Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în Transilvania și la munte până în 17 octombrie. Se răcește, vor fi perioade cu ploi. Prognoza meteo pe două săptămâni


Publicat

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a prezentat prognoza de vreme pentru următoarele două săptămâni, până în 17 octombrie, în regiuni din țară.

Vremea se răcește din 7 octombrie și vor fi ploi.

Prognoza meteo – TRANSILVANIA

La începutul intervalului, valorile diurne ale temperaturii aerului vor fi apropiate şi local, în vestul regiunii, mai ridicate decât cele specifice primei decade de octombrie, respective 17-22 de grade, în medie.

Citește și Informare METEO: Vânt puternic, vreme deosebit de rece, ploi și lapoviță la munte, până sâmbătă. Zonele vizate

Nopţile vor fi însă răcoroase în mare parte a regiunii –minime termice de 3-8 grade, iar în depresiuni chiar în jurul a 0 grade.

Între 7 şi 10 octombrie, vremea va intra într-un proces de răcire ce se va resimţi la temperaturile maxime, care vor ajunge la valori de 11-15 grade (mai scăzute decât cele înregistrate în mod obişnuit în această perioadă din an), iar cele minime se vor situa între 1 şi 6 grade, posibil uşor negative în estul zonei.

Pentru a doua săptămână, nu sunt estimate variaţii termice semnificative, menţinându-se în general un ecart mediu apropiat de cel normal la mijlocul lunii octombrie, cu maxime de 13-17 grade şi minime de 0-6 grade.

În primele zile, regimul pluviometric se va menţine deficitar, însă în jurul datei de 8 octombrie şi temporar în cea de-a doua săptămână probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată.

Prognoza meteo – LA MUNTE

În debutul perioadei, valorile termice vor fi apropiate de cele normale în prima decadă de octombrie (în medie maxime de 11-15 grade şi minime de 2-7 grade, cu valori mai scăzute la peste 1700 m altitudine, unde noaptea vor fi negative).

Între 7 şi 10 octombrie vremea va fi rece, cu un ecart termic mediu diurn de 4-10 grade şi nocturn de -4-4 grade. Ulterior, temperaturile – cu precădere cele diurne – vor fi în creştere uşoară şi se vor situa în jurul celor climatologic specifice periodei din an.

Probabilitatea pentru precipitaţii locale va fi mai ridicată în perioada 7 – 9 octombrie cu precădere în masivele meridionale (unde la peste 1700 m altitudine vor fi temporar şi ninsori sau lapoviţă), precum şi în unele zile din cea de a doua săptămână.

Prognoza meteo – BANAT

Intervalul va debuta cu un regim al temperaturilor caracterizat de valori uşor mai ridicate decât cele specifice primei decade de octombrie, cu maxime de 23-24 de grade şi minime de 9-12 grade, în medie. Începând din 6 octombrie însă, vremea va intra într-un proces de răcire ce se va resimţi mai întâi la temperaturile diurne, apoi şi la cele din cursul nopţilor, devenind mai rece decât în mod obişnuit. Astfel, în jurul datei de 10 octombrie, maximele termice vor fi de 13-15 grade, iar minimele de 6-8 grade. Estimările prognostice pentru cea de-a doua săptămână indică un regim al temperaturilor fără variaţii semnificative, vremea menţinându- se relativ răcoroasă (de altfel obişnuită spre mijlocul lunii octombrie), cu valori diurne de 16-18 grade şi nocturne de 5-9 grade, mediat regional.

În perioada 6-9 octombrie probabilitatea pentru ploi mai frecvente şi moderate cantitativ va fi ridicată. În a doua parte a intervalului de referinţă, vor fi posibile ploi temporare, cu caracter local.

Prognoza meteo – CRIŞANA

În debutul perioadei, vremea va fi uşor mai caldă decât normal, astfel că temperaturile diurne se vor situa, mediat regional, între 20 şi 24 de grade, iar cele nocturne vor fi de 8-12 grade. După data de 7 octombrie însă, vremea va intra într-un proces de răcire ce se va resimţi mai întâi la temperaturile maxime, care vor ajunge la valori de 13-16 grade (mai scăzute decât cele înregistrate în mod obişnuit în prima jumătate a lunii octombrie), apoi şi la cele minime, care vor fi de 6-8 grade. Estimările prognostice pentru a doua săptămână indică un regim termic fără oscilaţii importante de la o zi la alta, vremea menţinându-se relativ răcoroasă (în limite în general apropiate de cele obişnuite la mijlocul lunii octombrie), cu valori diurne de 16-18 grade şi nocturne de 5-8 grade, mediat regional.

În perioada 6-9 octombrie probabilitatea pentru ploi pe arii mai extinse, moderate cantitativ, va fi ridicată. În a doua parte a intervalului de referinţă, vor fi posibile ploi temporare, cu caracter local.

Prognoza meteo – MARAMUREŞ

În debutul perioadei, vremea va fi mai caldă decât normal, astfel că temperaturile diurne se vor situa, mediat regional, între 19 şi 22 de grade, iar cele nocturne vor fi de 5-8 grade.

După data de 7 octombrie însă, vremea va intra într-un proces de răcire ce se va resimţi mai întâi la temperaturile maxime, care vor ajunge la valori de 12-15 grade (mai scăzute decât cele climatologic specifice în prima jumătate a lunii octombrie), apoi şi la cele minime, care vor fi de 3-5 grade. Estimările prognostice pentru a doua săptămână indică un regim termic fără variaţii importante de la o zi la alta, vremea menţinându-se în general în limite apropiate de cele obişnuite la mijlocul lunii octombrie, cu valori diurne de 15-17 grade şi nocturne de 4-7 grade, mediat regional.

În primele zile nu va ploua, iar după data de 8 octombrie probabilitatea pentru ploi locale, temporare va fi relativ ridicată.

Prognoza meteo – MOLDOVA

Vremea va fi în răcire, de la valori apropiate de cele normale în această perioadă din an în primele zile (maxime termice de 16-.19 grade şi minime de 4-8 grade) la temperaturi mai mici decât cele climatologic specifice, astfel că în intervalul 8 – 10 octombrie cele diurne vor fi de 10-13 grade, iar cele nocturne de 2-6 grade, mediat regional. Ulterior, valorile termice, cu precădere cele diurne, vor fi în creştere uşoară şi se vor situa în general în jurul celor obişnuite la mijlocul lunii octombrie, cu un ecart mediu al maximelor de 15-18 grade şi al minimelor de 4-7 grade.

Regimul pluviometric va continua să fie deficitar, probabilitatea de ploaie fiind mai ridicată în jurul datei de 8 octombrie, mai ales în sudul regiunii, iar pe alocuri ploi în general slabe vor fi posibile în unele zile din a doua săptămână.

Prognoza meteo – DOBROGEA

Vremea răcoroasă va caracteriza cea mai mare parte a intervalului de referinţă, astfel că, în medie, vor fi temperaturi maxime de 15-18 grade şi minime de 8-11 grade. În perioada 8 -10 octombrie vremea va fi chiar rece pentru prima decadă de octombrie, cu un ecart mediu al valorilor diurne de 12-14 grade şi al celor nocturne de 6-9 grade. O uşoară încălzire este estimată pentru finalul intervalului de referinţă.

Regimul pluviometric va fi în continuare deficitar, doar în jurul datei de 8 octombrie fiind o probabilitate mai mare pentru ploi pe arii extinse.

Prognoza meteo – MUNTENIA

Intervalul va debuta cu un regim al temperaturilor caracterizat de valori apropiate de cele specifice primei decade de octombrie, cu maxime 16-20 de grade şi minime de 5-8 grade, în medie. În perioada 8 – 10 octombrie însă, zilele vor deveni reci, cu un ecart mediu al maximelor de 12-15 grade. Estimările prognostice pentru cea de-a doua săptămână indică valori în general apropiate de cele climatologic specifice pentru mijlocul lunii octombrie, ziua cu 16-18 grade, iar noaptea 5-9 grade, mediat regional, posibil în creştere uşoară la finalul intervalului.

Regimul pluviometric va continua să fie deficitar la începutul intervalului, probabilitatea de ploaie fiind mai ridicată în jurul datei de 8 octombrie, iar pe alocuri ploi în general slabe vor fi posibile în unele zile din a doua săptămână.

Prognoza meteo – OLTENIA

Intervalul va debuta cu un regim termic caracterizat de valori în jurul celor specifice primei decade de octombrie, cu maxime de 18-21 de grade şi minime de 7-11 grade, în medie. În perioada 8 – 10 octombrie însă, zilele vor deveni reci, cu un ecart mediu al maximelor de 11-15 grade. Estimările prognostice pentru cea de-a doua săptămână indică un regim al temperaturilor în general apropiat de normal pentru mijlocul lunii octombrie, cu valori diurne de 15-18 grade şi nocturne de 4-9 grade, mediat regional, posibil în creştere uşoară la finalul intervalului.

În perioada 7-9 octombrie probabilitatea de ploaie va fi ridicată, dar în restul intervalului de referinţă, cu precădere în primele zile, regimul pluviometric va fi deficitar.

sursă: meteoromania.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Ungaria ajută România. 20 de spitale vor primi ventilatoare, măști pentru ventilație neinvazivă și Favipiravir

Publicat

Ungaria trimite în România ajutoare pentru 20 de spitale, în contextul crizei sanitare cu care se confruntă țara noastră.

Este vorba despre 40 de ventilatoare, 1.650 de măști pentru ventilație neinvazivă și 3.000 de cutii cu medicamente Favipiravir, potrivit liderului UDMR, Kelemen Hunor. 

”În ultima perioadă s-a dovedit de nenumărate ori, că avem pe cine conta în situații dificile! O serie de ajutoare sosesc în aceste luni, în România: astăzi vine un nou transport din Ungaria cu ajutoare pentru 20 de spitale din țară: 40 de ventilatoare, 1.650 de măști pentru ventilație neinvazivă și 3.000 de cutii cu medicamente Favipiravir.

Sarcina noastră cea mai importantă rămâne să salvăm vieți omenești și să reducem presiunea asupra sistemului de sănătate, iar Guvernul Ungariei ne este partener în acest demers. Mulțumesc ministrului ungar al afacerilor externe, Szijjártó Péter pentru promptitudine!

Dar cu toții avem o responsabilitate în această perioadă dificilă: vaccinarea. Fiecare dintre noi poate face ceva pentru a nu ajunge în spital și pentru a nu împovăra sistemul de sănătate atât de mult încât acesta să nu poată îngriji pacienții mult mai vulnerabili, în stare mult mai gravă” a transmis liderul UDMR.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Certificatul verde este obligatoriu la intrarea în talciocul din Alba Iulia. Ce măsură mai trebuie respectată

Publicat

În târguri, potrivit textului de lege prin care au fost impuse noi restricții în țară pentru diminuarea cazurilor de COVID, intarea se poate face doar pe baza certificatului verde. 

Mai exact, căutătorii de chilipiruri din Alba Iulia care vor merge duminică la târgul de vechituri din Alba Iulia vor fi nevoiți să prezinte la intrarea în târg certificatul verde.

Certificat care să ateste fie că sunt vaccinați anti COVID, fie că au trecut prin boală.

Mai mult de atât, activitatea în interiorul târgului se poate desfășura doar la 30 % din capacitate.

În ultima perioadă, polițiștii și jandarmii din Alba au mers în acțiuni de informare și prevenție în talciocul din Alba Iulia.

Cel mai probabil odată cu introducerea certificatului verde la intrarea în târg, aceștia vor verifica și modul în care sunt controlate documentele.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

România va putea solicita un avans de 3,7 miliarde de euro din PNRR. Miniștrii de finanțe din Europa aprobă joi documentul

Publicat

Miniștrii de Finanțe din UE se reunesc, joi, pe ordinea de zi fiind Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României.

Premierul Florin Cîțu va participa în format online la întâlnirea Consiliului ECOFIN. Premierul se va afla, alături de ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, la Ministerul Finanțelor

Aprobarea PNRR în ECOFIN este ultimul pas de bifat pentru ca România să poată solicita banii europeni.

România va putea solicita așadar prefinanțarea de 13% din bugetul total de 29,1 miliarde de euro, adică un avans de 3,7 miliarde de euro.

Varianta finală a PNRR încă nu a fost făcută publică de autoritățile române.

Sursă: Economedia.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: ACCIDENT GRAV pe Autostrada A1, în zona Lancrăm. Pieton lovit MORTAL de un autoturism, după ce s-a angajat în traversare

Publicat

Un pieton a fost accidentat mortal de un autoturism, miercuri noaptea, după ce s-a angajat în traversarea Autostrăzii A1 Orăștie – Sibiu, pe raza localității Lancrăm.

Accidentul s-a produs în jurul orei 22:10, la km 309, pe sensul de mers spre Sibiu.

Traficul rutier a fost îngreunat temporar, circulația fiind deviată inițial pe banda 1 și banda de urgență.

Mai apoi, pentru efectuarea de cercetări și măsurători la fața locului, polițiștii au deviat traficul de pe Autostrada A1 prin Sebeș.

De la ora 23:15, traficul a fost reluat în condiții normale.

sursa: DRDP Timișoara

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate