Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ZILE LIBERE 2017: 1 Iunie, zi nelucrătoare pentru unii salariaţi, prima dată, în acest an. Minivacanţele

Publicat

ziua copilului in culori Pentru prima dată, în acest an, românii vor avea liber de la serviciu pe 1 Iunie, de Ziua Copilului. Cel puţin unii salariaţi, indiferent dacă au copii sau nu, au dreptul la această zi nelucrătoare, care în 2017 pică joia. Având în vedere că în weekendul următor acestei date se sărbătoresc Rusaliile, ar putea avea cinci zile libere la începutul lunii iunie.

De 1 iunie, angajatorii din mediul public şi privat sunt obligați să dea liber salariaților, în caz contrar riscând amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei. Însă anumite categorii de salariați au, totuși, obligația de a se prezenta la serviciu, cum sunt cei din spitale sau unitățile de alimentație publică, pentru care trebuie să existe programe de lucru speciale.

De asemenea, Codul muncii stabilește că nu primesc liber în datele prezentate mai sus nici cei încadrați în „locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii”.

În ceea ce priveşte angajații care lucrează în centrele comerciale, în domeniul vânzării cu amănuntul a produselor nealimentare, aceştia pot fi chemați la muncă în zilele libere de sărbătoare legală, însă doar dacă primesc compensațiile legale cuvenite, conform unei decizii din 2015 a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Acestor categorii de angajați trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Atunci când nu se acordă zile libere din motive justificate, salariații care lucrează în sărbătorile legale trebuie să beneficieze „de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariu”, potrivit Codului Muncii.

Sărbători legale, până la sfârşitul anului 2017:

1 Iunie (joi) – Ziua Copilului

4 iunie (duminică), 5 iunie (luni) — Rusalii

15 august (marţi) — Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie (joi) — Sfântul Andrei

1 decembrie (vineri) — Ziua Națională a României

25 decembrie (luni), 26 decembrie (marţi) — Crăciunul

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax