Connect with us

Eveniment

Zile de dezlegare la pește în Postul Paștelui: Buna Vestire și Floriile. Rețete ușoare și gustoase, fără carne și lactate

Publicat

Zile de dezlegare la pește în Postul Paștelui: Buna Vestire și Floriile. Deși sunt zile în care este permis consumul de pește, acestea rămân zile de post, deci trebuie să fim atenți cum gătim. Se evită carnea, lactatele și ouăle. Să ne amintim că nu este un prilej de excese culinare sau distracții exagerate.

De asemenea, se încurajează participarea la slujbele religioase și se rostește mai des rugăciunea, se practică citirea Psalmilor și a altor texte religioase.

Vezi și: Zile de post și posturi în calendar ortodox. Care sunt zilele cu dezlegare la pește în 2025 și ce trebuie să respecte credincioșii

Buna Vestire sau popular Blagoveștenia sau Ziua Cucului  este praznicul în amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare ca va naște pe Fiul lui Dumnezeu.

Cea de-a doua dezlegare la pește din Postul Paștelui este Ziua de Florii, cu o săptămână înainte de Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.

Zile de dezlegare la pește în Postul Paștelui: Rețete ușoare și gustoase, fără carne și lactate

Pește la cuptor cu legume mediteraneene

Ingrediente:

  • 500 g file de doradă sau orice pește alb
  • 1 dovlecel mediu, tăiat rondele
  • 1 ardei roșu, tăiat fâșii
  • 1 ardei galben, tăiat fâșii
  • 1 ceapă roșie, tăiată felii subțiri
  • 2 roșii, tăiate felii
  • 3 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 2 linguri ulei de măsline
  • Sucul de la 1 lămâie
  • 1 linguriță oregano uscat
  • 1 linguriță cimbru uscat
  • Sare și piper proaspăt măcinat, după gust
  • Un praf de fulgi de ardei iute (opțional)
  • Pătrunjel proaspăt tocat pentru decor

Preparare:

Preîncălziți cuptorul la 180°C.

Într-un bol mare, amestecați dovlecelul, ardeii, ceapa și roșiile cu 1 lingură de ulei de măsline, jumătate din usturoiul tocat, oregano, cimbru, sare și piper.

Transferați legumele într-o tavă de copt și așezați-le uniform.

Puneți fileurile de pește deasupra legumelor.

Într-un bol mic, amestecați restul de ulei de măsline cu restul de usturoi tocat, sucul de lămâie, sare, piper și fulgii de ardei iute (dacă folosiți).

Turnați acest amestec peste pește.

Acoperiți tava cu folie de aluminiu și coaceți timp de 15 minute.

Îndepărtați folia și mai coaceți încă 5-10 minute, până când peștele se desprinde ușor cu furculița.

Presărați pătrunjel proaspăt tocat deasupra și serviți imediat.

Curry de pește cu lapte de cocos și legume

Ingrediente:

  • 500 g file de cod sau alt pește alb, tăiat cuburi mari
  • 1 conservă (400 ml) lapte de cocos
  • 1 ceapă, tocată mărunt
  • 2 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 1 lingură ghimbir proaspăt, ras
  • 1 ardei roșu, tăiat cubulețe
  • 1 morcov mare, tăiat rondele subțiri
  • 100 g fasole verde, tăiată bucăți de 3-4 cm
  • 1 lingură pastă de curry (roșu sau galben)
  • 1 linguriță turmeric măcinat
  • 1 linguriță coriandru măcinat
  • 1/2 linguriță chimen măcinat
  • 250 ml supă de legume (din cuburi)
  • 2 linguri ulei de cocos sau floarea soarelui
  • Sucul de la 1 lime sau lămâie
  • Un pumn de frunze de spanac proaspăt (opțional)
  • Coriandru proaspăt tocat pentru decor
  • Sare, după gust

Preparare:

Încălziți uleiul într-o tigaie mare la foc mediu.

Adăugați ceapa și gătiți până devine translucidă (aproximativ 3-4 minute).

Adăugați usturoiul și ghimbirul și gătiți-le timp de 1 minut, amestecând continuu.

Încorporați pasta de curry, turmericul, coriandrul și chimenul, amestecând pentru a elibera aromele (aproximativ 1 minut).

Adăugați ardeiul și morcovul, și gătiți pentru 3-4 minute.

Turnați laptele de cocos și supa de legume, apoi adăugați fasolea verde.

Aduceți la fierbere, apoi reduceți focul și lăsați să fiarbă la foc mic timp de 10 minute.

Adăugați cuburile de pește și gătiți la foc mic încă 5-7 minute, până când peștele este gătit și se desface ușor.

Dacă folosiți spanac, adăugați-l în ultimele 2 minute de gătit.

Stingeți focul și adăugați sucul de lime sau lămâie.

Gustați și ajustați condimentele dacă este necesar.

Serviți presărat cu coriandru proaspăt tocat, alături de orez basmati sau năut.

Pachețele de pește în hârtie de copt cu sos asiatic

Ingrediente:

  • 4 fileuri de somon (aproximativ 150 g fiecare)
  • 1 morcov mare, tăiat julienne
  • 1 dovlecel mic, tăiat julienne
  • 100 g ciuperci shiitake (sau champignon), feliate subțire
  • 1 ardei roșu, tăiat fâșii subțiri
  • 2 cepe verzi, tăiate pe diagonală
  • 2 linguri sos de soia cu conținut redus de sare
  • 1 lingură ulei de susan
  • 1 lingură oțet de orez
  • 1 lingură miere sau sirop de arțar
  • 1 linguriță paste de ghimbir
  • 2 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 1 ardei iute mic, tocat fin (opțional)
  • Hârtie de copt
  • Semințe de susan pentru decor
  • Câteva felii de lămâie pentru servit

Preparare:

Preîncălziți cuptorul la 190°C.

Pentru sos, într-un bol mic, amestecați sosul de soia, uleiul de susan, oțetul de orez, mierea sau siropul de arțar, pasta de ghimbir, usturoiul și ardeiul iute (dacă folosiți).

Pregătiți 4 bucăți mari de hârtie de copt.

Împărțiți legumele în mod egal și așezați-le în centrul fiecărei bucăți de hârtie de copt.
Puneți câte un file de somon deasupra fiecărui pat de legume.

Turnați sosul în mod egal peste fiecare porție de pește.

Împăturiți hârtia de copt pentru a forma pachețele bine închise.

Așezați pachețelele pe o tavă de copt și coaceți-le timp de 15-18 minute.

Serviți direct în pachețele, deschizându-le la masă pentru a păstra aromele.

Presărați semințe de susan deasupra și oferiți câte o felie de lămâie pentru fiecare porție.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement