 19 august, când media temperaturilor maxime nu va mai depăși 24 – 25 de grade, iar minimele vor fi, în general de 10 – 12 grade, cu valori mai scăzute în depresiunile din estul regiunii.

În perioada 20 – 25 august se va încălzi, până la valori maxime, care vor fi în medie de 28 de grade și minime în jur de 13 grade, iar spre finalul celor două săptămâni de prognoză sunt estimate maxime ușor mai coborâte, în jur de 25 de grade și minime, în medie de 10 – 11 grade.

Instabilitatea atmosferică se va accentua la începutul săptămânii, astfel că, în zilele de 17 și 18 august, pe arii extinse vor fi averse, iar cantitățile de apă vor fi mai însemnate. Un alt

interval cu ploi locale este posibil să apară spre finalul lunii august, iar în restul intervalului, proabilitatea pentru ploi va fi mai redusă.

LA MUNTE

Vremea va fi caldă la începutul intervalului, însă odată cu accentuarea graduală a instabilității atmosferice, temperatura va scădea semnificativ, de la o medie a temperaturilor maxime de 24 de grade în prima zi, la 15 – 16 grade.

În perioada 20 – 25 august se va încălzi, iar media maximelor pentru întreaga zonă va urca la 18 grade, urmând să scadă din nou la 16 grade spre finalul lunii. Temperaturile minime vor avea o evoluție asemănătoare, respectiv, o medie a acestora mai ridicată în primele zile, când se vor atinge 14 – 15 grade, apoi va scădea, iar până spre finalul intervalului va oscila între 8 și 11 grade.

Aversele de ploaie vor fi mai frecvente şi pe alocuri însemnate cantitativ în 17 și 18 august, iar în celelalte zile fenomene asociate instabilităţii atmosferice se vor semnala local şi temporar în timpul după-amiezelor, cu o probabilitate mai mare după 25 august.

DOBROGEA și litoral

Până în 19 august vremea va fi în general călduroasă, local caniculară în partea continentală a regiunii, însă temperaturile maxime vor atinge doar izolat 34 – 35 de grade, iar minimele vor avea o medie regională de 19 – 21 de grade.

Răcorirea vremii se va resimți și în această regiune după mijlocul săptămânii, când sunt estimate maxime, în medie de 27 – 29 de grade, valori ce se vor menține fără variații semnificative, până aproape de finalul lunii august.

Minimele termice din această perioadă se vor încadra într-un ecart mediu de 16 – 18 grade.

Regimul pluviometric se va menține în general deficitar, cu excepția zilelor de 18 și 19 augut, când se vor semnala ploi locale.

MARAMUREŞ

În prima zi a intervalului valul de căldură va persista, astfel că, media maximelor pentru această regiune va urca la 33 – 34 grade, iar minimele vor fi de 17 – 18 grade.

Răcirea accentuată ce va urma după această zi, va determina o scădere a maximelor, până la o medie de numai 24 – 25 de grade în zilele de 18 și 19 august, când și minimele termice vor fi de 11 – 12 grade.

Vremea se va încălzi în perioada 20 – 25 august, astfel că, în medie se vor atinge maxime de 28 de grade și minime de 13 – 14 grade, iar spre finalul lunii este posibilă o scădere ușoară de temperatură.

Instabilitatea atmosferică se va accentua la începutul săptămânii, însă ploi pe arii mai extinse și cantități de apă mai însemnate se vor înregistra în ziua de 17 august. Ulterior, probabilitatea pentru ploi se va reduce, un alt episod cu ploi urmând să apară după 24 august.

CRIŞANA

În prima zi a intervalului valul de căldură va persista și se va intensifica, astfel că, media regională a maximelor va fi de 36 – 37 grade, iar minimele se vor situa, în general, peste 20 de grade. Răcirea accentuată estimată pentru 17 și 18 august, va determina un regim al maximelor termice la nivelul regiunii, de 25 – 26 de grade și minime ce vor scădea spre 12 grade.

Vremea se va încălzi în perioada 20 – 25 august, astfel că, în medie se vor atinge maxime de 30 de grade și minime de 14 – 15 grade. Spre finalul lunii august este posibilă o scădere a valorilor de temperatură, spre maxime în jur de 27 grade și minime de 12 – 13 grade, caracterizând un regim termic normal pentru această perioadă.

Instabilitatea atmosferică se va accentua la începutul săptămânii, însă ploi pe arii mai extinse și posibil cantități de apă mai însemnate se vor înregistra în ziua de 17 august. Ulterior, probabilitatea pentru ploi va fi redusă până în 24 august, urmând să crească spre finalul lunii august.

BANAT

În prima zi a intervalului valul de căldură va persista și se va intensifica, astfel că, media regională a maximelor se va situa în jurul valorii de 38 de grade, iar minimele vor fi, în medie, de 21 de grade.

Ulterior vremea se va răci accentuat, iar în 18 august, vor fi temperaturi maxime, în medie de 26 – 27 de grade și minime în jur de 13 grade. În perioada 20 – 25 august se va încălzi, iar vremea va deveni călduroasă, cu temperaturi maxime, în general, de 31 – 33 de grade și minime în jur de 16 grade. Spre finalul lunii august este posibilă o scădere ușoară de temperatură, până spre 27 – 28 de grade la valorile maxime și la 14 grade pentru temperaturile minime.

În 17 august instabilitatea atmosferică se va manifesta în toată regiuniea, prin averse locale, ce pot fi însemnate cantitativ, apoi până în 24 august, probabilitatea pentru ploi va fi relativ redusă. Un alt interval cu ploi locale este posibil să apară spre finalul lunii august.

MOLDOVA

În primele două zile ale intervalului vremea va fi călduroasă, pe alocuri caniculară îndeosebi în jumătatea sudică a regunii, cu o medie a maximelor în jurul valorii de 34 de grade, și a minimelor de 17 – 18 grade.

Se va răci și în această regiune, în zilele de 18 și 19 august, când media temperaturilor maxime nu va mai depăși 26 de grade, iar cea a minimelor va fi, în general, de 13 – 15 grade. În restul intervalului nu sunt estimate variații mari de temperatură, maximele urmând a fi în medie de 26 – 28 de grade, iar minimele de 14 – 16 grade. Valori termice mai scăzute vor fi posibile după 27 august.

În 17 și 18 august se vor semnala averse pe arii extinse, iar mai ales în nordul regiunii și în dealurile subcarpatice, cantitățile de apă vor fi mai însemnate. În ultima decadă a lunii august, ploile se vor semnala pe arii restrânse, proabilitatea de apariție a acestora urmând să crească în zilele de 25 și 26 august.

MUNTENIA

În primele două zile ale intervalului va fi caniculă în cea mai mare parte a regiunii, cu o medie a temperaturilor maxime de 35 – 36 de grade. Începând cu ziua de 18 august vremea va intra într-un proces de răcire, astfel că, media temperaturilor maxime va scădea la 32 de grade, iar pe 19 august la 28 de grade. În perioada 20 – 26 august se va încălzi din nou, iar vremea va deveni călduroasă, cu medii ale temperaturilor maxime, în general, de 30 – 31 de grade, iar spre finalul perioadei sunt posibil valori mai scăzute, la o medie de 28 de grade.

Temperaturile minime vor avea o evoluție asemănătoare, respectiv, o medie a acestora mai ridicată în primele zile, când se vor atinge 17 – 18 grade, apoi se vor situa în jurul valorii de 16 grade.

Se vor semnala averse în 18 și 19 august, iar în restul intervalului, prognoza indică o probabilitate redusă de apariție a fenomenelor de instabilitate atmosferică.

OLTENIA

În primele două zile ale intervalului va fi caniculă în cea mai mare parte a regiunii, cu o medie a temperaturilor maxime de 36 de grade și minime medii, în general, de 18 – 19 grade.

Răcirea estimată ulterior, va determina un regim al maximelor termice la nivelul regiunii, în scădere accentuată spre 28 de grade în ziua de 19 august și minime ce se vor situa în jurul valorii de 15 grade. Vremea se va încălzi în perioada 20 – 26 august, astfel că, în medie se vor atinge maxime de peste 30 de grade și minime de 16 – 17 grade. Spre finalul lunii august este posibilă o scădere a valorilor de temperatură, spre maxime în jur de 28 de grade și minime de 14 grade, caracterizând un regim termic apropiat de normal pentru această perioadă.

Fenomene asociate instabilităţii atmosferice sunt estimate pentru 17 și 18 august, însă doar pe arii restrânse vor fi averse mai însemnate cantitativ. În restul intervalului, prognoza indică o probabilitate destul de redusă pentru ploi, regimul pluviometric urmând a se menține deficitar.

sursă: meteoromania.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

Cu cât vrea Guvernul să crească salariul minim. Florin Cîțu: ”vreau să fie aprobat cât mai repede”. Data de la care se aplică

Publicat

Premierul României, Florin Cîţu, a declarat la postul național de televiziune că intenţionează să le propună patronatelor o creştere a salariului minim de 8% începând cu 1 noiembrie sau 1 decembrie.

Florin Cîțu vrea să mărească salariul minim „de la 1 noiembrie sau 1 decembrie”: „Mă gândesc să facem o creştere de 8%”

„Discutăm acum. Vreau să fie aprobat cât mai repede, ca toate companiile să ştie exact ce costuri vor avea anul viitor cu salariul minim.

În acelaşi timp mă gândesc – fiind un an special – dar trebuie să vorbesc cu patronatele, dacă putem, anul acesta doar, să creştem salariul minim mai repede de 1 ianuarie. Să o facem, poate, la 1 decembrie sau la 1 noiembrie. Dar e o discuţie pe care trebuie să o am cu patronatele.

Este o propunere pe care o am. Mă gândesc să facem o creştere de 8%, de exemplu, dar să fie de la 1 noiembrie sau 1 decembrie şi atunci să fim mai aproape de acea creştere de 10% pe care o propun cei de la sindicate.

Este o discuţie pe care trebuie să o am, dar este propunerea cu care vreau să vin în Consiliul Tripartit”, a precizat premierul.

Cîțu: Sper să găsim o soluţie până la 1 octombrie

Cîţu a subliniat că îşi doreşte să fie identificată o soluţie până la data de 1 octombrie, scrie Agerpres.

„Sper să găsim o soluţie până la 1 octombrie. Este o propunere de creştere a salariului minim din partea patronatelor de 8%, parcă.

Şi o propunere din partea sindicatelor de creştere de 10%. Deci, propunerile sunt foarte aproape una de alta.

Este pentru prima dată când sunt aşa de aproape una de alta. În acelaşi timp, aş vrea să ne gândim totuşi la o formulă care să poată să fie aplicată în fiecare an, nu să venim să discutăm în fiecare an o creştere, un procent de creştere.

Vreau să fie ceva transparent, ca toată lumea să ştie. Ceea ce e bine anul acesta este că discutăm acum, nu pe 25-26 decembrie”, a spus prim-ministrul.

Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Pensii 2021: Angajații dintr-o categorie profesională pot ieși la pensie cu 15 ani mai devreme. Lege adoptată de deputați

Publicat

Camera Deputatilor, Parlament

Un proiect de lege ce prevede reducerea cu 15 ani a vârstei de pensionare pentru avocații cu handicap grav a fost adoptat miercuri cu votul final în Parlament.

Proiectul se află la a doua trecere prin Parlament, la prima adoptare fiind întors de Curtea Constituțională întrucât conținea o condiționare contrară legii fundamentale informează avocatnet.ro.

Proiectul de lege trecut a doua oară de Parlament vizează modificarea Legii nr. 72/2016, document ce stabilește, de acum cinci ani, cadrul legal al sistemului de pensii şi al altor drepturi de asigurări sociale pentru avocaţi.

Sunt obligați, prin lege, să facă dovada handicapului, ulterior putânt să iasă cu 15 ani mai devreme, decât era prevăzut inițial în amendamentul votat de Camera Deputaților, anul trecut.

Președintele a sesizat CCR și a cerut modificarea legii

La prima formă adoptată, CCR a spus că e neconstituțională condiția preexistenței handicapului dobândirii calității de asigurat în baza Legii nr. 72/2016.

”Această reglementare instituie însă o soluţie legislativă discriminatorie în cadrul aceleiaşi categorii de persoane. Este contrară principiului egalităţii în drepturi a cetăţenilor, prevăzut de Constituţie.

Întrucât beneficiul instituit, nu are în vedere şi persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap grav. Handicap ivit ulterior dobândirii calităţii de asigurat”, a argumentat Klaus Iohannis.

Deputații au votat modificarea

După trimiterea sesizării către Curtea Constituțională, modificarea a fost aprobată unanim. Astfel că avocații cu handicap sever vor putea ieși la pensie cu 15 ani mai devreme, decât era prevăzut inițial. Decizia CCR, conform comunicatului, se aplică retroactiv celor care deja trebuiau să-și depună actele de pensionare aferente ieșirii la pensie.

”Curtea a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Preşedintele României şi a constatat că este neconstituţională sintagma „preexistent calităţii de asigurat” cuprinsă în articolul unic al Legii pentru completarea Legii nr. 72/2016 privind sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale avocaţilor.”, se spune în decizia CCR.

Camera Deputaților a votat amendamentul cu modificările neconstituționale, în opinia președintelui.

”După articolul 34 al Legii 72/2016 privind sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale avocaţilor este introdus un nou articol care prevede că: „persoanele cu handicap grav care au realizat cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat beneficiază de reducerea cu 15 ani a vârstei standard de pensionare”, potrivit proiectul adoptat de către deputaţi.

Pot ieși la pensie cu 15 ani mai devreme

„Persoanele cu handicap grav care au realizat, în profesia de avocat, cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare în condiţii de handicap grav beneficiază de reducerea cu 15 ani a vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr.1”, scrie în forma adoptată miercuri la deputați a proiectului de lege care trece acum a doua oară prin Parlament.

Expunerea de motive poate fi descărcată de aici: expunere motive pensie avocați

Proiectul de lege poate fi vazut AICI: proiect lege pensie avocați

Potrivit Legii 72/2016, pentru perioada septembrie 2021 – decembrie 2021, vârsta standard de pensionare a avocaților este, în cazul femeilor, de 61 de ani și opt luni, în timp ce, în cazul bărbaților, aceasta este de 65 de ani. Începând din ianuarie 2035, vârsta standard de pensionare va fi aceeași, respectiv 65 de ani, indiferent dacă vorbim despre femei sau bărbați.

Atenție! Prevederile proiectului NU sunt în vigoare încă. Pentru a se putea aplica, proiectul mai trebuie acum să primească semnătura șefului statului și să apară în Monitorul Oficial.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

A crescut volumul lucrărilor de construcții, în primele șapte luni ale anului, comparativ cu 2020. Scăderi în iulie

Publicat

A crescut volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, cu 4,4%, în primele şapte luni ale anului, comparativ cu perioada similar din 2020, conform informaţiilor publicate, joi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În intervalul 1 ianuarie – 31 iulie 2021, ca serie brută, pe elemente de structură, a avut loc o creştere la lucrările de construcţii noi cu 12,7%, în timp ce scăderi s-au înregistrat la lucrările de reparaţii capitale (-14,3%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-9%).

De asemenea, pe obiecte de construcţii, a avut loc o creştere de 28% la clădirile rezidenţiale. În schimb, clădirile nerezidenţiale şi construcţiile inginereşti au scăzut cu 3,6%, respectiv cu 1,6%.

Scădere a lucrărilor de reparații capitale, curente și de întreținere

Potrivit sursei citate, în primele şapte luni ale anului în curs, faţă de perioada similară din 2020, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 3,1%, trend evidenţiat la lucrările de construcţii noi (+10%).

Pe de altă parte, lucrările de reparaţii capitale şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 12,8%, respectiv cu 9,2%.

Totodată, pe obiecte de construcţii, s-a consemnat un salt în cazul clădirilor rezidenţiale (+19,1%), dar la clădirile nerezidenţiale şi construcţiile inginereşti s-au înregistrat scăderi cu 4%, respectiv cu 0,7%.

Raportat la intervalul ianuarie – iunie 2021, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie brută, cu 5,8%, precum şi cu 3,6% ca serie ajustată. În ambele cazuri, diminuarea a fost determinată de activităţile la lucrările de reparaţii capitale (-14,6% şi -10,2% şi lucrările de construcţii noi (-5,8% şi -4,6%).

În plus, pe obiecte de construcţii, au avut loc scăderi astfel: clădirile nerezidenţiale (-16,9%, ca serie brută, respectiv -16,8%, ca serie ajustată).

Datele INS relevă că, în iulie 2021 faţă de iulie 2020, volumul lucrărilor de construcţii au scăzut ca serie brută (-2,4%), dar s-a majorat ca serie ajustată (+0,3%).

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

VIDEO Ministrul Educației: Evaluarea elevilor din online este irelevantă. Notele de 8 sau 9 sunt ”un accident”

Publicat

Evaluarea din online este complet irelevantă iar notele din învățământul online sunt „peste jumătate între 8.50 și 10”, potrivit declarațiilor ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu.

Acesta a declarat pentru DCNews că s-a uitat pe statistica de la nivel național, în privința predării online, și a ajuns la concluzia că notele de 8 sau 9 sunt „un accident”.

”Evaluarea în învățământul online, în opinia mea, este total irelevantă, pentru că niciodată, nimeni, niciun coleg profesor nu poate avea garanția că cel care a răspuns întrebărilor din spatele ecranului este chiar cel care trebuia să răspundă și nu este un frate mai mare, un părinte sau un profesor sau inteligența artificială.”

Sorin Cîmpeanu este de părere că notele din școala online „ne creează o imagine falsă” și „dacă cineva poate să mă convingă, să ne convingă, aș fi foarte fericit să poată să ne convingă că învățământul românesc are 50% din elevi merituoși”.

Ministrul Educației a mai spus că notele mari din mediul online sunt legate de dificultatea profesorilor de a evalua: „Știm foarte bine că profesorii au avut dificultăți în a evalua. Elevii, studenții sigur că avut șansa de a răspunde mult mai bine întrebărilor profesorilor în spatele unui ecran, cu camera și microfonul oprite”.

În anul 2019-2020 am avut cea mai mare rată de absolvire din ultimii 5 ani, dar și cel mai mic număr de elevi și studenți înscriși într-o formă de învățământ, potrivit datelor INS. Datele au apărut în contextul în care, în anul 2020, de la vârful Ministerului Educației au fost transmise mesaje de relaxare a evaluării și notării elevilor și studenților.

Extras din interviul cu cu ministrul Educației

Cîmpeanu: Pot să vă spun că din numărul total de elevi din România, avem jumătate care au primit note de peste 8.50 și pe care de consecință, sunt încadrați în categoria elevilor…

Răzvan Dumitrescu: Ceea ce nu s-ar fi întâmplat dacă era cu prezență fizică la școală.

Cîmpeanu: Când te uiți la statistică, ce note au fost la predarea online, notele sunt…. E un accident un 9 sau un 8.

Răzvan Dumitrescu: Ceea ce ne spuneți este terifiant, domnule ministru.

Cîmpeanu: Da, pentru că ne creează o imagine falsă. Atrag atenția asupra acestui pericol, pentru că, dacă cineva poate să mă convingă, să ne convingă, aș fi foarte fericit să poată să ne convingă că învățământul românesc are 50% din elevi merituoși. Am depăși cu mult și învățământul finlandez și alte sisteme de învățământ către care ne uităm cu admirație. Asta este situația. Am situația la nivel național, pe fiecare județ în parte, pe fiecare ciclu de învățământ.

Răzvan Dumitrescu: Și cum explică inspectoratele școlare?

Cîmpeanu: Notele sunt peste jumătate între 8.50 și 10. Știm foarte bine că profesorii au avut dificultăți în a evalua. Elevii, studenții sigur că avut șansa de a răspunde mult mai bine întrebărilor profesorilor în spatele unui ecran, cu camera și microfonul oprite. De asta, insist pe a cincea condiție, despre care nimeni nu vorbește, despre platforme dedicate și securizate pentru evaluarea online.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate