Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Zile libere 2024 de 1 Mai și Paște. Cum se recuperează zilele în care nu se lucrează, decise de Guvern, până la finalul anului

Publicat

meteo vremea flori copaci infloriti primavara

Zile libere 2024 de 1 Mai și Paște. Guvernul a decis mai multe zile libere, altele decât cele prevăzute de Codul Muncii, pentru legătura între sărbătorile legale și perioade de weekend. Următoarea minivacanță pentru români este în perioada 1-6 mai.

Pentru minivacanța de Paște 2024, Guvernul a decis zi liberă-punte data de joi, 2 mai. Miercuri, 1 Mai este sărbătoare legală, Ziua Muncii. Apoi urmează vinerea mare, 3 mai și cele două zile libere de Paște, duminică, 5 mai și luni, 6 mai.

Următoarea zi liberă decisă de Guvern pentru anul 2024, în plus față de cele stabilite deja este 16 august. De Sfânta Maria, românii bugetari vor avea patru zile libere: 15, 16, 17 și 18 august.

Vezi și Vacanța de Paște 2024: Când intră elevii în vacanță și câte zile libere vor avea de sărbători

La finalul anului, mai este zi liberă în 27 decembrie. Se face legătura între sărbătoarea Crăciunului: miercuri, 25 decembrie, joi, 26 decembrie (a doua zi de Crăciun) și weekend-ul 28-29 decembrie.

Dacă ar fi fost decise ca zile libere și 30 și 31 decembrie (luni și marți), românii ar fi avut aproape două săptămâni de zile nelucrătoare, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, legate cu Revelionul.

Zile libere 2024 de 1 Mai și Paște. Cum se recuperează zilele libere până la finalul anului

Prin hotărârea 1.307/din decembrie 2023, Guvernul a decis modalitatea în care se recuperează zilele libere acordate în plus.

Actul normativ prevede că:

  • pentru personalul instituţiilor şi autorităţilor publice, zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024 se stabilesc ca zile libere.

Pentru recuperarea zilelor de muncă stabilite ca zile libere, instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru

  • până la data de 31 mai, 30 august 2024, respectiv 31 ianuarie 2025, potrivit planificărilor stabilite.

Pentru munca prestată prin prelungirea programului, nu se acordă timp liber corespunzător.

Zile libere 2024. Excepții

Zilele libere menționate nu se acordă în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.

Nu se aplică nici magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024.

De asemenea, nu se aplică nici participanților în aceste procese.

Zile libere 2024. Operațiuni prin trezorerie

În zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024, prin centrala Ministerului Finanțelor se efectuează:

  • operațiuni de încasări și plăți
  • operațiuni de plăți privind serviciul datoriei publice
  • eventualele operațiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului.

Operațiunile de încasări prin virament transmise prin sistemul electronic de plăți unităților Trezoreriei Statului în datele de 28 aprilie, 14august și 24 decembrie 2024:

– se înregistrează în contabilitatea acestor unități cu data de 2 mai, 16 august, respectiv 27 decembrie 2024.

Operațiunile de încasări prin virament transmise prin sistemul electronic de plăți unităților Trezoreriei Statului în datele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024:

– se înregistrează în contabilitatea structurilor cu atribuții în domeniul decontării din centrala Ministerului Finanțelor în datele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024

– se înregistrează în contabilitatea unităților teritoriale ale Trezoreriei Statului cu ziua lucrătoare următoare fiecărei zile prevăzute.

Eventualele retururi la încasare aferente operațiunilor înregistrate la nivelul unităților Trezoreriei Statului în datele de 28 aprilie, 14 august și 24 decembrie 2024

– se întocmesc de unitățile teritoriale ale Trezoreriei Statului cu datele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024.

Eventualele retururi la încasare aferente operațiunilor înregistrate la nivelul unităților Trezoreriei Statului cu datele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024

– se întocmesc de unitățile teritoriale ale Trezoreriei Statului cu ziua lucrătoare următoare fiecărei zile prevăzute.

Prin ordin al ministrului finanțelor poate fi stabilită și desfășurarea altor operațiuni prin Trezoreria Statului.

Unităţile/Subdiviziunile administrativ-teritoriale, care în data de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024 au scadenţă la obligaţiile de plată aferente convenţiilor de împrumuturi din venituri din privatizare, potrivit scadenţarelor de plată anexate acestora la convenţiile de împrumut, vor efectua plata sumelor scadente înaintea acestor date.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax