Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Vremea se schimbă radical: Temperaturile scad brusc, cu peste 10 grade. Prognoza meteo în România, pentru 23–29 septembrie 2024

toamna vremea meteo saptamana prognoza meteo septembrie

Publicat

Vremea se schimbă radical. Temperaturile scad brusc, cu diferențe de peste 10 grade. Prognoza meteo săptămâna 23 – 29 septembrie.

Ultima săptămână a lunii septembrie va fi una foarte caldă, cu temperaturi de vară. Totuși, în weekend vremea se schimbă radical.

În mare parte din țară vor veni ploi însemnate cantitativ. Temperaturile scad brusc, cu diferențe de peste 10 grade Celsius.

Potrivit prognozemeteo.ro, chiar dacă în ultima săptămână din septembrie vom avea parte de zile frumoase, cu temperaturi mai degrabă potrivite verii, vremea se va schimba brusc.

Mai întâi vin ploile. Acestea vor fi chiar importante cantitativ și vor cuprinde toată țara.

Apoi, de duminică, în unele regiuni vor fi maxime care abia ating 14 – 15 grade Celsius. Asta după ce, în urmă cu doar o zi, se înregistrau 28 – 30 de grade Celsius.

Vă prezentăm prognoza meteo în săptămâna 23 – 20 septembrie

Prognoza meteo săptămâna 23 – 29 septembrie. Temperaturi minime:

Începem săptămâna cu minime de la 11 – 13 chiar 14 grade în cea mai mare parte a țării. Vor fi valori ușor mai scăzute prin Transilvania (9 – 10 grade), în timp ce la munte vor fi valori de 7 – 9 grade, cu 2 – 4 grade pe crestele montane).

MARȚI mai câștigăm un grad – două și putem ajunge la valori de 14 – 16 grade. Prin sudul Banatului vor fi posibile chiar 17 – 18 grade. Cele mai scăzute valori rămân prin Transilvania (11 – 12 grade) cu 8 – 10 grade la munte (3 – 5 grade pe creste).

Aceleași valori ca le păstrăm și MIERCURI și JOI dimineața, cu aceeași distribuție teritorială a lor.

Minimele de VINERI ajung deja la pragul unei nopți tropicale prin Banat și Crișana (19 – 20 de grade), iar în restul țării vor fi posibile 16 – 18 grade. Și Transilvania mai primește 1- 2 grade și ajungem la 14 – 15 grade, cu 9 – 11 grade la munte (6 – 7 grade pe creste).

Și WEEKENDUL vine cu dimineți foarte calde, cu minime cuprinse între 17 – 19 grade sâmbătă, în timp ce duminică, prin sudul Olteniei sunt posibile chiar 21 – 22 de grade.

Prognoza meteo săptămâna 23 – 29 septembrie. Temperaturi maxime:

Despre maximele acestei săptămâni nu sunt foarte multe de spus. De LUNI până JOI vom avea parte de maxime de vară, cu valori cuprinse, în general, între 24 – 26, 27 de grade. VINERI și SÂMBĂTĂ prin Oltenia și Muntenia se pot atinge 30 – 32 de grade.

De DUMINICĂ însă  vom avea parte de o schimbare radicală de registru. Astfel, prin nordul Moldovei abia mai atingem 13 – 14 grade, prin centrul și sudul Moldovei, Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana și Oltenia nu vor fi mai mult de 17 – 19 grade, în timp ce la munte 9 – 11 grade.

Singurele regiuni care rămân cu valori mult peste normalul perioadei vor fi Muntenia și Dobrogea, unde mai urcăm spre 25 – 27 de grade.

Prognoza meteo săptămâna 23 – 29 septembrie. Precipitații:

Primele precipitații apar în țara noastră spre seara zilei de MARȚI, prin Banat și sudul Crișanei, ploi care vor avea și caracter convectiv (ploi de vară, însoțite și de descărcări electrice).

Ploile vor continua și pe parcursul nopții și dimineții de MIERCURI, cuprinzând și Maramureșul, Apusenii și vestul Transilvaniei. Odată cu orele după amiezii avem parte de ploi de vară prin zonele montane, prin Banat, Oltenia, iar seara și prin vestul Munteniei.

MIERCURI, prin Banat și Oltenia sunt posibile cantități și de 15 – 20 de l/mp (pe areale restrânse).

Noaptea de miercuri spre JOI vine cu ploi prin Oltenia, Muntenia, nordul Moldovei, dar, pe arii restrânse, inclusiv prin Transilvania, Maramureș și Crișana. Tot prin Oltenia se pot acumula 10 – 15 l/mp.

VINERI nu avem parte de precipitații la nivelul țării noastre.

Odată cu a doua parte a zilei de SÂMBĂTĂ și pe tot parcursul zilei de DUMINICĂ, ciclonul despre care vorbeam la contextul sinoptic, își pune amprenta și asupra precipitațiilor de la noi.

Astfel, de la V la E, țara noastră va fi traversată de ploi, ploi care vor putea avea inclusiv caracter de aversă și să fie însoțite și de fenomene convective.

Astfel, duminică, în cea mai mare parte a țării am putea acumula 20 – 30, 35 de l/mp.

Singurele zone care vor fi ”ferite” sunt estul Munteniei, sudul Moldovei, Dobrogea, dar și Banatul și Crișana.

Așadar, vom avea o săptămână care va aduce ploi prin bună parte din țară, iar cantitățile ar putea ajunge la 15 – 20, 30 de l/mp. Doar prin sudul Olteniei, prin estul Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea nu prea vom vedea foarte multe precipitații.

Prognoza meteo săptămâna 23 – 29 septembrie. Context sinoptic:

Săptămâna care urmează, la nivel continental va fi dominată de un vast câmp de presiune scăzută care se va contopi într-un ciclon ale cărui izobare se vor extinde din Scandinavia până în sudul Spaniei.

În timpul acesta, țara noastră se va afla, cea mai mare parte a săptămânii, sub persistența unui câmp de presiune ridicată, asociată unui anticiclon. Dar weekendul ne va pune și pe noi sub influența ciclonului care va mătura vestul Europei (un ciclon adânc, cu centrul baric estimat chiar la 985 mba).

Ciclonul din vestul continentului are o corespondență bine definită până la nivelul troposferei înalte, prin nuclee de aer rece și odată cu deplasarea sa pe direcția V – E, în spatele său se poziționează și avansează o coborâre polară maritimă, care, începând cu ziua de duminică, va ajunge și în țara noastră.

Dar, până atunci, vom avea parte de o puternică advecție de aer cald (PPmc), advecție caldă care, mai ales pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă va aduce o încălzire puternică la nivelul țării noastre, cu abateri termice și spre +10, +12 grade peste normalul perioadei.

Vremea în Alba, în săptămâna 23-29 septembrie

Săptămâna 23-29 septembrie aduce temperaturi ridicate în județul Alba, dar și perioade de instabilitate atmosferică, în special la mijlocul săptămânii și în weekend.

Temperaturile vor atinge valori maxime de până la 29 de grade Celsius, cu un debut cald și însorit. Totuși, duminică este așteptată o răcire bruscă, când temperaturile vor scădea sub 20 de grade.

În zona de munte, vor exista condiții de instabilitate atmosferică, iar temperaturile vor varia între 12 și 21 de grade pe parcursul săptămânii. Pe măsură ce weekendul se apropie, sunt prognozate averse și furtuni, în special în zonele montane și în regiunile mai înalte ale județului.

Prognoza meteo în județul Alba în săptămâna 23-29 septembrie 2024

Luni și marți: Vreme caldă și însorită Luni, vremea va fi predominant însorită în majoritatea localităților din județ, cu temperaturi maxime între 24 și 26 de grade în orașele Alba Iulia, Aiud și Blaj.

Marți, temperaturile vor continua să crească, ajungând până la 28 de grade în unele localități, însă cerul va fi parțial noros, marcând începutul unei perioade de instabilitate atmosferică.

Miercuri și joi: Ploi de scurtă durată și cer parțial noros La mijlocul săptămânii, sunt prognozate averse scurte în Alba Iulia, Sebeș, Câmpeni și în zonele montane, precum Arieșeni.

Temperaturile vor rămâne ridicate, cu valori de până la 26 de grade în zonele joase, dar vor scădea ușor în zonele montane, unde maximele nu vor depăși 20 de grade. Joi, vremea se va îmbunătăți, cu cer parțial noros și temperaturi de până la 27 de grade.

Vineri și sâmbătă: Zile însorite, urmate de instabilitate atmosferică Vineri și sâmbătă vor aduce din nou temperaturi ridicate, de până la 29 de grade, cu soare predominant.

Totuși, sâmbătă după-amiaza, condițiile meteorologice vor deveni instabile, în special în zona montană și în vestul județului, unde sunt așteptate furtuni și averse.

Duminică: Răcire bruscă și ploi Duminică, 29 septembrie, se va resimți o răcire semnificativă în județul Alba, cu maxime care nu vor depăși 20 de grade Celsius în Alba Iulia și Sebeș.

În zonele montane, temperaturile vor scădea chiar mai mult, iar ploaia și norii vor domina pe tot parcursul zilei. Vezi AICI Vremea în Alba 23-29 septembrie pe zile și  localități

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate