Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Zeități și personaje mitologice, transpuse în 3D la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia

Publicat

Operele de artă romană reprezentând zeități și personaje mitologice din colecția Muzeului Național al Unirii (MNU) Alba Iulia vor fi valorificate prin tehnologie modernă, respectiv prin digitizarea în 3D. De asemenea, publicul nevăzător va avea acces la acest patrimoniu, grație unor replici care vor fi realizate cu ajutorul unei imprimante 3D.

Printre statuile care vor beneficia de această digitizare 3D se numără cele reprezentându-i pe Hercule, Liber Pater, Jupiter sau zeița Nemesis, piese de o valoare inestimabilă.

„Programul PANTHEON 3D presupune un mod total de valorificare și de expunere a patrimoniului MNU, și anume, piesele de artă romană reprezentând divinități și personaje mitologice din colecția muzeului. Va fi o dublă abordare. Pe lângă metodele clasice, de valorificare a pieselor, expoziții, publicații, ateliere, vom avea această tehnologie modernă, 3D, care va sta la baza realizării unei colecții virtuale, colecții științifice, care va fi publicată pe site-ul MNU. Colecția va cuprinde modelele 3D ale pieselor, însoțite de un suport informațional științific”, a declarat coordonatorul de program, Anca Timofan.

Colecția științifică virtualăPANTHEON 3D

În viitorul apropiat va fi creată o colecție virtuală a pieselor de artă reprezentând divinități romane, în care va fi prezentat modelul 3D însoțit de explicații tehnice, dar mai ales de informații cu caracter științific legate de piesă, în limbile română și engleză. Colecția virtuală va fi accesibilă online pe site-ul MNUAI. Astfel muzeul va deveni instituție furnizoare de patrimoniu digital, deziderat în cadrul strategiei culturale la nivel național.

Platforma digitală interact

Pe lȃngă disponibilitatea online a produselor digitale, se are ȋn vedere o expunere integrată a colecției de modele 3D prin intermediul unei platforme interactive de vizualizare, destinată atȃt mediului muzeal cît mai ales mediului educațional, cu adresare directă înspre publicul larg. Ȋn cadrul lecțiilor interactive acest sistem va permite realizarea unor interesante expuneri pentru piese. Sistemul de expunere are o utilitate nelimitată, putând fi folosit ȋn orice altă expoziție incluzând elemente digitale interactive, un aspect important ȋn sensul extinderii acestui proiect pilot de digitizare și la restul colecției muzeului.

Cele patru expoziții temporare se vor adresa tot publicului larg, ca beneficiar direct al programului. Tematica acestora are în vedere prezentarea divinităților panteonului clasic greco-roman la Apulum, dar și varietatea cultelor religioase din epoca romană, a reprezentărilor de divinități aparținând unor grupuri etnice diverse din Imperiu. Expozițiile vor fi organizate în decursul celor doi ani, cu ocazia Nopții Muzeelor și a zilei de 1 Decembrie, în anul sărbătoririi Centenarului. Fiecare expoziție va beneficia de un catalog bilingv (rom./eng.) cu caracter de popularizare.

Realizarea replicilor pentru nevăzători cu ajutorul imprimantei 3D

În scopul oferirii unor experiențe muzeale deosebite și participative unui public cȃt mai larg, incluzînd astfel și persoanele cu dizabilități de vedere, vor fi realizate o serie de replici pentru nevăzători cu ajutorul unei imprimante 3D. Astfel, se vor organiza în colaborare Asociația Nevăzătorilor din România – Filiala Județeană Alba (partener în program) vizite ale unor grupuri la sediul muzeului, unde vor fi expuse replici ale unor piese de artă romană. Modalitatea de realizare va avea în vedere folosirea modelelor și a imprimantelor 3D. Întreaga expoziție vor beneficia de etichete speciale, ȋn limbaj Braille.

Echipa de implementare a programului cultural PANTHEON 3D este alcătuită din: Anca Timofan (arheolog) – coordonator de program, dr. Călin Șuteu (specialist în fotogrammetrie și digitizare 3D), dr. George Bounegru (arheolog), dr. Radu Ciobanu (arheolog), dr. Ilie Lascu (arheolog), dr. Radu Ota (arheolog), dr. Cătălin Pavel (arheolog), Dan Anghel (restaurator), Dana Burnete (restaurator), Adina Bogdan (traducător), Gabriela Cristina Balica (traducător).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax