Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Zile libere de Sfântul Andrei și Ziua Națională: ce compensații trebuie să primească angajații care lucrează în aceste zile

Publicat

Angajații din țara noastră, indiferent dacă lucrează la stat sau la privat, au liber pe 30 noiembrie (de Sfântul Andrei) și 1 Decembrie (de Ziua Națională a României), potrivit Codului Muncii.

În cazul în care salariații sunt nevoiți să lucreze în aceste zile libere, angajatorii trebuie să-i recompenseze cu timp liber sau cu un spor la salariu. Patronii care nu respectă aceste obligații riscă amenzi de până la 10.000 de lei.

Potrivit Legii 53/2003 – Codul Muncii, zilele de 30 noiembrie (Sfântul Andrei) și 1 Decembrie (Ziua Națională a României) sunt zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează. Astfel, în aceste zile, salariații, indiferent dacă lucrează la stat sau în mediul privat, primesc liber.

În acest an, deoarece cele două sărbători cad în zilele de joi și vineri, fiind urmate de weekend, angajații beneficiază de o minivacanță de patru zile, în perioada 30 noiembrie – 3 decembrie.

Angajații care lucrează în zile libere, recompensați cu timp liber sau cu spor la salariu

Prevederile nu se aplică însă anumitor categorii de salariați. Este vorba despre locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificului activității. În această categorie intră, printre altele, unitățile sanitare și unitățile de alimentație publică.

În cazul acestor angajați, angajatorii trebuie să le asigure compensarea cu timp liber corespunzător, în următoarele 30 de zile.

Atunci când, din motive justificate, nu li se pot acorda zile libere, angajaților și se va acorda un spor la salariu pentru zilele legale de sărbătoare lucrate. Acesta nu va putea fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru, potrivit Codului muncii.

Angajatorii care nu acordă timp liber în zilele de sărbătoare legală sau nu recompensează munca în aceste zile riscă să fie sancționați cu până la 10.000 de lei de către ITM.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax