Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Vremea până la jumătatea lunii octombrie. Prognoza meteo în următoarele patru săptămâni: ploi și fluctuații mari de temperatură

Publicat

Meteorologii anunță că vremea va fi schimbătoare până la mijlocul lunii octombrie. Temperaturile vor fluctua destul de mult și va ploua în mai multe regiuni ale României.

Ultimele două săptămâni din luna septembrie va fi o perioadă cu vreme capricioasă, cu alternanțe de temperatură și schimbări de la furtuni la căldură.

Septembrie o lună a extremelor: episoade altenante de cald și frig

Elena Mateescu, directorul general al ANM a anunțat că episoade de vreme frumoasă mai sunt sunt de așteptat din nou de la mijlocul săptămânii viitoare.

„O alternanță termică semnificativă, dacă luăm în considerare – cel puțin prima decadă a lunii septembrie – care a fost mai degrabă caracterizată, ca fiind un sezon de vară, luând în considerare temperaturile de 35 și peste 35°C, temperaturi specifice unei zile de caniculă. Desigur că vremea frumoasă, în care să vorbim din nou de temperaturi de 25°C, care reprezintă maxima unei zile de vară, sunt de așteptat din nou de la mijlocul săptămânii viitoare.

Putem să caracterizăm luna septembrie ca fiind, în continuare, o lună a extremelor meteorologice, după ianuarie-august, în care în fiecare lună am vorbit de perioade în care temperaturile au fost peste ceea ce ar fi normal pentru perioadele respective, întrerupte pentru perioade scurte de timp și de răciri, dar și de temperaturi ușor mai coborâte.

La acest moment, septembrie este o lună a alternanțelor termice, o lună mai bogată în precipitații și asta este bine având în vedere, de altfel, seceta pedologică de lungă durată și extremă care a afectat în bună parte din țară culturile din această primăvară”, a explicat specialistul ANM într-un interviu pentru Gândul.

Elena Mateescu: „Nu trebuie să excludem niciodată probabilitatea ca fenomenele meteorologice extreme să fie prezente”

Elena Mateescu recomandă ca populația să fie atentă  la avertizările meteorologice, precizând că ele trebuie luate în considerare, mai ales că vremea și-a schimbat tiparele, iar impactul fenomenelor meteorologice este unul imprevizibil.

„Depinde foarte mult de contextul sinoptic, geneza acestora. Episodul de la finalul lunii august, care a adus în zona Dobrogei cantități impresionante de precipitații de peste 150, chiar 225l/m² a fost din cauza ciclonului format în Marea Neagră – care a alimentat și cu o cantitate mai mare de aport de apă și o mare mai caldă, pe altitudine, combinat cu o scădere de temperaturi, a generat cantități impresionante de apă.

Vremea în 16 – 23 septembrie

Administrația Națională de Meteorologie anunță că în săptămâna 16 – 23 septembrie, valorile termice vor fi ușor mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile vestice și sudice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.

Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile extracarpatice, dar și local deficitar în nord-vestul țării, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Vremea în săptămâna 23 – 30 septembrie

În săptămâna 23 – 30 septembrie, temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.

Vremea în  săptămâna 30 septembrie – 7 octombrie

În săptămâna 30 septembrie – 7 octombrie, temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile. Regimul pluviometric se va situa în jurul celui normal pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.

Vremea în săptămâna 7 – 14 octombrie

În săptămâna 7 – 14 octombrie, mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile, au precizat meteorologii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate