Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Zece tineri folkiști în concurs la Festivalul „Ziua de Mâine”, din Alba Iulia. Vezi artiștii invitați și programul evenimentului


Publicat

Pentru al nouălea an consecutiv, iubitorii muzicii folk se vor reuni pentru trei zile la Alba Iulia, la Festivalul „Ziua de Mâine”, ce va avea loc între 15 și 17 noiembrie 2013, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Nicu Alifantis, Țapinarii, Ducu Berți, Ioan Gyuri Pascu, Emeric Imre sunt doar câteva dintre numele consacrate ale acestui stil muzical, care vor urca pe scenă la Alba Iulia, în cele trei seri ale festivalului. Totodată, 10 tineri interpreți și cantautori din toată țara vor participa la concursul de folk, ce pune la bătaie premii în valoare de peste 2.000 lei.

Festivalul de Folk „Ziua de Mâine” ediția a IX-a, a fost prezentat miercuri de către directorul festivalului, Vali Șerban, președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, directoarea Bibliotecii „Lucian Blaga” Alba, Mioara Pop, și câțiva dintre membrii juriului, Laura Orian, Ioana Bogățan, Călin Bulac, Daniel Avram, într-o conferință de presă organizată la Artcafe Downtown din Alba Iulia.

Pe lângă concerte, la Festivalul de Folk „Ziua de Mâine”, publicul va putea participa și la vernisaje de expoziții, lansări de albume sau de carte și workshop-uri de scriere creativă, ținute de bloggeri.

Citiți și: VINERI începe Festivalul de Folk „Ziua de mâine”, ediția a XI-a, cu Țapinarii, Ioan Gyuri Pascu și Vasile Șeicaru. Vezi PROGRAMUL complet

În primele două zile de festival – vineri și sâmbătă, de la orele 19.00 – se va desfășura concursul tinerilor folkiști, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Tot aici va avea loc premierea acestora, în cadrul Galei Laureaților, duminică, de la ora 19.00. Din cei 18 artiști înscriși în concurs, 10 au trecut de preselecție și vor urca pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor. Toți iubitorii de folk sunt invitați să își voteze artistul preferat pe pagina festivalului, www.folkalba.ro, iar pe baza acestor voturi unul dintre ei va câștiga premiul publicului.

Juriul concursului din cadrul festivalului este format din Mihai Cosmin Popescu, Marius Matache, Daniel Avram, Ioana Bogățan, Laura Orian, Călin Bulac și Claudiu Marean.

Aceștia sunt concurenții ediției a IX-a a festivalului:

Iulia Caraiman

În 1997, Iulia cânta pentru prima oară în luminile unei scene adevărate la cenaclul lui Adrian Păunescu. Era începutul. Acum, în 2013, Iulia se poate mândri cu participări la o mulțime de evenimente folk din țară, printre care festivaluri la Brașov, Sighișoara, Galați, Brăila, Mediaș, Ploiești, Vatra Dornei și Călărași. S-a făcut remarcată în special la Brașov, unde organizează seri de folk, în cadrul Asociației „Dacia Folk” pe care a fondat-o. Iulia are 31 de ani și a absolvit Facultatea de Litere, precum și cursuri de canto la Școala de Arte din Brașov.

Icarus

Pe Andrei Cicioc (22 de ani) și Bogdan Pinghireac (20 de ani) îi cunoașteți foarte bine. Au participat deja la câteva ediții ale „Zilei de Mâine” și formează, împreună, celebra trupă Icarus din Săveni, județul Botoșani. Da, sunt „băieții cu chitara”, pe care i-ați aplaudat cu vârf și îndesat de fiecare dată când au cântat la festivalul de folk din Alba Iulia. Au devenit cunoscuți în România grație concursurilor și festivalurilor, așadar îi așteptăm din nou pe scena „Zilei de Mâine”, pentru încă o participare care, speră ei, îi vor duce spre Trofeul festivalului nostru.

Bogdan Cruceanu

Uneori, e suficient să ai o chitară lângă tine ca să rezulte folk. Sau versuri de folk. Sau poate doar o stare de folk. Bogdan Cruceanu (34 de ani) exemplifică această teorie prin aceea că, deși n-are studii muzicale (ba chiar lucrează în domeniul non-melodic al ingineriei), iubește folkul și cântă folk pentru că a crescut cu chitara în casă. E o „evadare” care îi priește, care îl rupe de monotonia cotidianului și care l-a determinat, iată, să participe la concursul de folk „Ziua de Mâine” 2013.

Karla-Cristiana Dăian

Are doar 14 ani dar, precum bine știm, vârsta nu e relevantă în muzică. Sau este, dar în sens pozitiv, de creativitate și prospețime. Karla cântă încă din 2006 la „Școala de Folk” din Alba Iulia și, începând cu anul 2008, compune primele piese, participând ulterior la „Folk fără vârstă”, eveniment al postului Radio România Actualități. Fiind albaiuliancă, Karla se simte acasă la „Ziua de Mâine”, așadar va avea de trecut proba grea a publicului din propriul oraș.

Descântec

Unul din momentele întotdeauna speciale, la concursuri de folk, este când concurează formații. La „Ziua de Mâine” avem două trupe, dintre care una este „Descântec”, formată din Cristina Dima, Andrei Albu, Radu Andrei și Andrei Psait. Vin din Iași, au vârste între 20 și 23 de ani și, pe cât sunt de tineri, pe atât de plină le este sacul cu trofee câștigate la Brăila, Râmnicu Sărat, Fălticeni, Călărași, Galați și Tulcea.

Mihaela Sima și Dan Lung

Mihaela și Dan fac parte din trupa „Melaz”, care s-a născut la Oradea din dorința de a participa la festivaluri de folk. Asta înseamnă că, la concursul „Ziua de Mâine”, cei doi se află la locul potrivit, în momentul potrivit. Dan (47 de ani) și Mihaela (32 de ani) au început colaborarea în iulie 2012, formând împreună cu Ioana Mihele trupa „Melaz”. Important este că fiecare dintre ei are un CV muzical impresionant. Dan cântă încă din 1985 și a făcut parte din diverse formații pop, folk și jazz, iar Mihaela are în palmares o mulțime de participări semnificative la festivaluri și evenimente folk.

Boicu Mihai

Mihai are 21 de ani, cântă de la 14, este student și va cânta în concursul „Ziua de Mâine”. Este tot ceea ce vrea Mihai să știm despre el, dar ceea ce trebuie adăugat e că acest tânăr tenace și modest are un palmares important de participări și premii la festivaluri de folk din țară. La Călărași, Brăila, Târgu-Jiu, Tulcea, București și Siret. Practic, singurul festival unde nu a cântat este „Ziua de Mâine” din Alba Iulia, așadar îi urăm bun venit!

Sarah Theodora Nicorescu

Sarah vine de departe, din Craiova, are doar 14 ani și cântă folk încă din 2011. E anul care a marcat începutul participărilor sale la festivaluri de folk din Bănie, obținând cele mai mari premii. Deși foarte tânără, o recomandă palmaresul bogat și curajul de a participa la cel mai important festival de folk din România: „Ziua de Mâine”. Îi urăm mult succes și o carieră pe măsura determinării sale!

Laura Todică

Pe Laura, spectatorii „Zilei de Mâine” o cunosc din 2009, când a participat pentru prima oară la concursul festivalului, obținând încă de atunci premii speciale și diplome de merit. În 2013, Laura a împlinit 18 ani și speră ca acest majorat să-i aducă un loc major în clasamentul concursului „Ziua de Mâine”. Laura este albaiuliancă, a fost remarcată la evenimentul „Folk fără vârstă” al postului Radio România Actualități și este elevă a Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia.

Adela Mihaela Țițescu

Cei care veneați anul trecut să vedeți Gala Laureaților de la „Ziua de Mâine”, v-o aduceți pe Adela, pentru că primea, pe atunci, Premiul III al festivalului de la Alba Iulia. Cei care, însă, sunteți obișnuiți să mergeți prin țară pe la festivaluri de folk, o cunoașteți și mai bine pe Adela, pentru că este o premiantă de top a festivalurilor de la Râmnicu-Sărat, Târgu-Jiu, Ploiești, Galați, București sau Siret. Tânăra folkistă (22 de ani) vine din Ploiești și este studentă în anul IV la Universitatea Politehnică din București, având totodată studii de chitară clasică cu profesorul Iulian Anghel.

Concurenții care vor acumula cel mai mare punctaj din partea juriului vor primi premii în valoare de 1.500, 1.000 și 500 lei. Bugetul ediției a IX-a a Festivalului de Folk „Ziua de Mâine” este de 150.000 lei și este alocat de Consiliul Județean Alba.

Biletele s-au pus în vânzare în data de 6 noiembrie, la prețul de 20 lei pe seară sau 45 lei pentru toatele cele trei seri, însă acestea s-au epuizat în aceeași zi.

FOTO: Alexandra ONIȚAȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

  1. un el

    vineri, 15.11.2013 at 08:38

    ….peste tot umflata de la biblioteca…….????!!! huzur pe banii contribuabililor…..???!!! Cat primesc colaboratorii…???!!! Cat costa acest ,,festival”….???!!!,,CULTURA” SURSA DE IMBOGATIRE PENTRU UNII…???!!!!

  2. Pingback: ASTĂZI: Expoziție de caricatură și concerte cu Ioan Gyuri Pascu, Țapinarii, Silvan Stâncel la Festivalul de Folk „Ziua de Mâine” | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Terasele sezoniere din Alba Iulia vor putea funcționa și în extrasezon, cu taxe reduse la jumătate. PROIECT, în Consiliul Local

Publicat

Terasele sezoniere din municipiul Alba Iulia vor putea funcționa și în extrasezon, respectiv între 1 noiembrie și 31 martie, prevede un proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local din data de 29 ianuarie. Documentul prevede, de asemenea, reducerea taxei datorate de utilizatorii teraselor pe perioada de extrasezon, de la 0,5 lei/mp/zi la 0,25 lei/mp/zi. 

Consilierii locali din Alba Iulia vor avea de votat în ședința de vineri, 29 ianuarie, aprobarea prelungirii perioadei de funcționare a teraselor sezoniere în municipiu.

Citește și Patronii de trăsuri și tonete din Cetatea Alba Carolina cer scăderea chiriilor. 2820 de euro, cea mai mare chirie lunară

Potrivit raportului de specialitate, având în vedere contextul național și internațional generat de dinamica evoluției situației epidemiologice determinate de răspândirea COVID-19, situație care a dus la suspendarea sau restrângerea unor activități, impactul asupra activităților desfășurate de operatorii economici din HoReCa fiind unul major. Pentru a-și putea acoperi o parte din pierderile financiare suferite și a nu se vedea siliți să renunțe la afaceri, o parte dintre operatorii economici au solicitat Primăriei Alba Iulia acceptul pentru a putea desfășura activități specifice pe terasele sezoniere și în extrasezon, respectiv în perioada cuprinsă între 1 noiembrie și 31 martie.

Pentru a veni în sprijinul acestor operatori economici, prin proiectul de hotărâre supus votului consilierilor locali se propune prelungirea perioadei de funcționare a teraselor sezoniere în perioada cuprinsă între data de 1 noiembrie – 31 martie, pe toată perioada stării de alertă. (ab24)

Pe lângă prelungirea acestei perioade se mai propune reducerea taxei datorate de utilizatorii teraselor sezoniere pe perioada de extrasezon de la 0,50 lei/mp/zi la 0,25 lei/mp/zi.

Desfășurarea activităților în extrasezon pe terasele sezoniere se va putea face în baza unei cereri a operatorilor economici care le exploatează, urmând ca pentru amplasarea de terase sezoniere în sezonul 2021 deținătorii de terase sezoniere să facă demersurile necesare potrivit dispozițiilor din Regulamentul privind amplasarea, organizarea și funcționarea teraselor sezoniere pe domeniul public sau privat al municipiului Alba Iulia.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

CJSU Alba: Orașul Abrud și comuna Ciugud trec, de luni, în scenariul „galben”. Comuna Ighiu scapă de restricții

Publicat

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba a decis duminică măsuri ce trebuie respectate în Abrud, Ciugud și Ighiu. 

HOTĂRÂREA nr. 17 din 24.01.2021 privind stabilirea unor măsuri de limitare și prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 pe raza unităților administrativ-teritoriale Abrud, Ciugud și Ighiu.

Art. 1 (1) La nivelul orașului Abrud și comunei Ciugud, unde rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2 este între 1,5 și 3/1.000 de locuitori, începând cu data de 25.01.2021, ora 0000, se instituie măsuri pentru diminuarea impactului riscului, astfel:

a) Organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este permisă, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului;

b) Se interzice organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private, sau a altor evenimente culturale;

c) Se interzice organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, etc.) atât în spații deschise cât și închise (saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente, terase, etc.);

d) Se interzice desfășurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private;

e) Se interzice circulația în interiorul localităților pentru persoanele aflate în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea unor asemenea grupuri;

f) Se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 2300-0500, cu următoarele excepții:

deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
deplasarea în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori decesul unui membru de familie;

g) Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor în interiorul clădirilor, este permisă în intervalul orar 0600-2300, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului;

h) Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă în intervalul orar 0600-2300, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului;

i) Măsurile stabilite la lit. g) și lit. h) se aplică și operatorilor economici care desfășoară activități în spațiile publice închise care au un acoperiș, plafon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin 2 pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent;

j) Pe perioada în care activitatea operatorilor economici menționați anterior este restricționată sau închisă, este permisă prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și a băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective;

k) Prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice sunt permise în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu excepția celor prevăzute la lit. i), cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 m între mese și participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății, ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri și al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor;

l) Nu este permisă activitatea în baruri, cluburi și discoteci;

m) Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului, cu obligația respectării orarului de lucru cu publicul între orele 0600-2300;

(2) Măsurile dispuse la aliniatul (1) se aplică operatorilor economici/instituțiilor menționate, acolo unde acestea există.

(3) Măsurile stabilite la aliniatul (1) se aplică pentru o perioadă de 14 zile, urmând a fi reevaluate la finalul acesteia, sau în funcție de modificările intervenite la nivelul unităților administrativ–teritoriale în ceea ce privește rata de incidență.

Art. 2 La nivelul comunei Ighiu, unde s-a înregistrat un trend descrescător de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2, rata de incidență fiind de sub 1,5 cazuri la 1000 de locuitori, începând cu data de 25.01.2021, ora 0000, încetează aplicarea măsurilor stabilite pentru diminuarea riscului, prin Hotărârea C.J.S.U. Alba nr. 14/21.01.2021.

Art. 3 Hotărârile adoptate de CJSU Alba până la data adoptării prezentei hotărâri își mențin aplicabilitatea în măsura în care prevederile acestora nu contravin măsurilor stabilite în prezenta hotărâre.

Art. 4 Prezenta hotărâre se transmite membrilor Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Alba, U.A.T.-urilor menționate la art. 1-2, în vederea aducerii la cunoștința populației, operatorilor economici și instituțiilor publice, prin toate mijloacele de comunicare avute la dispoziție. De asemenea, prezenta hotărâre se transmite la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și la Departamentul pentru Situații de Urgență de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență „UNIREA” al județului Alba. Totodată, hotărârea se va afișa pe site-ul Instituției Prefectului – Județul Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE VIDEO: Intervenție dificilă a salvamontiștilor din Alba în zona Râmeț, pentru acordarea primului ajutor unui turist rănit

Publicat

Acțiune a salvamontiștilor din Alba sâmbătă dimineața, în zona cătunului Cheia din comun Râmeț, pentru acordarea primului ajutor unui turist care ar fi suferit o entorsă.

Serviciul Public Salvamont Salvaspeo Alba a fost solicitat în urma unui apel la 112 să intervină pentru acordarea primului ajutor și evacuarea din zonă a unei persoane de 40 ani de sex masculin care ar fi suferit o entorsă.

Potrivit reprezentanților Salvaspeo Alba, pentru intervenția de la Râmeț s-a intervenit cu un număr de 10 salvatori montani, zona fiind foarte greu accesibilă.

 

UPDATE, ora 15:50 – Operațiunea de salvare a fost foarte dificilă din cauza terenului foarte accidentat. Intervenția durat circa 6 ore.

Bărbatul a fost evacuat în siguranță și predat unui echipaj SMURD.

Foto, video: Salvamont Alba

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Avertizare meteo Cod Portocaliu de viscol puternic și ninsori viscolite în Alba și alte județe din țară, până luni

Publicat

Meteorologii au emis duminică avertizări Cod Portocaliu și Cod Galben de intensificări susținute ale vântului, viscol puternic și vizibilitate redusă, valabile în zonele montane din Alba și din țară până luni, 25 ianuarie. 

Potrivit ANM, în perioada 24 ianuarie, ora 22:00 – 25 ianuarie, ora 10:00, este în vigoare un Cod Portocaliu de intensificări susținute ale vântului, viscol puternic, vizibilitate redusă în Carpații Meridionali, la altitudini de peste 1.800 m

În intervalul menționat, la altitudini de peste 1800 m în Carpații Meridionali vor fi intensificări susținute ale vântului, cu rafale de peste 100…120 km/h, va ninge moderat cantitativ, iar ninsoarea va fi puternic viscolită și vizibilitatea va scădea sub 50 m.

În perioada 24 ianuarie, ora 22:00 – 25 ianuarie, ora 10:00 este în vigoare un Cod Galben de intensificări ale vântului în Banat, zona Carpaților Occidentali și Meridionali; ninsori viscolite și local moderate cantitativ în zona montană înaltă a Carpaților Meridionali și Occidentali.

În intervalul menționat, în zona Carpaților Occidentali și Meridionali, vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 80…90 km/h, iar îndeosebi în zona înaltă a Carpaților Meridionali, rafalele vor depăși 100 km/h și va fi viscol.

Temporar va ninge în zona Carpaților Occidentali și Meridionali, iar la altitudini de peste 1800 m, ninsorile vor fi moderate cantitativ (în general 15…20 l/mp) și se va depune strat nou de zăpadă consistent.

În Banat, vor fi perioade în care rafalele vântului vor depăși 55…65 de km/h și izolat 70 km/h.

Spre dimineață, în regiunile vestice ploile se vor transforma în lapoviță și ninsoare.

În perioada 25 ianuarie, ora 10:00 – 25 ianuarie, ora 22:00 este în vigoare o informare meteorologică de intensificări ale vântului.

În intervalul menționat, vor fi intensificări temporare ale vântului în cea mai mare parte a țării, cu viteze în general de 45…55 km/h, iar la munte, precum și în regiunile nord-vestice, centrale, sudice și sud-estice vor fi intervale în care rafalele vor depăși 55…65 de km/h și izolat 70 km/h.

În zona montană înaltă, la altitudini de peste 1800 m, rafalele vor depăși 80…100 km/h.

Temporar va ninge în zona de munte și pe arii restrânse în regiunile intracarpatice.

sursa: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate