Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Vremea se răcorește, vor fi ploi abundente. Prognoza meteo până în 7 iulie, în țară. Temperaturi și precipitații

Publicat

Vremea până în 7 iulie, în țară: După un început de vară cu valuri de caniculă, iulie vine cu un episod de aer mai răcoros și ploi.

Prima săptămână din luna iulie aduce un tipar ce exclude o parte din țară din zona aerului cald, greu de suportat.

Acționează un regim de presiune scăzută pe cea mai mare parte a continentului european, inclusiv în zona României. Acesta se va păstra cea mai mare parte a săptămânii, ajutat și de faptul că anticiclonul Azoric va fi un blocaj puternic pe sud-vestul continentului.

Frontul rece va traversa țara noastră de la vest la est, pe parcursul zilei de marți. Miercuri, va fi un front cald, de data aceasta cu deplasare dinspre est spre vest, potrivit prognozemeteo.ro.

Aerul de origine tropicală va fi înlocuit de un aer mult mare rece (polar maritim). Abaterile termice vor fi și cu 3 – 4 grade sub ce ar fi normalul perioadei.

Acest moment de respiro ține doar până în weekend, când aerul tropical revine în forță.

Vremea până în 7 iulie: Temperaturi minime

Marți, cele mai ridicate minime vor fi în Oltenia și sud-vestul Munteniei (24-25 grade). Valori mai scăzute vor fi posibile prin Dobrogea, zonele montane și Subcarpatice (17-19 grade) cu 12-14 grade pe crestele montane.

Miercuri deja va fi o răcorire evidentă în Banat, Crișana (15-17 grade). În Oltenia, Transilvania, Maramureș vor fi valori de 17-18 grade. Oltenia, Muntenia și Dobrogea au parte de o nouă noapte tropical. Minimele trec din nou de 20 de grade, spre 22-23, mai ales prin estul Munteniei și sudul Moldovei.

Joi dimineața va fi o răcorire puternică, cu minime de doar 11 – 13 grade în Banat, Crișana, Maramureș. Vor fi 14-15 grade în Transilvania și zonele subcarpatice. În Oltenia, vestul Munteniei, nordul și centrul Moldovei minimele vor fi la valori de 17-18 grade. În estul Munteniei, Dobrogea și sudul Moldovei se mai ating 20 – 22 de grade. Pe crestele montane va fi frig, cu valori de 5- 7 grade.

Și vineri vor fi minime respirabile: 14 – 16 grade în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul și centrul Moldovei, zonele deluroase. În Oltenia, sudul Moldovei se vor înregistra minime de 17-18 grade. Muntenia și Dobrogea rămân la valori de nopți tropicale, 20-22 de grade.

Weekendul revine pe scenariul nopților foarte calde: sâmbătă cu valori de 18 – 20, 21 de grade în mare parte din țară (doar în Transilvania se mai pot atinge 15 – 17 grade). Duminică vor fi 20-22, chiar spre 24 de grade, mai ales în Oltenia și Banat.

Vremea până în 7 iulie: Temperaturi maxime

Marți, țara se împarte în două: vestul, centrul și nordul țării se răcoresc bine; vor fi maxime ce abia mai urcă spre 24 – 26, izolat 27 de grade. În vestul Olteniei, 27 – 28 de grade. În Muntenia, sudul și centrul Moldovei, canicula continuă (maxime de 35 – 36 de grade), iar în Dobrogea vor fi 28 – 30 de grade.

Miercuri, întreaga țară respiră. În Transilvania, Maramureș, nordul Moldovei va fi chiar rece pentru data din calendar, cu maxime de doar 21 – 23 de grade. În restul țării termometrele urcă spre 25-27 de grade. Cel mai cald va fi pe estul extrem al Moldovei și Dobrogea, cu 29-30 de grade.

Joi vor fi maxime de 25-27, 28 de grade în bună parte din țară.În Transilvania, nordul Moldovei, Dobrogea maximele nu trec de 20-22, 23 de grade. La munte vor fi maxime spre 16-18 grade, cu 12-13 grade pe creste.

De vineri se încălzește: maximele ajung la 28-30, 32 de grade în cea mai mare parte a țării. Vor fi 25-27 de grade în Transilvania, Maramureș, respectiv 20-22 de grade la munte.

Sâmbătă, canicula revine în sudul țării. În Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei se pot atinge 34-35, 36 de grade. În restul țării vor fi valori de 30-32 de grade, cu 24-26 de grade la munte (18-19 grade pe creste).

Săptămâna se încheie la fel cum a început, canicular, în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei (35-37 de grade). În restul țării, 31-33 de grade. La munte vor fi maxime de 26-27 de grade, cu 19-20 de grade pe crestele montane.

Vremea până în 7 iulie: precipitații

Prima săptămână din iulie vine cu un tipar de precipitații optimist pentru cea mai mare parte a țării. Regiunile cu mai puține ploi vor fi estul Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea.

Ziua de marți aduce ploi abundente și posibil furtuni severe prin bună parte de țară, cu excepția estului Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogei. Vor fi cantități de 20-40 și izolat chiar 50, 60 de l/mp (aceste ultime valori sunt posibile mai ales pe sudul Munților Banatului.

Și miercuri vor fi ploi abundente prin bună parte din țară. În Transilvania vor fi ploi, fără fenomene convective de data aceasta. Însă în Muntenia și Moldova vor fi furtuni. Cantități mari, 20-40, se vor înregistra în zonele montane și interiorul arcului carpatic, posibil chiar 50-70 de l/mp.

Pe parcursul nopții de miercuri spre joi vor mai fi ploi în Transilvania, Maramureș, izolat și în sudul Moldovei. După-amiaza va ploua și în zonele montane, nordul Dobrogei, Muntenia și vestul Banatului. Se mai pot acumula 10-15 l/mp prin nordul Crișanei, Maramureș, izolat în Transilvania și nordul Munteniei.

Și vineri mai sunt condiții de ploi, slabe cantitativ, în nordul Moldovei, Maramureș, Transilvania și, izolat, pe arii restrânse, în Muntenia și Oltenia.

Weekendul va fi unul fără precipitații.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate