Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Zi fierbinte în județul Alba. Temperatura resimțită va ajunge până la 38 de grade Celsius. Sfaturi pe timp de caniculă

Publicat

c

Vremea va fi caniculară miercuri la Alba Iulia și în aproape tot județul Alba, care de altfel se află sub cod galben de căldură.

Temperaturile vor ajunge până la 36 de grade Celsius în mai multe puncte din județ. 

Maximul va fi atins la ora 15.00. Termometrele vor arăta atunci 36 de grade, dar temperatura resimțită de organismul uman va fi de 38 de grade, spun meteorologii.

La ora 11, temperaturile vor atinge deja 31-32 de grade la Alba Iulia, dar și la Sebeș, Blaj și Cugir.

În jurul prânzului sunt posibile și averse de ploaie, însă imediat după ele, vremea se va încălzi și mai tare.

Maximele zilei vor fi de 32, 33 de grade Celsius și în localitățile Munților Apuseni, dar acolo sunt posibile și câteva averse de ploaie.

Recomandări pe timp de caniculă. Opt metode prin care poți suporta mai ușor căldura

Temperaturile deosebit de ridicate anunţate pentru această perioadă pun la grea încercare organismul, din cauza disconfortului termic. Însă pot fi luate în considerare opt metode prin care temperaturile ridicate pot fi suportate mai ușor.

Felul în care reacționează organismul la căldură depinde de datele genetice și de metabolismul fiecăruia. Câteva recomandări de ordin general se potrivesc totuși tuturor.

1. Sunt contraindicate eforturile mari în orele cele mai călduroase. Cumpărăturile se pot face dimineața sau la sfârșitul zilei. Nu se recomandă nici activități sportive, mai ales după o perioadă de inactivitate. Cei care fac regulat sport trebuie să știe că ritmul cardiac poate crește de la zece la 15 pulsații pe minut, așa încât este bine ca activitatea sportivă să crească progresiv.

2. Este necesară adaptarea condițiilor ambientale. Storurile trebuie coborâte, iar draperiile, trase în timpul zilei. Camerele se aerisesc dimineața și seara, când temperaturile sunt mai scăzute. Este recomandabil ca geamurile să fie lăsate noaptea deschise. Fiindcă aragazul produce și el căldură, vara este vremea mâncărurilor reci. Nu strică nici un aparat de aer condiționat.

3. Unul dintre mecanismele prin care corpul își reglează temperatura internă este transpirația, proces important care nu trebuie oprit. Pierderile de lichid trebuie compensate cu aporturi hidrice semnificative și regulate (cel puțin doi litri pe zi), precum și printr-o alimentație bogată în fructe și legume. Dușurile cu apă călduță — și chiar rece pentru cine suportă — fac să scadă temperatura corporală. O batistă umedă aplicată pe tâmple și la încheietura mâinii, dar și o picătură de apă de colonie sporesc și ele gradul de confort.

4. Nu se recomandă expunerea directă la soare, deși tentația unei băuturi răcoritoare pe o terasă este mare. Nici lucrul în grădină la orele fierbinți nu este indicat, cine se aventurează să facă acest lucru riscând să îi fie rău, să aibă greață și dureri de cap. În timpul celor mai călduroase ore este bine să se stea în interior sau afară, la umbră, sub un copac, unde circulă mai mult aer proaspăt.

5. Alcoolul și căldura nu se potrivesc deloc, așa încât se recomandă evitarea băuturilor alcoolice, deși efectul imediat este potolirea setei.

6. Pe caniculă este bine să se poarte haine largi, din fibre naturale (bumbac sau in). Materialele sintetice se lipesc de piele, lucru extrem de neplăcut, accentuând transpirația. Ele pot provoca și iritații cutanate. Este indicată și purtarea pălăriilor cu boruri mari, a șepcilor sau a bandanelor.

7. Pe cât posibil, este bine să se evite locurile aglomerate, mai ales dacă este vorba de spații închise.

8. Înainte de plecarea cu mașina se recomandă aerisirea ei și ar fi bine ca drumurile lungi să fie amânate. Transportul în comun este de evitat în orele cele mai călduroase, dar, dacă nu se poate astfel, o sticlă cu apă trebuie să fie mereu la îndemână.

Vremea în țară

Miercuri canicula se intensifică şi va afecta cea mai mare parte a ţării. Din a doua parte a zilei, creşte instabilitatea şi o să plouă pe suprafeţe restrânse, mai ales în Transilvania, Maramureş, în Moldova dar şi în zonele de deal şi de munte.

Vor fi averse cu tunete, fulgere, vijelii şi căderi de grindină. În rest avem soare şi maxime de la 29 de grade în depresiuni până la 39 de grade, în sudul Olteniei şi sud-vestul Munteniei.

Vremea în fiecare regiune

În Dobrogea şi Bărăgan găsim vreme frumoasă, foarte puţini nori şi un vânt mai insistent la malul mării. Se face foarte cald, temperaturile ajung până la 38 de grade în Bărăgan şi aerul va fi greu de respirat.

Mai sus, în Moldova sudică şi în nordul Munteniei avem o zi însorită şi o amiază caniculară cu maxime de până la 36 de grade. Spre seară se adună norii mai ales în zonele mai înalte şi vor veni averse.

În restul Moldovei se atinge pragul caniculei dar în zona Bucovinei vor fi temperaturi puţin mai scăzute. Atmosfera va fi însorită însă din a doua parte a zilei aşteptam ploi în averse cu fenomene electrice, vijelii şi căderi de grindină.

Vreme foarte caldă se anunţă şi în nordul Transilvaniei şi în Maramureş. După-amiaza sunt posibile averse mai ales în zonele de munte.

În ţinuturile vestice se încălzeşte şi mai tare; disconfortul termic sporeşte după prânz şi temperaturile ajung până la 37 de grade.

Se face foarte cald şi în zona Transilvaniei. Dimineaţă este răcoare în depresiuni, dar temperaturile cresc treptat şi ajung la 34-35 de grade în vestul provinciei. La munte, mai pe seara, e posibil să plouă şi vântul va creşte în intensitate.

În Oltenia atmosfera devine înăbuşitoare la orele amiezii. Se ating valori de 39 de grade îşi aerul devine irespirabil.

În sudul țării căldura va fi greu de suportat după prânz. Prin Lunca Dunării se ating 39 de grade, creşte disconfortul termic iar spre seară sunt posibile câteva averse.

Vremea în Bucureşti

În Bucureşti, astăzi avem o maximă de 38 de grade şi asta însemna caniculã şi disconfort termic foarte ridicat. Spre seară, vântul va creşte în intensitate, se înnorează şi cresc şansele de ploaie.

Vremea la munte

La munte, norii se adunã spre searã şi vor aduce ploi zgomotoase, mai ales în zona Carpaţilor Orientali şi vântul va avea intensificãri cu viteze de peste 70…80 km/h.

Vremea la mare

Pe litoral, urmeazã o zi foarte caldã, cu temperaturi de panã la 33 de grade Celsius. Dupã-amiaza şi seara, vor fi înnorãri trecãtoare şi vântul devine mai insistent.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax