Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA până în 24 iulie: când revin zilele caniculare și perioadele cu ploi. Prognoza meteo pe două săptămâni în regiuni din țară

Publicat

După câteva zile răcoroase, vremea se încălzește din nou, la mijlocul lunii și vor veni zile caniculare. Vor mai fi zile cu ploi, însă cantitățile de precipitații vor fi deficitare.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a prezentat prognoza de vreme pentru următoarele două săptămâni, în regiuni din țară.

Citește și VREMEA în ALBA până duminică: temperaturi de până la 32 de grade. Prognoza meteo de weekend, 15-17 iulie

Prognoza meteo 11-24 iulie: TRANSILVANIA

În primele zile ale intervalului, vremea va fi răcoroasă, cu temperaturi maxime de 20-23 de grade şi minime de 8-13 grade, mediat regional.

Citește și VREMEA în județul ALBA, 11-17 iulie: Prognoza meteo pe zile, în localități din județ

Din data de 14 iulie însă, temperaturile vor creşte semnificativ şi, cu mici oscilaţii, va predomina vremea caldă, chiar călduroasă în unele zile în jumătatea de vest a regiunii, astfel că, în medie, vor fi valori diurne de 27-32 de grade şi nocturne 12-16 grade. Pentru perioada 19 – 22 iulie este estimată intensificarea şi extinderea unui val de căldură ce va aduce local temperaturi caniculare şi disconfort accentuat.

Deşi în primele zile ale intervalului pe alocuri va ploua, regimul pluviometric va fi în ansamblu deficitar.

Prognoza meteo 11-24 iulie: LA MUNTE

În primele zile, va fi o vreme răcoroasă, cu maxime termice de 15-19 grade şi minime de 5-10 grade, cu valori mult mai scăzute la înălţimi de peste 1500 m.

Citește și VREMEA în ALBA, 18-24 iulie: temperaturi de până la 38 de grade. Care vor fi zilele de foc. Prognoza meteo în localități din județ

Din data de 14 iulie, temperaturile vor creşte semnificativ, vremea devenind deosebit de caldă, cu precădere între 19 şi 22 iulie, când media maximelor –mai ales la altitudini mai joase – va de fi 24-26 grade, iar a minimelor de 10-15 grade.

În prima săptămână, în orele după-amiezilor, se vor semnala averse locale, dar cantităţile de apă vor fi în ansamblu deficitare pe parcursul celor două săptămâni.

Prognoza meteo 11-24 iulie: BANAT

Intervalul va debuta cu valori termice diurne apropiate de cele climatologic specifice, respectiv 25-29 de grade, iar nopţile vor fi relativ răcoroase (9-13 grade, în medie).

Din 14 iulie însă, vremea se va încălzi semnificativ, devenind călduroasă (temperaturi maxime de 31-34 de grade şi minime de 15-19 grade, mediat regional).

Pentru perioada 18 – 22 iulie este estimată o intensificare a valului de căldură şi accentuarea disconfortului termic.

Regimul pluviometric va fi deficitar pe tot parcursul celor două săptămâni, ploi de scurtă durată fiind posibile pe spaţii mici doar la începutul intervalului şi în jurul datei de 16 iulie.

Prognoza meteo 11-24 iulie: CRIŞANA

În primele zile ale intervalului, vremea va fi relativ răcoroasă (respectiv temperaturi maxime de 22-25 de grade şi minime de 9-14 grade, în medie).

După data de 14 iulie însă, temperaturile ce vor fi în creştere semnificativă vor caracteriza o vreme predominant călduroasă, cu valori mediate regional de 30-34 de grade în orele după-amiezilor şi 14-18 grade noaptea.

Estimările prognostice indică pentru perioada 18 – 22 iulie o intensificare a valului de căldură, cu temperaturi caniculare şi disconfort termic accentuat.

Toată perioada va fi caracterizată de deficit pluviometric, fiind de aşteptat doar ploi de scurtă durată, slabe cantitativ şi cu caracter local în primele zile.

Prognoza meteo 11-24 iulie: MARAMUREŞ

În primele zile, va fi o vreme răcoroasă, cu maxime termice de 19-23 de grade şi minime de 9-12 grade.

Din data de 14 iulie, temperaturile vor creşte semnificativ şi, cu mici oscilaţii, va predomina vremea călduroasă, cu precădere la câmpie, cu valori de 27-32 de grade în orele după-amiezilor şi 12-16 grade pe timpul nopţilor, mediat regional.

Pentru perioada 18 – 22 iulie este estimat un val de căldură persistent, în intensificare, cu caniculă şi disconfort accentuat în mare parte a regiunii.

La începutul intervalului vor fi ploi locale, de scurtă durată, totuşi regimul pluviometric al perioadei de referinţă va fi deficitar.

Prognoza meteo 11-24 iulie: MOLDOVA

În primele zile, vremea va fi răcoroasă în nordul regiunii, iar în rest se vor înregistra temperaturi apropiate de normele perioadei (maxime de 21-27 de grade şi minime de 10-14 grade).

Din data de 14 iulie, va predomina o vreme călduroasă în majoritatea zilelor, cu valori la amiază de 30-34 de grade şi nocturne de 13-18 grade (posibil cu o uşoară răcorire în jumătatea de nord a regiunii în 16 iulie), apoi cu val de cădură în intensificare ce se estimează a persista între 19 şi 22 iulie.

Regimul pluviometric se va menţine deficitar şi în aceste două săptămâni, ploi în general slabe urmând a fi pe suprafeţe restrânse din nordul şi vestul regiunii, în prima parte a intervalului.

Prognoza meteo 11-24 iulie: DOBROGEA și litoral

În primele zile, valorile temperaturii aerului vor caracteriza o vreme relativ răcoroasă în zona costieră (cu 23-26 de grade ziua) şi normală pentru această perioadă în vestul regiunii, unde vor fi 26-29 de grade; minimele termice ale acestui interval vor fi de 15-19 grade.

După 14 iulie, vremea va deveni călduroasă în partea continentală (maxime de 31-34 grade) în timp ce litoralul va avea un regim termic agreabil, cu 28-29 de grade după-amiaza.

În perioada 19 -23 iulie însă, este estimat un regim termic canicular şi disconfort ridicat în mare parte a regiunii şi valori de 30-33 de grade la malul mării.

Deşi în după-amiezile primelor zile pe alocuri vor fi ploi de scurtă durată, deficitul pluviometric va caracteriza întregul interval de prognoză.

Prognoza meteo 11-24 iulie: MUNTENIA

Intervalul va debuta cu un regim termic diurn agreabil, cu valori în medie de 25-29 de grade, iar nopţile vor fi relativ răcoroase (9-15 grade).

Din 14 iulie însă, vremea va deveni călduroasă (temperaturi maxime în general de 30-34 de grade şi minime de 14-18 grade), iar între 18 şi 22 iulie estimările prognostice indică o intensificare a valului de căldură şi accentuarea disconfortului termic.

Pe tot parcursul intervalului, se va menţine regimul pluviometric deficitar, ploi de scurtă durată, slabe cantitativ fiind posibile doar pe spaţii mici la începutul perioadei şi în jurul datei de 16 iulie.

Prognoza meteo 11-24 iulie: OLTENIA

Intervalul va debuta cu un regim termic diurn agreabil, cu valori în medie de 25-28 de grade, iar nopţile vor fi relativ răcoroase (9-14 grade).

Din 14 iulie însă, vremea se va încălzi semnificativ, devenind călduroasă (temperaturi maxime în general de 30-34 de grade şi minime de 14-18 grade), iar între 18 şi 22 iulie este estimată o intensificare a valului de căldură şi accentuarea disconfortului termic.

Deficitul pluviometric va fi accentuat, fiind de aşteptat doar ploi de scurtă durată şi pe spaţii restrânse în jurul datei de 16 iulie.

sursă: meteoromania.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

ECONOMIE

Livrările de gaze prin gazoductul Nord Stream 1, suspendate în perioada 31 august – 2 septembrie, pentru mentenanță

Publicat

Livrările de gaz rusesc către Europa prin gazoductul Nord Stream 1 vor fi întrerupte timp de trei zile, între 31 august şi 2 septembrie, pentru lucrări de „mentenanţă”, a anunţat vineri compania rusă Gazprom, relatează AFP şi Reuters.

„Este necesar să se efectueze o mentenanţă la fiecare 1.000 de ore” de funcţionare, a explicat Gazprom într-un comunicat. După ce lucrările de mentenanţă vor fi încheiate, fluxul de 33 de milioane de metri cubi pe zi va fi reluat.

„Pe 31 august 2022, singura unitate de compresie a gazului Trent 60 va fi oprită timp de trei zile pentru mentenanţă”, la care vor participa tehnicieni ai Siemens, a precizat Gazprom în comunicatul citat.

În consecinţă, „transportul gazului prin gazoductul Nord Stream va fi suspendat timp de trei zile”, a adăugat sursa citată potrivit Agerpres.

Când vor fi reluate

„La finalul acestor lucrări şi în absenţa unor disfuncţionalităţi tehnice, livrările de gaz vor fi restabilite la un nivel de 33 de milioane de metri cubi pe zi”, a precizat Gazprom.

Această decizie riscă să acutizeze temerile de penurie în Europa, unde Moscova este acuzată de şantaj energetic, comentează France Presse.

După ce ţările occidentale au impus sancţiuni Moscovei în urma invadării Ucrainei, Rusia a redus de mai multe ori livrările de gaz către Europa, care este puternic dependentă de gazul rusesc.

Rusia reprezenta până anul trecut circa 40% din importurile de gaz din UE.

În ultimele săptămâni, Rusia şi-a justificat aceste reduceri prin faptul că nu i-a fost returnată o turbină Siemens reparată în Canada, despre care Moscova susţine să este esenţială pentru buna funcţionare a gazoductului Nord Stream 1.

Ţările europene acuză Moscova că întârzie revenirea acestei turbine pentru a avea un pretext pentru reducerea livrărilor sale.

O oprire a livrărilor pentru o perioadă de mentenanţă de zece zile în iulie a provocat îngrijorarea ţărilor europene, care fac eforturi de mai multe luni să-şi diversifice sursele de aprovizionare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Primăria Unirea alocă aproape o jumătare de milion de lei pentru delegarea serviciului de iluminat public

Publicat

Primăria Unirea a lansat vineri, 19 august, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru delegarea de gestiune prin concesiune a serviciului de iluminat public al comunei.

Valoarea totală este estimată la 496.150 de lei, fără TVA.

Potrivit documentației, în prezent serviciul de iluminat public este organizat sub forma prestării unor servicii de întreținere și mentenanță, printr-un contract/contracte încheiat/încheiate cu operatori de servicii în domeniul iluminatului stradal.

De asemenea, în anul 2020, administrația locală a demarat un proiect finanțat prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) prin care a obținut un contract ce are ca obiectiv modernizarea sistemului de iluminat public stradal, respectiv înlocuirea a 611 corpuri de iluminat clasice cu corpuri de iluminat cu tehnologie LED.

În cadrul contractului de delegare a gestiunii serviciului de iluminat public se dorește completarea sistemului de telegestiune implementat cu senzori inteligenți.

Este vorba despre:

Senzor RADAR – 2.4 GHz în banda K

 • modul Radar Doppler prevăzut cu 2×4 antene
 • identifică, clasifică și raportează participanții la trafic (camioane/autobuze, mașini, motociclete, biciclete, pietoni)
 • măsoară și raportează viteza de deplasare
 • afișează și raportează direcția de deplasare a participanților la trafic
 • posibilitatea programării senzorilor radar în funcționarea sistemului de iluminat public – acționarea funcționării sistemului de iluminat public în funcție de volumul de trafic prin comanda unui număr minim de 50 de corpuri de iluminat

Senzor monitorizare calitate aer – senzor pentru monitorizarea concentrației PM 0,5/1/2,5/4/10 din aer

 • senzor optic de particule cu raze laser
 • măsurare concentrații de la 0 la 1000 ug/mp
 • durata de viață de minim 10 ani, la o funcționare de 24h/zi

Stație meteo – stație meteo compactă pentru măsurători ale vitezei vântului, prezența ploii/zăpezii, temperaturii exterioare și senzori de măsurare a intensității luminoase

 • măsurare viteză vânt 2 – 30 m/s
 • senzor de ploaie cu sistem degrivare integrat
 • măsurare temperatură exterioară – 30 grade … +60 grade
 • măsurare intensitate lumină 1 – 100.000 lx
 • posibilitate de instalare pe stâlp sau zid

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

COD GALBEN de inundații pe Arieș, Ampoi și pe mai multe râuri din vestul țării. Avertizarea este în vigoare până luni

Publicat

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis un cod galben de inundații în Alba și mai multe județe din vestul țării, valabil până luni, 22 august, ora 16:00.

În intervalul 20.08.2022 ora 12:00 – 22.08.2022 ora 16:00 pe râurile din următoarele bazine hidrografice:

Someşul Mic – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Bihor şi Cluj),

Crişul Repede – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Cluj şi Bihor),

Crişul Negru – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Bihor şi Arad),

Crişul Alb – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Hunedoara şi Arad),

Arieş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Alba şi Cluj), Mureş – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Târnava (judeţele: Alba, Sibiu, Hunedoara şi Arad),

Bega Veche – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior,

Bega – bazin amonte S.H. Balinţ şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Balinţ (judeţele: Timiş şi Arad),

Timiş – bazin amonte S.H. Lugoj şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Lugoj,

Bârzava, Moraviţa (judeţele: Caraş Severin şi Timiş), Caraş, Nera (judeţul Caraş Severin),

Cerna – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Gorj şi Caraş Severin),

Dunăre – afluenţii mici aferenţi sectorului amonte confluenţă cu râul Desnăţui (judeţele: Caraş Severin, Mehedinţi şi Dolj),

 

Desnăţui – (judeţele: Mehedinţi şi Dolj), Jiu – bazin amonte S.H. Podari şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Podari (judeţele: Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj),

Olt –afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sebeş Olt (judeţele: Sibiu, Vâlcea, Argeş, Gorj, Dolj şi Olt).

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Lou Bega își cheamă publicul la Sebeș, la concertul din Parcul Arini. Zilele Municipiului Sebeș, în desfășurare

Publicat

Lou Bega își cheamă fanii la concertul său de la Sebeș, într-un video filmat special pentru acest eveniment. ”Ne vedem mâine la Sebeș, în Parcul Arini” spune Lou Bega. 

David Lubega Balemezi (născut la 13 aprilie 1975 dintr-o mamă din Sicilia și un tată din Uganda), mai cunoscut sub numele său de scenă Lou Bega, este un cântăreț german din Munchen.

Piesa sa din 1999 „Mambo No. 5 (A Little Bit of…)”, un remake al piesei instrumentale din 1949 a lui Pérez Prado, la care Bega și-a adăugat propriile cuvinte și a ajuns pe locul 1 în multe țări europene și a fost nominalizată la premiile Grammy.

Semnătura muzicală a lui Bega constă în combinarea elementelor muzicale din anii 1940 și 1950 cu beat-uri și groove moderne.

Reamintim că până în 21 august 2022, toți locuitorii Sebeșului și oaspeții orașului sunt invitați să participe la sărbătoarea verii: „Zilele Municipiului Sebeș”.

Parcul Arini va găzdui majoritatea spectacolelor, iar Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș și Casa Memorială „Lucian Blaga” din Lancrăm oferă acces gratuit tuturor vizitatorilor, spunând povestea frumoasă a acestor locuri.

Pe scena din Parcul Arini vor urca, printre alții, Lou Bega, Sasha Lopez, Manuel Riva, Emaa, Bruja, Green Line și Dublu Click.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax