Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Ziarul original care anunța venirea lui Buffalo Bill la Alba Iulia, exponatul lunii la Muzeu. Povestea evenimentului

Publicat


af

Exponatul lunii iulie, la Muzeul Național al Unirii este săptămânalul Közmüvelődés, mai exact numărul 1 iulie 1906. În numărul respectiv era prezentat cel mai mare eveniment care urma să se întâmple în Transilvania: Spectacolul „Buffalo Bill’s Wild West and Congress of Rough Riders”, susținut de eroul Vestului, Buffalo Bill, împreună cu numeroasa sa trupă.

În colecțiile Muzeului Național al Unirii se află o serie de periodice maghiare apărute la Alba Iulia la cumpăna veacurilor XIX-XX, cu informații bogate ce pot fi valorificate la cercetarea istoriei orașului în perioada menționată.

De exemplu, săptămânalul Közmüvelődés este foarte bine reprezentat, muzeul deținând majoritatea numerelor apărute în perioada 1878-1916.

Cel mai complex spectacol pe care l-a văzut vreodată Alba Iulia. Sute de cowboy, indieni și Buffalo Bill în persoană

Acum 113 ani, unul dintre cei mai faimoşi americani din câţi au existat vreodată, legendarul Buffalo Bill, eroul Vestului, a performat la Alba Iulia împreună cu trupa sa, „Buffalo Bill’s Wild West and Congress of Rough Riders”. Cine nu a auzit de Buffalo Bill? Imaginea sa s-a suprapus cu aceea a Vestului Sălbatic, ba chiar a determinat-o, a cuprins-o, a stilizat-o şi a transformat-o.

Informația a fost descoperită de către istoricul Tudor Roșu, de la Muzeul Național al Unirii, un pasionat cercetător al presei locale din Alba Iulia secolului trecut. 

Era vara anului 1906. Din 9 până în 25 iulie, în cadrul turneului „Buffalo Bill’s Wild West”, s-au ţinut spectacole în Timişoara, Arad, Alba Iulia, Sibiu, Braşov, Sighişoara, Târgu Mureş, Cluj, Oradea, Satu Mare, Sighetu Marmaţiei şi Cernăuţi.

anunturile din presa alba iulia

”Sosirea trupei a fost precedată de o amplă campanie publicitară, cu afişe de mari proporţii, în zonele cele mai aglomerate ale oraşelor şi reclamă în periodicele vremii.

S-a insistat asupra grandorii acestui spectacol în presa transilvăneană, subliniindu-se mereu că este vorba de „800 de oameni şi 500 de cai”.

Întreaga trupă avea nevoie de altfel de trei garnituri de tren pentru a face deplasarea de la o localitate la alta, însumând cifrele impresionante de 47 de vagoane (dintre care 18 duble şi 13 de dormit) şi peste 800 metri lungime.

Desfăşurarea de forţe era completată de 50 de maşini utilizate în timpul sezonului din 1906. Pe de altă parte, şi costurile turneului erau imense, incluzând aici sutele de kilograme de alimente zilnice pentru oameni şi tonele de nutreţuri pentru animale.

Numai iernarea înaintea turneului din 1906 costase trupa 150.000 de dolari” a scris Tudor Roșu într-un studiu dedicat acestui mare eveniment.

Buffalo Bill nu era complet străin ardelenilor, pentru că în primii ani ai secolului au fost publicate povestioare precum „Buffalo Bill şi Occidentul selbatic” sau „Buffalo Bill în codrul secular”. Din acest motiv, spectacolul de la Sibiu a adunat 25.000 de spectatori, la acea vreme un număr enorm.

”Se poate afirma chiar că turneul trupei americane a fost cel mai important eveniment petrecut în Transilvania în anul 1906” este opinia lui Tudor Roșu.

Potrivit acestuia, ”pentru Alba Iulia, evenimentul a fost oglindit de săptămânalele Közmüvelődés şi Gyulafehérvári hirlap. Informaţiile publicate în organele presă ale localităţii au rolul de a face publicitate spectacolului, urmărind tiparul anunţurilor promoţionale din toate celelalte periodice transilvănene care oferă spaţii evenimentului”.

Spectacol la lumina becurilor aduse de Buffalo la Alba Iulia

Reprezentaţia, ce păstrează denumirea originală de „Buffalo Bill’s Wild West” în ambele periodice albaiuliene, a avut loc în 12 iulie 1906.

”În anunţurile de dinainte de reprezentaţie, albaiulienii au primit cuvântul de onoare al colonelului, că spectacolul va avea loc, indiferent de condiţiile meteorologice, aşa că au putut să îşi procure bilete liniştiţi. Imensul cort, instalat rapid de trupa americană proteja, de altfel, numai publicul de posibilele capricii ale vremii, în timp ce protagoniştii evoluau în arena deschisă. Totodată, audienţa primea cuvântul principalului artizan al spectacolului că va fi satisfăcută de aceste „reale povestiri ale civilizaţiei americane” a scris în studiul său, istoricul albaiulian.

Tudor Roșu a identificat, de altfel, toate aspectele inedite ale evenimentului. De exemplu, cel mai important punct de vânzare a biletelor a fost magazinul lui Gheorghe Papp, din Piaţa Hunyadi (partea de nord a pieţei principale a oraşului a purtat această denumire la acea dată; din spaţiul mult mai larg al acesteia se mai păstrează astăzi Piaţa Iuliu Maniu).

Un singur bilet dădea dreptul la vizionarea tuturor atracţiilor spectacolului. Preţurile biletelor au fost însă diferite, în funcţie de sectorul destinat, de la 2 la 8 coroane, iar copiii sub 10 ani au beneficiat de preţ redus la jumătate.

Două reprezentaţii au avut loc, prima de la ora două după-amiaza, următoarea de la opt seara, arena mare fiind „iluminată de sistemul electric” propriu, fără a exista alte diferenţe între cele două sesiuni. ”Cu siguranţă însă reprezentaţia de seară a impresionat mai mult, dată fiind iluminarea artificială, nu des întâlnită la vremea respectivă pentru un show de asemenea amploare” a adăugat Tudor Roșu

La Alba Iulia, reprezentaţia a avut loc pe terenul de manevră al armatei, în zona Platoului Romanilor, spaţiul în care aveau să se adune şi participanţii la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Bătrânul Buffalo Bill nimerea porumbeii din goana calului

Potrivit istoricului, ”Buffalo Bill însuşi a fost cel mai important actor al reprezentaţiei, după cum garantase albaiulienilor, încă de dinainte de 12 iulie. La 1906, Buffalo Bill nu mai era falnicul bărbat de altădată, dar încă era departe de imaginea decrepită din ultimii ani ai carierei sale, când avea să deţină un rol secundar în propriul său spectacol (după 1910).

Aşa cum nota acelaşi Sextil Puşcariu, la vremea venirii sale în Transilvania „Buffalo Bill avea barbişonul alb şi era bătrân, dar călărea încă frumos şi nimerea din goana calului său porumbeii lăsaţi să zboare deasupra arenei”.

Un fel de film live, cu piei roșii, cowboy care au simulat atacul diligenței și scalparea ”fețelor palide”

AFIS EXPONATiulie 1

”Albaiulienii au văzut aşadar „ce s-a văzut şi la Paris”, adică spectacolul „fără scurtări”, în plenitudinea actelor prevăzute în program peste tot în Europa, unde turneul ajunsese.

umerele prezentate au fost tragerile lui Johnny Baker, un îndemânatic pistolar instruit încă de mic de Buffalo Bill pe această direcţie, alte trageri rapide, vânătoarea de bizoni, reprezentaţii cu bronchos (cai sălbatici), călăriţi sau prinşi cu lasso-ul, cu cowboys, cowgirls şi văcari mexicani, veterani de cavalerie, cu imagini cheie ale Vestului, precum Pony Express-ul, reconstituirea atacului diligenţei, scene ale Războiului Civil din SUA şi o reproducere a sistemului de apărare al căruţelor în cerc, pe care îl practicau pionierii Lumii Noi, în lungile lor marşuri.

Sub numele de „Întâlnirea celor mai îndrăzneţi călăreţi din toată lumea”, pe lângă soldaţii, cowboy-ii şi indienii Americii de Nord, apăreau numeroase personaje din Cuba şi Antile, gauchos din America Latină, apoi trupe de cazaci şi cerchezi, călăreţi beduini şi spahii, veterani britanici ai trupelor de lăncieri, ori tactici militare ale samurailor vechi şi moderni, pentru că trupa lui Buffalo Bill se diversificase în ultimii ani, depăşind cu mult reprezentarea strictă a Vestului Sălbatic.

Cel mai însemnat aport de exotism l-au adus totuşi pieile roşii, cu 100 de călăreţi, ce au întruchipat războinici mai mult sau mai puţini celebri şi au prezentat apoi obiceiuri şi dansuri ale triburilor Sioux, Ogalala, Brule, Uncappappa, Cheyenne”. – Tudor Roșu

Latura războinică a indienilor era bine reprezentată în cadrul spectacolului prin scalparea „feţelor palide” şi „strigătele de luptă ce făceau aerul să vibreze”. În treacăt fie spus, imaginea ce a dăinuit peste decenii, a războinicului indian ce strigă ascuţit lovindu-şi cu o frecvenţă rapidă buzele cu palma, s-a datorat mai mult spectacolelor lui Buffalo Bill decât realităţii, din nevoia acestuia de a trasa o marcă imagistică pieilor roşii războinice.

Sute de indieni și soldați au reconstituit chiar o bătălie, cea de la Little Big Horn. Punctul final l-a reprezentat bătălia corp la corp, dintre Buffalo Bill, ce se interpreta pe el însuşi, şi căpetenia cheyenne Mână Galbenă, un faimos
episod al biografiei colonelului.

Concluziile, ca de altfel și toate informațiile oferite aici de Alba24, îi aparțin istoricului Tudor Roșu: ”în ceea ce priveşte Alba Iulia, monumentalul show „Buffalo Bill’s Wild West” reprezintă cu siguranţă cel mai impozant şi mai exotic spectacol care a ajuns vreodată în oraş.


TOP articole in ultimele 3 zile


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRATIE

De câți bani avem nevoie la Alba Iulia, Cluj-Napoca sau Sibiu, pentru a trăi exact la același standard. CALCUL comparativ

Publicat

alba iulia

Un portal care analizează date despre orașele lumii, printre care și costul vieții, arată cât de scump este să trăiești la Alba Iulia, față de Cluj-Napoca, de exemplu.  Comparând toate costurile, inclusiv nivelul chiriilor, costurile cu mâncarea, distracția, îmbrăcăminte, transport și aalte cheltuieli, Numbeo constată că avem nevoie de aproximativ 6.631,50 lei în Alba Iulia […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Imaginea lui Gabriel Bethlen și a învățaților săi, într-un tablou expus la Budapesta. Influența sa culturală la Alba Iulia

Publicat

Una dintre imaginile mai puţin cunoscute ale Principelui Gabriel Bethlen (în maghiară Bethlen Gabor) o descoperim într-un tablou semnat de un pictor născut în judeţul Alba. Lucrarea se păstrează la Galeria Națională de Artă din Budapesta. Unul dintre celebrii stăpâni ai Palatului Principilor din Cetatea Alba Iulia a fost principele Gabriel Bethlen. A condus destinele […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Pensiile vor crește cu 40%. Rareș Bogdan: Orice Guvern se va juca cu pensiile românilor va fi pulverizat

Publicat

bogdan

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, este primul lider cu greutate al PNL care promite clar faptul că Guvernul va crește pensiile cu 40%. Rareș Bogdan a spus că orice Guvern se joacă cu pensiile românilor va fi efectiv pulverizat. ”Un Guvern nu se poate juca cu o lege. În momentul în care Parlamentul a votat și […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Ambasadorul SUA, despre eliminarea vizelor pentru români. Ce condiție trebuie îndeplinită

Publicat

sua

Rata de respingere a vizelor solicitate de români pentru Statele Unite este de 10%, ar trebui să fie de 3% pentru intrarea României în programul Visa Waiver, a declarat ambasadorul american Adrian Zuckerman. ”Nu ar fi nimic mai bun pentru SUA decât să poată elimina vizele pentru România. Din păcate, avem o lege care spune […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate