Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Zece cazuri de hepatită acută de tip A într-o comună din județul Alba. Mare parte a bolnavilor sunt copii

Publicat

 În urma apariției a zece cazuri de hepatită acută virală de tip A, într-o comunitate vulnerabilă din comuna Unirea, compartimentul de supraveghere și control al bolilor transmisibile și compartimentul evaluarea factorilor de risc din cadrul DSP Alba desfășoară o anchetă epidemiologică. Șapte cazuri au fost confirmate serologic, iar în cazul celorlalte trei analizele sunt în lucru.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba a intervenit, cu promptitudine, la sfârșitul lunii iulie, odată cu apariția primelor două cazuri de hepatită, iar personalul de specialitate (medic epidemiolog, asistenți igienă și asistenți comunitari) din cadrul instituției s-a deplasat în comunitate pentru a lua toate măsurile care se impun, cu scopul de a limita cât mai mult extinderea focarului.

Situație cazuri la data de 1 august pe grupe de vârstă:

Grupa devârstă 5 – 9 ani – 6 cazuri

Grupa devârstă 10 – 14 ani – 3 cazuri

Grupa de vârstă45 – 49 ani – 1 caz

Medicul de familie din comunitate a stabilit contacții, adică persoanele care au avut legături directe cu bolnavii, pe care îi supraveghează clinic și prin examen de urină, pe perioada maximă de incubație a bolii.

De asemenea,au fost verificate toate sursele de apă din localitate și, în urma analizelor de laborator, s-a stabilit că apa care curge de la două cișmele, situate pe strada unde au apărut aceste cazuri, nu îndeplinește parametrii microbiologici.S-a interzis consumul acesteia și s-a recomandat consumul apei distribuite de operatorul
regional, care întrunește parametrii de potabilitate. DSP Alba, în colaborare cu reprezentanții primăriei Unirea, efectuează acțiuni dedezinfecție și igienizare în cartierul în care au apărut aceste cazuri. Deasemenea, se asigură o sursă potabilă de apă, iar bazinul de apă al celor douăcișmele va fi dezinfectat.

Totodată,DSP Alba a dispus dezinfectarea latrinelor, iar personalul de specialitate a informat comunitatea cum poate preveni apariția și răspândirea hepatitei viraleacute de tip A, boală cu transmitere fecală orală.

Toate cazurile au fost internate în spitale, majoritatea la Aiud. O parte dintre pacienți s-au vindecat și au fost externați.

Evoluția cazurilor este, în continuare, atent monitorizată, prin personalul DSP, asistența medicală comunitară și medicul de familie.

Simptomatologia hepatitei virale A variază de la ușoară până la severă și are o durata de la două săptămâni la câteva luni. Infecția cu VHA rareori produce hepatităfulminantă și insuficiență hepatică. Imunitatea după infecție este pe
tot parcursul vieții.

Simptomatologia hepatitei A este dificil de diferențiat față de celelalte tipuri de hepatitevirale acute. Boala are de obicei un debut brusc cu febră, stare generală de rău, anorexie, greața, disconfort abdominal, icter și urină
hipercromă.

Simptomatologia clinică, de obicei, nu durează mai mult de 2 luni, cu toate că la 10% -15% din persoane, semnele și simptomele se pot prelungi până la 6 luni.

Apariția simptomatologieide infecție cu HVA este direct legata de vârstă. La copiii
cu vârsta mai mică de 6 ani, cele mai multe infecții sunt asimptomatice (70%). La adulți si copii cu vârsta peste 6 ani, infecția este de obicei simptomatica, icterul apărând la peste 70% dintre pacienți.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax