Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA până în 12 iunie: cum începe vara 2022. Prognoza meteo pe regiuni, în următoarele două săptămâni

Publicat

Vremea se încălzește după 1 iunie, cu maxime de 29-30 de grade Celsius în Transilvania și Muntenia și chiar peste 30 de grade în Banat. Din a doua săptămână, temperaturile mai scad și vor fi ploi și furtuni.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza de vreme pentru perioada 30 mai – 12 iunie, în regiuni din țară.

Prognoza meteo 30 mai – 12 iunie: TRANSILVANIA

În cea mai mare parte a intervalului, vremea va fi mai caldă decât în mod obişnuit, în medie cu maxime termice de 24-27 de grade şi minime de 9-14 grade.

În perioada 2-6 iunie va deveni local călduroasă, astfel că la amiază vor fi 28-31 de grade, mediat regional.

Pentru intervalul 7-10 iunie este estimat un regim termic mai ponderat, în general apropiat de normele climatologice ale primei decade a lunii iunie.

În după-amiezile primelor zile, pe alocuri vor fi manifestări de instabilitate atmosferică. Izolat sunt posibile şi averse torenţiale. Din data de 6 iunie, sunt estimate ploi mai frecvente şi mai însemnate cantitativ.

Prognoza meteo 30 mai – 12 iunie: LA MUNTE

Vremea va fi caldă în majoritatea zilelor din interval, chiar deosebit de caldă între 2 şi 6 iunie, când se vor înregistra maxime termice de 20-25 de grade şi minime de 8-14 grade, cu valori mai coborâte, atât ziua, cât şi noaptea, la altitudini mari.

În intervalul 8-10 iunie este estimat un regim termic mai ponderat, ce se va apropia de cel normal pentru prima decadă a lunii iunie.

În prima săptămână, în orele după-amiezilor, se vor semnala averse, pe arii mai extinse şi izolat cu caracter torenţial în data de 31 mai. Probablitatea pentru ploi mai frecvente şi local mai însemnate cantitativ va fi ridicată şi în perioada 6-9 iunie.

Prognoza meteo 30 mai – 12 iunie: BANAT

Intervalul va debuta cu valori termice apropiate de cele climatologic specifice, respective 24-27 grade ziua şi 11-14 grade noaptea.

Din 1 iunie, temperaturile vor creşte semnificativ, astfel că vremea va deveni călduroasă la sfârşitul săptămânii, cu maxime termice de 32-33 de grade şi minime de 15-21 de grade, în medie regional. Va fi disconfort termic ridicat în zonele de câmpie.

În cea de-a doua săptămână, regimul termic se va mai pondera, dar va caracteriza o vreme caldă în majoritatea zilelor (medii ale valorilor diurne de 26-29 de grade).

În prima săptămână, în orele după-amiezilor, pe spaţii mici vor fi manifestări de instabilitate atmosferică. Din data de 6 iunie, sunt estimate ploi locale, posibil mai însemnate cantitativ.

Prognoza meteo 30 mai – 12 iunie: CRIŞANA

În primele zile ale intervalului, regimul termic va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă din an (respectiv temperaturi maxime de 23-26 de grade şi minime de 11-15 grade).

Din 1 iunie, vremea se va încălzi semnificativ, astfel că la finalul săptămânii va devein călduroasă, cu valori diurne, în medie, de 30-33 de grade şi nocturne de 14-18 grade, cu disconfort termic relativ ridicat în zona de câmpie.

Scăderea de temperatură estimată din data 6 iunie va determina revenirea la un regim mai apropiat de cel climatologic specific, cu maxime de 24-28 de grade, dar cu oscilaţii de la o zi la alta, fiind de aşteptat şi zile uşor mai răcoroase.

În după-amiezile primei săptămâni, pe arii restrânse vor fi manifestări de instabilitate atmosferică, ulterior ploile vor fi mai frecvente şi posibil mai însemnate cantitativ.

Prognoza meteo 30 mai – 12 iunie: MARAMUREŞ

În majoritatea zilelor, regimul termic va fi peste cel mediu climatologic (respectiv temperaturi maxime de 23-26 de grade şi minime de 11-13 grade).

Perioada 2-6 iunie va fi caracterizată de o vreme deosebit de caldă, local călduroasă în vestul regiunii, cu valori diurne în medie de 28-32 de grade.

În intervalul 7-10 iunie regimul termic va fi mai ponderat, apropiindu-se de cel caracteristic primei decade a lunii iunie.

Până în data de 5 iunie, în orele după-amiezilor, pe spaţii mici vor fi manifestări de instabilitate atmosferică, ulterior crescând probabilitatea pentru ploi frecvente şi local însemnate cantitativ.

Prognoza meteo 30 mai – 12 iunie: MOLDOVA

Temperatura aerului va fi în creştere treptată, dar semnificativă, de la valori apropiate sau uşor peste cele normale în primele zile (în medie cu maxime de 23-26 de grade şi minime de 12-15 grade) la valori ce vor caracteriza o vreme călduroasă între 2 şi 6 iunie, când la amiază, în medie regională, vor fi 30-34 de grade.

Ulterior, vremea se va mai răcori şi se vor înregistra temperaturi în jurul celor obişnuite pentru prima decadă a lunii iunie.

În după-amiezile primelor zile, local vor fi averse ce pot avea izolat caracter torenţial, dar gradul de instabilitate atmosferică va fi mai ridicat după data de 6 iunie când fenomenele asociate acesteia vor fi frecvente şi sunt estimate cantităţi de apă mai însemnate.

Prognoza meteo 30 mai – 12 iunie: DOBROGEA

Valorile temperaturii aerului vor fi mai ridicate decât mediile multianuale, iar în perioada 2-7 iunie vremea va deveni deosebit de caldă, călduroasă în partea continentală, cu maxime de 31-34 de grade (pe litoral se vor înregistra 25-28 de grade) şi minime de 16-20 de grade.

În intervalul 8-10 iunie regimul termic va fi mai ponderat şi se va apropia de normalul primei decade a lunii iunie.

În după-amiezile primelor zile, pe alocuri vor fi averse ce pot avea izolat caracter torenţial, dar după data de 7 iunie vor fi perioade în care fenomenele asociate instabilităţii atmosferice pot fi mai frecvente şi ploile local mai însemnate cantitativ.

Prognoza meteo 30 mai – 12 iunie: MUNTENIA

Vremea va fi caldă în cea mai mare parte a intervalului, iar în perioada 2-6 iunie va deveni călduroasă, cu maxime ale temperaturii aerului în medie de 30-34 de grade, în special în zonele de câmpie şi minime de 15-19 grade. Pentru perioada 7-10 iunie este estimat un regim termic mai ponderat, cu valori ce vor fi în general apropiate de cele specifice primei decade a lunii iunie (la amiază 25-28 de grade, mediat regional).

În după-amiezile primelor zile, pe alocuri vor fi averse, posibil izolat cu caracter torenţial. Instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată după data de 6 iunie când se estimează că vor fi perioade în care fenomenele asociate acesteia se vor semnala pe spaţii mai extinse, fiind posibile local ploi mai însemnate cantitativ.

Prognoza meteo 30 mai – 12 iunie: OLTENIA

Vremea caldă (valori diurne de 26-30 de grade) va caracteriza cea mai mare parte a intervalului, iar în perioada 2-5 iunie va deveni călduroasă, cu maxime ale temperaturii aerului în medie de 31-34 de grade, cu precădere la câmpie şi minime de 15-19 grade.

Pentru intervalul 6-9 iunie se estimează un regim termic mai ponderat, cu valori ce vor fi în general apropiate de cele specifice primei decade a lunii iunie (la amiază 26-28 de grade, mediat regional).

În după-amiezile primelor zile, izolat vor fi averse în general slabe. După data de 6 iunie vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată şi se estimează că fenomenele asociate acesteia se vor semnala pe spaţii mai extinse (pe alocuri fiind posibile şi cantităţi de apă mai însemnate).

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax