Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Zece bănci din România investigate de Consiliul Concurenței pentru nereguli la calcularea ratelor de împrumut

Publicat

banci

Consiliului Concurenței, a efectuat controale la sediile a 10 instituții financiare de top din țară, ca parte a unei investigații care se concentrează pe posibile acțiuni de cartelizare și manipulare a datelor în Biroul de Credite.

Acțiunea de control vizează acumularea de dovezi pentru a corobora suspiciunile de încălcare a legilor concurenței.

Inspectorii au căutat probe de cartel în telefoane, computere, e-mailuri

Specialiștii de la Consiliul Concurenței au examinat mai multe tipuri de informații, inclusiv corespondența electronică și registrele telefonice ale angajaților bancari, pentru a colecta dovezi legate de presupusele practici neconcurențiale.

Profit.ro informează că, în cadrul investigației, au fost analizate computerele, e-mailurile și convorbirile telefonice ale personalului bancar implicat.

Baza legală pentru controalele-surpriză făcute de Consiliul Concurenței

În conformitate cu reglementările locale, Consiliul Concurenței are dreptul de a efectua inspecții surpriză la orice companie sau instituție financiară din România. Aceste acțiuni sunt permise dacă instituția are autorizație din partea Curții de Apel și dacă există o justificare solidă pentru obținerea de informații și documente care să ajute la elucidarea posibilelor practici neconcurențiale.

Înțelegeri între bănci la calcularea ratelor de împrumut

În 2022, s-a constatat că aceleași 10 bănci au avut un impact asupra indicatorului ROBOR, folosit în calcularea ratelor de împrumut, confirmând suspiciunile de activități de cartel.

Băncile vizate de cercetare sunt Banca Transilvania, BCR, BRD-Societe Generale, ING Bank, Raiffeisen Bank, CEC Bank, UniCredit Bank, OTP Bank România, EximBank și Intesa Sanpaolo România. Investigarea actuală pare a fi o extensie a acelor constatări anterioare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Cornelia

    joi, 07.09.2023 at 10:45

    nu va este rusine ma,astia care lucreaza la banci,ati triplat rata ficei mele cu acest robor,de la 3٪ la 9%,isarescule mai poti sa bei ceai de tei???
    ce pensie si salar ai, ma?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax