Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA până în 8 februarie. Ninsori și GER în următoarele săptămâni. Meteorologii anunță temperaturi de minus 20 de grade


Publicat

Meteorologii anunță vreme rece până în 25 ianuarie. Ulterior temperaturile vor fi apropiate de normalul perioadei. În următoarele două săptămâni, vor fi mai multe zile cu ninsori, și în zonele mai joase.

În județul Alba, vremea se va răci considerabil după 14 ianuarie când sunt anunțate temperaturi minime de până la -15 grade Celsius și valori negative și ziua.

Se mai încălzește câteva grade în perioada 20-24 ianuarie, apoi se răcește din nou, iar la început de februarie vor fi maxime de 3-4 grade, însă va fi în continuare foarte frig noaptea.

Perioadele cu ninsori sunt 11-16 ianuarie și 22-25 ianuarie. Este posibil să ningă din nou în jurul datei de 2 februarie.

Prognoza meteo în țară în următoarele 4 săptămâni:

Săptămâna 11-17 ianuarie

Cu excepția extremității de sud și de sud-est a țării, unde temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru acest interval.

Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în toate regiunile, dar mai ales în jumătatea sudică a țării.

Temperaturi / precipitații: zonele joase – maxime între 2 și -3 grade Celsius; -6 grade Celsius în perioada 16-17 ianuarie; ninsori – 11-14 ianuarie; la munte:  maxime între -1 și -7 grade Celsius; foarte frig în perioada 15-17 ianuarie (maxime de -10…-12 grade Celsius, minime de până la -17 grade Celsius); ninsori: 11-14 ianuarie

Săptămâna 18-24 ianuarie

Temperatura medie a aerului va avea valori mai coborâte decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile vestice, nord-vestice și local în cele centrale, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Temperaturi / precipitații: foarte frig în 18 ianuarie; apoi maxime între 0-4 grade Celsius în zonele mai joase și -5… 4 grade la munte; din 24 ianuarie, vremea se răcește din nou; posibile ninsori la munte în jurul datelor de 20 ianuarie și 23 ianuarie și 23-24 ianuarie în zone mai joase

Săptămâna 25-31 ianuarie

Temperaturile medii ale aerului se vor situa în general în jurul celor normale pentru această sâptămână, pe întreg teritoriul României.

Regimul pluviometric estimat pentru această perioadă va fi în general excedentar în regiunile nord-vestice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă.

Temperaturi / precipitații: vremea se răcește din nou; maxime de -1 grad… 1 grad Celsius în zonele mai joase, minime până la -10 grade Celsius, posibil ninsori în 25 ianuarie; maxime -5… -7 grade la munte, minime până la -13 grade Celsius

Săptămâna 1-8 februarie

Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, în toate regiunile.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Temperaturi / precipitații: maxime de 0-4 grade Celsius în zonele mai joase, nopți geroase (minime până la -10 grade Celsius); la munte, maxime negative și minime până la -13 grade Celsius; posibile ninsori în jurul datei de 2 februarie.

UPDATE: Prognoza meteo pe 2 săptămâni în regiuni din țară – ANM

Meteorologii atenționează că în următoarele două săptămâni (11 – 24 ianuarie) va fi vreme în răcire accentuată în întreaga ţară, chiar geroasă, cu valori termice minime ce vor coborî până la -18 grade Celsius, în Transilvania, dar şi cu precipitaţii ce se vor semnala în aproape tot intervalul analizat.

TRANSILVANIA

În primele trei zile ale intervalului, se vor înregistra temperaturi maxime, în medie, de 0 – 1 grad şi minime în jur de -3 grade, cele mai scăzute valori urmând a se înregistra în zonele depresionare. Răcirea prognozată pentru perioada 14 – 20 ianuarie va însemna maxime termice negative în toată regiunea, la o medie ce va oscila între -8 şi -4 grade şi minime sub limita gerului, în general, cuprinse între -18 şi -10 grade.

Apoi, la începutul ultimei decade din ianuarie, vremea va intra într-un proces de încălzire, astfel media temperaturilor maxime va fi de aproximativ -2 grade, iar a celor minime se va situa între -10 şi -7 grade.

Probabilitatea de precipitaţii se va menţine ridicată în aproape tot intervalul, dar mai ales în prima săptămână de prognoză şi după 20 ianuarie.

LA MUNTE

În primele trei zile ale intervalului, se vor înregistra temperaturi în limite normale, respectiv o medie a valorilor maxime ce urmează să varieze între -5 şi -3 grade şi minime în jurul a -8 grade. În perioada 14 – 20 ianuarie, vremea va deveni rece, geroasă mai ales pe timpul nopţilor şi dimineţilor. În cele mai reci zile din acest interval, media maximelor pentru întreaga zonă montană va fi între -12 şi -10 grade, iar minimele vor fi în jur de -18 grade.

După acest interval, estimarea indică o creştere treptată a temperaturii, media maximelor fiind cuprinsă între -6 şi -4 grade, în timp ce valorile minime se vor situa în jurul a -10 grade.

Precipitaţii se vor înregistra pe aproape tot parcursul intervalului de prognoză, dar cu o probabilitate mai mare până pe 14 ianuarie şi după 20 ianuarie.

MARAMUREȘ

Temperaturile maxime în primele trei zile ale intervalului de prognoză vor fi jur de 2 grade, iar minimele uşor negative, la o valoare medie între -3 şi -2 grade. Ulterior, este prognozată o răcirea accentuată a vremii, care va determina valori medii ale maximelor termice exclusiv negative de aproximativ -8 grade în intervalul 16 – 18 ianuarie, când şi nopţile vor fi geroase, cu minime ce vor scădea sub -15 grade.

După 20 ianuarie, temperatura va fi în creştere, astfel încât media maximelor va ajunge la -2 grade, iar minimele la nivelul regiunii vor oscila între -10 şi -8 grade.

Vor fi precipitaţii pe aproape tot parcursul intervalului de prognoză, dar cu o probabilitate mai mare până în 14 ianuarie şi la începutul ultimei decade din ianuarie.

BANAT

În primele zile ale intervalului, media valorilor maxime va fi în jur de 2 grade, iar a celor minime între -4 şi -2 grade. În perioada 15 – 20 ianuarie, vremea va deveni rece, cu temperaturi maxime la nivelul regiunii de la -6 la -4 grade şi minime ce vor scădea până la valori în jur de -12 grade.

După acest interval este estimată o creştere de temperatură, astfel valorile maxime vor fi, în medie, de zero grade, iar media regională a minimelor va oscila între -8 şi -5 grade.

Temporar, se vor semnala precipitaţii în perioada 11 – 15 ianuarie, dar cu o probabilitate în creştere şi după data de 19 ianuarie.

CRIȘANA

La începutul intervalului de prognoză, media regională a temperaturilor maxime va fi de 0 – 2 grade, iar a celor minime de aproximativ -3 grade, caracterizând un regim termic normal pentru această perioadă. Între 15 şi 20 ianuarie, vremea se va răci accentuat devenind rece, geroasă în timpul nopţilor, cu o medie a temperaturilor maxime în jurul valorii de -5 grade şi minime ce vor prezenta o medie regională între -15 şi -13 grade.

Procesul de încălzire estimat pentru finalul celor două săptămâni de prognoză va însemna o medie a temperaturilor maxime ce se va apropia de zero grade şi minime în jur de -6 grade.

Temporar, se vor semnala precipitaţii în perioada 11 – 15 ianuarie, dar cu o probabilitate destul de mare şi după 19 ianuarie.

MOLDOVA

Până pe 14 ianuarie, pe fondul nebulozităţii persistente, nu se vor înregistra variaţii termice semnificative. Media valorilor maxime va fi de 0 – 1 grad, iar minimele vor fi de aproximativ -3 grade. Vremea va deveni rece în perioada 15 – 20 ianuarie, geroasă în timpul nopţilor, cu maxime la nivelul regiunii cuprinse între -8 şi -4 grade, respectiv minime, în general, între -15 şi -10 grade.

Tendinţa vremii va fi de încălzire la începutul celei de-a treia decade, când temperaturile vor fi apropiate de cele normale, cu valori medii de la -3 la -2 grade pentru maxime, dar şi de la -10 până la -7 grade pentru cele minime.

Se vor semnala precipitaţii, local însemnate cantitativ la începutul intervalului, apoi temporar până în 15 ianuarie. Ulterior, probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai redusă.

DOBROGEA

Până în 14 ianuarie, nu se întrevăd variaţii semnificative în evoluţia temperaturii, astfel că media valorilor maxime va fi de 2 – 4 grade, iar minimele de 0 – 2 grade, în primele două nopţi, apoi de aproximativ -1 grad. Şi în această regiune vremea va deveni rece în perioada 15 – 20 ianuarie, când în cele mai reci zile, maximele vor fi negative, la o medie între -5 şi -3 grade, iar minimele vor scădea spre -10 grade.

După acest interval, este estimată o încălzire treptată, iar temperaturile se vor apropia de cele normale, cu maxime la nivelul regiunii de 0 – 2 grade şi minime în jur de -4 grade.

Se vor semnala precipitaţii, local însemnate cantitativ în primele zile ale intervalului. Vor mai fi posibile precipitaţii, probabilitatea de apariţie a acestora fiind mai mare după 20 ianuarie.

MUNTENIA

În primele zile ale intervalului, pe fondul menţinerii nebulozităţii şi a precipitaţiilor, amplitudinea termică de la zi la noapte va fi redusă. Media regională a temperaturilor maxime va fi de un grad, iar a celor minime între -1 grad şi zero grade. După 14 ianuarie, vremea se va răci accentuat şi va deveni rece, geroasă în timpul nopţilor, cu temperaturi maxime, în medie cuprinsă între -7 şi -4 grade şi minime cuprinse, în general, între -14 şi -10 grade.

Ulterior, se va încălzi treptat, astfel că pentru perioada 20 – 24 ianuarie sunt prognozate temperaturi maxime, în medie, de zero grade şi minime de la -8 la -6 grade.

Se vor semnala precipitaţii, local însemnate cantitativ, la începutul săptămânii, iar mai apoi după data de 20 ianuarie.

OLTENIA

În primele zile ale intervalului, media valorilor maxime va fi de 2 – 3 grade, iar a celor minime între -2 şi zero grade. După data de 14 ianuarie, vremea se va răci accentuat, cu temperaturi maxime negative în toată regiunea, la valori medii, ce vor oscila între -7 şi -3 grade, în timp ce minimele vor ajunge în cele mai reci nopţi spre -15 până la -13 grade.

La începutul celei de-a treia decade, este estimată o încălzire treptată spre valori apropiate de mediile multianuale, temperaturile maxime la nivelul regiunii situându-se în jurul a zero grade, iar minimele, în general, între -8 şi -6 grade.

Se vor semnala precipitaţii în primele două zile ale intervalului, după care probabilitatea de apariţie a acestora va fi mai redusă, urmând să crească după data de 20 ianuarie.

surse: meteoromania.ro, accuweather.com, agerpres.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Statistică neagră: Noiembrie 2020, luna cu cele mai multe decese înregistrate în România în ultimii 64 de ani: 34.769

Publicat

România a înregistrat în luna noiembrie a anului 2020 un număr de 34.769 de decese, cele mai multe înregistrate din 1956 și până în prezent.

Datele sunt oficiale și provin dintr-o statistică oficială a Institutului Național de Statistică (INS), furnizate publicațiilor G4Media.ro și Edupedu.ro.

Numărul deceselor înregistrate în luna noiembrie 2020 a fost cu 14.287 mai mare faţă de luna noiembrie 2019, potrivit informațiilor oficiale ale Institutului Național de Statistică.

În aceeași lună au fost anunțate 4363 de decese ca fiind ale unor pacienți testați pozitiv de COVID-19.

Potrivit G4Media, din 1956 și până acum, în doar patru luni a mai fost depășită bariera de 30.000 de decese:

Ianuarie 1973: 33.760

Martie 1959: 32.287

Ianuarie 1996: 31.748

Noiembrie 2020: 34.769

Vezi documentul emis de INS, pe G4Media.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Platforma de mesagerie Signal s-a prăbușit timp de câteva ore din cauza milioanelor de utilizatori noi

Publicat

Platforma de mesagerie Signal a declarat vineri că se confruntă cu „dificultăți tehnice”, deoarece a funcționat pentru a găzdui milioane de utilizatori noi.

Unii utilizatori au raportat că mesajele nu au fost trimise atât pe aplicațiile mobile, cât și pe cele desktop, timp de câteva ore.

Compania a înregistrat o creștere uriașă a interesului de când rivalul său WhatsApp a dezvăluit noi condiții de confidențialitate săptămâna trecută.

Pe Twitter, Signal a spus că a adăugat servere „într-un ritm record” și că lucrează la restaurarea serviciului.

„Milioane și milioane de utilizatori noi trimit un mesaj care spune că confidențialitatea contează”, se spune într-un tweet.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

OFICIAL: 3218 infectări noi cu Sars-Cov-2 în România, din peste 22.000 de teste PCR. 1.089 de pacienți sunt la ATI

Publicat

3.218 de noi infectări cu Sars-Cov-2 au fost raportate oficial în România, sâmbătă. Infectările sunt raportate la un număr de peste 22.000 de teste efectuate în ultimele 24 de ore. 66 de pacienți au decedat și alți 1089 sunt internați la Terapie Intensivă.

Până astăzi, 16 ianuarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 691.488 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 620.058 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 3.218 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este calculat de către Direcțiile de Sănătate Publică, la nivelul Municipiului București și al județelor. Mai jos aveți graficul realizat în baza raportărilor primite de CNCCI de la Direcțiile de Sănătate Publică:

Până astăzi, 17.164 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 15.01.2021 (10:00) – 16.01.2021 (10:00) au fost raportate 66 de decese (42 bărbați și 24 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Bacău, Brăila, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vrancea, Ilfov și București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 40-49 ani, 6 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 10 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 24 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 25 decese la categoria de peste 80 de ani.

60 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 6 pacienți decedați nu prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.485. Dintre acestea, 1.089 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 5.153.025 de teste RT-PCR și 39.691 de teste rapide antigenice.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 22.521 teste RT-PCR (12.134 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 10.387 la cerere) și 4.409 teste rapide antigenice.

De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 649 de teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 16 ianuarie a.c.

Pe teritoriul României, 36.526 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 8.425 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 59.762 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 85 de persoane.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: Lista localităților din care provin cele 68 de cazuri noi de Covid. Alba Iulia, a doua zi la incidența de scenariu roșu

Publicat

68 de cazuri noi de infectare cu Sars-Cov-2 au fost identificate în ultimele 24 de ore în județul Alba. Cele mai multe sunt în mediul urban, 37. Alte 15 cazuri s-au înregisrat în mediul rural. În plus față de acestea, 16 infectări au fost identificate în focare mai vechi. 

Din cele 13.219 de persoane din județul Alba, confirmate oficial cu virusul de la începutul epidemiei, 12.000 de persoane s-au vindecat. De asemenea, au fost înregisrate 350 decese.

Vineri, în Alba au fost prelucrate 422 de teste (319 la SJU si 103 la DSP). Numărul total de teste efectuate pana în prezent în județ a ajuns la 148.841.

Incidența infectărilor la mia de locuitori a crescut la Alba Iulia față de ziua precedentă și a ajuns la 3,18 (față de 3,00 în ziua anterioară).

Acest lucru presupune reluarea unor restricții locale, inclusiv închiderea restaurantelor și cafenelelor, care acum funcționează la 30% din capacitatea de primire clienți la interior.

Deocamdată însă nu a fost luată această decizie. DSP monitorizează evoluția cazurilor și dacă, în termen de 72 de ore, vor fi alte creșteri, atunci se va lua în calcul trecerea la scenariul roșu.

Localitățile din Alba din care provin cazurile noi:

Mediul urban

Aiud 1

Alba Iulia 21

Blaj 4

Câmpeni 2

Cugir 5

Sebeș 2

Teiuș 1

Zlatna 1

Mediul rural

Bucium 1

Cergău 1

Daia Română 3

Ighiu 2

Meteș 1

Sâncel 2

Sântimbru 2

Sohodol 2

Vințu de Jos 1

Alte 16 cazuri provind din focare mai vechi, anunță DSP Alba.

Incidența la nivelul județului a ajuns la 2,01 la mie, mai mare în mediul urban (2,37) față de rural (1,45).

Incidența pe localități:

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate