Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA se schimbă radical. Val de frig peste România. Cât de mult scad temperaturile în următoarele săptămâni

Publicat

Vremea se răcește. Vor fi temperaturi sub valori normale pentru această perioadă. Va ploua până în 10 noiembrie și din nou, posibil după 17 noiembrie.

La munte vor fi și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.

Val de frig

”Vor fi temperaturi din ce în ce mai coborâte, o vreme care devine rece pentru această perioadă, mai ales în timpul nopţilor şi dimineţilor, când temperaturile devin uşor negative în toate regiunile.

În estul Transilvaniei am putea avea în jur de minus 10 grade. Foarte frig!

Ploi vor mai fi în sud-vestul, centrul, estul ţării, mai ales în partea sudică, sud-estică, urmând ca, de miercuri încolo, vremea să devină predominant frumoasă, dar pe la câmpie, pe văi să apară ceaţă, nebulozitate joasă.

Va fi destul de frig, mai ales miercuri spre joi şi joi spre vineri, urmând ca spre weekend vremea să se încălzească uşor.

Pentru vineri, sâmbătă, duminică, în zonele deluroase, ne aşteptăm ca temperatura să treacă de 15 grade”, a declarat Mihai Huștiu (ANM), pentru Dcnews.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a prezentat luni prognoza de vreme pe regiuni, pentru următoarele două săptămâni, 8-21 noiembrie.

Prognoza meteo 8-21 noiembrie TRANSILVANIA

Vremea se va răci în intervalul 8-11 noiembrie. Media temperaturilor maxime va scădea de la 12 la 9-10 grade, iar cea a minimelor de la 6 la -3 grade.

Între 12 și 15 noiembrie, și temperaturile maxime vor ajunge la valori sub cele normale, cu medii de 7-8 grade, în timp ce minimele nocturne vor fi în medie aceleași.

A doua săptămână se va caracteriza prin valori termice ușor mai scăzute decât cele normale pentru a doua jumătate a lunii noiembrie. Cu mici variații de la o zi la alta, media temperaturilor maxime va fi de 6-7 grade, iar cea a minimelor în jurul a -2 grade.

Temporar va ploua în intervalul 7-10 noiembrie, când local vor fi și cantități de apă mai însemnate.

Ulterior, probabilitatea pentru ploi va fi în creștere în a doua parte a celei de-a doua săptămâni.

Prognoza meteo 8-21 noiembrie LA MUNTE

În primele trei zile, valorile termice vor fi în scădere până la o medie a maximelor de 2-4 grade și a minimelor în jurul a -3 grade.

Temperaturile maxime vor crește în intervalul 11-12 noiembrie, devenind mai ridicate decât normalul termic al acestei perioade pentru această regiune.

Mediile maximelor vor fi de 8-9 grade și minime în jurul pragului de îngheț.

Pe parcursul celei de-a doua săptămâni nu sunt estimate variații mari de la o zi la alta. Se vor înregistra medii ale temperaturilor maxime de 2-4 grade și ale minimelor de -4…-2 grade, caracterizând în această regiune o vreme mai rece decât în mod normal.

Temporar vor fi precipitații moderate cantitativ, ploi, lapovițe și ninsori în intervalul 8-10 noiembrie, iar după data de 14 noiembrie, probabilitatea pentru precipitații va fi ceva mai ridicată spre finalul celei de-a doua săptămâni.

Prognoza meteo 8-21 noiembrie MARAMUREŞ

În intervalul 8-12 noiembrie, maximele termice se vor situa, în medie, în jurul a 11 grade, iar media minimelor va scădea de la 7 la -1…0 grade.

Între 12 și 16 noiembrie și temperaturile maxime vor ajunge la valori sub cele normale, cu medii în jurul a 7 grade, în timp ce minimele nocturne vor fi în continuare, în medie, ușor sub 0 grade.

Până la finalul celei de-a doua săptămâni se vor înregistra valori termice ușor mai scăzute decât cele normale pentru a doua jumătate a lunii noiembrie. Cu mici variații de la o zi la alta, media temperaturilor maxime va fi de 6-7 grade, iar cea a minimelor în jurul a 0 grade.

Temporar va ploua în intervalul 7-9 noiembrie, când pe alocuri vor fi și cantități de apă mai însemnate. Ulterior, probabilitatea pentru ploi va fi în creștere după data de 17 noiembrie.

Prognoza meteo 8-21 noiembrie BANAT

În intervalul 8 – 12 noiembrie, media temperaturilor maxime va fi de 11-12 grade, iar cea a minimelor va coborî de la 7 la 2 grade.

Finalul primei săptămâni va aduce și temperaturile maxime la valori sub cele normale, prin medii de 8-9 grade. Minimele nocturne vor fi de 1-2 grade, în medie.

A doua săptămână se va caracteriza prin valori termice ușor sub cele normale pentru a doua jumătate a lunii noiembrie. Cu mici variații de la o zi la alta, media temperaturilor maxime va fi în jurul a 10 grade, iar cea a minimelor de 2-3 grade.

Va ploua moderat cantitativ în intervalul 7 – 9 noiembrie, când izolat vor fi și cantități de apă însemnate.

Ulterior, probabilitatea pentru ploi va fi în creștere după data de 17 noiembrie.

Prognoza meteo 8-21 noiembrie CRIŞANA

În intervalul 8 – 12 noiembrie, media temperaturilor maxime va fi de 11-12 grade, iar cea a minimelor va coborî de la 7 la 1-2 grade.

Finalul primei săptămâni va aduce și temperaturile maxime la valori sub cele normale, prin medii de 8 -9 grade, în timp ce minimele nocturne vor fi în medie aceleași.

A doua săptămână se va caracteriza prin valori termice ușor mai scăzute decât cele normale pentru a doua jumătate a lunii noiembrie. Cu mici variații de la o zi la alta, media temperaturilor maxime va fi de 8-9 grade, iar cea a minimelor în jurul a 2 grade.

Va ploua în intervalul 7-9 noiembrie, când local vor fi posibile și cantități de apă însemnate.

Ulterior, probabilitatea pentru ploi va fi în creștere după data de 17 noiembrie.

Prognoza meteo 8-21 noiembrie MOLDOVA

În primele 3 zile ale intervalului și la nivelul acestei regiuni temperaturile vor fi în scădere, de la o medie de 13 la 7 grade pentru maxime și de la 7 la -1 grad pentru minime.

Vremea va fi în ușoară încălzire în perioada 11 – 13 noiembrie când media temperaturilor maxime va fi de 9-11 grade, iar cea a minimelor va crește de la -2 la 2 grade.

Ulterior, cu mici variații de la o zi la alta, valorile termice vor fi ușor sub cele normale astfel că, până la finalul celei de-a doua săptămâni, se vor înregistra medii ale maximelor de 6-8 grade, iar cele ale minimelor vor fi apropiate de 0 grade.

Se vor semnala ploi în general slabe în intervalul 7-10 noiembrie, dar apoi regimul pluviometric se va menține deficitar, chiar dacă izolat și trecător pot fi precipitații slabe.

Prognoza meteo 8-21 noiembrie DOBROGEA

Valorile termice vor fi în scădere până în 10 -11 noiembrie, când media maximelor va fi în jurul a 7 grade, iar cea a minimelor, 1-3 grade.

Vremea se va încălzi ușor pe 12 și 13 noiembrie, devenind apropiată de normalul termic cu medii de 11-12 grade la maxime și 3-5 grade la minime.

În cursul celei de-a doua săptămâni se vor înregistra medii ale temperaturilor maxime de 9-11 grade și ale minimelor de 2-4 grade, caracterizând o vreme ușor mai rece decât în mod normal.

Regimul pluviometric se va menține deficitar, cu ploi în general slabe în intervalul 8-10 noiembrie și posibil după data de 17 noiembrie.

Prognoza meteo 8-21 noiembrie MUNTENIA

Valorile termice vor fi în scădere până pe 10 noiembrie, când media maximelor va fi în jurul a 8 grade, iar cea a minimelor 2-3 grade.

Temperaturile maxime vor crește ușor pe 12 și 13 noiembrie, devenind apropiate de normalul termic cu medii de 11-12 grade, dar cele minime vor fi în continuare scăzute, 0-2 grade, în medie.

În cursul celei de-a doua săptămâni se vor înregistra medii ale temperaturilor maxime de 8-10 grade și ale minimelor de 1-3 grade, caracterizând o vreme ușor mai rece decât în mod normal.

Temporar va ploua în intervalul 8-10 noiembrie, când local vor fi și cantități de apă mai însemnate. Ulterior, probabilitatea pentru ploi va fi în creștere după data de 17 noiembrie.

Prognoza meteo 8-21 noiembrie OLTENIA

Valorile termice vor fi în scădere până pe 10-11 noiembrie, când media maximelor va fi în jurul a 7 grade, iar cea a minimelor 1-3 grade.

Temperaturile maxime vor crește ușor pe 12 și 13 noiembrie, devenind apropiate de normalul termic cu medii de 11-12 grade, dar cele minime se vor menține scăzute, 0-2 grade, în medie.

În cursul celei de-a doua săptămâni se vor înregistra medii ale temperaturilor maxime de 8-10 grade și ale minimelor de 0-2 grade, caracterizând o vreme ușor mai rece decât în mod normal.

Va ploua moderat cantitativ în intervalul 8-10 noiembrie, când local vor fi și cantități de apă însemnate. Ulterior, probabilitatea pentru ploi va fi în creștere după data de 17 noiembrie.

Vremea de Moș Nicolae

Săptămâna 8-14 noiembrie

Valorile termice vor fi ușor mai coborâte decât cele specifice pentru acest interval în regiunile vestice și nordice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Regimul pluviometric va fi local excedentar în regiunile vestice, centrale și nord-estice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

Săptămâna 15-21 noiembrie

Temperatura medie a aerului va avea valori mai coborâte decât cele normale pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Regimul pluviometric va fi în general deficitar în regiunile sudice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă.

Săptămâna 22-28 noiembrie

Temperaturile medii vor fi ușor mai coborâte decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile.

Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Temperaturi maxime: între 3 și 10-12 grade Celsius.

Precipitații: ploi, dar și ninsori în zonele mai joase (25-26 noiembrie în centrul și vestul țării; 21, 23, 25, 26 noiembrie – ploi/ninsori în sud și est)

Săptămâna 29 noiembrie–6 decembrie

Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, în toate regiunile.

Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va avea o tendință ușor deficitară, în cea mai mare parte a țării.

Temperaturi maxime: între 3 și 8 grade Celsius

Precipitații: posibile ninsori în zone joase, 1-4 decembrie în centrul și vestul țării; ploi/ninsori în sud și est: 29-30 noiembrie, 3 și 5 decembrie)

surse: meteoromania.ro, dcnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: ACCIDENT RUTIER la Alba Iulia: TRAFIC RESTRICȚIONAT pe strada Cloșca. Două mașini implicate

Publicat

Un accident rutier a avut loc marți seara, în jurul orei 18.40, pe strada Cloșca, din Alba Iulia, în zona Hotelului Cetate. 

Din primele informații în accidentul rutier au fost implicate două autoturisme, un Volkswagen și un Mercedes.

Potrivit ISU Alba, la fața locului au intervenit pompierii din Alba Iulia cu două autospeciale. În momentul în care salvatorii au ajuns la fața locului două persoane implicate în accident erau ieșite din automobile.

Potrivit unui martor ocular, unul dintre automobile ar fi ricoșat într-un copac.

IPJ Alba transmite că traficul este restricționat pe strada Cloșca din Municipiul Alba Iulia din cauza unui accident rutier cu două auto implicate și două persoane accidentate ușor.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: Corul Theotokos din Alba Iulia împlinește 35 de ani de activitate. Concert extraordinar cu 134 de copii

Publicat

Corul Theotokos

Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba în colaborare cu Primăria Municipiului Alba Iulia organizează, marți, 29 noiembrie 2022, un concert extraordinar, care marchează aniversarea a 35 de ani de la înființarea Corului de copii „Theotokos” din Alba Iulia, dirijat și coordonat de părintele Călin Bulac.

Evenimentul se desfășoară la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia de la ora 18:00.

134 de copii (dintre care 122 sunt membri ai corului și alți 12 mici actori) vor urca pe scenă în fața unei săli în care se vor afla părinții, bunicii, foști membrii și prietenii de peste ani ai corului.

Corul de copii „Theotokos” din Alba Iulia s-a înființat în 15 noiembrie 1987, în prima zi din Postul Nașterii Domnului. Numele corului provine din limba greacă și înseamnă „Născătoare de Dumnezeu”.

Inițiativa înființării corului aparține Înalt Prea Sfințitului Părinte Andrei, în acea vreme preot paroh al Bisericii Ortodoxe „Maieri I” din Alba Iulia. Tot de atunci, dirijorul corului este părintele Nicolae-Călin Bulac.

La început, corul reunea 24 de copii, iar numărul acestora a ajuns în prezent la peste o sută de elevi ai mai multor școli și licee din Alba Iulia.

Repertoriul corului cuprinde piese religioase specifice atât credinței ortodoxe, cât și altor culte creștine, melodii din repertoriul coral clasic și folcloric.

Cu toate că timp de doi ani, activitatea s-a desfășurat sub regimul ateu-comunist, corul a avut şi atunci o bogată misiune, fiind cunoscut în bisericile din oraș şi din ţară.

Corul Theotokos

Corul Theotokos

Revoluția din decembrie 1989 a deschis corului noi posibilități de afirmare, iar acesta a reușit să se implice nu numai în plan religios, dar și în viața cultural-artistică a orașului Alba Iulia, fiind o prezenţă obişnuită şi mult apreciată în cadrul manifestărilor de tot felul.

Una dintre frumoasele împliniri este şi realizarea a peste 25 de turnee peste hotarele României, în cadrul cărora copiii din „Theotokos” au purtat mesajul Sfânt al credinței strămoșești şi al înțelegerii dintre oameni.

Citește și: Corul Theotokos din Alba Iulia se afla la New York în timpul atentatelor de acum 21 de ani. Vizitaseră WTC, cu câteva zile înainte

La rândul lor, ei au fost şi gazde ale unor grupuri de copii şi tineri din Franţa, Ungaria, Republica Moldova şi Statele Unite ale Americii.

Succesul acestor turnee se oglindește și în distincțiile şi diplomele obținute, precum şi în articolele apărute în presă. În timpul turneelor au fost contactate instituții şi asociații caritabile, care mai apoi s-au implicat în sprijinirea caselor de copii din județul Alba.

Printre succesele corului se numără şi emisiunile de radio şi TV la care a participat, o emisiune transmisă prin reţeaua Eurovision, precum şi cele trei CD-uri realizate. Totodată, corul „Theotokos” a tipărit și o carte de povestiri religioase pentru copii.

Corul Theotokos la Patriarhia Romana in anul 1999

Corul Theotokos la Patriarhia Romana in anul 1999

Un moment cu totul deosebit al activității de până acum a avut loc în luna mai din anul 1999, când corul a primit invitația de a participa la festivitățile prilejuite de vizita Sanctității Sale Papa Ioan Paul al II-lea în România. Copiii au oferit un concert la Palatul Patriarhal, având bucuria de a putea conversa cu Sfântul Părinte.

Pentru activitatea corului, Prea Fericitul Părinte Teoctist, Patriarhul României, i-a conferit dirijorului corului, părintelui Nicolae Călin Bulac, „Crucea Patriarhală”, cea mai înaltă distincție a Bisericii Ortodoxe Române.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Miercuri: Mantaua militară de război a mareșalului Unirii, Constantin Prezan și alte obiecte istorice, prezentate la Alba Iulia

Publicat

Miercuri, 30 noiembrie 2022, de la ora 15.00, la Sala Unirii va avea loc vernisajul expoziției „Constantin Prezan – Mareșalul Unirii”.

Expoziția, adusă în fața publicului în cadrul programului dedicat Zilei Naționale a României, își propune să omagieze figura ilustră a lui Constantin Prezan (1861-1943), cel care a avut un rol decisiv în povestea creării României Mari.

Cu această ocazie, vor fi expuse o serie de piese cu valoare istorică deosebită, obiecte ce i-au aparținut mareșalului Prezan. Este vorba despre mantaua militară purtată în timpul războiului, precum și o serie de distincții pe care le-a primit pentru contribuția la Marea Unire de la 1918, dintre care Ordinul Ferdinand I.

Vezi PROGRAM COMPLET 1 Decembrie 2022 la Alba Iulia. Evenimentele organizate de Ziua Națională în Capitala UNIRII

Din poziția de șef al Marelui Cartier General (1916-1918), Constantin Prezan a fost artizanul rezistenței armatei române din vara anului 1917, iar apoi, în cadrul campaniei din Transilvania și Ungaria (1918-1920).

Din aceeași funcție de comandant operativ al trupelor, a condus operațiunile de eliberare a Ardealului. Pentru întreaga sa carieră militară și, îndeosebi, pentru rolul primordial avut în Primul Război Mondial, Constantin Prezan a fost ridicat la rangul onorific de mareșal, în 1930, deținând totodată poziția de senator al drept și de membru de onoare al Academiei Române, transmit organizatorii.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Muzeul Național de Istorie a României, Complexul Muzeal Național Moldova Iași, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Șoferi care au pus în pericol traficul rutier din județul Alba. Tânăr de 21 de ani, prins de polițiști beat la volan

Publicat

Polițiștii au prins doi șoferi care puneau în pericole traficul rutier. Este vorba despre un tânăr de 21 de ani, prins băut la volan în toiul nopții pe un drum național din Apuseni și despre un bărbat care circula cu o autorizație provizorie de circulație expirată de 6 luni. 

La data de 29 noiembrie 2022, în jurul orei 01,00, polițiștii Postului de Poliție Lupșa au depistat un tânăr de 21 de ani, din comuna Iara, județul Cluj, în timp ce conducea un autoturism, pe DN 75, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,78 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

La data de 28 noiembrie 2022, în jurul orei 12,00, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Blaj, în timp ce acționau pe raza comunei Bucerdea Grânoasă, au oprit, pentru control, un autoturism condus de un bărbat de 33 de ani, din comuna Lopadea.

Cu ocazia verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că autoturismul condus de bărbat avea autorizația provizorie de circulație expirată din luna aprilie a anului 2022.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere, pe drumurile publice, a unui autovehicul neînmatriculat.

Foto: Arhivă, rol ilustrativ – sursă IPJ Alba

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax