Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Zile libere 2018: Când sunt următoarele zile libere. Minivacanţele până la sfârşitul anului

Publicat

Ziua Unirii Principatelor Române este sărbătorită miercuri, 24 ianuarie şi este inclusă, din anul 2016, pe lista cu zile libere legale din Codul muncii. Este a treia zi liberă de la începutul anului, după cele de Anul Nou.

În această zi, unii salariați primesc liber de la angajator. Însă alte persoane trebuie să lucreze și în zilele de sărbătoare legală. În cazul lor, legislația muncii obligă la acordarea unor compensații, respectiv la acordarea de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

Dacă acordarea de zile libere nu este posibilă, ei trebuie să primească „un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”, așa cum este prevăzut în Codul muncii.

Persoanele care lucrează în unităţile sanitare sau în cele de alimentaţie publică au un program special în zilele de sărbătoare legală, conform actului normativ: „Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie”.

De asemenea, Codul muncii stabilește că nu primesc liber în datele prezentate mai sus nici cei încadrați în „locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii”.

În ceea ce priveşte angajații care lucrează în centrele comerciale, în domeniul vânzării cu amănuntul a produselor nealimentare, aceştia pot fi chemați la muncă în zilele libere de sărbătoare legală, însă doar dacă primesc compensațiile legale cuvenite, conform unei decizii din 2015 a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Angajatorii care nu acordă timp liber cu ocazia sărbătorilor legale sau care nu acordă compensațiile legale pentru munca în aceste zile riscă să fie sancționați cu o amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei.

Următoarele zile libere de care se vor bucura românii anul acesta sunt la jumătatea primăverii, de Paşte. Urmează Ziua Muncii, pe 1 Mai, apoi Rusaliile.

Pe 1 Iunie sărbătorim Ziua Internațională a Copilului și, din acest motiv, nu doar micuții vor fi liberi. În vară, pe 15 august, de Adormirea Maicii Domnului, mai avem o zi liberă.

Și nici pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, nu se va merge la lucru. La fel pe 1 Decembrie, de Ziua Națională și pe 25 și 26 decembrie, când e Crăciunul.

Următoarele Zilele libere în 2018 sunt:

8 aprilie 2018 (duminică), 9 aprilie (luni) — Paştele – Minivacanță de 3 zile – Sâmbătă (7 aprilie) – Luni ( 9 aprilie)

1 mai — Ziua Muncii (Marți) – În cazul în care ziua de luni va fi liberă vor fi 4 zile libere

27 mai (duminică), 28 mai (luni) — Rusalii – Minivacanță de 3 zile

1 iunie – Ziua Copilului ( vineri) – Minivacanță de 3 zile

15 august — Adormirea Maicii Domnului (Miercuri)

30 noiembrie — Sfântul Andrei (Vineri) – 3 zile

1 decembrie — Ziua Naţională a României (Sâmbătă)

25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul (Marți, Miercuri) În cazul în care ziua de luni va fi liberă vor fi 5 zile libere

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax