Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Zile libere 2023: când este următoarea minivacanță pentru milioane de români. Câte zile libere vor fi în timpul săptămânii

Publicat

zile libere

Se apropie o nouă minivacanță de care se vor bucura milioane de angajați români. Unii dintre ei nu vor merge la serviciu pentru aproape o săptămână.

Este vorba despre zilele libere acordate potrivit Codului Muncii și deciziilor de la Guvern, în perioada legată de sărbătoarea Ziua Copilului și de Rusalii.

În perioada 1-5 iunie, bugetarii și alte categorii de angajați, în funcție de decizia firmelor, vor avea trei zile libere în timpul săptămânii, la care se adaugă cele două din weekend.

Joi, 1 iunie, este Ziua Copilului. Duminică, 4 iunie, sunt Rusaliile. Prin decizie guvernamentală, ziua de vineri, 2 iunie, a fost stabilită ca zi-punte între cele două sărbători. Apoi, este liberă și a doua zi de Rusalii, luni, 5 iunie.

Această minivacanță este și pentru angajați, dar și pentru elevi și copiii de la grădiniță.

ZILE LIBERE până la finalul anului 2023. Minivacanțe pentru români

  • 1 iunie (Ziua Copilului) – joi
  • 4 și 5 iunie (prima și a doua zi de Rusalii) – duminică și luni (minivacanță de 5 zile de Ziua Copilului și Rusalii, joi-luni, 1-5 iunie; cu zi-punte 2 iunie, stabilită de Guvern)
  • 15 august (Adormirea Maicii Domnului) – marți (minivacanță de 4 zile, sâmbătă-marți, 12-15 august, cu zi-punte 14 august, stabilită de Guvern)
  • 30 noiembrie (Sfântul Andrei) – joi
  • 1 Decembrie (Ziua Națională a României) – vineri (minivacanță de 4 zile de Sfântul Andrei și Ziua Națională, plus weekend, joi-duminică, 30 noiembrie – 3 decembrie)
  • 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun) – luni și marți (minivacanță de 4 zile, sâmbătă-marți, 23-26 decembrie)

Drepturi pentru salariați

Salariații care trebuie să lucreze și în zile de sărbătoare legală au dreptul la compensaţii.

Angajaţii au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.

Angajatorii care nu acordă salariaţilor timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax