Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Xiaomi, suspectat că își spionează utilizatorii de mobil. Descoperirea unui cercetător român în securitate cibernetică

Publicat

securitate cibernetica hacker internet

Gabi Cîrlig, cercetător în securitate cibernetică și colaborator CERT-RO prin intermediul programului de voluntariat, a descoperit  recent faptul că o mare parte a activității sale pe un smartphone Xiaomi (Redmi Note 8) era urmărită, în timp ce se extrăgeau diferite tipuri de date despre dispozitiv. 

Mai mult, atunci când a folosit browser-ul de internet implicit al smartphone-ului, a observat că acesta înregistra toate site-urile pe care le vizita, inclusiv interogări de pe motoare de căutare precum Google sau DuckDuckGo, dar și alte informații, cu ajutorul unei funcții news feed al software-ului Xiaomi.

Tracking-ul (urmărirea) se întâmpla inclusiv atunci când era folosită opțiunea de browsing privat ‘incognito’.

Dispozitivul înregistra, de asemenea, ce foldere (directoare) a deschis și pe ce ecrane a efectuat acțiunea de swipe, inclusiv în cazul barei de status și paginii de setări.

Toate datele au fost ‘împachetate’ și trimise către serverele remote (la distanță) din Singapore și Rusia, deși domeniile web pe care le găzduiau erau înregistrate în Beijing.

Acuzațiile asupra companiei există însă și la nivel internațional.

Xiaomi neagă însă spionarea utilizatorilor și transmite că informațile despre telefonul care trimite intenționat imagini și mesaje pe serverele chineze și ruse, în scopul spionării nu sunt adevărate.

Cu toate acestea, Xiaomi nu neagă că telefoanele lor au o caracteristică de conectare automată și încărcare de informații pe server. Sunt calcule despre activitățile clienților, astfel încât compania să poată trimite actualizări și să recomande cele mai potrivite aplicații pentru utilizatori, pentru îmbunătățirea serviciului clienților, spun reprezentanții companiei.

Sursă: Centrul Național de Răspuns la Incindente de Securitate Cibernetică – CERT

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax