Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: Zeci de persoane din Alba internate în spital, după ce au mâncat eclere de la o nuntă. O persoană, la ATI. Raportul DSP

Publicat

Zeci de persoane din Alba sunt internate în spital, cu salmonella, după ce ar fi consumat eclere de la o nuntă. Mai exact, este vorba despre 38 de persoane infectate, din care 21 sunt internate în spitalele din Blaj, Târnăveni și Sibiu. O persoană se află în stare gravă, pe secția de ATI la spitalul din Târnăveni. 

Dintre cele 38 de persoane, doar 22 dintre ele au participat fizic la nunta care a avut loc la Căminul Cultural din Cetatea de Baltă, în data de sâmbătă, 3 septembrie.

Restul de 16, deși nu au participat la nuntă, au început să aibă simptome după ce au consumat eclerele date acasă. 

Mai mult de atât, în seara de miercuri, 7 septembrie, o femeie a fost transferată, cu bebelușul de 10 luni, de urgență, de la Spitalul din Blaj la cel din Sibiu.

Directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, a explicat pentru alba24.ro situația pacienților, dar și ce măsuri a luat instituția pe care o conduce.

Direcția de Sănătate Publică Alba a început de urgență o anchetă, iar, din primele date, singurul aliment comun pe care cei 38 de pacienți l-au consumat au fost eclerele, prăjituri produse la un laborator din Bucerdea.

Până la finalizarea anchetei, activitatea laboratorului a fost suspendată.

La ora actuală sunt 38 de cazuri, dar doar 21 de persoane sunt internate: 11 pacienți sunt la Blaj, 9 sunt la spitalul din Târnăveni, județul Mureș, din care unul pe secția ATI, iar un alt caz, la spitalul din Sibiu.

La Blaj au fost recoltate 11 probe biologice, din care 3 au fost confirmate cu salmonella, iar 8 sunt încă în lucru. La spitalul din Târnăveni au fost recoltate 4 probe și toate au fost pozitive pentru salmonella.

„DSP Alba a intervenit de îndată ce am fost sesizați ca instituție, prima măsură fiind suspendată activitatea laboratorului de cofetărie, întrucât alimentul consumat de către toți cei care au avut simptome, atât cei care au participat fizic la nuntă, dar si cei care nu au participat a fost eclerul.

În consecință nu ne permitem ca această situație neplăcută să se repete și la un alt eveniment. Având în vedere gravitatea situației, DSP Alba va lua la finalul anchetei, măsuri pe care legea le impune. Momentan avem încă buletine de analize în lucru, iar când vom avea rezultatele finale, vom aplica măsurile.

Ca măsuri în astfel de situații se poate aplica amendă contravențională și suspendarea activității până la reigienizarea totală atât a spațiilor, cât și a angajaților.

Practic, la angajați înseamnă prezentarea analizelor specifice domeniului de lucru”, a declarat, pentru alba24.ro, directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.

UPDATE 2: 8 septembrie, ora 20:30

Până la ora actuală au fost înregistrate 50 de cazuri, dintre care 34 internați: 21 la Spitalul Municipal Blaj (5 la Pediatrie și 16 la Boli Infecțioase), 11 la Spitalul Municipal Târnăveni, 1 la SJU Alba Iulia, secția Pediatrie și 1 la Spitalul de Pediatrie din Sibiu.

Rezultatele probelor:

Probe biologice

  • 11 probe pentru coprocultură la pacienții internați în sectia de boli infecțioase Blaj
    • 5 probe – prezentă salmonella spp
    • 6 probe în lucru
  • 1 probă pentru coprocultură la pacientă internată pe secția Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia
    • 1 probă – prezentă salmonella spp
  • 4 probe pentru coprocultură la pacienții internați în sectia interne spital Municipal Târnăveni
    • 4 probe – prezentă salmonella spp
  • 2 probe pentru coprocultură de la administrator, care a preparat, porționat și ambalat eclere și soțul a ajutat-o la manipularea caserolelor
    • 2 probe – prezentă salmonella spp

Probe de mediu – recoltate de la Laborator cofetărie

  • 9 teste de sanitație de pe suprafețe de lucru și utilaje
    • 2 probe depășesc limita admisă pentru microorganisme aerobe mezofile (suprafețe cântar, frigider materie primă)
    • 2 probe peste valoarea admisă pentru enterobacteriaceae (suprafața tavă prăjitură, suprafața planșetă)
    • 1 probă prezintă bacterii coliforme (suprafață mixer planetar)
    • 1 probă în care este prezent stafilococ coagulazopozitiv și stafilococ hemolitic (suprafață planșetă)
  • 1 probă tegumente personal (mână)
    • probă în care este prezent stafilococ coagulazopozitiv și stafilococ hemolitic (mâna persoanei care a pregătit, porționat și ambalat eclerele)
  • 1 probă apă
    • corespunde parametrilor fizico-chimici și microbiologici

UPDATE 1: Comunicatul DSP Alba

DSP Alba a transmis un comunicat de presă legat de focarul de toxiinfecție alimentară înregistrat după o nuntă care a avut loc la Căminul Cultural Cetatea de Baltă.

La nuntă au participat 205 de persoane și au fost identificate 38 cazuri din care 21 internați (11 la Blaj, 9 la Târnăveni și 1 la Sibiu).

Probe biologice:

  • 11 probe pentru coprocultură la pacienții internați în sectia de boli infecțioase Blaj
  • 3 probe: prezentă salmonella spp, conform buletinelor de analize medicale Spital Municipal Blaj
  • 8 probe în lucru
  • 4 probe pentru coprocultură la pacienții internați în sectia interne spital Municipal Târnăveni
  • 4 probe prezentă salmonella spp, conform buletinelor de analize medicale Spital Municipal Târnăveni

Probe de mediu – recoltate de la Laborator cofetărie (probele sunt în lucru la laboratorul DSPJ Alba):

  • 9 teste de sanitaţie de pe suprafete de lucru și utilaje
  • 1 probă tegumente personal (mână)
  • 1 probă apă

Simptome: vărsături, scaune diareice multiple, febră, astenie fizică și dureri musculare

Forme clinice: forme ușoare, medii și un caz cu infecție renală acută pe ATI Spital Târnăveni, un caz tranferat la Spitalul de Pediatrie Sibiu de la Spitalul Blaj

Alimente incriminate: prăjitura ecler

”Deoarece, în rândul celor simptomatici, sunt și persoane care nu au participat la nuntă, dar au consumat eclere primite de la nuntași ca pachet pentru acasă, considerăm eclerul ca fiind alimentul incriminat. Menționăm că în meniul de la nuntă nu era inclus eclerul.

Din 38 simptomatici, 16 nu au participat la eveniment, doar au consumat eclerele aduse la pachet.

Eclerele incriminate au fost produse la nivelul unității – Laborator cofetărie, județul Alba, conform afirmatilor celor 2 angajați ai unității care au preparat, porționat și ambalat eclerele.

Echipa Serviciului de Control în Sănătate Publică Alba a efectuat, în data de 06.09.2022, două controale igienico-sanitare la U.A.T Comuna Cetatea de Baltă – Sală de evenimente Cămin Cultural și Laborator cofetărie .

Livrarea eclerelor a fost făcută de la punctul de lucru, ambalate în caserole de unică folosință care au fost preluate de la sediul laboratorului cu auto propriu de către organizatorul evenimentului (mire).

Deoarece, conform declarației administratorului, existau comenzi luate pentru evenimente care se desfășoară la sfărșitul acestei săptămâni (10 și 11.09.2022), considerăm un risc pentru sănătatea publică funcționarea în continuare a laboratorului de cofetărie.

Ca urmare, s-a procedat la suspendarea temporară a activității până la primirea tuturor rezultatelor de laborator și remedierea deficiențelor constatate.

După primirea rezultatelor, dacă acestea sunt necorespunzătoare se vor aplica măsuri de sancționare suplimentare conform legislației în vigoare.

DSP Alba a intervenit de îndată ce am fost sesizați ca instituție, prima măsură fiind suspendarea activitatii laboratorului de cofetărie, întrucât alimentul consumat de către toți cei care au avut simptome, atât cei care au participat fizic la nuntă, dar si cei care nu au participat a fost eclerul.

În consecință nu ne permitem ca această situație neplăcută să se repete și la un alt eveniment. Având în vedere gravitatea situației, DSP Alba va lua la finalul anchetei, măsuri pe care legea le impune.

Momentan avem încă buletine de analize în lucru, iar când vom avea rezultatele finale, vom aplica măsurile” au transmis reprezentanții DSP Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Eu sunt

    joi, 08.09.2022 at 15:46

    V o trebuit sa bagati in voi prajituri. Nu sunteti destul de obezi. Macar acu jumate de an nu mai mancati nimic.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax