Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

ZI LIBERĂ şi pe 30 aprilie. Guvernul aprobă o nouă minivacanţă pentru români

Publicat

zile libere

O nouă minivacanţă pentru unii angajaţi din România. Guvernul are pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi proiectul ce prevede că în acest an şi 30 aprilie va fi zi liberă, pentru bugetari.

Vor fi astfel patru zile de minivacanţă, cu ocazia zilei de 1 Mai: cele două zile de weekend, 28-29 aprilie, luni, 30 aprilie şi marţi, 1 Mai. Reamintim că unii români au avut liber şi în perioada 6-9 aprilie, de Paşti.

UPDATE: Ce prevede proiectul de hotărâre:

“ ART. 1

(1) Pentru salariaţii din sectorul public, ziua de 30 aprilie 2018 se stabileşte ca zi liberă.

(2) Pentru ziua stabilită ca zi liberă potrivit alin. (1), instituţiile publice îşi vor desfăşura activitatea în regim de program normal în ziua de 5 mai 2018 sau vor prelungi corespunzător timpul de lucru, până la data de 11 mai 2018, potrivit planificărilor stabilite.

(3) Prestarea muncii potrivit alin. (2) nu conferă acordarea de timp liber corespunzător.

ART. 2

Prevederile art. 1 nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.

ART. 3

Dispoziţiile art. 1 nu se aplică magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în data de 30 aprilie 2018 şi nici participanţilor în aceste procese.

ART. 4

(1) Operațiunile de încasări prin virament transmise prin sistemul electronic de plăți unităților trezoreriei statului în data de 27 aprilie 2018 se înregistrează în contabilitatea acestor unități cu aceeași dată.

(2) Operațiunile de încasări prin virament în relația cu instituțiile de credit aferente datei de 30 aprilie 2018 se înregistrează în contabilitatea structurilor cu atribuții în domeniul decontării din centrala Ministerului Finanțelor Publice în data de 30 aprilie 2018, iar în contabilitatea unităților teritoriale ale trezoreriei statului în următoarea zi lucrătoare.

(3) Eventualele retururi la încasare aferente operațiunilor înregistrate potrivit alin.(1) se întocmesc de unitățile trezoreriei statului cu data de 30 aprilie 2018.

(4) În ziua de 30 aprilie 2018, prin centrala Ministerului Finanțelor Publice se efectuează operațiuni de încasări și plăți, operațiuni de plăți privind serviciul datoriei publice, precum și eventualele operațiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de Resurse Proprii în lei deschis la Trezoreria Statului.

(5) Prin ordin emis de Ministerul Finanțelor Publice poate fi stabilită și desfășurarea altor operațiuni prin Trezoreria Statului.”

Apoi, la sfârşitul lunii mai sunt Rusaliile, iar în aceeaşi săptămână şi 1 Iunie, Ziua Copilului, astfel că, weekend-ul prelungit, de trei zile, s-ar putea extinde la 9 zile libere, asta în măsura în care autorităţile vor decide în acest sens.

ZILE LIBERE, după minivacanţa de 1 Mai, până la sfârşitul anului 2018:

27 mai (duminică) şi 28 mai (luni), prima şi a doua zi de Rusalii

1 iunie (vineri), Ziua Copilului;

15 august (miercuri), Adormirea Maicii Domnului;

30 noiembrie (vineri), Sfântul Apostol Andrei;

1 decembrie (sâmbătă), Ziua Naţională a României;

25 decembrie (marţi) şi 26 decembrie (miercuri), prima şi a doua zi de Crăciun.

La acestea se adaugă două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.

Aceste zile libere nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.

Acordarea zilelor libere se face de către angajator. Nerespectarea zilelor libere legale se sancţionează de către Inspecţia Muncii cu amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax