Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA până în 28 mai, în regiuni din țară: zile cu ploi și furtuni. Perioadele mai calde și cele reci până la finalul lunii

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a prezentat prognoza de vreme pentru perioada 15-22 mai, în regiuni din țară.

În această săptămână, sunt anunțate temperaturi oscilante, iar în unele zone vor fi zile mai răcoroase față de normalul perioadei. Vremea se stabilizează după 22 mai, când regimul termic devine relativ constant și va fi chiar mai cald decât de obicei.

Pe tot parcursul celor două săptămâni va ploua și sunt condiții și de furtuni.

Vremea/ prognoza meteo 15-28 mai: TRANSILVANIA

În prima săptămână, deși cu mici oscilații de la o zi la alta, valorile de temperatură se vor situa în jurul celor climatologic specifice perioadei. Vor fi medii ale maximelor de 20-23 de grade (mai ridicate în data de 16 mai) și ale minimelor de 7-11 grade.

În a doua parte a intervalului de referință, este estimat un regim termic relativ constant și caracterizat de valori ușor peste mediile multianuale: 22-25 de grade ziua și 8-12 grade noaptea, mediat regional.

La începutul intervalului, va ploua temporar în special în vestul și nord-vestul regiunii, apoi cu caracter local și în rest. În ansamblu, regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal în a doua jumătate a lunii mai.

Ploile vor avea îndeosebi caracter de aversă și se vor asocia, pentru perioade scurte, cu celelalte fenomene specifice instabiltații atmosferice.

Vremea/ prognoza meteo 15-28 mai: LA MUNTE

Prima săptămână a intervalului va fi caracterizată de oscilații termice de la o zi la alta, însă abaterile față de normele perioadei nu vor fi semnificative.

În zilele cele mai răcoroase (cel mai probabil în perioada 17 – 19 mai), media maximelor va fi de 10-16 grade, iar în cele mai calde (16, 20 și 21 mai) de 18-20 de grade.

La altitudini mari, valorile termice vor fi mult mai modeste; minimele termice, mediat pentru întreaga zona montană, vor fi de 3-9 grade.

Pentru perioada 22 – 28 mai, sunt estimate temperaturi mai constante ce se vor situa în general în jurul celor normale pentru ultima decadă a lunii mai.

Probabilitatea pentru ploi va fi ridicată în majoritatea zilelor din interval, cu precădere în Carpații Occidentali și în vestul Carpaților Meridionali. Aici, mai ales în prima săptămână, excendentul pluviometric poate fi semnificativ.

După data de 22 mai, poile se vor semnala în special în cursul după-amiezilor.

Vremea/ prognoza meteo 15-28 mai: BANAT

În prima săptămână a intervalului de prognoză vor fi alternanțe termice de la o zi la alta, însă abaterile față de normele perioadei nu vor fi semnificative.

În zilele cele mai răcoroase (cel mai probabil 18 și 19 mai), media maximelor va fi de 19-21 de grade, iar în cele mai calde (16, 20 și 21 mai) de 24-26 grade. Va fi aceeași evoluție și în privința minimelor (în unele nopți cu 10-12 grade și 14-16 grade în cele mai calde).

Pentru perioada 22 – 28 mai sunt estimate temperaturi mai constante, în general ușor peste cele caracteristice în ultima decadă a lunii mai: 25-26 de grade ziua și 13-16 grade noaptea, mediat regional.

Pe parcursul întregului interval de referință, excedentul pluviometric va fi semnificativ. Între 15 și 19 mai, va ploua temporar, local în cantități mai însemnate.

Ulterior, după 22 mai, probabilitatea pentru ploi locale va fi mai mare în cursul după-amiezilor. Ploile vor avea în special caracter de aversă și se vor asocia, pentru perioade scurte, cu celelalte fenomene specifice instabilității atmosferice.

Vremea/ prognoza meteo 15-28 mai:  CRIŞANA

Prima săptămână a intervalului va fi caracterizată de oscilații termice de la o zi la alta, însă abaterile față de normele perioadei nu vor fi importante.

În zilele cele mai răcoroase (cel mai probabil 18 și 19 mai), media maximelor va fi de 18-21 de grade, iar în cele mai calde (16, 20 și 21 mai) de 24-26 grade. Minimele termice vor avea aceeași evoluție, în unele nopți cu valori de 9-11 grade, iar în cele mai calde de 13-16 grade.

Pentru perioada 22 – 28 mai, sunt estimate temperaturi mai constante, în general ușor peste cele caracteristice în ultima decadă a lunii mai, respectiv 25-26 de grade ziua și 13-16 grade noaptea, mediat regional.

În întreg intervalul de referință, regimul pluviometric va fi excedentar. Între 15 și 19 mai, va ploua temporar, local în cantități mai însemnate, pentru ca ulterior, după 22 mai, probabilitatea pentru ploi locale să fie mai mare în cursul după-amiezilor.

Ploile vor avea în special caracter de aversă și se vor asocia, pentru perioade scurte, cu celelalte fenomene specifice instabilității atmosferice.

Vremea/ prognoza meteo 15-28 mai: MARAMUREŞ

În prima parte a intervalului, valorile termice se vor situa în jurul celor climatologic specifice la mijlocul lunii mai: medii ale maximelor de 21-23 de grade și ale minimelor de 9-12 grade, cu mici oscilații de la o zi la alta.

Pentru cea de-a doua săptămână este estimat un regim termic relativ constant, cu temperaturi ușor peste mediile multianuale: 23-25 de grade ziua și 10-12 grade noaptea, mediat regional.

În primele zile ale intervalului, va ploua temporar, pe alocuri în cantități mai însemnate, iar cu precădere în vestul regiunii regimul pluviometric va fi ușor excedentar.

După data de 23 mai, ploi locale se vor semnala în special în cursul după-amiezilor.

Vor fi mai ales averse și se vor asocia, pentru perioade scurte, cu celelalte fenomene specifice instabiltații atmosferice.

Vremea/ prognoza meteo 15-28 mai: MOLDOVA

În cea mai mare parte a intervalului de referință, regimul termic va fi caracterizat de valori în jurul sau ușor peste cele normale pentru a doua jumătate a lunii mai, fără oscilații semnificative de la o zi la alta.

În medie regională, vor fi temperaturi maxime de 22-25 de grade și minime de 10-13 grade, posibil mai ridicate în perioada 20-21 mai și la finalul celor două săptămâni de prognoză.

Probabilitatea pentru ploi locale va fi mai ridicată după 19 mai, până la acea dată aceastea urmând a se semnala pe spații restrânse și pentru scurtă durată. În ansamblu, în prima săptămână regimul pluviometric va fi ușor deficitar.

Vor fi în special averse și se vor asocia, pentru perioade scurte, cu celelalte fenomene specifice instabilității atmosferice.

Vremea/ prognoza meteo 15-28 mai: DOBROGEA și litoral

Pe parcursul celor două săptămâni de prognoză, vor fi ușoare oscilații termice de la o zi la alta, însă în general temperaturile se vor situa în jurul celor normale în a doua jumătate a lunii mai.

Media maximelor diurne va fi de 21-24 de grade, cu valori mai ridicate în zilele de 16, 20 și 21 mai și posibil la finalul intervalului, iar cea a minimelor de 11-14 grade.

Cu precădere în primele zile din interval, pe litoral valorile termice din cursul zilei vor fi mai modeste (17-20 de grade).

În prima săptămână, regimul pluviometric va fi ușor deficitar, ploi locale fiind de așteptat în special în jurul datei de 18 mai.

Estimările prognostice indică o probabilitate mai ridicată de ploaie și în perioada 23-25 mai. Vor fi în special averse și se vor asocia, pentru perioade scurte, cu celelalte fenomene specifice instabilității atmosferice.

Vremea/ prognoza meteo 15-28 mai: MUNTENIA

Prima săptămână a intervalului va fi caracterizată de oscilații termice de la o zi la alta. Vor fi zile mai răcoroase (cea de 17 mai în special) când media maximelor va fi de 19-21 de grade, iar în cele mai calde (16, 20 și 21 mai) de 24-27 de grade. Minimele termice vor fi de 11-13 grade, ușor mai mici în primele nopți.

Pentru perioada 22 – 28 mai, sunt estimate temperaturi mai constante, în general în jurul celor caracteristice în ultima decadă a lunii mai: 23-25 de grade ziua și 11-13 grade noaptea, mediat regional.

Va ploua temporar în perioada 17 – 19 mai. Estimările prognostice indică o creștere a probabilității pentru ploi locale și după data de 23 mai, când acestea se vor semnala în special în orele după-amiezilor.

Ploile vor avea mai ales caracter de aversă și se vor asocia, pentru perioade scurte, cu celelalte fenomene specifice instabilității atmosferice.

Vremea/ prognoza meteo 15-28 mai: OLTENIA

În prima săptămână a intervalului de prognoză, vor fi alternanțe termice de la o zi la alta, însă abaterile față de normele perioadei nu vor fi semnificative.

În zilele cele mai răcoroase (în special pe 18 mai), media maximelor va fi de 19-21 de grade, iar în cele mai calde (16, 20 și 21 mai) de 25-26 grade, cu aceeași evoluție și în privința minimelor (în unele nopți cu 10-12 grade, iar în cele mai calde 13-16 grade).

Pentru perioada 22 – 28 mai, sunt estimate temperaturi mai constante, în general în jurul celor caracteristice în ultima decadă a lunii mai, respectiv 22-25 de grade ziua și 12-15 grade noaptea, mediat regional.

Pe parcursul întregului interval de referință, regimul pluviometric va fi excedentar în cea mai mare parte a regiunii. Între 15 și 19 mai, va ploua temporar, local în cantități mai însemnate.

Ulterior, după 22 mai, probabilitatea pentru ploi locale va fi mai mare în cursul după-amiezilor. Ploile vor avea în special caracter de aversă și se vor asocia, pentru perioade scurte, cu celelalte fenomene specifice instabilității atmosferice.

sursă: meteoromania.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax