Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA până în 13 martie: Cât mai ține frigul. Prognoza meteo pe regiuni, în următoarele două săptămâni

Publicat

Vremea va fi rece în următoarele zile, în toate regiunile. Începe să se încălzească după 8 martie.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a prezentat prognoza de vreme pe regiuni, pentru următoarele două săptămâni.

Prognoza meteo 28 februarie – 13 martie: TRANSILVANIA

Vremea va fi rece în cea mai mare parte a intervalului de prognoză. Temperaturile maxime la nivelul regiunii vor fi de 2-4 grade până pe 8 martie. Apoi se va încălzi ușor și treptat și se va ajunge la o medie a acestora de 8-9 grade.

În timpul nopților se vor înregistra minime termice de -7…-5 grade, însă vor fi și intervale mai reci în care, îndeosebi în estul regiunii, temperatura va scădea și sub -10…-9 grade.

Temporar se vor semnala precipitații, în general slabe cantitativ, cu o probabilitate mai mare în perioada 1 – 3 martie, dar și după 7 martie.

Prognoza meteo 28 februarie – 13 martie: LA MUNTE

În prima jumătate a lunii martie vremea se va menține rece, geroasă în timpul nopților și dimineților. Temperaturile maxime mediate pentru toată zona montană se vor menține negative până în 10 martie, la valori cuprinse între -6 și -2 grade. Ulterior se va încălzi ușor; la finalul celor două săptămâni de prognoză sunt estimate temperaturi de 1-2 grade.

Evoluția va fi asemănătoare și pentru valorile nocturne, care vor avea o medie de -11…-9 grade până în 10 martie, apoi se va înregistra o creștere treptată spre -6…-5 grade.

Temporar se vor semnala precipitații în general slabe cantitativ, cu o probabilitate mai mare în perioada 28 februarie – 3 martie, dar și după 7 martie.

Prognoza meteo 28 februarie – 13 martie: MARAMUREŞ

Vremea va fi rece în cea mai mare parte a intervalului de prognoză. Temperaturile maxime la nivelul regiunii vor fi de 4-6 grade până pe 8 martie. Apoi se va încălzi ușor și treptat și se va ajunge la o medie a acestora de 8-10 grade.

În timpul nopților se vor înregistra minime termice, în general, de -6…-4 grade, valori ușor mai ridicate urmând a se înregistra spre mijlocul lunii martie.

Temporar se vor semnala precipitații slabe cantitativ, cu o probabilitate mai mare după 7 martie.

Prognoza meteo 28 februarie – 13 martie: BANAT

Până pe 8 martie valorile termice, îndeosebi cele nocturne se vor situa sub mediile multianuale specifice acestei perioade, respectiv la nivelul regiunii temperaturi minime de -4…-2 grade.

Temperaturile maxime estimate în această perioadă, vor crește ușor, de la o medie de 6 grade în primele zile, spre 8 grade.

Spre mijlocul lunii martie se întrevede o încălzire treptată a vremii, astfel că temperaturile maxime vor atinge o medie de 13-14 grade, iar minimele se vor apropia de 0 grade.

Trecător vor fi precipitații slabe la începutul intervalului, iar cu o probabilitate relative ridicată și după 6 martie.

Prognoza meteo 28 februarie – 13 martie: CRIŞANA

Până pe 8 martie valorile termice, îndeosebi cele nocturne se vor situa sub normele climatologice, respectiv o medie a acestora de -5…-3 grade. Temperaturile maxime estimate în această perioadă vor oscila între 5 și 8 grade.

Spre mijlocul lunii martie se întrevede o încălzire treptată a vremii, astfel că temperaturile maxime vor atinge o medie de 10-12 grade, iar minimele se vor apropia de 0 grade.

Trecător vor fi precipitații slabe, cu o probabilitate relativ ridicată după 6 martie.

Prognoza meteo 28 februarie – 13 martie: MOLDOVA

Procesul de răcire va continua la debutul calendaristic al primăverii, când media temperaturilor maxime va scădea la 0 grade. Ulterior, chiar dacă se va înregistra o creștere ușoară a acestora, până pe 9 martie, la nivelul regiunii nu se vor depăși 3-5 grade.

După acest interval se întrevede o încălzire ușoară și treptată; spre mijlocul lunii martie se pot înregistra temperaturi în jur de 10 grade.

Nopțile vor fi reci pe tot parcursul intervalului, cu o medie a temperaturilor minime de -4…-2 grade, însă în perioada 6 – 10 martie se pot înregistra valori mai scăzute, local sub -6 grade.

Temporar se vor semnala precipitații în general slabe cantitativ, cu o probabilitate mai mare în perioada 28 februarie – 2 martie, dar și după 7 martie.

Prognoza meteo 28 februarie – 13 martie: DOBROGEA

În primele 3 zile ale intervalului, media temperaturilor maxime va fi de numai 2 grade, cu mult sub normele climatologice, iar vântul va amplifica senzația de frig.

Ulterior, valorile termice diurne vor fi ușor mai ridicate, iar până în 9 martie se vor înregistra valori medii de 4-6 grade.

Spre mijlocul lunii martie se va încălzi treptat, urmând a se înregistra temperaturi maxime de 8-10 grade.

Temperaturile minime vor fi în general de -2…0 grade, valori mai scăzute fiind posibile în perioada 6 – 10 martie.

La începutul perioadei temporar se vor semnala precipitații, iar local cantitățile de apă vor fi însemnate.

În restul intervalului, doar trecător și pe arii restrânse vor fi posibile precipitații, cu o probabilitate mai mare după 7 martie.

Prognoza meteo 28 februarie – 13 martie: MUNTENIA

În primele 3 zile ale intervalului, media temperaturilor maxime va fi de numai 2-4 grade, cu mult sub normele climatologice.

Ulterior valorile termice diurne vor fi ușor mai ridicate, iar până în 9 martie se vor înregistra valori medii de 6…8 grade.

Spre mijlocul lunii martie se va încălzi treptat, urmând a se înregistra temperaturi maxime în jur de 10 grade.

Nopțile vor fi reci în cea mai mare parte a intervalului, cu minime termice în general de -4…-2 grade, valori mai scăzute fiind posibile în perioada 6 – 10 martie.

La începutul perioadei temporar se vor semnala precipitații, iar izolat vor fi posibile și cantități de apă mai însemnate.

În restul intervalului probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată după 7 martie.

Prognoza meteo 28 februarie – 13 martie: OLTENIA

În primele 2 zile ale intervalului, la nivelul regiunii se vor înregistra temperaturi maxime în jur de 5 grade. Apoi, până spre 9 martie sunt estimate valori ușor mai ridicate, în medie de 7-8 grade. Până spre mijlocul lunii martie se va ajunge la 11-12 grade.

Nopțile vor fi reci în cea mai mare parte a intervalului, cu minime termice în general de -4…-2 grade.

La începutul perioadei temporar se vor semnala precipitații slabe cantiativ, iar în restul intervalului probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată în zilele de 7 și 8 martie.

sursă: meteoromania.ro

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

CÂMPENI

Și-a agresat soția la locul ei de muncă. Bărbat din Câmpeni, cu dosar penal pentru violență în familie

Publicat

Polițiștii din Câmpeni au emis un ordin de protecție provizoriu față de un bărbat din oraș care și-ar fi agresat soția la locul ei de muncă. Bărbatul este cercetat pentru violență în familie, fiind deschis dosar penal.

Marți, în jurul orei 14.15, polițiștii din Câmpeni au fost sesizați, prin plângere, de către o femeie, de 36 de ani, din oraș, cu privire la faptul că ar fi fost agresată de soțul său, cu care se află în proces de divorț, potrivit IPJ Alba.

Din primele verificări efectuate de polițiști a rezultat faptul că bărbatul, în vârstă de 53 de ani, din Câmpeni, s-ar fi deplasat la locul de muncă al soției sale, unde, în urma unor discuții în contradictoriu, ar fi agresat-o.

Față de bărbat, a fost întocmit dosar penal, pentru violență în familie, iar în urma aplicării formularului de evaluare a riscului, polițiștii au emis, față de acesta, un ordin de protecție provizoriu, pentru o perioadă de 5 zile.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Din iulie devin obligatorii e-Factura și Radarul Mărfurilor. Ciucă: ne concentrăm atenția pe tot ce înseamnă evaziune fiscală

Publicat

Premierul Ciucă a anunțat că din iulie devin obligatorii e-Factura și Radarul Mărfurilor. Spune că atenția autorităților va fi concentrată pe tot ce înseamnă evaziune fiscală.

”Ne-am asumat ca, la nivelul colectărilor la buget prin instituțiile statului, cu preponderență prin ANAF, să asigurăm continuarea activității astfel încât să putem să avem o colectare cât mai eficientă.

Începând cu luna iulie, devin obligatorii e-Factura și Radarul Mărfurilor. Am discutat cu ministrul finanțelor, cu șeful ANAF – concentrăm toată atenția pe tot ceea ce înseamnă evaziunea fiscală și, în felul acesta, asigurăm un cadru de competitivitate cât se poate de corect și de onest.

Sunt măsuri pe care le-am asumat la nivel politic și pe care trebuie să le punem în aplicare la nivelul Executivului”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, la începutul ședinței de Guvern de miercuri.

Radarul Mărfurilor

Radarul Mărfurilor este un sistem electronic integrat RO e-Transport de monitorizare a transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat.

”Sistemul va monitoriza în timp real deplasarea bunurilor cu risc fiscal ridicat pe teritoriul României, astfel: transportul bunurilor achiziţionate şi livrate intracomunitar, transportul bunurilor care fac obiectul operaţiunilor vamale, transportul bunurilor între douã locaţii situate pe teritoriul naţional”, potrivit Ministerului Finanțelor.

Sistemului RO e-Transport include module informatice de gestiune a transporturilor de bunuri, care vor genera coduri unice de înregistrare pentru fiecare transport, elemente de interconectare cu camere de luat vederi și alte dispozitive specifice de monitorizare a traficului rutier și componente software pentru analiza integrată a datelor.

Sistemul va utiliza date și informații deținute la nivelul instituțiilor sau autorităților publice cu atribuții în domeniul transportului rutier și va fi interconectat cu celelalte sisteme informatice existente la nivelul Ministerului Finanțelor, Agenției Naționale de Administrare Fiscală sau Autorității Vamale Române.

Astfel, va deveni obligatorie declararea anticipată a datelor aferente transporturilor intracomunitare, în funcție de tipul operațiunii, beneficiarului sau, după caz, furnizorului din România. Ele vor fi valabile o perioadă prestabilită de la data începerii transportului, iar sistemul va permite modificarea datelor declarate până la intrarea pe teritoriul național sau până la punerea în mișcare a vehiculului transportor.

Prin excepție, în cazul bunurilor cu risc fiscal ridicat descărcate temporar pe teritoriul României, obligația declarării revine depozitarului.

Sistemul RO e-Transport va monitoriza modul în care TVA aferentă achizițiilor intracomunitare de bunuri este virată la bugetul de stat și reprezintă o evoluție firească a activității de prevenire a evaziunii fiscale cu TVA în domeniul comerțului intracomunitar, deoarece s-a constatat că verificarea mijloacelor de transport în timpul deplasării determină fiscalizarea veniturilor obținute din comercializarea bunurilor transportate, mai precizează ministerul.

Obligația declarării în sistemul RO e-Transport a datelor referitoare la transportul bunurilor cu risc fiscal ridicat revine:

 • destinatarului înscris în declarația vamală de import, respectiv expeditorului înscris în declarația vamală de export, în cazul bunurilor cu risc fiscal ridicat care fac obiectul operațiunilor de import sau export, după caz;
 • beneficiarului din România în cazul achizițiilor intracomunitare de bunuri cu risc fiscal ridicat;
 • furnizorului din România în cazul tranzacțiilor interne sau a livrărilor intracomunitare de bunuri cu risc fiscal ridicat, după caz;
 • depozitarului în cazul bunurilor cu risc fiscal ridicat care fac obiectul tranzacțiilor intracomunitare aflate în tranzit, atât pentru bunurile descărcate pe teritoriul României spre depozitare sau pentru formarea unui nou transport din una sau mai multe partide de bunuri, cât și pentru bunurile încărcate după depozitare sau după formarea unui nou transport pe teritoriul național din una sau mai multe partide de bunuri.

Transporturile monitorizate

Categoriile de vehicule rutiere care fac obiectul monitorizării în sistemul Ro e-Transport (radarul măfurilor) sunt cele care au o masă maximă autorizată de minim 3,5 tone, încărcate cu bunuri cu risc fiscal ridicat cu o masă brută totală mai mare de 500 Kg sau o valoare totală mai mare de 10.000 lei, aferente cel puțin unei relații comerciale care face obiectul transportului.

Produsele cu risc fiscal ridicat sunt:

 • legume, plante, rădăcini și tuberculi, alimentare
 • fructe comestibile; coji de citrice sau de pepeni
 • băuturi, lichide alcoolice și oțet
 • sare; sulf; pământuri și pietre; ipsos, var și ciment
 • îmbrăcăminte și accesorii de îmbrăcăminte, tricotate sau croșetate
 • îmbrăcăminte și accesorii de îmbrăcăminte, altele decât cele tricotate sau croșetate
 • încălțăminte, ghetre și articole similare; părți ale acestor articole
 • fontă, fier și oțel.

Sancțiuni prin Radarul Mărfurilor

Declararea în Sistemul RO e-Transport a unor cantități diferite de cele care fac obiectul transportului de bunuri se pedepsește cu:

 • amendă de la 10.000 la 50.000 lei pentru persoane fizice
 • amendă de la 20.000 lei la 100.000 lei pentru persoane juridice

şi confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate.

Neprezentarea, de către conducătorul vehiculului de transport, la solicitarea autorităților ANAF sau Vamă, a documentelor ce însoțesc transportul de bunuri cu risc fiscal ridicat:

 • amendă de la 5.000 la 10.000 lei.

RO e-Factura

RO e-Factura este sistemul care permite 100% monitorizarea, analizarea și compararea costurilor pentru achizițiile publice, în timp real, potrivit Ministerului Finanțelor

Beneficii pentru administrația publică și pentru mediul privat:

 • oferă o imagine de ansamblu, în timp real, asupra execuției bugetare și în următoarea etapă, a tranzacțiilor în relația B2B;
 • contribuie semnificativ la reducerea fraudei TVA la nivel național, cât și în cadrul Uniunii Europene. Va reduce pierderile asociate cu evaziunea fiscală;
 • sistem interconectat cu celelalte sisteme deținute de statele membre ale U.E.
 • va asigura posibilitatea participării în procesul de achiziții publice a oricărei entități din oricare stat membru al Uniunii Europene
 • sistemul va oferi date în timp real, lucru care va conduce la eficientizarea procesului de colectare și, implicit, asigurarea necesității de investiții ale statului român
 • eficiență, predictibilitate și transparență în cheltuirea banilor de către instituțiile publice
 • va contribui la dezvoltarea mecanismului de verificare documentară (desk – audit – control ANAF – Antifraudă de la distanță) pentru acțiunile de conformare și prevenire
 • datele colectate prin acest sistem vor fi suport pentru analize predictive mai detaliate ale evoluției economice, identificarea asimetriilor din economie și implementarea unor politici fiscale pertinente care să asigure un cadru natural de dezvoltare al mediului de afaceri
 • elimină vulnerabilitățile vechiului sistem de facturare pe suport hârtie.

Controale ANAF

Șeful ANAF, Lucian Heiuș, a anunțat recent controale ample în domeniile cu risc ridicat de evaziune fiscală. În luna mai, echipe mixte de control verifică activitatea contribuabililor cu obligații fiscale ”semnificative, dar neachitate”.

Potrivit ANAF, în perioada 18-20 mai, s-au desfășurat controale la contribuabili care importă, achiziționează intracomunitar și desfășoară comerț cu legume-fructe în principalele centre angro din țară și la societăți care extrag nisip și pietriș (balastiere).

Inspectorii au aplicat sancțiuni în valoare de 2,9 milioane de lei (amenzi și confiscări), din care:

 • peste 500 de amenzi contravenționale în valoare de peste 2,8 milioane de lei
 • aprox. 100.000 de lei, sume confiscate în numerar.

Șase depozite au fost sigilate, iar marfă de cca. 2,3 milioane de lei a fost indisponibilizată. În cazul a nouă contribuabili activitatea a fost suspendată. Controalele au vizat fiscalizarea veniturilor, inclusiv prin dotarea și utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale acolo unde exista această obligație legală, existența documentelor justificative pentru bunurile destinate comercializării, dar și a formelor legale pentru încadrarea în muncă a persoanelor care participau la activitatea comercială.

Principalele fapte constatate de inspectorii DGAF în timpul controalelor au fost legate de neînregistrarea veniturilor obținute din comercializarea mărfurilor, produse deținute fără documente justificative, desfășurarea activităților fără îndeplinirea condițiilor legale de declarare/autorizare.

surse: gov.ro, mfinante.ro, ANAF

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: Opt cazuri COVID înregistrate în ultimele 24 de ore. Situația infectărilor în localitățile din județ, 25 mai

Publicat

Au fost înregistrate opt cazuri COVID noi, în ultimele 24 de ore, în județul Alba, potrivit datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică (DSP) miercuri, 25 mai.

În județ sunt 71 de cazuri active în total.

De la începutul pandemiei, în Alba au fost 53.867 cazuri confirmate, 52.506 persoane vindecate, 1.290 decese.

În același interval au fost procesate 468.000 teste, din care 357.697 PCR și 110.303 rapide.

În ultimele 24 de ore, la nivel județean, au fost făcute 281 testări: 133 PCR (32 la DSP și 101 la spitalul județean) și 148 teste rapide.

Cazuri COVID înregistrate în ultimele 24 de ore în județul Alba

 • Alba Iulia – 5 cazuri
 • Blaj – 1 caz
 • Cugir – 1 caz
 • Stremț – 1 caz

Incidența cazurilor COVID la 14 zile în județul Alba este de 0,19 (anterior 0,19).

Numărul de cazuri active pe localități – Rata incidenței cazurilor noi COVID-19 la 14 zile

Localitate Incidență Cazuri
Urban    
MUNICIPIUL ALBA IULIA 0.37 28
MUNICIPIUL BLAJ 0.29 6
ORAŞ CUGIR 0.28 7
MUNICIPIUL AIUD 0.2 5
ORAŞ TEIUŞ 0.14 1
MUNICIPIUL SEBEŞ 0.12 4
ORAŞ OCNA MUREŞ 0.07 1
ORAŞ ABRUD 0 0
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 0 0
ORAŞ CÂMPENI 0 0
ORAŞ ZLATNA 0 0
Rural    
POŞAGA 1.12 1
POIANA VADULUI 0.96 1
VALEA LUNGĂ 0.96 3
CIUGUD 0.91 3
RĂDEŞTI 0.79 1
CETATEA DE BALTĂ 0.65 2
ŞONA 0.46 2
LOPADEA NOUĂ 0.4 1
METEŞ 0.36 1
LUPŞA 0.35 1
ŞUGAG 0.35 1
GALDA DE JOS 0.23 1
SĂSCIORI 0.15 1
ALBAC 0 0
ALMAŞU MARE 0 0
ARIEŞENI 0 0
AVRAM IANCU 0 0
BERGHIN 0 0
BISTRA 0 0
BLANDIANA 0 0
BUCERDEA GRÂNOASĂ 0 0
BUCIUM 0 0
CÂLNIC 0 0
CENADE 0 0
CERGĂU 0 0
CERU-BĂCĂINŢI 0 0
CIURULEASA 0 0
CRĂCIUNELU DE JOS 0 0
CRICĂU 0 0
CUT 0 0
DAIA ROMÂNĂ 0 0
DOŞTAT 0 0
FĂRĂU 0 0
GÂRBOVA 0 0
GÂRDA DE SUS 0 0
HOPÂRTA 0 0
HOREA 0 0
IGHIU 0 0
ÎNTREGALDE 0 0
JIDVEI 0 0
LIVEZILE 0 0
LUNCA MUREŞULUI 0 0
MIHALŢ 0 0
MIRĂSLĂU 0 0
MOGOŞ 0 0
NOŞLAC 0 0
OCOLIŞ 0 0
OHABA 0 0
PIANU 0 0
PONOR 0 0
RÂMEŢ 0 0
RIMETEA 0 0
ROŞIA DE SECAŞ 0 0
ROŞIA MONTANĂ 0 0
SĂLCIUA 0 0
SĂLIŞTEA 0 0
SÂNCEL 0 0
SÂNTIMBRU 0 0
SCĂRIŞOARA 0 0
ŞIBOT 0 0
SOHODOL 0 0
ŞPRING 0 0
STREMŢ 0 0
UNIREA 0 0
VADU MOŢILOR 0 0
VIDRA 0 0
VINŢU DE JOS 0 0

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Beat, un bărbat din Aiud s-a apucat să demonteze oglinda și grila radiatorului de la o mașină. Ce le-a spus polițiștilor

Publicat

Un bărbat din Aiud a fost depistat de polițiști, în timp ce demonta mai multe piese de pe o mașină. Însă acesta era sub influența băuturilor alcoolice, iar mașina nu îi aparținea. 

Mai mult, bărbatul le-a spus polițiștilor că nu îl cunoaște pe proprietarul mașinii și nici nu voia să sustragă bunurile. Acum va fi cercetat pentru distrugere. 

Potrivit IPJ Alba, marți, 24 mai, în jurul orei 6.00, polițiștii din Aiud, în timp ce efectuau serviciul de patrulare pe strada Ion Creangă din municipiu, au depistat un bărbat de 54 de ani, din Aiud, care, fiind sub influența băuturilor alcoolice, demonta oglinda, suportul numărului de înmatriculare și grila radiatorului unui autoturism parcat, care aparține unui cetățean din Aiud.

Din primele cercetări efectuate de polițiști, a rezultat că bărbatul nu-l cunoștea pe proprietarul autoturismului și nici nu ar fi avut intenția de a sustrage bunurile demontate.

Față de acesta, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere, precum și pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs fapta.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax