Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Zăpadă de peste 100 de centimetri pe pârtiile din Arieşeni şi Şureanu. Circulaţia de la Oaşa la Domeniul Schiabil a fost redeschisă


Publicat

Turiştii care ajung în acest week-end în judeţul Alba vor avea parte din nou de un week-end alb, iar asta deoarece, în staţiunile turistice din Arieşeni şi Şugag, stratul de zăpadă depăşeşte câteva zeci de centimetri. Mai mult decât atât, la Arieşeni, administraţia locală organizează Serbările Zăpezii, aşa că distracţia şi jocurile în aer liber se vor afla în aceste zile la loc de cinste.

Potrivit jandarmilor montani, la Arieşeni şi Şureanu traseele turistice sunt închise, iar cei care se deplasează în aceste zone trebuie să ştie că circulaţia se desfăşoară în condiţii de iarnă, iar carosabilul este acoperit cu zăpadă. Nu au fost semnalate blocaje în trafic, dar de la Tâu la Oaşa, pe anumite porţiuni de drum, deplasarea se face pe un singur sens de mers.

Vineri, drumul de la barajul Oaşa la Domeniul Schiabil Şureanu, a fost închis şi s-a intervenit pentru deszăpezire. În jurul orei 14.00, jandarmii au anunţat că circulaţia a fost redeschisă după ce au urcat cu maşini de teren, ajutaţi de cetăţeni şi au bătătorit zăpada de pe artera rutieră. Accesul este dificil însă, avantajaţi fiind cei care deţin autoturisme de teren echipate corespunzător.

La vârtop, stratul de zăpadă măsoară 150 cm, în timp ce la Luncile Prigoanei şi Poarta Raiului, atinge 120 de cm. Temperaturile la munte variază între -10 şi -15 grade Celsius.

Există acoperire de semnal telefonie mobilă în reţeaua Cosmote pe comunicaţia Tău – Barajul Oaşa, pe o porţiune de 6-7 km şi pe Domeniul Schiabil Şureanu, la descărcarea teleschiului. La Arieşeni, există acoperire în toate reţelele de telefonie mobilă.

Jandarmii avertizează că există pericol de avalanşe la altitudini de peste 1700 de metri, iar turiştii sunt sfătuiţi să ia legătura cu jandarmii pentru orice informaţii suplimentare.

Pentru a preveni apariţia oricăror incidente, pe durata Serbărilor Zăpezii de la Arieşeni, jandarmii din Alba atenţionează:

Pentru prevenirea incidentelor, recomandăm cetăţenilor care vor participa la aceste manifestări să respecte recomandările făcute de organizatori sau forţele de ordine, să nu întreprindă acţiuni de natură a împiedica desfăşurarea normală a festivităţilor şi să nu incite la asemenea comportamente, să nu deţină arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare, petarde, substanţe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, ori alte obiecte ce pot fi folosite pentru acţiuni violente. Totodată, le solicităm să nu depăşească limitele decenţei comportamentale, să evite consumul excesiv de alcool, să acorde sprijin forţelor de ordine pentru asigurarea unui climat de normalitate civică şi să ţină cont că manifestările obscene, contrare bunelor moravuri, vor fi ferm sancţionate.

Atragem atenţia turiştilor că fapte precum: accesul sau circulaţia pe pârtiile ori traseele de schi pentru agrement cu automobile sau orice alt tip de vehicul (ATV), coborârea pe pârtiile sau traseele de schi pentru agrement utilizând sănii, dispozitive improvizate sau alte materiale şi accesul pe pârtiile de schi pentru agrement fără echipament adecvat pentru practicarea schiului sau snowboarding-ului constituie contravenţii, putând fi sancţionate cu amendă cuprinsă între 25 şi 5000 de lei. În plus, având în vedere straturile succesive de gheaţă şi zăpadă, fluctuaţiile de temperatură şi ceaţa semnalată la altitudini mari, amatorii de excursii montane sunt avertizaţi că traseele turistice prezintă un grad ridicat de periculozitate – ele fiind declarate închise de către Serviciul Public Salvamont Alba – şi sunt sfătuiţi să rămână în preajma pârtiilor de schi special amenajate.

În final, reamintim turiştilor că pot apela cu încredere, în orice situaţie, la ajutorul jandarmilor, intervenţia acestora putând fi solicitată atât prin contact direct cât şi prin apelarea numărului unic de urgenţă 112″.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Tânărul care a furat un cal din Vinț de Jos ar fi sustras și un atelaj și un ham de pe terenul unui localnic din comună

Publicat

Polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos l-au identificat pe un tânăr din Vințu de Jos, ca persoană bănuită de furt. Acesta nu se află la prima faptă de acest fel.

Potrivit IPJ Alba, la data de 13 august 2020, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos l-au identificat pe un tânăr de 17 ani, din comuna Vințu de Jos, ca persoană bănuită de comiterea unui furt.

În sarcina acestuia s-a reținut faptul că, în noaptea de 8/9 august 2020, ar fi sustras un atelaj hipo și un ham pentru cal, în valoare de aproximativ 1.200 de lei, de pe terenul unui bărbat, de 59 de ani, din comuna Vințu de Jos.

Bunurile au recuperate și predate păgubitului.

Față de tânăr cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt.

Nu este singura faptă săvârșită de către acesta în noaptea de 08/09 august. Tânărul fi sustras și un cal.

Informații de background

La data de 09 august 2020, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au fost sesizați de către un cetățean din comună, cu privire la faptul că, în noaptea precedentă, i-a dispărut, un cal în valoare de 4.000 de lei, pe care, în seara zilei de 8 august, l-a lăsat legat în fața imobilului în care locuiește.

În urma investigațiilor efectuate, polițiștii au reușit să-l identifice pe un tânăr de 17 ani, din comuna Vințu de Jos, ca și persoană bănuită de săvârșirea furtului.

După ce a furat animalul, tânărul l-ar fi vândut pe raza municipiului Sebeș.

Animalul a fost recuperat și restituit păgubitului, iar față de tânărul bănuit de furt a fost întocmit dosar penal în cadrul căruia este cercetat pentru furt calificat.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Doi polițiști din Alba au salvat o femeie care a vrut să se sinucidă în râul Sebeș. Cine sunt salvatorii

Publicat

Ieri, 13 august 2020, în jurul orei 12.00, în urma unui apel prin 112, agent șef principal de poliție Murariu Emanuel și agent de poliție Cîrgea Dragoș din cadrul Poliției Municipiului Sebeș au intervenit în zona râului Sebeș, unde se afla o femeie de 60 de ani, din Sebeș, cu intenția declarată de a se sinucide.

Potrivit IPJ Alba, polițiștii nu s-au lăsat copleșiți de emoție si au reușit să o convingă pe femeie să renunțe la gestul sinucigaș și să primească ajutorul lor pentru a ieși din apele râului.

Femeia a primit asistentă medicală și se află în afara oricărui pericol.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Tichete sociale de 500 lei pe an, pe suport electronic, pentru copii din Alba Iulia. Condiții și acte necesare

Publicat

sediu primarie drona

Începând din acest an vor fi acordate tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional, anunță Primăria Alba Iulia. Aceste tichete provin din fonduri externe nerambursabile, iar beneficiarii sunt copiii cei mai dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial, potrivit sursei citate.

Pentru a putea beneficia de aceste tichete, copiii trebuie să îndeplinească criteriile de venit stabilite în Programul național de rechizite școlare, conform Ordonanței Guvernului nr. 33/2001 privind acordarea de rechizite școlare în anul școlar 2001- 2002, aprobată cu modificări și completări prin Legea 126/2002, respectiv care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară.

„Sprijinul educațional este un sprijin financiar acordat sub formă de tichet social pe suport electronic pentru achiziționarea de materiale școlare copiilor celor mai dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial”, a declarat Voicu Paul, viceprimar cu atribuții de primar.

Tichetele se acordă în baza Ordonanței de Urgență nr. 133/2020 privind unele măsuri pentru sprijinirea categoriilor de elevi cei mai defavorizați care beneficiază de sprijin educațional pe bază de tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional.

Valoarea nominală a unui tichet social pe suport electronic pentru sprijin educațional este de 500 lei/an școlar.

Pentru a putea intra în posesia tichetelor valorice, beneficiarii trebuie să depună o cerere la sediul Direcției de Asistență Socială a Municipiului Alba Iulia situat pe Bulevardul Republicii nr. 26 sau la Centrul de consiliere și sprijin pentru părinți și copii “Sfânta Maria” situat pe strada Arnsberg, nr. 34A până la data de 9 septembrie.

Persoanele eligibile trebuie să prezinte următoarele documente: copie după actul de identitate și acte doveditoare cu privire la veniturile obținute în luna iulie.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Alertă ANPC: Gel de mâini periculos, toxic pentru sistemul nervos central și pentru ochi, în comerț

Publicat

Un gel de mâini periculos este vândut în magazine, deși conține metanol, toxic pentru sistemul nervos central și pentru ochi, atrage atenția Paul Anghel, directorul general al Direcţiei Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană ANPC.

„Alerta RAPEX privind un produs care poate afecta sănătatea consumatorilor: gel de mâini produs în Turcia notificat de către Danemarca: produsul conține metanol (valoare măsurată: 11,6 %), care este deosebit de toxică pentru sistemul nervos central și pentru ochi”, anunță Paul Anghel, într-o postare pe rețeaua de socializare Facebook.

Potrivit acestuia, lipsesc pictogramele de pericol și avertizările necesare.

„Prin urmare, utilizatorii nu au nicio informație cu privire la toxicitatea și la inflamabilitatea produsului. Ambalajul nu este prevăzut cu sistem de închidere de siguranță pentru copii. Ingestia sau contactul cu metanolul poate duce la orbire și la deces. Produsul nu respectă regulamentele privind produsele biocide și regulamentele privind clasificarea, etichetarea și ambalarea (CLP)”, mai adaugă Anghel.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate