Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Zile cu temperaturi de vară, la sfârşit de aprilie. Val de aer nord-african peste România

Publicat

soare

În această săptămână, la sfârşit de aprilie, avem temperaturi specifice lunii iulie. O masă de aer cald, de provenienţă nord-africană, a dus valori record de temperatură pentru această perioadă. Vor mai fi şi reprize de ploi.

În sudul ţării, temperaturile ating valori de până la 30 de grade Celsius, în această perioadă, mai ridicate cu 8-10 grade decât ar fi normal, a precizat, Teodora Cumpănaşu, meteorolog de serviciu în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), pentru Agerpres.

În Alba, temperaturile ajung la 27 de grade Celsius în weekend, iar astăzi şi mâine mai sunt aşteptate furtuni sau ploi de scurtă durată.Specialistul ANM susţine că temperaturi de 30 de grade Celsius au mai fost înregistrate în luna aprilie, în ultimele decenii, chiar şi în aprilie 2016 şi doar către sfârşitul lunii ci chiar în primele zile ale lui aprilie, maxima absolută a acestei luni fiind de peste 35 de grade Celsius.

„Ce este deosebit acum? Este o masă de aer cald care persistă în cea mai mare parte a Europei, chir şi în ţări precum Belgia, Olanda, Germania sau Polonia, unde în aceste zile s-au înregistrat recorduri de temperatură. Au fost temperaturi de 28 – 29 de grade, în Franţa de 30 şi peste 30 de grade, în Italia de asemenea. Este o masă de aer de provenienţă nord-africană care în structura atmosferică dominată de un câmp de presiune ridicată s-a menţinut şi se va menţine şi în zilele următoare”, a explicat Teodora Cumpănaşu.

Datele statistice arată că maxima absolută pentru luna aprilie s-a înregistrat în 1985 la Bechet, respectiv 35,5 grade Celsius, iar la Alexandria au fost 34,9 grade în anul 1934. Tot în 1985, maximele termice au depăşit 34 de grade la Calafat şi Drobeta Turnu Severin.

surse: digi24.ro, agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax